Czy można samemu otworzyć palmtopa?

• 17 Odpowiedzi
  • 2524 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy można samemu otworzyć palmtopa?
« dnia: Czerwiec 04, 2007, 18:18:37 »
Jak w temacie, czy można coś takiego zrobić bez utraty gwarancji?
Mam jakby mokrą plamę pomiędzy ekranem dotykowym a lcd, mam Mio P550m od piątku i nie wiem czy mi uwzględnią to w ramach gwarancji. Nie chce działać rysik - dotyk?
Czy rozkręci to samemu czy lepiej odpuścić i iść do sprzedawcy z reklamacją?

Odp: Czy można samemu otworzyć palmtopa?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2007, 18:37:42 »
To co robić czekać aż samo wyschnie?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2007, 18:48:08 »
To mi wygląda na wilgoć pomiędzy ekranem a warstwą dotykową. A nie masz przypadkiem założonej folii?

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2007, 19:05:39 »
Nie nie mam, bo stalo mi się to przy zakładaniu foli, może był wilgotny i za mocno dociskałem, ale stwiedziłem, że przez folie nie działa dotyk więc ją szybko ściągnęłem i po ściągnięciu okazało się, że plama jest pomiędzy ekranem dotykowym a lcd (chyba).

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2007, 19:18:17 »
mozesz sprobowac z gwarancja, powiedziec ze nie dziala digitalizer no i podac to jako powod reklamacji ;) a jak sie nie uda to pozostaje samamu wziasc sie za srubokret :)
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2007, 19:44:38 »
No tak tylko widać plamę czyli nie wiem czy uwzględnią reklamację? A jak nie to ile mnie skasują za taką przyjemność?

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2007, 20:00:32 »
Mam go od piątku (kupiony w sklepie) i raczej nie padało, choć wilgotność duża. Dzisiaj go tylko przemyłem płynem do monitorów (emteca) przed próbą przyklejenia folii (zgodnie z zaleceniem producenta folii) na półsucho. To jak radzicie iść na twardo z gwarancją, że skondensowała się woda i digitalizer nie działa?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2007, 20:07:18 wysłana przez Groszek1 »

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 04, 2007, 20:20:08 »
to nie pierwszy przypadek po zabawie z plynami do czyszczenia monitorow ... ale MUSISZ isc twardo z gwarancja, masz go kilka dni wiec smialo powinni ci uznac, pozatym jak mi sie wydaje to jest prawo zwrotu towaru w przeciagu 7 dni bez podania przyczyny (tak bynajmniej mowi prawo UE) i jesli nie maja przy kasie ze "po odejsciu od kasy zwrotow nie przyjmujemy" to powinni bez problemow uznac Twoja racje :)
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 04, 2007, 20:25:12 »
Tylko nie sądze że to od płynu bo plama jest prawie na środku wielkości około 1,5x1cm. A jakby to było od płynu to chyba powinna się pojawić gdzieś w narożniku ekranu.

*

olmeca

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 04, 2007, 20:26:46 »
info ze stronyfederacji konsumentow w temacie zwrotu zakupionego towaru. Zostaje twardo obstawac przy gwarancji.

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2007, 20:44:30 »
Dzięki za pomoc jutro dzwonię do sklepu
dam znać jak to się skończy

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 05, 2007, 09:43:38 »
Oto co się stało:
Wstałem rano patrzę na ekranik a plama znikła (wyschła). Z dużym niepokojem power urządzenie zaniepokojony czy chodzi a tu wielkie, miłe zaskoczenie wszystko sprawne działa bez zarzutu. Kamień z serca.
Dzieki za wszystkie rady, ale na razie nie reklamuję.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 05, 2007, 10:23:50 »
swoja droga to nie przesadzajmy z gwarancja, bo dlaczego maja wymieniac/naprawiac sprzet ktory ktos zalal plynem nie wazne czy do czyszczenia czy nie

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 05, 2007, 10:54:51 »
mogą nie zauważyć winy użytkownika ;) Mi się z kartą 4gb upiekło - niefortunnie przeleciała przez pokój (nawet nie pytajcie ;) ) i przestała działać - na gwarancji nową dostałem :)

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 15, 2007, 16:20:22 »
Ja mam ten sam problem, tyle że woda jest na powierzchni kilkunastu cm2 :/ Nie chcę płacić trzech stów za wymianę ekranu, bo po prostu tyle nie mam. Do tego otworzyłem sprzęt, a po zamknięciu odwróciły się kolory na wyświetlaczu -.- Co z tym fantem można zrobić?

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 15, 2007, 16:36:50 »
Ja proponowałbym uzbroić się w cierpliwość, może po kilku dniach wyschnie i zniknie.
A jak coś to Cię nie ominie serwis, trzeba to jakoś przeżyć, bo inaczej całe urządzenie wyrzucisz do śmieci

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 15, 2007, 16:44:42 »
"po odejsciu od kasy zwrotow nie przyjmujemy"
- ten zapis i tak jest bezcolowy - nie do konca jest to zgodne z kodeksem handlowym wiec moze sobie byc wszedzie...

No cóż. Zgodny zkodeksem handlowym nie musi być bo:
1) kodeks handlowy został uchylony kilka lat temu (aby być dokładnym 1 stycznia 1964 r. - pozostały w mocy tylko niektóre przepisy, które tez już nie obowiązują, od czasu wejścia w życie kodeksu spółek handlowych),

2) kodeks handlowy nie ma nic wspólnego z handlem

Tak więc proponuję pisac tylko, o rzeczach o których ma się jakieś pojęcie, zamiast wprowadzać forumowiczów w błąd.

Sorry za oftopa, ale uznałem za konieczne sprostowanie informacji.

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:25:34 »
PDA poszedł do znajomego elektronika, do wysuszenia. Ekranu nie odłączałem.