Jakiś czas temu grzebiąc przy moim hx2410 odkleiłem folię z wyświetlacza no i jak sie okazało niestety to był digitalizer a nie folia

jako digitalizer był połączony z elektroniką wyświetlacza dałem sobie spokój z kupnem samego digi i poprostu kupiłem model pochodny z identycznym wyświetlaczem taniej niż nowy digi.
ok. ale..
Ostatnio mój szwagier podczas tańców trzasnął gdzieś swoim x51v i pojawiło mu się pęknięcie na wyświetlaczu jednak wyświetlacz się nie rozlał ani nic . Tylko przestał poprawnie działać dotyk. Dzisiaj rozebrałem jego aximka mając już w reku sam LCD i można zauważyć że digitalizer nie jest połączony bezpośrednio z wyświetlaczem tylko jest osobno podłączony do płyty głównej. Więc wymiana nie powinna być trudna. ale? znalazłem tam folię podobną do tej która była w HP i dodatkowo szkiełko które właśnie pękło. Ale w hp nie widziałem takiego szkiełka
jeżeli więc odklejając folię w hp straciłem dotyk to czy w aximie folia też odpowiada w jakiś sposób za dotyk czy tylko to szkiełko? czym jest ta folia?

sam się już pogubiłem. to jak jest Digitalizer jest to szkiełko które musi mieć jakiegoś rodzaju folijkę żeby działać poprawnie?