no i uwaliłem i780

• 42 Odpowiedzi
  • 5864 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: no i uwaliłem i780
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 13, 2009, 09:31:43 »
rozebralem go na czesci pierwsze...
płyta + tylko sam wyswietlacz + bateria - i nic to samo (myslalem moze ze cos go blokuje)
chyba mam uwalony eprom albo uszkodzona jest plyta....
BTW ma ktos moze plyte na zbyciu ?
a tak jeszcze z innej beczki...
pojawienie sie logo samsunga na displayu oraz mozliwosc przejscia w emergency mode albo w HR - co tym steruje w phonie? jakis inny eprom?
bootloader odpowiada tylko za zaladowanie systemu? jak to jest ?

a co myślicie o flashu przez boxa? czy to jest to samo co flashowanie mirage tyle że bez PC?

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 13, 2009, 11:14:33 »
mozna probowac wszystkiego 

Co do  flasha   to boot loader  jest w jego pierwszych segmentach   ..... natomiast  co masz zapisane pozniej ......   z tego co mi wiadomona forum wszystkie tego typu oreracje   konczyly sie wymiana plyty glownej nawet  wgrywanie wszystkiego   przez zlacze j-tag   nie przynosila konkretnych oczekiwan  sam   jak kiedys  mialem i780  musialem przelutowac  flash  z innej uszkodzonej plyty  .. .... ale    z czesciami  do i780  jest generalnie ciezko   poniewaz nie jest to zbyt awaryjny sprzet jesli masz jakies dojscie do gwarancji   to na twoim miejscu tego bym  probowal  ..... bo niestety badzmy realistami   nic  wiecej nie zrobisz 

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 13, 2009, 11:58:05 »
tranzystor! a ktora kosc to jest rom na tej plycie? pamietasz moze?

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 13, 2009, 12:36:19 »
hehe domowym sposobem nei przelutujesz no chyba  ze masz   stacje  hot air  ....
na schemacie masz  flash  zaznaczony 

« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 14, 2009, 14:00:58 »
ze stacja nie bedzie problemu...
hmm na schemacie powiadasz... ciezko zgadnąć U301 U501 U500 etc.
mozesz mi powiedzieć ktory to eprom

a jakby ktos chcial service manual do sgh-i780: http://mikechannon.net/holdingfile/Samsung_SGH_i780_Service_Manual.pdf
Napisane: Sierpień 13, 2009, 13:59:51
a tak jeszcze kontynując temat...
jako że juz chyba musze położyć krzyżyk na moim i780 to poeksperymentowałem troche i wychodzi że nawet zły rom dla pda nie jest w stanie tak uwalić i780 żeby sie nie uruchomił w emergency (faktycznie podczas wgrywania zielony pasek sie nie przesuwał - przez przypadek zflashowalem go wm6.5 dla omnii:) )
również przerwanie procesu uprgadowania romu PHONE też nic nie robi.
sęk chyba w tym cholernym bootloaderze...
no nic... spróbuję jtaga w ostatecznosci ale nadziei juz nie mam.

*

Offline waldemarz

• 33
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 14, 2009, 14:08:44 »
Krzyżyka nie masz co stawiać na swoim i780. Najwyżej jeśli nie masz gwarancji to odpłatnie wymiana płyty głównej.
A jeśli masz gwarancję to proponuję oddać sprzęt do serwisu, tylko jeśli go rozbebeszałeś to nie wiem jak wtedy jest z gwarancją.
"Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami".

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 14, 2009, 15:53:13 »
tel jest rozbebeszony, wiec gwarancji nie bedzie...
nie wiem tez jaki rom byl oryginalnie...

a CCS z Wawy za plytę+ usługę krzyknął ponad 900zł   :shock:
samej płyty nie chcą sprzedać!
więc od dziś poluję na płyte z demontu.
pozdr!

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 14, 2009, 22:34:28 »
No to go  ladnie  zlozyc  wkrety  przeleciec markerem by sladow nie bylo  wyczyscic   i pofatygowac sie do serwisu  ..... co do  kostki nie  pamietam ktora to byla juz  bo  to sporo temu bylo ale   mam gdziesz plyte  ta  co wylutowywalalem     to jutro sprawdze  i    ci powiem 

*

Offline waldemarz

• 33
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 14, 2009, 23:23:54 »
No to go  ladnie  zlozyc  wkrety  przeleciec markerem by sladow nie bylo  wyczyscic   i pofatygowac sie do serwisu  ..... co do  kostki nie  pamietam ktora to byla juz  bo  to sporo temu bylo ale   mam gdziesz plyte  ta  co wylutowywalalem     to jutro sprawdze  i    ci powiem 

Wszystko zależy od tego jak go rozbebeszył :)
"Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami".

« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 12, 2010, 15:00:49 »
Odkopię trochę wątek bo mam podobny problem, choć inaczej do niego doszedłem (mniej przypadkowo). A mianowicie w emocjach wrzuciłem tam oficjalny upgrade do amerykańskiej wersji tego fonu, zapewne podmienił bootloader na niekompatybilny i w wyniku brick.

Totalny, czyli nie wchodzi w tryb awaryjny, nie ma w ogóle żadnej reakcji na przycisk power, nie ma również żadnej reakcji na podpięcie ładowarki. Wydawało mi się, że w serwisie dobierając się do płyty głównej magicy są w stanie to naprawić, ale z tego co piszecie jest to niemożliwe w tym stanie?

Będe wdzięczny za informację bo przestanę próbować go podnosić. W jednym serwisie już typ mi powiedział, że nie ma żadnej komunikacji z płytą główną i jest to jakieś uszkodzenie fizyczne... co jest nieprawdą bo ewidentnie przestał działać po moich operacjach z softem, nawet go wtedy nie dotknąłem.

*

Offline HOHLIKS

• **
  • 138
  • Sprzęt: i780+n810
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 12, 2010, 16:56:30 »
Amerykański odpowiednik nigdy nie będzie pasował do europejskiej wersji,w ogóle nie wchodzi w emergency mode.Wyjmij baterie na 24 h i zobacz, czy będzie jakaś reakcja, mam jeszcze jedno pytanie wiesz na pewno, że bateria jest naładowana?

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 12, 2010, 19:47:34 »
to przypominam o mojej sytuacji. uszkodzona mechanicznie płyta główna i po zmianie softu (ROMU) telefon podziałał pół dnia i padł. nie pomogło wyciąganie baterii, ładowanie, zmiana baterii. nie reaguje na ładowarkę, przycisk power itp.
jednocześnie znowu się upomnę z faktem, że gdyby ktoś potrzebował pozostałości po samsungu i780, to śmiało odsprzedam, albo chętnie kupię płytę główną.
oferty na PW
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 15, 2010, 09:41:01 »
Bateria na 100% naładowana, próbowałem nie tylko na jednej zresztą, nie próbowałem jeszcze pozostawienia go bez bateri na dzień.