Porównanie praktyczne będziesz miał jak weźmiesz dwa PDA obok siebie (mogą być nawet tej samej rozdzielczości) z prockami różnych firm. Przecież nie interesuje nas teoria tylko praktyka jak PDA sprawdza się w internecie, multimediach, grafice - przy codziennym użytkowaniu.
Jak sam pisałeś nie masz porównania i jesteś zadowolony z Touch HD. Ten model jest faktycznie jednym z najwydajniejszych produktów HTC na Qualcommie, ale warto żebyś sprawdził jeszcze inne PDA w akcji, może to, co nazywasz płynnością, zamieni się w narzekanie jak zobaczysz innego PDA w akcji 
Tak ale tutaj nie porownujemy procka, a konkretne PDA

Tak jak wspomnialem jedna firma moze udostepniac nawet glupi d3dm zoptymalizowany pod swoja platforme... Wiec tutaj wieksze znaczenie ma cala otoczka, a nie sam procesor...
Jesli sobie napisze player-a ktory uzyje w moim Qualcomie ATI to cos zlego

A bedzie szybszy od rozwiazania software...
Poprostu to ze ktos lepiej supportuje jakas platforme nie znaczy ze druga jest gorsza

Odnosnie ARM-ow
http://www.arm.com/pdfs/ARMv6_Architecture.pdfJest tez o XScale

MSM7201A to Instruction Set ARMv6 i CPU Core ARM1136EJ-S
W sumie mowisz o plynnosci to praktycznie wszystko dziala mi od klikniecia

Jedyne co musze wywalic to wolna karte MicroSD (ot trafila mi sie podrobka sandiska ktora dziala koszmarnie wolno - i widac to przy odpalanych aplikacjach znajdujacych sie na karcie). Ale nawet w czytnikach ta karta muli jak pendrive z zeszlej epoki

Mam natomiast swiadomosc ze sa szybsze procki (wieksza czestotliwosc taktowania), a i sam obsluga ekranu o takiej rozdzielczosci sporo zwalnia

Ot prosto liczac 800x480 = 384000pixeli
kazdy pixel reprezentowany jest przez 2bajty (16 bitowy kolor) Co ciekawe w d3dm mam mozliwosc zapisania koloru na 32bitach hmmm czyli jak z ta niby obsluga tylko 16 bitowego koloru

No ale dobra 384000x2bajty = 768000bajtow - tyle trzeba przeslac do pamieci wyswietlacza aby wyswietlic jedna klatke

Zaluzmy ze kopiowanie wyglada tak
pobierz 32 bity
wyslij 32bity
skok na poczatek
czyli w uproszczeniu 3 instrukcje i dalsze uproszczenie 3 cykle na wyslanie 4 bajtow

czyli wyslanie jednej klatki zajmie CPU 192000 cykli

Mozna policzyc sobie dla innej rozdzielczosci - a to tylko samo wyswietlenie

Uzywajac np. MMX

ktory sluzy do operacjiach na duzych blokach danych mozna to zrobic jeszcze szybciej - ale procesor musi to wspierac i tak samo musi to byc zaimplementowane w software

Osobiscie innych PDA nie ma dla mnie sensu sprawdzac

z prostej przyczyny. Wybralem ten model ze wzgledu na 3.8" wyswietlacz - po prostu dla mnie jest to wygodniejsze od szybszego procka...
Jednak to wszystko nie jest wyznacznikiem ze cala zasluga tkwi w procesorku

jakiejs firmy. Na lepsze dzialanie PDA skada sie wiecej czynnikow...