Witam
Ponizej moje doswiadczenia z grami na i780 (czesc nie byla do tej pory poruszana). Uzywam tego telefonu glownie go grania w drodze do pracy i wydaje mi sie,
ze zglebilem temat. Nie podaje linkow do plikow, wszystko latwo sie googluje. Moje zainteresowania chodza glownie dookola odpalania starych gier z PC
na komorke. Lubie rpg, przygodowki i strategie.
1. gry java - wlasciwie tylko przez aplikacje jbed, domysla java uruchamia niewiele gier. U mnie sa problemy, jak chce odpalic gre z dzwiekiem
(wyskakuje z tej javy). Czasami sa problemy polegajace na tym, ze aplikacja zachowuje sie tak, jakby caly czas byl wcisniety jakis klawisz
(np. ludzik caly czas chce isc w prawo, albo caly czas skakac, ktos na forum sugerowal inna wersje jbeda - mi sie nie udalo rozwiazac tego problemu).
2. przygodowki - doskonale dziala scummvm, Dziala to tak: ktos napisal silnik do gier (glownie przygodowek lucas art, ale nie tylko - pelna lista
obslugiwanych gier na stronie programu). Trzeba sciagnac ten program i (z innych zrodel)
orginalne pliki gry (dzialaja wersje z PC i amigi). Chodza takie tytuly jak monkey island 1,2,3, elvira 1,2, gry sierry jak police quest i wiele innych.
3. heroes of might and magic: udalo mi sie odpalic na 5 sposobow :
a) palm heroes - luzno inspirowany klon wersji z PC, napisany natywnie na windows mobile. Dziala szybko i bez problemu. Tyle, ze w porownaniu z wersja z
PC jest troche ubogi.
b) heroes of might and magic 2 z PC - krazy w sieci wersja uruchamiana przez qemu. Dziala to tak: qemu to emulator calej maszyny (tutaj PC).
Uruchamia sie jakby pecet
z windowsem 98 i sama gra. Potrzebne sa orginalne pliki .dat z gra. Ktos to napisal tak, ze kliklamy na execa quemu a reszta dzieje sie automatycznie
(podnosi sie windows a potem sama gra,
nawet sa na ekranie przyciski emulujace prawy klawisz myszy itp). Troche sie muli, ale jest grywalne. Pelna wersja gry, z kampaniami.
Problelem jest zbyt maly wyswietlacz i nie widac zbyt dobrze napisow (np. ile jest jednostek). Niestety gra robi obrot ekranu a po wyjsciu z niej
nie wraca do orginalnego ustawienia. Trzeba sciagnac program do obracania ekranu, np. aah rotate.
c) fheroes2 - najlepsze wg mnie co istnieje. Koles napisal sam silnik do heroes of might and magic 2.
Trzeba dociagnac orginalne pliki .dat z gry. Dziala to tak: mamy heroes of might and magic 2 - wersja taka jak na pc, tylko ze przystosowana do
malego ekranu komorki, czyli wieksza czcionka napisow, troche zeskalowany ekran (miesci sie mniejszy kawalek mapy, ale za to z duzymi ikonami) itp.
Dziala bardzo szybko. Czasami wyskakuje z gry przy probie save (ale i tak zawsze robi autosave ostatniej tury, wiec da sie z tym zyc).
Niestety na te chwile nie ma kampanii, mozna grac tylko w pojedyncze misje. Trzeba wyedytowac configa, zeby uruchomil sie w 320x320 (wtedy jest
na calym ekranie bez czarnego paska, domyslnie jest chyba 320x240).
d) heroes of might and magic 1. Udalo mi sie to uruchomic tak: krazy po sieci gra z pc incredible machine odpalane przez qemu. Idea podobna jak w b).
Tutaj uruchamia sie dos z northon commanderem (dokladniej jego klonem volkov commander). Trzeba w northonie przenawigowac sie do katalogu z gra
i uruchomic execa. Wykonalem nastepujacy trick:
na PC, uzywajac narzedzi do edycji dyskow qemu (pkik .img), dogralem do dysku orginalna wersje heroesow 1 z pc.
Potem, juz na komorce, przenawigowalem northon commanderem i uruchomilem gre. Jest raczej niegrywalne, bardzo wolno chodzi, poza tym sa jakby dwa,
przesuniete kursory myszki ( z samsunga i z samej gry).
e) heroes of might and magic 2 (wersja z gameboya) - mozna odpalic przez morph gear (patrz punbkt 9): okazuje sie ze napisali heroesow na gba

Idea gry jest taka jak na pc, ale grafika i muzyka sa beznadziejne :-(
4. fallout - jest napisana przez Rosjan gra pocket fallout (po rosyjsku, jest tez wersja czesciowo po angielsku) - grafika jak w falloucie 2,
troche zmienione sterowanie. To jest jakby silnik do fallouta, niestety nie mozna grac w orginalny scenariusz do fallouta 1 czy 2.
Oni napisali wlasny. Niestety, na wielu komorkach (w tym u mnie) jest problem z zawieszaniem sie gry po zabiciu pierwszej mrówki w świątyni.
Oni radza przejsc ten etap na pc i potem odpalic save na komorce.
5. quest i legacy - epickie rpgi napisane przez redshift.hu (widok z oczu bohatera, troche w stylu eye of beholder).
Niestety, nie obsluguja rozdzialki 320x320 (nie pomaga nic, nawet realvga).
Mozna je odpalic tak: oni napisali tez wersje na palm os. Trzeba sciagnac emulator palm os: style tap i z jego poziomu odpalic te gry. Legacy dziala
bez zarzutu, quest sie troche tnie, ale jest grywalny. Pomaga usuniecie plikow gry odpowiedzialnych za dzwiek, wtedy dziala troche szybciej.
6. roguelike - takie erpegi robione znaczkami ascii (bardzo popularne w latach 80.) - jest ich wiele na palm os - dobrze dzialaja przez emulator style tap:
ilarn, imoria, irogue, calcrogue. Jest tez natywny nethack pod windows mobile (zamiast ascii moze byc prymitywna grafika). Troche roguelike'ow
bylo napisanych na gameboya (patrz punkt 9).
7. gry odpalane przez style tap (emulator palm os) - oprocz tytulow z 5 i 6 sa dragon bane (rpg), medieval heroes - stragegia z walkami jak w heroes
of might and magic (jest tez wersja na windows mobile, ale z powodu rozdzialki nie dziala) i inne.
8. gry z dos: najlepszy emulator to wg mnie (platny) pocket dos, dziala np. civilizacja 1, sherlock holmes, personal nightmare. Niestety wiele dosowych rzeczy nie pojdzie (np. fallout 1,
heroes of might and magic, ishar). Chodza raczej lekkie gry wydane powiedzmy przed 1992.
Wiele z tych gier ma status abandonware (porzucone) i mozna za darmo sciagnac.
9. gry z konsol: super nintendo (snes), gameboy(gba) itp - wg mnie jedyny sluszny emulator to morph gear. Dziala szybko i bez zarzutu.
Trzeba sciagnac i780kbfix, zeby komorka reagowala na nacisniecie dwoch klawiszy na raz. Co ciekawe, na snesa bylo wiele gier z amigi i pc:
mega-lo-mania, prince of persia, eye of beholder, dungeon master, another world, cannon fodder, lemingi, mortal kombat 1,2,3, civilizacja 1, ultima
1,2,3,4,5,6,7. Trzeba sciagnac pliki .rom z grami (jest wiele stron z tysiacami gier).
10. myst (1 na pewno, jest tez chyba myst 2) - jest wersja przeportowana na windows mobile - dziala bez zarzutu.
11. syberia - jest wersja przeportowana na windows mobile - niestety ona obraca ekran i jest problem polegajacy na tym, ze rozjezdza sie to gdzie
naciskamy ekran a gdzie gra uwaza ze nacisnelismy - kompletnie da sie grac (jakby ktos rozwiazal ten problem, to bylbym wdzieczny).
12. Undercroft - fajnie wygladajacy, rozbudowany rpg, niestety nie dziala z powodow takich jak w 11.
13. age of empires III - wersja na windows mobile - jest i dziala dobrze.
14. ancient evil - rpg - dziala bez zarzutu, gralem malo, ale gra jest duza i podobno fajna. Widok i sterowanie troche jak w diablo.
15. civilizacja - civilizacje 1 z PC mozna odpalic przez pocket dosa (punkt

, jest wersja na snesa (punkt 9), luzny klon w javie: revival,
freeciv: open source'owy clon civilizacji 2 (port na windows mobile).
16. wormsy: na windows mobile nazywaja sie snalis.
17. gry z amigi: emulator pocket uae: troche sie muli, gry sie wczytuja dosyc dlugo.
Potrzebne sa pliki .adf (wiele tego jest w internecie jako abandonware - obrazy dyskietek amigi). Niestety ishar 1 nie poszedl a ishar 2 poszedl, ale nie
dzialala myszka.
18. gry z commodore 64: emulator pocket hobbit. Potrzebna jest mozliwosc wcisniecia dwoch klawiszy na raz (i780kbfix) i pad 4-kierunkowy (i780 kursor)
Romy z grami to pliki .d64. Niestety cos nie za bardzo dziala sterowanie wlasnie wtedy, gdy jest potrzeba wcisniecia dwoch klawiszy na raz
i sa problemy np. ze skokiem do przodu w zorro (trzeba wcisnac przod i gore jednoczesnie).
Uruchomilem np. zorro i bruce lee.