I780 słaby sygnał GPS -> uszkodzony GPS czy kiepska antena/modul

• 21 Odpowiedzi
  • 7396 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

I780 słaby sygnał GPS -> uszkodzony GPS czy kiepska antena/modul
« dnia: Październik 08, 2008, 16:34:48 »
Witam,

Mam problem z moim I780.....

Zakupiłem sobie nowiutkiego I780 w PLAY.
I jestem rozczarowany modułem GPS w tym telefonie.  :(

Zwracam sie z zapytaniem czy u waszych modelach odbiór sygnału z satelit GPS-u jest tez takie beznadziejny w efekcie czego poruszam sie w Automapie zamiast po ulicy to po budynkach (np. ul Zelazna w Wa-wie oraz ul. Al. Niepodleglosci w Wa-wie).  Takich miejsc jest duzo wiecej.

Nie sztuka jest zrobienie nawigacji do poruszania sie autem w szczerym polu a w miescie. W miescie, a zwlaszcza w centrum moj i780 kiepsko sie sprawdza.

Dodatkowo w podgladzie statusu poszczegolnych satelit przeskakuje mi zielone pole po wszystkich dostepnych satelitach. Tak jakbym nie trzymal poziomu na satelitach.

Na zielono mam caly czas 1 do 4 satelit ale co kilka sekund rozne satelity. Dodatkowo poziom sygnalu ledwo ledwo przekracza mi polowe dostepnego pola. Nigdy nie mialem wiecej jak 5 satelit a poruszam sie prawie po calym miescie.

Ustawienia portow mam dobre 8/9. Fix-a mi łapie troche dlugo, okolo 4 minut- w samochodzie ponad 5 minut. Kiepsko!!!

Poruszanie sie z tym telefonem po drogach zwlaszcza w centrum mista jest bardzo upierdliwe. 

Wypowiedzcie sie prosze czy mam uwalony GPS czy to jest urok tego telefonu, bo ogolnie telefon jest super.
Doprowadza mnie to to szalu i zastanawiam sie czy nie oddac telefonu do serwisu.

Dla porowniania, zewnetrzny modul GPS sprawdza sie w Automapie doskonale (mocny sygnal, duzo satelit) ale nie po to wydalem kase na ten telefon zeby korzystac teraz z zewnetrznego GPS-a.

Wypowiedzcie sie prosze.
Problem dotyczy Automapy i Gatmina bo tych nawigacji uzywam.

Pozdrawiam,

*

Offline bzul85

• **
  • 146
Odp: I780 słaby sygnał GPS -> uszkodzony GPS czy kiepska antena/modul
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 09, 2008, 13:05:07 »
na poczatku tez mialem duze problemy z gps w tym telefonie ale ... udalo sie zrobic tak ze jest dobrze ;]
w moim wypadku na prawde duuuzo pomogla zmiana softu na nowszy i wlaczenie opcji xtra gps i zaktualizowanie polozenia satelit.
dodatkowo zobacz czy predkosc odczytu portu masz ustawiona na 4800bps w autmapie i w ustawieniach tel. to tez potrafi wplynac na jakosc obslugi nawigacji.
osobiscie mam automape 5.0.5 i sobie chwale ... jezdze dosyc sporo nietylko poza miastem ale i sporo we wroclawiu. automapa sprawdzila mi sie tez w oslo gdzie spedzilem 2miesiace.
pozdrawiam

motorola d520> nokia 5110> nokia 6210> nokia 6310i> nec e616v> motorola a925> ngage> mda vario II> samsung d600>  i780 > i8000

*

Offline alwi

• 25
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 09, 2008, 13:46:48 »
Z AutoMapa 5.1.1 i sfotem E1 nie mam zadnych problemow - fix w kilkanascie sekund (< 30; jezdze glownie po centrum Krakowa).
>> Samsung i780 <<
SOFT:
- PDA: CBHE1
- PHONE: CBHE1

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 09, 2008, 14:06:09 »
Dzieki za informacje. Sprobuje podejsc do zmiany software'u, ale najpierw zmienie na 4800. Zobacze czy pomoze.

Ja mam soft jeszcze stary PMHC1 i automape 5.1.1.

Bzul85 i alwi, zmienialiscie software na PMHE1 czy CBHE1???

Dzieki za feedback :)

Pozdro

*

Offline bzul85

• **
  • 146
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 09, 2008, 14:19:56 »
SOFT:
- PDA: DXHE1
- PHONE: DXHH1

motorola d520> nokia 5110> nokia 6210> nokia 6310i> nec e616v> motorola a925> ngage> mda vario II> samsung d600>  i780 > i8000

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 09, 2008, 15:05:57 »
DXHE1 - to jest angielski ROM, tak???? Czy Polski odpowiednik istnieje????

*

Offline bzul85

• **
  • 146
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 09, 2008, 15:17:28 »
angielski ale jest na prawde przyjazny :)

jak sie boisz  DXHE1  to polecam jeszcze CBHE1 jest po polsku ... dzialalem na nim do puki nie dopadlem DXHE1
tutaj masz opis co i jak zeby wgrac CBHE1 ... http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=100019.0   osobiscie uzywalem niebrandowanego

*

Offline Slig

• 33
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 09, 2008, 19:40:13 »
Zanim zflashujesz spróbuj połączyć się z GPRS i pobrać dane XTRA. Raz mi GPS tak zgłupiał że jechał po budynkach po pobraniu danych XTRA wszystko zaczęło śmigać. Obiawy miałem bardzo podobne - mało satelit, słaby FIX i jazda polem :) A tak w ogóle to moduł działa bardzo dobrze. Nie jest to może SIRF Star III ale tak na 90% :) Mój soft CBHA1 i wszystko hula ładnie więc nie flashowałem. Pamiętaj tylko że musisz najpierw włączyć funkcję XTRA potem SOFT RESET i dopiero potem pobranie danych XTRA.

Ps. prędkości transmisji NIC nie zmieniają u mnie sprawdziłem chyba wszystko dostępne i na każdej było tak samo - czyli OK
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2008, 19:46:29 wysłana przez Slig »

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 14, 2008, 21:18:18 »
Witam,

Wlaczylem pobieranie danych XTRA. Pojezdzilem troche i generalnie sytuacja wyglada tak.
Po pobraniu danych XTRA na poczatku GPS zobaczył wiecej satelit.
Teraz szybciej lapie Fix. To jest na plus :)
Niestety w dalszym ciagu tylko 1 do 4 satelit wskakuje mi na zielone pole.
Reszta jest zolta, wiec nie jest uzywana do ustalania pozycji.
Generalnie poprawilo sie ale dalej mi sie zdazaja sytuacje gdzie jade bokiem.
Wtedy Automapa zmienia trase i cala trasa jest wtedy bez sensu.
Za chwile wskoczy na dobry tor, potem znowu na zly i tak rypie korzystanie z nawigacji...

Macie jakies propozycje??
Moze jednak zmienic soft??? Mam w dalszym ciagu ten podstawowy.
Zrobic to samemu czy oddac do serwisu???

Pozdro,

*

Offline alwi

• 25
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 15, 2008, 08:20:45 »
gdzies na xda-dev czytalem ze w sofcie E1 sa poprawione, b. dobre sterowniki do gps'a, wiec jest szansa, ze pomoze... (jak to mawiaja informatycy - u mnie dziala... )
>> Samsung i780 <<
SOFT:
- PDA: CBHE1
- PHONE: CBHE1

*

Offline tekbbar

• 13
  • Sprzęt: i780 Navi
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 15, 2008, 09:53:05 »
witam! u mnie było tak : miesiąc temu po zakupie i780 pojechałem do Karpacza (przy okazji sprawdzę jak działa GPS) - telefon nie był podłączony do gniazda zasilania w samochodzie-jechałem na baterii! Przez 70-80% drogi wszystko było w porządku-trasa przez Wrocław - żadnych problemów, aż tu GPS nagle zaczął takie głupoty pokazywać że aż strach (brak fixa, jak już złapał to na mapie po polach jeździłem i po rowach) - co się okazało - słaba bateria powodowała to wszystko - po podłączeniu samochodowej ładowarki wszystko wróciło do normy! Dziś fixa łapie wszędzie na zewnątrz (kilka sekund) wewnątrz ( do 1minuty). Mam podstawowy soft od Playa - wszystko na standardowych ustawieniach - liczba satelitów : 6-8.

pozdrawiam!

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 15, 2008, 10:24:58 »
Pomaga soft reset. Również zauważyłem, że po 3-4 godzinach pracy gps potrafi kompletnie tracić sygnał - tak jakby sie zatykał. Myślę, iż można więc zakładać, że jest to problem sterowników. Drugi problem to temperatura w czasie pracy i ładowania - potrafi się nieźle nagrzać, a w dodatku firmowa ładowarka bardzo kiepsko ładuje. Po całym dniu z włączoną nawigacją i ładowarką mam 80% naładowania. Ale to chyba problem wewnętrznego przetwornika który nie daje rady z mocą potrzebną do pracy i ładowania urządzenia.

*

rafali780

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 12, 2010, 00:17:06 »
hejka,

ze wzgledu ze post jest o tematyce, ktora mnie interesuje wiec postanowilem go odswiezyc. mianowicie zainstalowalem ostatnio auto mape 6 (instalacja na karcie) i niestety zauwazylem ze jakosc sygnalu spadla. na AM5 fixa lapal ok 30 sekund no i trzymal okolo 6 satelit, a na AM6 lapie fixa powyzej minuty no i jak w bydgoszczy jezdzil po ulicach bez problemu to teraz czasami zdarza mu sie wjechac na blok itp. czy ktos z was wie skad to sie mogło wziac? mam standardowy rom play HE1 wm 6 pro

za wszelkie sugestie bede wdzieczny.

pozdrawiam,
rafal
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 00:18:54 wysłana przez rafali780 »

*

Offline kil

• 3
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 14, 2010, 20:12:30 »
Miałem podobnie po aktualizacji AM do 6, GPS zgłupiał pokazywał cuda mimo, że FIXa łapał szybko.
Pomogła ponowna instalacja AM i teraz jest dobrze łapie 4 do 6 satelitów i trzyma.
Ogólnie zauważyłem, że im nowsza AM tym ma większe trudności z GPS, najlepsza chyba była 4,5.
Życzę powodzenia w walce z problemem, ogólnie telefon raczej niezawodny.
pozdrawiam

*

rafali780

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 15, 2010, 21:24:07 »
hejka,

dzieki za rade. skasowalem cala AM z karty ze sladu po niej nie bylo i od nowa wszystko zainstalowalem. Teraz z lapaniem sygnalu to roznie bywa, tak do 1min lapie. Po budynkach i polach juz mnie nie wiedzie i trzyma tak okolo 5 sat.

pozdrawiam,
rafal
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 08:06:31 wysłana przez rafali780 »

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 17, 2010, 14:23:40 »
Zwracam sie z zapytaniem czy u waszych modelach odbiór sygnału z satelit GPS-u jest tez takie beznadziejny w efekcie czego poruszam sie w Automapie zamiast po ulicy to po budynkach

Mam dokładnie to samo. Chyba jedyna rada to złapać fixa stojąc poza samochodem.
Bo próbując to zrobić w jadącym samochodzie prędzej na miejsce dojedziesz niż nawigacja zadziała :-(

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 17, 2010, 14:53:59 »
łapanie fixa jest zalecane gdy urządzenie jest w bezruchu i to żadna nowość, w ruchu też da rade złapać ale to jest zależne już od wielu czynników, np pogody(zachmurzenia), gęstości zabudowy czy zadrzewienia
i8000+i600=i8600 :D

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
  • Sprzęt: ZTE Blade ROM: Froyo
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 17, 2010, 19:35:59 »
To, że łapie około 5 satelit to i tak nie jest źle. Do prawidłowego ustawienia pozycji wymagane są minimum 3 satelity, więc przy 4 powinno być już nawet potwierdzone dodatkowo przez jedną satelitę. Tak więc błędu nie szukałbym w ilości łapanych satelit. Ja co prawda używam Google Maps i sobie chwalę. Łapie mi 5 satelit (miasteczko - brak wysokich zabudowań) i zawsze jestem na drodze.
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.
Niezależny Analityk Giełdowy

*

rafali780

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 17, 2010, 21:23:14 »
ehh... chlopaki od AM mogli by poprawic dzialanie nawigacji, na AM 5 nawet w wysokiej zabudowie prowadzil po drodze i wiedzial ze sie zatrzymuje (nic nie wariowal) a dzisiaj na AM 6 to wjechalem w waska ulice i juz zwariowal, rozwazam opcje powrotu do AM 5.

a mam do was jeszcze jedno pytanie. ta opcja traffic to wam w ogole dziala - tzn czy zauwazyliscie jej dzialanie? bo ja nie szczegolnie.

pozdrawiam,
Rafal

*

Offline hubert

• **
  • 134
  • Sprzęt: Leo/Desire Z/Droid3/S3/Xperia Z/Z1/Z1 Compact
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 18, 2010, 08:44:07 »
U mnie sygnał jest ok, nie miałem żadnych problemów z łapaniem fixa i jazdą z AM na dłuższych trasach. Z tym, że kupiłem używanego i780, który w ramach gwarancji (jeszcze u poprzedniego właściciela) miał wymienioną płytę główną ponoć w związku właśnie ze słabym GPS i chyba również WiFi. Może więc te problemy wiążą się nie tyle z softem, co z problemem w hardware?

*

rafali780

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 18, 2010, 15:34:28 »
u mnie po reinstalacji i testach wszystko gra :) zbladzil tylko jak wjechalem w wyższą zabudowe, ale to byla waska ulica jednokierunkowa, w innych przypadkach prowadzil do celu :) mam soft standart z play HE1 i AM6

tylko nadal nie moge obczaic opcji traffic, dzisiaj AM wpakowala mnie w korek 10 min ;p chyba wylacze ta opcje.

pozdrawiam,
rafal

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 18, 2010, 15:50:38 »
Co do traffica to zapraszam oczywiście do tematu o AM. U mnie działa, widać że działa i często bywam zadowolony
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI