Real VGA

• 42 Odpowiedzi
  • 3165 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

kichu1979

Real VGA
« dnia: Listopad 28, 2006, 23:16:30 »
Bedezie pytanie w cyklu tych glupich. O co chodzi z tym trybem real vga o ktorym czytam to tu to tam?

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
Real VGA
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 28, 2006, 23:21:59 »
To jak czytasz to tu i tam to czemu tego nie wiesz ?
Moze masz problem ze zrozumieniem tego co czytasz , jesli tak pij Bilobil (na pamiec , na koncentracje)  :D

*

kichu1979

Real VGA
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 28, 2006, 23:29:31 »
No dobrze, to inaczej zapytam, bo moze czegos nie zalapalem. Tryb VGA
to jak wiadomo 640x480. Ale o co chodzi, jak sie pisze, ze w jakims
palmie za pomoca innych aplikacji wlacza sie tryb "real vga".

Przeciez jesli mamy palma z wyswietlaczem 320x420 to mamy QVGA,
jesli mamy 640x480 to mamy VGA.

Ponawiam pytanie o co tu chodzi ? :)

##edit

Ok, juz znalazlem. Z kolei inny pytanie... jakie to ma praktyczne zastosowanie ?

*

Offline Reynevan

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Sensation
Real VGA
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 28, 2006, 23:36:51 »
Chodzi o to, ze na palmie z ekranem VGA obraz moze byc wyswietlany w rozdzielczosci 640x480, ale tak naprawde jest wyswietlany w rozdzielczosci 320x240 tylko po prostu pixele sa wieksze... A tryb real VGA powoduje, ze na prawde jest te 640x480 pixeli (czyli sa mniejsze i jest jakby wiecej miejsca na ekranie - wiecej wyswietlanych pixeli na ekranie). Tak jak masz na kompie kiedy sobie zmniejszysz rozdzielczosc - Twoj monitor moze wyswietlac obraz w wiekszej rozdzielczosci, ale wyswietla w mniejszej bo tak ustawiles :)
Jesli sie myle, to niech ktos mnie poprawi  :P

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
Real VGA
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 28, 2006, 23:38:21 »
Wiec jak juz znalazles to powiem tak... Praktyczne zastosowanie to ma takie, ze ekrany VGA w trybie udajacym 320x240 (czyli nie realvga) daja ostrzejszy i bardziej wyrazny obraz. W trybie realVGA natomiast masz do dyspozycji wiecej miejsca na ekranie, co jednak przez wiekszosc aplikacji nie jest wykorzystywane...

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Real VGA
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 29, 2006, 01:16:09 »
Cytat: "Reynevan"
Chodzi o to, ze na palmie z ekranem VGA obraz moze byc wyswietlany w rozdzielczosci 640x480, ale tak naprawde jest wyswietlany w rozdzielczosci 320x240 tylko po prostu pixele sa wieksze... A tryb real VGA powoduje, ze na prawde jest te 640x480 pixeli (czyli sa mniejsze i jest jakby wiecej miejsca na ekranie - wiecej wyswietlanych pixeli na ekranie). Tak jak masz na kompie kiedy sobie zmniejszysz rozdzielczosc - Twoj monitor moze wyswietlac obraz w wiekszej rozdzielczosci, ale wyswietla w mniejszej bo tak ustawiles :)
Jesli sie myle, to niech ktos mnie poprawi  :P

Trochę źle to ująłeś ;) Pixele nie są większe. Proporcje elementów są te same na obu ekranach więc siłą rzeczy na vga muszą się składać z 4x większej ilości pikseli i nie znaczy to że jeden piksel składa sie z 4 małych o identycznym kolorze.
Are you shpongled?

*

Offline Reynevan

• **
  • 168
Real VGA
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 29, 2006, 02:04:46 »
Hmm, wydaje mi sie, ze wlasnie mam racje, pixele sa wieksze i oczywiscie, ze zachowuja proporcje (sa tylko wieksze :) ). Nie napisalem ze 1 sklada sie z 4 innych. Innymi slowy zwykly tryb VGA jest o mniejszym dpi niz tryb realVGA.

*

Offline ziele

• 5159
Real VGA
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 29, 2006, 02:12:12 »
jutro Ci udowodnię (bo ide już spać) na przykładzie że nie masz racji pisząc ze pixele są większe ;)
Are you shpongled?

*

Offline Reynevan

• **
  • 168
Real VGA
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 29, 2006, 02:18:29 »
No to w takim razie czekam do jutra :) I tez ide juz spac  :P

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Real VGA
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 29, 2006, 02:57:35 »
a nie jest to bardziej kwestia wielkosci ilosci DPI (dots per inch) na ekranach odpowiednio VGA i QVGA ?!

bo moim zdaniem wlasnie do tego to sie sprowadza ...

wiecej i konkretniej tutaj

http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=98163

(poczatek i pierwszy punkt, dalej juz o szczegolach, z punktu widzenia tego watku, zbednych)

oraz drugi link

http://www.pocketpcthoughts.com/forums/viewtopic.php?t=42446

(podobne czytadlo, bardziej rozwlekle)

*

Offline Reynevan

• **
  • 168
Real VGA
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 29, 2006, 10:28:24 »
W drugim linku, ktorym podales Darius Wey myli sie. On napisal, ze obraz jest zawsze wyswietlany w rozdzielczosci 640x480 ale przy innych dpi... Przeciez to bzdura, bo wlasnie dpi oznacza ilosc pixeli na cal. Rozdzielczosc (np 640x480) to wlasnie ilosc pixeli w pionie na ilosc pixeli w poziomie. Razem bedzie ich na ekranie 307200. Wiec zmieniajac rozdzielczosc na nizsza (np z 640x480 na 320x240) to ekran urzadzenia oczywiscie dalej jest tak samo duzy :D ale pixeli na ekranie jest mniej. Dokladnie 320 x 240 = 76800 i mieszcza sie one na calym ekranie. Jaki z tego wniosek? Pixele sa wieksze, bo jest ich mniej, a dalej musza zajac cala objetosc ekranu.

*

Offline BLAST

• 378
Real VGA
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 29, 2006, 16:45:34 »
Przykład z literką "K", który pokaże jak to mniej więcej jest z tymi qVGA, VGA i real VGA :)

qVGA: 5x5=25, Literka "K" jest niesamowicie brzydka, wyraźnie widać wielkie klocki, z których jest zbudowana. Nie da się jej zrobić z mniejszych pikseli ponieważ ekran na to nie pozwala.

W pomniejszeniu:

VGA : 10x10=100, Wielkość ekranu pozostała taka sama ale zmieniła się wielkość i liczba pikseli. Wcześniej na tej samej powierzchni mogliśmy zmieścić 25 pikseli (qVGA) a teraz aż 100 (4x więcej), przy czym warto zauważyć, że liczbę pikseli w pionie i poziomie zwiększyliśmy tylko dwukrotnie. Literka "K" jest już troszkę ładniejsza, schodki są mniejsze i skośna linia wygląda lepiej.

W pomniejszeniu:

Real VGA: 10x10=100, Wielkość ekranu i liczba pikseli jest taka sama jak w przypadku VGA. Nasza literka "K" jest jednak zbudowana z takiej samej liczby pikseli jak w przypadku qVGA. Tracimy jakość osiągniętą dzięki VGA ale zyskujemy wolną powierzchnię. Literka ze względu na swoje rozmiary nie wygląda tak źle ale może się okazać, że niektórzy będą mieli problem z jej odczytaniem. Oczywiście na ekranie PPC bo na obrazku i tak jest dość duża.

W pomniejszeniu:

Axim X51v (LennySh Football AximX51v WM6 ROM #2)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
Real VGA
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 29, 2006, 18:04:48 »
Nie bardzo widać poprawę jakości :) Na RealVGA jest też czytelnie, nie wiem co od tego chcecie. Nie zyskujemy wolnego miejsca, tylko zyskujemy normalne środowisko ekranu VGA, bo od tego on jest, żeby go wykorzystać. Normalnie mamy QVGA i na normalnym VGA ta rozdzielczość jest interpolowana - rozciągana, przez co np. ikonki nie wyglądają zbyt ciekawie.
Nie sądzę też, żeby ktoś na monitorze LCD 19", gdzie maksymalna rozdzielczość to 1280x1024 stosował 800x600, żeby zyskać na czytelności... nie zyska - wszystko będzie większe, ale mniej zmieścimy i to wcale nie będzie czytelniejsze, chyba tylko dla tych co patrzą na monitor z odległości 10cm.

*

Offline Reynevan

• **
  • 168
Real VGA
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 29, 2006, 20:03:35 »
BLAST, czyli chcesz powiedziec, ze na ekranie VGA normalnie obraz jest sztucznie skalowany x2 ?
Bo z tych obrazkow dokladnie to wynika, pierwsza literka jest wielkosci 4x5 a druga 10x8.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
Real VGA
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 29, 2006, 20:04:55 »
BLAST, czyli chcesz powiedziec, ze na ekranie VGA normalnie obraz jest sztucznie skalowany x2 ?
Bo z tych obrazkow dokladnie to wynika, pierwsza literka jest wielkosci 4x5 a druga 10x8.

Przecież cały czas wszyscy mówią, że jest interpolowany czyli skalowany/rozciągany/powiększany razy 2.

*

Offline ziele

• 5159
Real VGA
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 29, 2006, 21:39:01 »
Nie jest interpolowany tylko fabrycznie wszystkie grafiki są 2x większe.

Reynevan z tego co mówiłeś na ekranie vga pixele są podwójne czyli wg Ciebie obraz na takim ekranie powinien wyglądać tak:

a w rzeczywistości wygląda tak:

Chyba widać różnicę? :))
Are you shpongled?

*

Offline Reynevan

• **
  • 168
Real VGA
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 29, 2006, 23:01:56 »
Tak tak, macie racje :) Z drugiej strony troche tego nie rozumiem, czemu tak robia, wydaje mi sie to wszystko za duze ;)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
Real VGA
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 29, 2006, 23:17:54 »
Tak tak, macie racje :) Z drugiej strony troche tego nie rozumiem, czemu tak robia, wydaje mi sie to wszystko za duze ;)

I tu jest racja. Jesteśmy skazani na imitację QVGA dopóki nie uruchomi się trybu RealVGA.
Patrz - moje stare screenshoty:

I to:

Jest różnica, co nie? :)

*

Offline BLAST

• 378
Real VGA
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 29, 2006, 23:39:33 »
Cytat: "BatSk8"
Nie bardzo widać poprawę jakości :) Na RealVGA jest też czytelnie, nie wiem co od tego chcecie. Nie zyskujemy wolnego miejsca, tylko zyskujemy normalne środowisko ekranu VGA, bo od tego on jest, żeby go wykorzystać...

Czytelnie jest gdybym miał ekran w takiej wielkości w jakiej wklejasz zrzuty ekranu. Niestety ekran w Aximie jest mniejszy  ;) Do tego jeszcze fatalnie patrzy się w trybie landscape  :(

*

Offline ziele

• 5159
Real VGA
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 30, 2006, 00:26:06 »

To się wydaje za duże TYLKO na screenach. Pamiętaj że wielkość ementów jest identyczna jak na qvga tyle że o wiele wyraźniejsza. Trzymając pda  około 30cm od oczu nie widać pixeli tylko jednolity gładki obraz jakby to był wydruk na laserówce w dobrej jakości. Czegoś takiego na qvga nie ma. Widać pixele, a jak się oddali pda żeby ich nie widzieć to równocześnie sie juz nie widzi szczegółów na ekranie ;) Jeśli nie miałeś styczności z takimi pda to koniecznie sprawdź i porównaj, bo gadać można dużo a najlepiej samemu to zobaczyć :P
Are you shpongled?

*

Offline Reynevan

• **
  • 168
Real VGA
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 30, 2006, 00:46:27 »
No moze w sumie jest w tym troche racji. Sam tylko chwile patrzylem na ekran VGA jakiegos Mio (juz nie pamietam nawet) ale wydalo mi sie wszystko bardzo duze. Pewnie dlatego, ze mam Wizarda i juz sie przyzwyczailem :)

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Real VGA
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 30, 2006, 01:32:38 »
mio vga  :mysli:

*

Offline ziele

• 5159
Real VGA
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 30, 2006, 01:34:50 »
Mio nie ma pda z vga chyba że coś mnie ominęło :P Co do wizarda to fakt. Mały ekran... ja bym nie mógł na takim pracować.
Are you shpongled?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Real VGA
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 30, 2006, 01:37:57 »
mialem 2'8 i fakt malutkie tam wszystko

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
Real VGA
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 30, 2006, 13:38:44 »
Czytelnie jest gdybym miał ekran w takiej wielkości w jakiej wklejasz zrzuty ekranu

A w jakiej ja wrzucam? Chyba sobie nie będziemy screenshotów linijką na monitorze mierzyć :D Monitor monitorowi też nie równy i nie ma co pikseli obracać na rozmiar rzeczywisty. Dla mnie jest czytelne ;)

*

Offline djstrobo

• 23
  • Sprzęt: HTC Kaiser, SONY VAIO X505
Real VGA
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 30, 2006, 14:38:38 »

I tu jest racja. Jesteśmy skazani na imitację QVGA dopóki nie uruchomi się trybu RealVGA.
Patrz - moje stare screenshoty:

I to:

Jest różnica, co nie? :)

Mam Mda Pro i dosc dobry wzrok, wiec chcialbym uruchomic tryb real vga i miec taki wyglad windowsa jak na drugim obrazku. Przepraszam, ze odchodze troche od tematu i prosze o pomoc.
Ważniejsze zabawki:
HTC Kaiser, HTC Universal, HP TX1000, SONY VAIO X505, NIKON D200, Technics sl-1200, NUMARK PRO SM-1, MAZDA MX-5, BARCO DATA 701's, pool 7ft.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
Real VGA
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 30, 2006, 15:45:36 »
Jest temat jak uruchomić RealVGA (wpisz RealVGA w szukajce, wyskoczy kilka konkretnych wyników) i wpisz "Vista Mobile" w wyszukiwarce jeśli chcesz ten sam theme (screenshot wyżej jest z wersji beta, nowa jest na http://www.bilsoftware.com/VistaMobile , tylko też tam są stare shoty).

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
Real VGA
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 30, 2006, 17:02:18 »
Jest temat jak uruchomić RealVGA (wpisz RealVGA w szukajce, wyskoczy kilka konkretnych wyników) i wpisz "Vista Mobile" w wyszukiwarce jeśli chcesz ten sam theme (screenshot wyżej jest z wersji beta, nowa jest na http://www.bilsoftware.com/VistaMobile , tylko też tam są stare shoty).

Mam takie pytanie nie do końca związane z tematem, ale na pasku menu masz po prawej stronie trzy przyciski. I czy tam masz na środkowym programik do minimalizacji czy co??, czy to jakieś menu??

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
Real VGA
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 30, 2006, 17:59:46 »
Przyciski już obecnie nie są po prawej stronie, możesz zobaczyć nową wersję w temacie o ekranach Today :) Mam tak: od lewej - minimalizacja, potem środek - odpala się programik do oknowania (wiadomo o co chodzi :) ) i centruje mi okno (nie jest od razu na fullscreen) i po prawej zamyka. Przy przytrzymaniu mam minimalizację jako X50mix, oknowanie jako schowek, zamykanie jako minimalizacja (to jest bezsens) ;)

*

Offline BLAST

• 378
Real VGA
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 04, 2006, 23:37:59 »
Próbowałem się przekonać do Real VGA i w końcu się udało ale... Czemu tak często musi być "ale"?  :(  
Najpierw zainstalowałem "OzVGA" dla ROMu A12. W sumie ok ale nie do końca.
Najlepiej jak przedstawię na obrazkach:

Nie wszystko zostało pomniejszone tak jak powinno.
Poza tym napis w taskbarze jest przesunięty trochę do góry a nie wyrównany do środka.

Tutaj kolejny dowód na to, że się niektóre rzeczy kaszanią  :S

Udało mi się jednak dorwać inny programik do RVGA - "MvRTrueVGA"

Niestety zaraz po resecie przywitał mnie taki ekran:

Trudno nie zauważyć, że coś dziwnego podziało się z tapetą. Niestety żadna inna tapeta oprócz tej standardowej Windows nie wyświetla się poprawnie.  Za to jest pewna poprawa bo tekst w taskbarze jest ładnie wyrównany do środka  :)

Nie ma też problemów z wielkością tekstu co miało miejsce w "OzVGA"

Więc teraz pytanie czy macie problemy z wielkością literek i tym brakiem poprawnego wyrównania tekstu w OzVGA?
Może trzeba coś ustawić w OzVGA aby pozbyć się tych błędów?
W ostateczności skontaktuję się z gościem od tego "MvRTrueVGA" i zobaczymy czy coś doradzi.
No i na koniec jeszcze jedna sprawa - gry. Te, które są w VGA działają OK. Niestety w resztę nie da się grać - trzeba wyłączyć RVGA  :S  Czy jest na to jakiś sposób, jakieś zmiany w rejestrze czy niestety soft reset pozostaje jedynym rozwiązaniem?