Windows XP na Pocket/Handheld PC?? Możliwe??

• 47 Odpowiedzi
  • 4768 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« dnia: Styczeń 12, 2007, 08:54:33 »
Niewiem co tu pisze ale tu jest połączenie Handheld PC z UMPC, i o ile dobrze rozumiem to obsługuje on Windows Mobile 5.0 lub Windows XP for Tablet PC. Postada on procesor Intel X-Scale tak więc ciekawe czy jest możliwe wrzucenie wszelkimi możliwymi sposobami Windows XP do palmtopów z procesorem Intela.

http://tweakers.net/nieuws/40659

Oto ostatnie screeny które znalazłem w internecie (miniaturki w googlach)
Windows Mobile 5.0 http://images.google.pl/images?q=tbn:zSCjWXU79r3u_M:http://www.dlmag.com/uploads/news/photos/art197/IMG_2085sm.jpg
Windows XP http://images.google.pl/images?q=tbn:a8s0KN0rgjED-M:http://www.dlmag.com/uploads/news/photos/art197/IMG_2087sm.jpg

I zapewne to co mówiłem kiedyś że widziałem UMPC i to na 100% było to: (czyli Pocket z Windows XP).

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2007, 09:24:50 »
Pomyliłeś linki z opisami do tych miniaturek.
Nie słyszałem o kompilacji XP (nawet wersji tabletowej) dla proca ARM. Może to będą dwa różne użądzenia w takich samych obudowach.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2007, 09:26:03 »
Popatrz na newsy ( szukajka na stronie głownej) i wpisz DualCore
Jakub pisal o tym kilka razy już chyba 2 lata temu  :))
potrzebna zgoda

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2007, 09:31:43 »

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2007, 09:35:25 »
Do kitu, łączenie dwóch takich urządzeń w jedno to jak połączenie samolotu i łodzi podwodnej. Poza tym to będzie za duże.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2007, 10:12:21 »
a co to ma wspólnego z działem Zrób To Sam?  :mysli:
Przecież ten DualCor ma mieć XP bez żadnych sztuczek, a na normalnym pockecie się nie da, i tyle

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2007, 19:57:30 »
Autorowi prawdopodobnie chodziło o to aby zainstalować Win XP na zwykłym pockecie (gdyby okazało się że istnieje taka wersja XP'ka)

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2007, 20:13:50 »
tzn. niewiem jaką ma strukturę X-Scale do pecetowych inteli.
Jeżeli jest bardzo podobna lub identyczna to można by próbować załadować ROM Windowsa XP dla Tablet PC.

To tak w sferze pomysłów na przeróbkę PDA.

Czasami mnie również drażni jak ktoś się pyta czy mam Half-Life lub dlaczego tego Winampa nie można przesunąć. A jak tłumaczę że to jest Windows Mobile to później słyszę tylko, że to niewarte, nic ciekawego, na Windows XP lepsze... ehh.
[/size]

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 12, 2007, 20:42:26 »
processor moznba by spróbować ale ktos najpierw musi poświecic swój sprzęt i zaryzykowac bo gdyby sie nie udało to mozna zostać z drogim przyciskiem do papieru :))
moze poświecisz swojego ipaqa? ;)
jesli tobie by sie udało to napewno inni też zaczeli by tak kombinować

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 12, 2007, 21:37:06 »
Cytat: "processor"
Jeżeli jest bardzo podobna lub identyczna to można by próbować załadować ROM Windowsa XP dla Tablet PC

ech, marzyciel... lepiej zejdź na ziemię: nie da się nawet załadować romu z jednego modelu ipaqa do innego ipaqa, choćby miały identyczny procesor... ani np. WM2003SE z Looxa 420 do ipaqa h4150 mimo że są to niemal identyczne urządzenia. A gdzie dopiero takie kombinacje z XP. Trzeba by taki rom żmudnie od zera wyrzeźbić, w dodatku dla każdego modelu pocketa osobno... podobnie jak Linuksa, a popatrz w jakim tempie się prace nad Linuksem posuwają - dla ilu modeli jest ukończony, a dla ilu nawet jeśli daje się go jakoś odpalić to obsługa BT czy wifi leży.

*

• 7793
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 12, 2007, 21:42:48 »
Ale po co łwyważać otwarte drzwi- przecież jest emulator - i działa
Tak więc na każdym WinXP( tablecie itd)  może być WM5.0 pytanie tylko po co?
 :))
potrzebna zgoda

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 12, 2007, 21:54:52 »
jas_pik
w tą stronę owszem, ale processor chciałby odwrotnie - mieć XP na pockecie :)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 12, 2007, 22:00:23 »
Processor, Ornitolog: nie łudźcie się. :) To jest NIEMOŻLIWE i koniec. Zresztą spróbujcie uruchomić nawet najmniejszą aplikację napisaną dla innego procesora, np. MIPS i uruchomić na ARMie. Chociaż program był pisany dla powiedzmy PPC2000 z prockiem MIPS to jednak nie chodzi na PPC2000 ARM. A więc spróbujcie teraz to tak "zmodyfikować" (bez dostępu do źródeł!) aby poszło na innych procku, ale tym samym systemie. A teraz pomyślcie, że trzeba to tak modyfikować, aby poszło na ZUPEŁNIE innej architekturze procesora x86 (bo jednak ARM i MIPS ma więcej podobieństw niż taki ARM i x86 chociaż i tak różnice są kolosoalne w każdym przypadku), zupełnie innym systemie i wogóle na zupełnie inaczej zbudowanym hardware.
Do tego nawet jakby ktoś np. przeportował takiego Linuxowego Wine dla PPC to i tak WSZYSTKIE programy dla WinXP są kompilowane pod x86, więc powtarzamy wszystko od początku (patrz początek tego postu). :) Oczywiście takie "modyfikowanie" z ARM do MIPS jest praktycznie niemożliwe, zostaje tylko emulacja procesora (ale jest to cholernie wymagające i jakby nie patrzeć - niepraktyczne).

Jas_pik: Jeżeli można, to czemu nie?  :mysli:

Ja bym tak osobiście nie rozpaczał i nie lamentował tak jak wy, gdybym miał takiego UMPC z dwoma prockami.  :)) A tak serio to emulator jest straaasznie wolny i nie jest w 100% zgodny z prawdziwym hardware pocketa, więc jednak warto takie coś mieć.

*

• 7793
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 12, 2007, 22:45:50 »
Ostatnio na Alledrogo byl za okolo 100 zł calkiem szybki tablecik ( Fujitsu)  - no to mozna do niego przymocować polaczony kabelkiem dowolny PDA ( bez wiFi/BT) i nawet bez ekran ( takie coś możemy mieć za 100 zł) i już mamy dualcor :))
Łaczymy kabelkiem - poprzez AS.
Wirtualny ekran PDA widzimy na ekranie tableta za pomocą Pocket Controlera i już  
Pomysł zrobienia - na poczatku postu
Ja podaję rozwiąznie ( tanie - łatwe do zrobienia)
Teraz tylko pytanie po to wszsytko - chyba żę do obecnej wersji AM
potrzebna zgoda

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 13, 2007, 09:30:54 »
jas_pik coś mi sie wydaje że zjadłeś jedno zero w cenie tableta ;)

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 13, 2007, 09:36:37 »
Nic nie wspominałem o ARM czy MIPS a tylko o tym czy są jakieś podobieństwa między X-Scale a zwykłym Intelem.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 13, 2007, 10:11:00 »
Nic nie wspominałem o ARM czy MIPS a tylko o tym czy są jakieś podobieństwa między X-Scale a zwykłym Intelem.

XScale także jest oparty na architekturze ARM i z nim kompatybilny (to powinieneś wiedzieć), a porównywałem do MIPS, gdyż to także jest procesor dla palmtopów i kiedyś procował na takich samych systemach co ARMy. Ale nawet tak podobne procki mają kolosalne różnice, więc teraz zastanów się jak to się ma do zupełnie innych x86 (= "zwykłe" Intele w PC)...

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 13, 2007, 15:11:29 »
Jeżeli jest bardzo podobna lub identyczna to można by próbować załadować ROM Windowsa XP dla Tablet PC.

To tak w sferze pomysłów na przeróbkę PDA.

Czasami mnie również drażni jak ktoś się pyta czy mam Half-Life lub dlaczego tego Winampa nie można przesunąć. A jak tłumaczę że to jest Windows Mobile to później słyszę tylko, że to niewarte, nic ciekawego, na Windows XP lepsze... ehh.
[/size]

A czy wogóle jest pocket z tak dużym ROM'em żeby się XP do niego zmieścił??

Swoją drogą tez mnie denerwuje jak muszę tłumaczyć różnicę między XP a WM/PPC.
[/size]

*

• 7793
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 13, 2007, 15:28:47 »
Cytat: "narqotic"
jas_pik coś mi sie wydaje że zjadłeś jedno zero w cenie tableta ;)

Sprawdź  licytację 154403448 na Alledrogo , wcześniej sprzedawal po 100 zł.
Wracając do tematu prcesory PC mają zupełnie inną architekturę/zestaw polecań  niż PDA to nie jest możliwe.
Podejrzewam iż konstrukcja DualCor zawiera plytę główną na której są dwa niezależne procesory - a tylko jeden ekran .
potrzebna zgoda

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 13, 2007, 15:30:27 »
Może XP nie, ale taki Win98 wraz z DOSem i Explorerem mieści się spokojnie na 16MB. 8MB zajmuje już bez Explorera.
XPeka jeszcze chyba nie udało się nikomu pociąć na sensowną, małą wielkość, jednak w 100MB bez problemu by się zmieścił.
A jeżeli nie w romie, to nie ma problemu zbotowania systemu z karty.
Oczywiście pomijam pełną niekompatybilność ww. systemów z pocketem.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 03, 2007, 12:22:39 »
to wcale nie jest takie niemozliwe jak sie wydaje.
Rom z Ipaqa 3660 nie pojdzie na 3850 (mimo ze ten sam procesor) bo wszystkie sterowniki sa w nim zaszyte na stale.
Taki Windows XP (nie wiem jak Tablet Edition) gdyby tylko byl skompilowany dla procesorow StrongARM i gdyby tylko miec sterowniki do osprzetu ipaqa (np. wyswietlacz) moglby pojsc. Inna sprawa to czy wydajnosc sprzetu pozwolila by z tego korzystac.
Ze sterownikami wbrew pozorom tez nie bylo by wielkiego problemu, przeciez przerozne familiary maja udostepniony kod zrodlowy, na podstawie tego co tam maja, dla kogos z doswiadczeniem w pisaniu driverow :worried: pod windowsa nie byloby problemu. nastepny problem bylby taki ze windows (nie wiem jak Tablet Edition, zakladam ze dziala podobnie do wersji desktop) laduje dopiero po jakims czasie sterowniki. Czyli zanim sie uruchomi m.in. nie dziala wyswietlacz, to troche utrudnialo by debugowanie przy tworzeniu takiego romu.

Jeszcze co do Wine. Blizniaczy do niego ReactOS (wiekszosc kodu jednakowa) dziala juz na PPC (nie chodzi o PocketPC :P ), dzieki zastosowaniu prostej i dosc wydajnej (wydajniejszej niz emulacja) konwersji rozkazow procesora. To samo da sie zrobic na Pocketa. Niestety problemem tak samo jak z ew. driverami do WinXP na PDA jest brak korzystajacych z tej platformy zapalencow potrafiacych takie rzeczy robic.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 03, 2007, 22:08:43 »
DinthKSC - to nie jest takie proste. My tu nie umiemy Windows CE odpalić w czystej postaci ( http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=53188 ), a co dopiero bawić się w Windows XP ;) Tu byłby jeszcze jeden zasadniczy problem - nikt nie ma źródeł Windowsa żeby go przekompilować ;)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 04, 2007, 01:05:59 »
BatSk8

do tego jeszcze z giga do  GB ROMu i 256 RAMu i zycze szczescie na OMAPie...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

nothin

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 04, 2007, 01:33:11 »
gdybyś znał Bat-a, to bys sobie darował dziecinne komenty, O.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 04, 2007, 01:34:31 »
ekhem... pomijając brak kompilacji winXP na procki ARM oraz brak realnej perspektywy upchnięcia tego systemu na 256 (na dobrych sprzętach) mb ROM oraz działanie na 64mb RAMu wbudowanego w przecietne PPC pragnę dodać, że testując kiedyś benchmarkiem procesora dellacza x51v (uchodzącego przecież za model szybki) po porównaniu z wynikami w necie stwierdziłem, że jego 624mhz odpowiadają wydajnościowo starej, dobrej 486ce :> więc jak cokolwiek to nie XP a co najwyzej 95 :P

*

nothin

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 04, 2007, 01:41:19 »
jakie to dziwne... media, zasoby, cała masa rzeczy smiga pod softem napisanym pod ARM, a przy próbach x86 śmiech bierze...
Pozostańmy przy sofcie pod ARM wobec tego i już wiecej nie marzmy...

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 04, 2007, 10:17:23 »
wiem wiem, nie doczytałem dokładnie. Zapomniałem że w DualCor jest jeszcze procesor VIA myśląc że wszystko jest na X-Scale. Zastanawia mnie to że skoro dało się napisać Linuxa na PDA, to dlaczego nie można napisać DOSa i BIOSa specjalnie jako system, a dopiero potem coś kombinować z Win98, WinME a może nawet czymś lepszym??

Co od emulacji to ciekawe czy WinMillenium będzie działał, czy nie da się zainstalować?

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 04, 2007, 11:01:42 »
BatSk8: Ja tam zrodla XPka rowniez wczesniejszych windowsow mam :P
Szkoda tylko ze nie ma zrodel Windowsa Mobile :(
processor: Linuksami na PDA nie ma sie kto zajmowac (portowac programow itp) aby uzywanie ich mialo jakis sens, a co dopiero dos. Szczegolnie ze dosowe programy bardzo czesto byly pisane w asemblerze.

Wracajac do watku, rzeczywiscie XP TE nie dziala na StrongArmach wiec caly moj wywod o portowaniu WinXP na PDA nie ma sensu. Moze kiedys ReactOS ...

*

Offline telemach

• **
  • 245
  • Sprzęt: Loox 720, Libretto 100CT, SPV E650, Omnia II
Odp: Windows XP na Pocket/Handheld PC?? Możliwe??
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 28, 2008, 00:10:26 »
moze mi ktos wyjasnic czym to dokladnie jest ?

http://tiny.pl/41km

wyglada jakby jakis emulator XP pod J2ME

*

Offline kahvm

• **
  • 135
Odp: Windows XP na Pocket/Handheld PC?? Możliwe??
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 28, 2008, 09:27:04 »
DinthKSC - to nie jest takie proste. My tu nie umiemy Windows CE odpalić w czystej postaci ( http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=53188 ), a co dopiero bawić się w Windows XP ;) Tu byłby jeszcze jeden zasadniczy problem - nikt nie ma źródeł Windowsa żeby go przekompilować ;)
Jak poszukać w necie, to da się znaleźć źródła win2000.  Niektórzy też mają kopię zapasową tej części internetu na DVD :E