Bat

ja nie mowie o teori tylko o praktyce i o tym jak dziala procesor, a co do AMD i Intela to juz zostalo powiedziane. Zalezy pod ktory procesor zoptymalizujemy kod...
Co do AMD sie mylisz

w firmie mam jeden serwer na AMD - reszte w tym Cluster na Intelu Xeon. Wydajnosc tego AMD jest marna i jest jako serwerek WWW pod linuxem...
Ale tutaj co napisalem AMD jak i Intel poza kompatybilnoscia do x86 rozwijaja swoje rozszerzenia (dodatkowe instrukcje). Jednak program musi ich uzywac... Juz w czasach starych Pentium optymalizowalo sie kod pod paring (inaczej dla AMD inaczej dla Intela)... Widac to bylo zwlaszcza na DemoScenie...
Poprostu zrozum jak dziala procesor taki jak ARM

mozna kupic sobie tanio starterkita + jtag, masz darmowe srodowiska programistyczne
poznasz jak to dziala i nie bedziesz gadal glupot... Jak narazie nie uslyszalem co ma wplyw na ta wydajnosc, bo napewno nie ma wplywu jesli mamy identyczne rdzenie - tutaj tylko te MHz ktore przekladaja sie na cykle procesora...
A takie prownania to dla mnie efekt placebo

Powiedz ze np. Qualcomm wykonuje instrukcje X w 3 cyklach, a Intel robi to w 1 cyklu - wtedy uwierze...
Procesory ARM nie zamykaja sie obecnie na tych dwuch firmach, bo juz dawno weszly pod strzechy dla szarego elektronika i mozesz sobie kupic wydajnego ARM-a w ilosci jednej sztuki w sklepie za rogiem

I nie gadam glupot bo programuje pod rozne procesory, kiedys od budek telefonicznych (czyli motorole HC05, HC11, Hitachi...) poprzez rozne MIPS-y i ARM-y w roznych sprzetach typu tunery TVSAT, modemy kablowe, komputery sterujace wtryskiem itd.