Pęknięty dotyk w SPV M650 - jak wymienić?

• 4 Odpowiedzi
  • 1476 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pęknięty dotyk w SPV M650 - jak wymienić?
« dnia: Wrzesień 01, 2009, 08:59:51 »
Witam!
Wczoraj niefortunnie upadł mi mój M650 i na ekranie pojawiła się rysa z prawego górnego rogu, do środka lewej krawędzi. Sam obraz się nie zniekształcił, LCD nie wylał, ale lewy górny narożnik nie reaguje. Zakładam, że uszkodzeniu uległ tylko panel dotykowy, a nie LCD - mam rację?

Rozebrałem telefon, ale nie wiem w jaki sposób panel dotykowy przymocowany jest do LCD - na jakis klej? Zatrzaski?  Posiada ktoś instrukcję zdjęcia i wymiany dotyku? No i czy jest sens samemu się w to bawić (z tego co widziałem na allegro sam dotyk to ok 30zł, a wymiana ok 100zł + wysyłka w 2 strony - za tą kase kupię już nowy LCD, który łatwo zamontować).

Z góry dziękuję za pomoc i rady.

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
Odp: Pęknięty dotyk w SPV M650 - jak wymienić?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2009, 01:40:02 »
jak sam widzisz zabawa samemu z nieoryginalnymi częściami jest dosyć skomplikowana - brakuje kleju, czasem elementy trzeba dopasowywać, nie wiem czy nie łatwiej wysłać to do serwisu, jeśli jednak uprzesz się na naprawę samodzielnie zrób zdjęcia, daj dokładniejszy opis a pomożemy Ci naprawić tego PDA.
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline dracopl

• 2
  • Sprzęt: HTC Artemis
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2009, 14:52:33 »
Witam wszystkich. Może ktoś wie jak z tym digityzerem - jest klejony do LCD czy nie? Mi też pękła warstwa dotykowa i nie wiem, czy oddawać do serwisu czy mam się sam za to brać.
Pozdrawiam

Draco

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 16, 2009, 13:33:55 »
Dotyk jest przyklejony do lcd tylko na krawędziach. Jak rozbierzesz to widać ramkę wyświetlacza i do niej jest to przyklejone.

Ja próbowałem zmienić sam dotyk ale okazało się że za mocno nacisnąłem i pękł wyświetlacz, kupiłem nowy ale popsułem gniazdo wyświetlacza i teraz telefon w ogóle nic nie wyświetla. Był już w serwisie jednak próba naprawy gniazda się nie udała.

P.S. może ktoś wie gdzie i ile może kosztować płyta gł do M650?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2009, 13:35:48 wysłana przez radam5 »

*

Offline dracopl

• 2
  • Sprzęt: HTC Artemis
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2009, 14:26:16 »
Dzięki za info. Ogólnie widać, że delikatna sprawa z wymianą. A czym  w razie czego można przykleić dotyk i czy jest taka konieczność?
Pozdrawiam

Draco