Jornada 680 - padł touchscreen

• 6 Odpowiedzi
  • 1250 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline HSM

• **
  • 188
« dnia: Styczeń 08, 2006, 21:21:30 »
Dzisiejszego pięknego dnia moja Jornada stwierdziła, że nie będzie ze mną więcej pracować, a przecież takie ładne programy jej podsuwałem...

Dokładnie szlag trafił ekran dotykowy; nie reaguje na rysik, nie da się go ponownie skalibrować - tzn. przy wstępnej konfiguracji nie sposób trafić w krzyżyk, za to później niektóre elementy ekranu działają, ale z dużym przesunięciem. Co więcej jornada stała się czuła na dotyk w innych miejscach (chaotycznie reaguje na ruchy ekranem - uszkodzenie taśm??? a nawet dotyk metalowych części od spodu obudowy - zwarcie, przebicie???).

Moje pytania są trzy:
- czy naprawa jest w ogóle możliwa (jeśli to coś więcej niż taśma, to chyba nici z jakichkolwiek części)?
- czy zbankrutuję zlecając ewentualną naprawę?
- jeśli odpowiedź na powyższe brzmi "tak", to może lepiej dać sobie spokój i sprzedać ją na części - więc ile może być warta taka sobie Jornada - choćby ze względu na:
' komplet akcesoriów (stacja dokująca, zasilacz, oryginalny kabel)
' bateria (jornada w zasadzie nowa, niewiele używana - dopiero zbierałem doświadczenia, regularnie ładowana)
' oryginalny i nieuszkodzony rysik
' układ ROM + RAM w wersji RAM 32 MB (duużeo miejsca)
' sprawna klawiatura (jej wartość obniży zapewne francuski układ klawiszy)
' nie wiem, co jeszcze mogłoby być potencjalnie wartościowe

???

ale jestem złyyyy!

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2006, 21:42:58 »
na poczatek ja bym ja delikatnie rozkrecil i popatrzyl czy nic nie uciska lub zdjal folie z ekranu jesli masz jakas

o czesci bedzie ciezko aczkolwiek nie jest to niemozliwe - ogloszenia serwisantow masz przyklejone na gorze w tym dziale

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2006, 19:06:32 »
To niestety nie wygląda mi na mechaniczno-elektryczny feler tego rodzaju...
W każym razie coraz bliżej jestem myśli pozbycia się "zwłok". Kilka miesięcy przygody z Jornadą wyraźnie uwidoczniło mi, że wprawdzie stosunek możliwości do ceny i możliwości do poręczności jest niezwykle atrakcyjny, ale zawsze są to możliwości "wąsko profilowane" - zawsze jest jakieś "ale". Dlatego też natrętnie powraca myśl "jak zminimalizować straty" a nie "jak naprawić ukochaną zabawkę". Ale pozbycie się resztek jornady może być równie trudne, co jej naprawa - pytanie na początek "sprzedawać całość, czy każdą część osobno?" - tym bardziej, że sam kiedyś poszukiwałem takich elementów jak drugi, oryginalny zasilacz, bateria, rysik, kabel.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2006, 19:41:10 »
klawiaturke to ja chętnie, a jeśli za płytę główną nie żądasz astronomicznej sumy, pogadamy...
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2006, 19:46:15 »
Przypominam, że to klawiatura we francuskim układzie klawiszy (choć w jornadzie akurat łatwo zamienić miejscami plastikowe końcówki klawiszy).

Na razie postanowiłem odpocząć od problemu, ale najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu wszystko to jakoś wycenię i zaoferuję na sprzedaż. Dam wówczas znać w tym wątku i w dziale sprzedam.

... nie zamierzam na tym specjalnie zarobić i płyta główna powinna raczej kosztować "coś około stanów średnich" np. z allegro - ostatnio widziałem tego typu części do Velo500...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 11, 2006, 02:40:20 »
ogloszenie daj w dziale sprzedam, a tu najwyzej daj odnosnik do niego

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 31, 2006, 19:48:34 »
Trochę to trwało, ale w końcu "wziąłem się" i rozczłonkowałem swoją Jornadę. Efekty można podziwiać, a przy okazji wybrać coś dla siebie tutaj:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=29913

Mam nadzieję, że resztki po mojej Jornadzie (w sumie poza pechowym ekranem całkowicie sprawne) komuś się jeszcze przydadzą i będą dzielnie służyć...