program do diagnostyki GPS

• 11 Odpowiedzi
  • 2787 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Manohi

• *
  • 68
program do diagnostyki GPS
« dnia: Czerwiec 05, 2008, 16:48:04 »
Witam,
czy ktoś z Was, szanowni klubowicze, zetknął się z aplikacją pozwalającą zdiagnozować wbudowany odbiornik GPS? Fakt, że MioMap twierdzi, że nie może takowego znaleźć, czy Automapa, która wiesza sie przy próbie odnalezienia, jakoś nie do końca mnie satysfakcjonuje. Poszukuję aplikacji (lub innej możliwości) która jednoznacznie stwierdzi, że odbiornik nie działa, działa ale niepoprawnie, działa dobrze - nie baw się we flashowanie! Chciałbym być pewien, przed wysłaniem sprzętu do serwisu. Aparat to MIO A701.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2008, 19:00:56 wysłana przez Manohi »
Oczy obecnych skierowane były na okropności na niebie. . .

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
Odp: program do diagnostki GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2008, 17:01:06 »
ja polecam VisualGPSce

*

Offline Manohi

• *
  • 68
Odp: program do diagnostki GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2008, 18:59:43 »
Hmmm... a co może oznaczać fakt, że przy uruchomieniu VisualGPSce i podanie portu, ten robi zwiechę urządzenia? Default'owo GPS jest na COM4, wcześniej przestawiłem na COM2. Po uruchomieniu VGce stwierdził, że nie może otworzyć portu, pokazałem mu COM2 i nic. przestawiłem urządzenie na COM4, zresetowałem, uruchomiłem program i pokazałem mu COM4... zwiecha... i co tu to tym myślec?

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
Odp: program do diagnostyki GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 05, 2008, 19:06:36 »
takiego przypadku jeszcze nie mialem. po wyborze odpowiedniego portu powinna mrugac czerwona dioda w prawym dolnym rogu, a jak zlapie fixa to na zielono

u ciebie sprobowalbym jeszcze przed wysylka do serwisu HardReseta zrobic, a jezeli to nadal nie przyniesie porzadanych efektow wysylka do serwisu

*

Offline Manohi

• *
  • 68
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 05, 2008, 19:17:57 »
no właśnie jestem już po dwóch flashowaniach, kilku HR i mnóstwie SR nie mówiąc o resecie GPS. przy uruchomieniu programu dioda jest czarna... :(

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2008, 20:18:25 »
no właśnie jestem już po dwóch flashowaniach, kilku HR i mnóstwie SR nie mówiąc o resecie GPS. przy uruchomieniu programu dioda jest czarna... :(

serwis
jesli masz gwarancje to powinna byc door-to-door

pozdrawiam

*

Offline Manohi

• *
  • 68
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 05, 2008, 20:58:32 »
Oczwiście gwarancja skończyła mi się mniej więcej tydzień temu  :mad: korzstając z tego właśnie rozebrałem Mio na części pierwsze i czyszczę, dociskam, sprawdzę po złożeniu jak będzie.  A póki co dzięki wielkie. Pozdrawiam.

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 06, 2008, 06:25:15 »
Natura rzeczy martwych nie zna litosci niestety

powodzenia
pozdrawiam

*

Offline Manohi

• *
  • 68
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2008, 07:00:36 »
A jednak!! Po przeczyszczeniu i poskładaniu z powrotem uruchomiłem program SirfTech. Odnalazł GPS po 5 sekundach. Na Automapie też od razu chwyciło.... jeden tylko ból naprawiwszy GPS uszkodziłem sobie taśmę od ekranu...  :mad:

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 30, 2008, 12:04:39 »
A ja mam pytanko co do tego programu. Czy GPS  na BT też da się testować? I jak wybrać inny port COM niż 1,2,9 ???? Bo tylko takie mam do wyboru, no i pełno SER. A dalej już idąc z tym pytaniem czy zadziałą to na HTC Love + GPS BT ???
upalony - HTC P3350 + GPS BT :/, wybuchła łaowarka - PDA działa poza ładowanie przez USB (sam port z wyciętym w kablu zasilanie działa) - chętnie sprzedam na części...
2011.05 - MDA Compact V

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 01, 2008, 15:43:15 »
A ja mam pytanko co do tego programu. Czy GPS  na BT też da się testować? I jak wybrać inny port COM niż 1,2,9 ???? Bo tylko takie mam do wyboru, no i pełno SER. A dalej już idąc z tym pytaniem czy zadziałą to na HTC Love + GPS BT ???

mozna jak najbardziej sprawdzac gps na bt. wybrac trzeba taki port jaki ustawiles podczas parowania urzadzenia. na HTC Love + GPS BT powinno zadzialac

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 03, 2008, 12:53:57 »
Mialem taki sam przypadek w MIO a701 - cos tam pogrzebalem i przestalo mi widziec sygnal z modulu GPS ;/

Probowalem roznych SirfTweekow i SirfSetow, przestawiac chipset z NIMEA w SIRF, cold, warm resetow i w koncu ruszylo :)

Paczka narzedzi siedzi tutaj: http://gps-service.pl/SERVICE/zz-sirf-set.zip

Powodzenia!
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..