MIO 701 - nagle nie działaja dolne, klawisze zewnętrzne i GPS, LCD działa HELP !

• 11 Odpowiedzi
  • 1054 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tango780f

• 9
  • Pozdrawiam życzliwych................ :))
    • moja zabawka, hobby.........:))
  • Sprzęt: Konica MINOLTA , Develop .......
Witajcie :))
Z góry proszę o nie obrzucanie mnie "błotem" ponieważ jeszcze nie mogę się połapać w działach.
Temat umieszczam tutaj - SORY !

No wiec tak . Mam MIO 701, od nowości ok.1,5 roku/ pierwszy właściciel, z Mapą A.Mapa 4.0.
Od wczoraj rana nagle stwierdziłem że klawisze funkcyjne te na wierzchu Pad-a nie działają.... ;(
Działają boczne dwa od regulacji głosu, działa boczny dolny oraz "Reset".
Co ciekawe, po resecie ten klawisz który aktywował aparat FOTO teraz służy za włączanie MIO.
Wyłączyć da się tylko z pulpitu LCD. Po wyjęciu baterii żeby włączyć MiO trzeba wykonać reset (w dziurkę....)
Bardzo o niego dbałem, obchodziłem się jak z jajkiem, uważałem żeby nic mu się nie stało - a tu taka niespodzianka.... ! :((
Co jeszcze zauważyłem. Po aktywacji GPS - Auto Mapy  system szuka sygnału GPS i się zawiesza..... cisza.
Czasami przy uruchamianiu AutoMapy -4 pisze, cyt.:"nie można uzyskać dostepu do GPS (COM 4)". W ustawieniach GPS systemu Windows M. sprawdzałem i ma tak jak miał ustawione na COM-4. ( resetowałem i pisał -ok)
O co chodzi, Wieczorem jeszcze działał choć przy oststniej rozmowie telefonicznej nie mogłem się  długo rozłączyć.
Jakoś się wyłączył i odłożyłem go . podłączyłem na ładowanie. Rano kapota z klawiszami funkcyjnymi na dole telefonu/ MIO.
 W dokumentacji piszą  że w razie problemów zrobić "twardy reset" używając kombinacji 2 klawiszy funcyjnych.
Sęk w tym ze jeden z nich jest nieaktywny..... :((....  Kapota.................... ! :((
Proszę was o sugestie, POMOC ..... !!!    :( :( :(
Chętnie służę  pomocą w branży kserokopiarek. Pracuje w serwisie xero.  :wink: :smile:
Pozdrawiam Was
"tango780f"

« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 17:50:45 wysłana przez tango780f »

*

Offline malys

• 959
Nie trzymałeś go na wilgotnym powietrzu? W każdym bądź razie na chwilę obecną rozłóż go i przetrzyj guziki i płytkę klawiszy spirytusem.

*

Offline tango780f

• 9
Nie trzymałeś go na wilgotnym powietrzu? W każdym bądź razie na chwilę obecną rozłóż go i przetrzyj guziki i płytkę klawiszy spirytusem.
Witaj
Wieczorem, przy samochodzie był w kieszeni. ....hmmm.... jest zima.......  :S
Myślisz że zalałem...? Czy GPS A-Mapy też by świrował ?

Czy Myślisz o ciągłych zwarciach...?  :S Dlatego taki "młynek" z nim mam teraz..... Myślisz, że sam wyschnie bez rozbierania....... ?

Pozdrawiam
"Tango780f"  :smile:
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2009, 21:57:58 wysłana przez tango780f »

*

Offline malys

• 959
Bez rozbierania wyschnie, ale lepiej go rozłożyć, bo najczęścej korozja/śniedź się wytwarza na płycie.

*

Offline tango780f

• 9
Witaj. No więc tak. Rozebrałem, oczyściłem w środku delikatnie choć nie było żadnej oznaki utlenionych elementów.
Złożyłem i dalej to samo.
Co jeszcze zauważyłem..... !
Jak włączę Auto Mapę 4 to ładuje Ok. Potem włączę szukanie sygnału GPS, 2 razy powie że szuka i się czasami zawiesza. Na menu - info. o GPS - brak satelitów.... Pracuje w menu na uaktywnionym "COM-4 /Auto", jak w Windowsie samego MIO.  I ważna sprawa która mnie zastanawia.....  :worried: Dlaczego jak włączę Auto Mapę i potem chce z niej wyjść tak jak należy ( w menu wciskam - "koniec") to piszę że "zwalnia zasoby..., proszę czekać", kręci się kolorowa "klepsydra" i "wisi". Jak nacisnę klawisz Aparatu to nagle przechodzi do robienia zdjęć ze zwłoką 3-7 sekund. Aparat działa. Zamykam krzyżykiem na górze. Po zakończeniu zdjęć plansza Windowsa. Inaczej z Auto-Mapy się nie wyjdzie...... Można jeszcze zrobić miękki RESET, ale to bezsensu. DZIWNE CO .......?
HELP.....!!!  :((

*

Offline malys

• 959
Najprościej (i rozsądnie) było by zrobić HR, całkiem możliwe, że wszystkie problemy znikną. WM pod względem stabilności jest podobny do dużego windowsa- po prostu trzeba go co jakiś czas przeinstalować ;).

*

Offline tango780f

• 9
Witam
Właśnie udało  mi się zrobić Twardy RESET !
Załadowałem z komputera po przez ActivSync Polską wersję, nic więcej nie wgrywałem poustawiałem i spróbowałem działać znowu.
Niestety dalej to samo............................  Nie ma sygnału GPS, zawiesza się na szukaniu, zawiesza się w momencie wyłączania Auto Mapy.
Na wszelki wypadek zdjąłem dolną ramkę z klawiszami silikonowymi (myślałem że robią zwarcie)
Dalej nic..... to samo... KAPOTA ! ........ jakieś pomysły.....?
HELP......... !  :( :( :( :!:

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
a moze ta polska lokalizacja ci balagan robi?

*

Offline tango780f

• 9
a moze ta polska lokalizacja ci balagan robi?

Witaj
Dzięki za odpowiedź ale też tak myślałem. Po "Resecie Twardym" próbowałem bez instalki Polskiego...... to samo. Polski wgrałem ponieważ chciałem sprawdzić ustawienia i się nie zgubić - być pewnym...... :))
Dzięki za zainteresowanie Szanowny Kolego :)
Jakieś dalsze sugestie....?
Help....!!!

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
ja tam ci nie wroze nic dobrego, moze płyta głowna poleciała
i8000+i600=i8600 :D

*

Offline malys

• 959
Niestety może to być j/w, polecam przeczytać: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=99616.0

*

Offline tango780f

• 9
Witajcie.
Niestety po załadowaniu w/w oprogramowania do GPS zawiesza się sprawdzając "COM 4"... ect

Jeszcze mnie męczy jedno..... 
To już trzeci MIO (moi znajomi oraz Pan / użytkownik piszący w Internecie) mieli właśnie podobne problemy i to akurat zaraz jak się gwarancja skończyła.......  :S
Troszkę mnie to męczy, popytam przez parę miesięcy (w śród moich klientów, w robocie) - innych użytkowników.
Mam różnych klientów, którzy używają na odzień takich i podobnych palmów do mojego. Czas pokaże........ :wink:

Ja dbałem o sprzęt jak mało kto. Wyjątkowo go traktowałem.
Kosztował nie mało.
 Miałem świadomość że sprzęt, a szczególnie LCD to delikatne ustrojstwo. LCD jest cały a GPS i reszta coś padła zbyt wcześnie..... :smile: Dziwne, zważywszy że nie tylko u mnie.....
Dziękuję gorąco Wszystkim życzliwym za wsparcie....   chyba że Ktoś ma jeszcze pomysły.... !!!  :)
W rewanżu służę radą i pomocą w swojej branży xero kopiarek....!

Szkoda że na tym Forum nie ma przy odpowiadających na dany temat  "guziczka" POMÓGŁ. Wówczas  pomagający od potrzebującego może otrzymać tzw. "punkt" za pomoc. To miłe i motywujące.
Przy okazji zachęca do aktywnego udziału w życiu Forum.

Pozdrawiam
 "tango780"
----------------------------------------------

P.S.
W mojej branży (na szczęście w konkurencyjnej marce.... ) były takie przypadki że urządzenie "skrojono" tak aby chodziło tylko do końca gwarancji...
To dopiero wyszło po ok.3 latach i do tej pory producent nie raczył uznać większości reklamacji.
Choć  zrobił w popłochu i porozsyłał modyfikację nie do wszystkich dotarła nawet informacja...  :wink:
Dopiero jak ktoś się domagał i miał dobrego mechanika, który godził się na walkę/ podejście mógł dostać, ale tylko modyfikację. Żeby było śmieszniej nie zawsze za darmo.... :S
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2009, 20:35:00 wysłana przez tango780f »