h1940 nie włącza się po 2 tygodniowej przerwie

• 11 Odpowiedzi
  • 802 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline big_l

• 46
  • Sprzęt: Nokia e90 + 2GB microSD KINGSTON
h1940 nie włącza się po 2 tygodniowej przerwie
« dnia: Grudzień 23, 2007, 23:28:44 »
Witam
Kupiłem jakiś czas temu HP IPAQ h1940. Wszystko było ok. Nie używałem go jakieś 2 tygodnie (leżał wyłączony) i nagle nie chce się uruchomić. Wyłączyłem go te 2 tygodnie temu tylko guzikiem górnym, także przeszedł w ten "stan czuwania" czy coś podobnego. Wiem, że wtedy bateria też się powoli wyczerpuje. Może wyczerpała się do zera i teraz trzeba go łądować długo ?
Jest podłączony przez kabel USB do kompa, ale nie wiem nawet czy się ładuję - żadna dioda ani nic się nie świeci, komp też nic nie sygnalizuje. Wyjąłem baterię, włożyłem na nowo, próbowałem go odłączać, podłączać i sprawdzać czy się uruchomi, ale nie reaguje. Ładuje się już ok 4 godzin

Pomóżcie, co robić ?

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: h1940 nie włącza się po 2 tygodniowej przerwie
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 24, 2007, 00:01:26 »
podłącz go pod ładowarke sieciową na noc, jeśli nie ruszy to masz mały problem...chyba aku do wymiany
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 24, 2007, 15:02:47 »
kolega miał to samo na 1940.. Wystarczyło podłączyć do ładowarki na kilkanaście min, po czym odczepić i podłączyć znów :)

Tylko oczywiście nie na usb  :mrgreen:

jak nie pomoże można popróbować sprawdzone już przez clubowiczów metody - zwarcie kilku/nastu-sekundowe + i - lub podłączyć "na chama" ładowanie z zasilacza 12V (też na kilka/naście-sekund) (oczywiście nie do pocketa, tylko bezpośrednio do baterii :E ) - metody nieco inwazyjne i z pewnością odcisną się na żywotności aku (ale jak jest martwa to i tak gorzej nie będzie :D )

*

Offline big_l

• 46
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 24, 2007, 15:39:06 »
Wydaje mi się, że podłączenie do ładowarki sieciowej wystarczy, ale nie mam takiej :(
Muszę gdzieś kupić, może jeszcze dzisiaj mi się gdzieś uda, chociaż wątpię. Najwyżej po świętach poszukam. Mam kabel do kompa USB, więc jak znajdę to kupię tylko ten adapter z kabla USB do gniazdka.
PPC nie był nowy jak go kupowałem (w prawdzie był w bardzo dobrym stanie, ale nie był nowy, ze sklepu), nie miał nic poza samym sobą :) Rysika, ładowarki, kabla itp. Musiałem wszystko osobno kupować. Kupiłem kabel USB do kompa bo wyczytałem, że nim się go ładuje. Logika nakazuje mi myśleć, że komputer wysyła prąd elektryczny na USB jak widzi, że coś jest tam podłączone, a jeśli PPC jest tak wyładowany, że do zera jest wyłączony to komp go nie widzi. Dlatego go nie ładuje.

Jak najszybciej kupię ładowarkę i wtedy sprawdzę :)
Dzięki za pomoc, wiedziałem że tu zawsze ją znajdę :)

BTW
Oczywiście pochwalę się efektami

*

Offline kretes

• **
  • 134
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 24, 2007, 15:46:11 »
Oczywiście że podłączenie do ładowarki sieciowej pomoże (sam mam tak często z mniej używanymi urządzeniami). A co do adaptera 220->USB to sprawdź jak z jego wydajnością prądową - najlepiej 2A. Jeśli mniej to nawet nie warto kupować.
Pozdrawiam świątecznie.

*

Offline Adamerso

• 4139
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 24, 2007, 20:32:46 »
Oczywiście że podłączenie do ładowarki sieciowej pomoże (sam mam tak często z mniej używanymi urządzeniami). A co do adaptera 220->USB to sprawdź jak z jego wydajnością prądową - najlepiej 2A. Jeśli mniej to nawet nie warto kupować.
Pozdrawiam świątecznie.

ZTCW adapter 230v-usb raczej nic nie da - prąd z usb leci po innych pinach niż prąd z ładowarki...

*

Offline big_l

• 46
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 24, 2007, 21:04:34 »
hmm, może faktycznie tak jest. Ale skoro sprzedają takie i piszą, że pasują do tego i tamtego modelu palmtopa to powinno to działać bo inaczej nikt by tego nie kupował. Może gorzej działa (wolniej ładuje, czy coś ale działać powinno). Jak znajdę to kupię ładowarkę, ale obawiam się, że w Grudziądzu mogę nie znaleźć. Najwyżej poczekam aż wrócę do domu, do Bydgoszczy i tam połażę po sklepach i postaram się gdzieś kupić. Chociaż chodząc po salonach z komórkami nie natknąłem się nigdy na nic związanego z ppc itp :(

*

Offline Adamerso

• 4139
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 24, 2007, 21:52:26 »
łatwiej na allegro. pasuje wtyk od mda1 i mda3 jeśli sięnie mylę

*

Offline big_l

• 46
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 24, 2007, 22:41:38 »
Znalazłem taki adapter w szafie. Chyba był kupiony razem z odtwarzaczem mp3, ale parametry ma takie, jak powinien. Podłączyłem godzinę temu do niego PPC przez ten kabel USB. Narazie nie chce się włączyć - zostawię go do rana, jeśli nic nie będzie to będę kombinował dalej. Narazie i tak nie mam wyjścia

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 27, 2007, 09:23:27 »
zwarcie kilku/nastu-sekundowe + i - lub podłączyć "na chama" ładowanie z zasilacza 12V (też na kilka/naście-sekund)
Jak pracowałem w serwisie GSM to często to stosowaliśmy;-)
Mieliśmy takie urządzenie do sprawdzania stanu baterii (mogło je też ładować), ustawialiśmy napięcie 1.5x takie jak było napisane na baterii i podpinaliśmy. Bateria dostawała kopa i praktycznie zawsze wstawała:-)
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 27, 2007, 15:08:29 »
Na ok ile sekund tak podpiąć? Mam kilka akku do telefonów które za długo poleżały w szufladzie :S

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 27, 2007, 15:57:26 »
Generalnie z 10-20s na początek.... Jak się zrobi ciepła to odłącz!
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU