Przesiadka z komórki na palmofona - wrażenia?

• 60 Odpowiedzi
  • 4824 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« dnia: Marzec 19, 2006, 14:29:39 »
Mam pytanie do ludzi którzy w ostatnim czasie przesiadli się ze zwykłej komórki na palmofona typu Qtek itp.
Jakie są wasze wrażenia; pozytywne, negatywne, mieszane?
Kiedyś byłem napalony na hybrydę ale po lekturze PDA-forum uznałem że jeszcze nie czas, tzn. poziom dopracowania tego sprzętu budzi wątpliwości. Dlatego chętnie poczytam opinie userów :wink:

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 19, 2006, 14:45:00 »
przy takiej przesiadce musisz być przygotowany na pewne kompromisy a sądzę, że od czasu kiedy czytałeś posty w tym temacie coś się zmieniło ;)
więc - póki co - chyba lepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłby P910i (lub jego nadchodzący następca P990) - mówię ja jako były użytkownik SE 910i oraz Qteka 9100
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 19, 2006, 14:57:57 »
Cytat: "ch@to"
przy takiej przesiadce musisz być przygotowany na pewne kompromisy a sądzę, że od czasu kiedy czytałeś posty w tym temacie coś się zmieniło ;)
więc - póki co - chyba lepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłby P910i (lub jego nadchodzący następca P990) - mówię ja jako były użytkownik SE 910i oraz Qteka 9100

Powiem ci Chato że mam obraz idealnego jak dla mnie palmofona i niestety nie jest nim nic co aktualnie istnieje. Co prawda to trochę OT ale jako "właściciel" tematu wymienię cechy idealnego palmofona:
1) dotykowy ekran 3,5 cala, najlepiej defaultowo zamknięty (ochrona)
2) dodatkowy malutki ekranik do celów czysto telefonicznych
3) sprzętowa klawiatura telefoniczna (reszta klawiatury softweareowa)
4) wbudowany GPS Sirf III lub lepszy
5) wielkość obecnego pocketa
6) bateria wytrzymująca 12h intensywnego wykorzystania

Oglądałem Wizarda (SPVM3000) i stwierdzam że to zabawka nie dla mnie, daleka od tego co w/w, choć pewnie to obecnie najlepsze co istnieje. Ani dobry dobry telefon ani palmtop, choć razem zapewne dobry palmofon. Chyba podobny będzie ten SE 990. Mówię to jako ktoś dla którego telefon jest priorytetem.

No ale wróćmy do tematu....  :wink:

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 19, 2006, 15:47:14 »
powiem tak - po 3-miesiecznej znajomości z Wizardem wróciłem do rozwiązania telefon + pda i nie żałuję ... choć również wyczekuję na udaną hybrydę takich urządzeń

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2006, 16:08:50 »
powiem tak - po 3-miesiecznej znajomości z Wizardem wróciłem do rozwiązania telefon + pda i nie żałuję ... choć również wyczekuję na udaną hybrydę takich urządzeń

A jakieś konkrety Chato; co ci nie odpowiadało w Wizardzie?

No i jak wyobrażasz sobie hybrydę twoich marzeń?

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 19, 2006, 16:43:22 »
Fajne,
miałem nokie communikator 9210
wymieniłem na xelibri (tel bez bajerów ale mały) bo wkurzał mnie rozmiar nokii a teraz kupiłem mda i jestem bardzo zadowolony, bo ten telefon można porózwnać z komputerem pc, wielu różnic nie ma, ps nic lepszego nie ma jak palmfon...

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 19, 2006, 17:05:38 »
Cytat: "niezawodny"

Mówię to jako ktoś dla którego telefon jest priorytetem.

Jesli telefon jest dla Ciebie priorytetem to palmofon nie jest dobrym rozwiazamiem.Poszukaj raczej czegos wsrod telefonow bo przeciez szukasz telefonu.W palmofonach zawsze priorytetem bedzie "palm" a "fon" jako dodatek.

*

Offline Wylli

• 12
    • .......
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 19, 2006, 17:40:56 »
Witam.
Ja przesiadlem sie z nokii na Etena M500 i powiem ze ogolne wrazenie rewelacja.Pocket jest super i rozmowy tel tez nie najgorsze. Kompromis tak jak powiedziano wczesniej, ale krotko dogadasz sie z kim chcesz, a pocket to juz wiadomo co komu potrzebane. Polecam

*

Offline Wylli

• 12
    • .......
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 19, 2006, 17:41:42 »
Witam.
Ja przesiadlem sie z nokii na Etena M500 i powiem ze ogolne wrazenie rewelacja.Pocket jest super i rozmowy tel tez nie najgorsze. Kompromis tak jak powiedziano wczesniej, ale krotko dogadasz sie z kim chcesz, a pocket to juz wiadomo co komu potrzebane. Polecam

*

Offline wol2

• 258
  • LooX 720 + jakieś tam śmieci ;)
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 19, 2006, 21:26:54 »
jak dlamnie to telefon ma być mały i długo trzymać na bateri i juz n-gage mi nie pasował bo trzymał tylko 3-4 dni i straszna cegła a dla człowieka aktywnego (rower + jakies inne "niebezpieczne dla sprzętu sporty") to palmofon jest zdecydowanie złym rozwiązaniem

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 19, 2006, 21:45:04 »
A jakieś konkrety Chato; co ci nie odpowiadało w Wizardzie?

Ogólnie windziany software odpowiadający za obsługę modułu GSM jest jeszcze daleki od doskonałości (zarówno od strony niezawodności i wygody obsługi), no i sam Wizard wolny jest ...
Wysuwana klawiatura sprzętowa do pisania była super ale z drugiej strony powodowała uczucie braku zwartości bryły obudowy (jej zaczepy są zbyt słabe i bardzo łatwo klawiatura się rozkładała np. przy wyjmowaniu z kabury)
No i jeszcze zbytnie skupienie klawiszy odbierania/kończenia połączeń razem z Sofkeys'ami - bardzo czesto przyciskałem nie ten co chciałem - niby drobnostka ale jednak irytująca (a w czasie prowadzenia rozmów często uchem wciskałem prawy-górny klawisz sprzętowy, uruchamiając IE ;))

No i jak wyobrażasz sobie hybrydę twoich marzeń?

Coś o rozmiarach**/parametrach/wydajności n311 ale czasie pracy na baterii jak w Wizardzie i już z zainstalowaną kolejną wersją WM ;). Na pewno wymogiem będą: rozdzielczość VGA, WLAN 802.11g i Bluetooth (wolę zewnętrzy odbiornik GPS)

** - ze sprzętowej klawiatury jestem w stanie zrezygnować

*

Offline jerzy.e

• 22
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 19, 2006, 21:58:33 »
Najfajniesze rozwiazanie jak dla mnie to by było N9500 lub 9300i ale z WM2005 i wiekszym dotykowym ekranem w środku i lepszym aparatem foto niż 9500 (GPS wole jako bluetooth - zamontowany na stale w aucie) ... a może już coś takiego istnieje a ja o tym nie wiem.

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 19, 2006, 22:07:14 »
Aaaa... - jerzy.e był łaskaw przypomnieć mi o tzw. aparacie fotograficznym - mówię abslutne nie takiemu pomysłowi (nawet gdyby miałby mieć 10MPix jak zapowiadany Szajsung B600)

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 19, 2006, 22:37:32 »
hmmm, w sumie tez myslalem, ze kiedys przesiade sie na Wizarda, a Chato zdecydowanie ochlodzil moj zapal (zawsze reviewy brzmia pozytywnie bo oceniajacy po tygodniu nie zdazyli jeszcze zauwazyc wad) :/
chyba jedna zostane przy C550 i dokupie jakiegos palmtopa z wifi.
nie urywam, ze najbardziej zalezy mi na jak najbardziej komfortowym przegladaniu stron (pare stron mobilnych, google, goole mail).
Chato, czy moglbys sprecyzowac z jaka predkoscia Wizard przerabia strony internetowe na wifi?? I czy skype naprawde az tak przycina???

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 19, 2006, 23:56:42 »
skype  przez  wi-fi to  zaprzeczenie mobilnosci, ze wtrace swoje 5 groszy.
Co nie powiedza inni klubowicze, to uwazam, ze efekt w sumie ZENUJACY. Rozmowa w kawiarni lub rest. z  wi -fi . Tragedia, przekrzykiwanie sie i brak intymnosci. Nastepca Qteka Hermes o ile faktycznie bedzie mial UMTS, ma szanse poprawic wizerunek takiego rozwiazania.

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 20, 2006, 00:02:14 »
Cytat: "dabi"
Chato, czy moglbys sprecyzowac z jaka predkoscia Wizard przerabia strony internetowe na wifi?? I czy skype naprawde az tak przycina???

www po 802.11g szło mu naprawdę całkiem nieźle (ale nie podam Ci wartości bo nie pamiętam, a teraz nie mam już jak tego sprawdzić)
co do Skype'a to - u mnie, wtedy jeszcze jakaś wersja beta - via Wi-Fi przycinał się z rzadka, natomiast przy połączeniu EDGE'owym już rwało się na tyle mocno, że ciężko by to nazwać rozmową ...

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 20, 2006, 00:06:48 »
Cytat: "khak"
Nastepca Qteka Hermes o ile faktycznie bedzie mial UMTS

on ma UMTS'a n pokładzie :arrow: http://msmobiles.com/news.php/5011.html

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 20, 2006, 00:57:38 »
W sumie powiem, ze sie troche zawiodlem. Mialem nadzieje, ze Wizard bedzie dla mnie idealnym wszystko-w-jednym :/
chato korzystal i na pewno wie, co mowi.
Pewnie jest duzo racji w Skype po wifi w kawiarniach. Na PC skype wiele razy uratowal mi zycie i myslalem ze bedzie podobnie na PPC.
Chyba jednak nadal zostane przy C550 i  SmartGadu (jak narazie spelnia swoje zadanie prawie doskonale - numeryczna klawiatura daje sie we znaki czasem...) moze dokupie jakiegos wiekszego poketa... ale w sumie to jak duzego pocketa, to moze poczekac na UMPC........????
PS: Sorki, za OT, ale mam kolejnego C550 do sprzedania na allegro... Nikt sie nie obrazi, jak zamieszcze ogloszenie w odpowiednim dziale??? :D

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 20, 2006, 07:59:31 »
dabi "Na PC skype wiele razy uratowal mi zycie "
Mógłbyś to rozwinąć? Niezła reklama skype by z tego mogła być :)

Osobiście mam etena m500. Jakby był centymetr cieńszy, to w ogóle byłaby BAJKA. Mówiąc krótko - zwykła komórka to dla mnie już za mało - z kolei np. MDA4 full wypas - jest za duże - zapomnij o wygodzie zwykłej komórki. Rozwiązanie PDA+komórka osobno ćwiczyłem - zalety 2w1 są niezaprzeczalne.
Obecnie na rynku rozwiązanie typu eten m500, mda compact, wizard SPV m300 itp. to chyba najlepszy kompromis.
Oczywiście, w warunkach "plażowych" i awaryjnych nigdy nie zawiodę się na moim ukochanym ME45 - to jest genialny telefonik.

Pozdrawiam w poniedziałek
Janek

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 20, 2006, 09:35:41 »
Popieram rozwiazanie dwa w jednym.. plus jeden :) mda4 + n6230i to na dzisiejsze czasy rozwiazanie optymalne. mieszkam w krakowie i umts tak sobie tu dziala i wtedy z pomoca przychodzi edge w nokii po bt. do gadania na dworze tylko nokia. trudno wyjac na deszczu mda4 i zerknac na wyswietlacz kto dzwoni.. a zwlaszcza idac przez osiedle typu biezanow :) ale vga to vga :)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 20, 2006, 09:36:12 »
chato : Hermes  z UMTS em ma być ale po jakims upgrade softu. jest to już podane w jednym z dzisiejszych newsow. Ale ja już czytalem o tym ze 2 miechy temu na jakims forum anglojez.Tego sie wlasnie obawiam, bo napewno kupie Hermesa jak tylko sie ukaze na rynku.

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 20, 2006, 10:24:08 »
Szkoda tylko że Hermes przy Wizardzie wygląda obciachowo.... ;(
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 20, 2006, 10:27:45 »
na temat warto/nie warto było sporo mówione m.in. tutaj: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=27874

ja osobiście z przesiadki ze zwykłego telefonu i zwykłego PDA (konkretnie Siemens S65 i iPAQ rx3715) na Wizarda jestem ogólnie zadowolony. fakt, że to oznacza zgodę na pewne kompromisy, gdyż tego typu urządzeniom jeszcze sporo od doskonałości w zakresie 'telefonicznym', ale jako hybryda pda+tel, to rozwiązanie doskonałe.

a jeśli mowa o wadach, to chyba *najbardziej* w Wizardzie dokucza mi powolność. procek 200 MHz chwilami nawet nie wyrabia do 'zwykłych' czynności, a najbardziej mnie wnerwia ten moment, gdy ktoś do mnie dzwoni, wyciągam Wizarda z pokrowca i w tym momencie następuje znany problem w postaci przeskoku ekranu, spowodowany magnetycznym 'klipsem' zastosowanym w pokrowcu. w chwili przeskoku ekranu odbieranie połączenia mija się z celem, bo i tak trzeba będzie odczekać kilka sekund aż procek wyrobi się z *faktycznym* odebraniem tego połączenia i rozpoczęciem rozmowy... :(

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 20, 2006, 12:15:02 »
chato : Hermes  z UMTS em ma być ale po jakims upgrade softu. jest to już podane w jednym z dzisiejszych newsow. Ale ja już czytalem o tym ze 2 miechy temu na jakims forum anglojez.Tego sie wlasnie obawiam, bo napewno kupie Hermesa jak tylko sie ukaze na rynku.

UMTS w Hermesie po upgrade softu?? AFAIK to UMTS jest tam defaultowo... gdzie przeczytałeś ten news?

ja zamierzam Hermesa zdobyć za free, ew. za syboliczną opłatą razem z aktywacją w T-Mobile UK jak tylko się pojawi w ofercie (lipiec/sierpień). :))

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 20, 2006, 12:54:12 »
Majac na mysli uratowac zycie - uratowac sporo kasy. :twisted:
Troche podrozuje i czasem za polaczenia musialbym zaplacic "troche za duzo". A ze wiekszosc znajomych, rodzinka itd maja juz laptopiki u siebie to polaczenia za free, a nawet jak zadzwonie placac na skype to i tak wychodza grosze 8)
Tak, jak mowie, mialem nadzieje, ze czasem skorzystam z darmowego hot-spota i zadzwonie, ale moze jednak zostane przy PC:P

*

Offline ushex

• 38
    • www.pajacyk.pl
  • Sprzęt: MDA Compact, Nokia E71, Iphone 3GS 16GB
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 20, 2006, 13:26:42 »
dla mnie po przesiadce narazie najgorsza opcja jest pisanie sms'ow w samochodzie :)
przesiadka z 6230 na mda compact.
JOEY DOESN'T SHARE FOOD!!!

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 20, 2006, 14:19:19 »

zapewne chodzi Ci o ten news:

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=11379
i
http://pdanews-de.blogspot.com/2006/03/cebit-2006-hermes-castrated-vodafone.html

otóż mowa w nim o supporcie dla HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access), a różnica pomiędzy HSDPA i UMTS, to w dużym uproszczeniu tak, jak pomiędzy EDGE i GPRS. czyli HSDPA to coś w stylu 'nakładki' na UMTS, umożliwiającej osiągnięcie dużo większych prędkości transmisji danych (nawet do 7 Mbit/s!).

innymi słowy - support dla UMTS będzie defaultowo na 100%. natomiast z newsa wynika, że HSDPA będzie dostępne dopiero po upgradzie softu.

*

Offline lolleq

• 49
  • Jestem - więc myślę...
    • Infomatrix.PL
  • Sprzęt: 1X/MZ601
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 20, 2006, 14:23:38 »
Przesiadłem się z K700i + Acera n50 na SPV M3000. Ogólnie jestem zadowolony, choć demonem szybkości to SPV nie jest... ale jakoś daje się z tym żyć. Dużą wadą jest dla mnie brak wybierania głosowego z poziomu zestawu słuchawkowego - w K700i korzystałem z tego często w samochodzie. Odnoszę też wrażenie, że foto w moim palmfonie jest znacznie słabszy niż w K700i (w którym oczywiście też nie powalał). Ogólnie: wrażenie na plus z niewielkimi zgrzytami, które w moim przypadku można uznać za pomijalne ;)
Aaaa... no i nie potrafię go zmusić do ActiveSynca po BT mimo zestawionych elegancko portów szeregowych itp.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 20, 2006, 15:08:04 »
Masz racje evad. Mój blad .Czytalem to dawno wiec mi sie cos poprzestawialo;) i jak czytalem newsa z naszego forum z dzis. to powtorzylem ten blad wlaczajac do dyskusji.Dziekuje za sprostowanie. A co do hybrydy .to niestety podczas sesji internetowej a raczej sciagania danch nikt sie do nas nie dodzwoni...:(  musze mieć drugi telefon i przekierowane nan rozmowy, bo sporo siedze w sieci na Qteku. Tak wiec bez drugiego fona ANI RUSZ jeżeli oczywiście sciagamy lub wysylamy sporo danych. A i przy otwieraniu stron sesja GPRS odtraca polaczenia przychodzace, no a jak wtedy to będzie wlasnie to pol. na którym nam zalezy....

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 20, 2006, 17:36:41 »

Chato NIE LUBIE CIE :) ... juz znow zaczalem myslec o MDA VArio a ty mi tu TAKI tekst ... ale nic ... pojawil sie FSC N560 i chyba go zakupie :)
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)