Nieoryginalne ładowarki -NIE KUPUJCIE!

• 33 Odpowiedzi
  • 4624 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vikelf

• 392
« dnia: Listopad 20, 2006, 22:12:57 »
Dzis spotkała mnie przerażająca historia
Jadąc samochodem poczułem smród spalonej elektroniki.
Spaliła się ładowarka w taki sposób, że zrobiła zwarcie na wyjściu. Pod wpływem przepływu prądu zwarcia zaczęło grzać sie złącze i topić plastyk.
Szybko odlączylem sprzet i całe szczęście skończyło sie tylko na nadtopionym plastykiem obudowy.
Zastanówcie się czy warto ryzykować sprzęt dla takiej oszczędności
Ładowarka która o mało nie spaliła mi n560 to popularna 2A sprzedawana na allegro i sklepach internetowych za ok 50zł!
Przypuszczam, że 2 letniej gwarancji na PDA też sie pozbyłem dzięki tej ładowarce.

Co ciekawe kiedyś sprawdzałem tą łądowarke i wcale nie miała 2A.
Przesiadam sie na łądowarke z GPSu Holux 800mA - sprawdziłem, spokojnie wystarcza.

*

Offline DJ MHz

• **
  • 148
    • http://eksploracjapolkowice.fora.pl
  • Sprzęt: Dell Axim x51v + SDHC 4GB + GPSlim 236
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2006, 22:37:28 »
Może poprostu coś w niej siadło i puściła za duży prąd ?

*

Jinks

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2006, 22:52:47 »
Nie ma się co zastanawiać, bo nie warto.
Ale tak bywa. Oszczędza człowiek , kupuje N 560, a potem za 50 złotych najlepiej, chciałby skompletować całą resztę, włącznie z karta pamięci. Nie da się. Niestety zbierając na sprzęt trzeba wziąć pod uwagę margines na dodatkowe wydatki. Ale chęć posiadania sprzętu jest silniejsza i po uzbieraniu minimalnej kwoty galopujemy do sklepu. :)

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2006, 23:13:57 »
Cytat: "DJ MHz"
Może poprostu coś w niej siadło i puściła za duży prąd ?

Przemierzyłem ją. Ma zwarcie na wyjściu, czyli prąd zwarcia był z PDA. Nieźle przykopciło wtyczke. Wytrzymałe te Looxy.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2006, 23:17:17 »
Cytat: "Jinks"
Nie ma się co zastanawiać, bo nie warto.
Ale tak bywa. Oszczędza człowiek , kupuje N 560, a potem za 50 złotych najlepiej, chciałby skompletować całą resztę, włącznie z karta pamięci. Nie da się. Niestety zbierając na sprzęt trzeba wziąć pod uwagę margines na dodatkowe wydatki. Ale chęć posiadania sprzętu jest silniejsza i po uzbieraniu minimalnej kwoty galopujemy do sklepu. :)

Ładowarka (uniwersalna USB) została mi po poprzedniku x50v. Działała rok bez problemu. Nie przyszło mi nawet do głowy, że ta ładowarka nie ma zabezpieczeń. Wystarczyła by jedna dioda zenera i dodatkowy bezpiecznik lub rezystor na wyjścu - koszt minimalny.

*

Jinks

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 20, 2006, 23:34:55 »
Wytrzymałe te Looxy.

Co nie?
Zawsze mówiłem,że nie ma to jak N 560. Gdyby stać mnie było, bym sie nie zastanawiał. :)

*

kichu1979

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 20, 2006, 23:38:55 »
A w ogole to dziwi mnie to reklamowanie ladowarek 2A do Looxa. Ja kupilem jakas z komputronika 1A i spokojnie dziala i laduje w czasie gdy chodzi Automapa i nawigacja w czasie jazdy.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 20, 2006, 23:46:32 »
Cytat: "kichu1979"
A w ogole to dziwi mnie to reklamowanie ladowarek 2A do Looxa. ...

To była uniwersalna ładowarka USB 2A bo wcześniej zasilała x50v

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 21, 2006, 11:09:21 »
Rozebrałem taką ładowarkę. Wewnątrz są trzy połaczone równolegle (nóżka w nóżkę) układy scalone z zatartymi napisami, najpewniej popularne 7855. GROZA!!! To już lepiej kupić stabilizator 78S05 (2A), dodać radiatorek i wmontowac to obudowy ładowarki. Przynajmniej jest pewność, że nie będzie radia zakłócać.
Najbardziej prądożerny z rodziny Loox'ow, czyli 600 bierze podczas ładowania z max podświetlonym ekranem, właczonym BT i ładowaniem dodatkowej baterii ok 1.6 A, czyli dwuamperowy 78S12 jeszcze bedzie miał sporo zapasu.
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 21, 2006, 11:28:04 »
Niezły lol. Nie wolno łączyć równolegle tych układów bo dzieje się to co się stało. Chinole to mają pokopane pod sufitem  :terrified: Porządna ładowarka powinna być na przetwornicy.
Are you shpongled?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 21, 2006, 11:36:49 »
ale nie firmowe znaczy kompletny noname czy np brando tez :?:

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 21, 2006, 11:45:42 »
A pamietacie pierwsze ladowarki do komorek? Ladowarka do starel motorli jest np. na trafo i jest przez to dokladnie 3 razy wieksza niz ladowarka do nokii 3250.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 21, 2006, 12:05:12 »
Cóż na elektronice się nie znam ale mogę powiedzieć że Twój przypadek (piszę do autora postu) jest WYJĄTKIEM. Sprzedajemy jako sklep całkiem sporo takich "nieorginalnych" ładowarek i jak do tej pory nie ma z nimi problemów (no może pozatym ze raz na jakiś czas komuś zdechnie bezpiecznik i krzyczy że nie działa :D )

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 21, 2006, 12:36:30 »
Właśnie dziwna sprawa, że nie przepalił się bezpiecznik na wejściu. W końcu było zwarcie.
Sprawdziłem bezpiecznik, ma 3A. Dziwne

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 21, 2006, 13:56:52 »
Niezależnie od jakości i producenta ładowarki stosowanie urządzeń alternatywnych producentów zamyka drogę do reklamacji w serwisie Fujitsu-Siemens. W powyższym przypadku byłaby doskonała okazja oddać oba sprzęty (PDA i ładowarkę) do naprawy w ramach gwarancji.
A tak niestety qpa... ;-)

No chyba że, sprzedawca/producent tej felernej ładowarki wziął na siebie jakąś odpowiedzialność (tak jak to bywa z producentami alternatywnych tonerów i tuszy do drukarek, którzy deklarują pokrycie kosztów naprawy urządzenia jeśli usterka wywołana została przez ich produkt).
Pozdrawiam,
biblo

*

tramp

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 21, 2006, 14:19:03 »
ee tam Biblo tragizujesz tyle powiem

zamykać drogę to sobie może FS przed kupnem ich nowych wynalazków przez nowych Użytkowników  :)

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 21, 2006, 14:32:17 »
Uważacie, że nie bedzie problemu z reklamacją np GPSa jeśli mam lekko nadtopiony plastyk obudowy?

*

tramp

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 21, 2006, 15:12:43 »
no nie no jeśli urządzenie nosi ślady manipulacji oraz psucia  :(  to niestety mogą Cię pociągnąć za portfel ponieważ Bóg :) jeden wie jakie wytworzyłeś potencjały i jakie ładunki się zaindukowały :)))

to jest chyba jasne, że nie należy dopuszczać do nadtapiania plastiku obudowy  :) można psuć urządzenie przypadkowo bądź celowo :P  ale z umiarem waćpanie, z umiarem  :) :)))

no chyba, że będziesz się tłumaczył, że nawigując w lesie odpalałeś papierocha no ale w końcu loox nie służy jako rozpałka :))) stoi wyraźnie w Instrukcji obsługi :) jest to bowiem wyrafinowane urządzenie elektroniczne  :]

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 21, 2006, 15:36:46 »
Cytat: "tramp"
ee tam Biblo tragizujesz tyle powiem

zamykać drogę to sobie może FS przed kupnem ich nowych wynalazków przez nowych Użytkowników  :)

Kłania się czytanie ze zrozumieniem...

Kolega napisał wcześniej m.in.:
Cytat: "vikelf"
...
Szybko odlączylem sprzet i całe szczęście skończyło sie tylko na nadtopionym plastykiem obudowy.
...
Pozdrawiam,
biblo

*

tramp

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 21, 2006, 15:52:43 »
Cytat: "biblo"
Niezależnie od jakości i producenta ładowarki stosowanie urządzeń alternatywnych producentów zamyka drogę do reklamacji w serwisie Fujitsu-Siemens.

nie bardzo rozumiem, chyba mnie zaćmiło coś dzisiaj

ja piję do tego, że nie ma wymogu stosowania oryginalnej ładowarki ... w moim pakiecie looxa nie było na ten temat najmniejszej wzmianki i z prawnego punktu widzenia jest to sprawa do wygrania za pierwszym walnięciem młotkiem przez Wysoki Sąd także nie pouczaj nas jak dzieci w szkole w dodatku z nastawieniem jakbyś pracował w FS

w związku z tym Użytkownik musi tylko ładować urządzenie ładowarką spełniającą wymogi Producenta; wątpliwości co to było za ładowarka, gdzie ona jest, ewentualnie jej badanie itp. itd szanujący się Producent wyjaśnia zawsze na korzyść usera i szybciutko przystępuje do nieodpłatnej naprawy - są to tzw koszty obsługi marki - producent nie może zakładać, że wszyscy użytkownicy go robią w konia a i odsetek takich napraw nie jest poważny; jeśli natomiast producent (czy tam jego serwis) będzie się upierał, że urzadzenie było źle zasilane to sprytny użytkownik na złość kupi oryginalną ładowarkę, uszkodzi ją stosownie  ;) za pomocą sprytnego kolegi w serwsie RTV i i tak wygra i tak
to, że u nas jest inaczej i trzeba się bujać z serwisami to nie znaczy, że wszędzie tak jest  :)

a w dodatku jeszcze chciałem dodać  :) , że nawet jeśli gdzieś FS obostrza zastosowanie osprzętu a np. ładowarek do tylko tych swojej produkcji to jest niezgodne z dyrektywami unijnymi
(to już nawet producenci aut choć z bólem okropnym ale musieli dopuścić stosowanie częsci zamiennych firm trzecich)
ładowarka musi mieć stosowne parametry zgodne z wytycznym producenta, stosowne certyfikaty i tyle - zupełnie inna sprawa, że sporo chłamu oczywiście zachwalanych przez siebie parametrów nie trzyma w żaden sposób

*

Offline trebuh

• *
  • 51
  • Sprzęt: hp ipaq hx2490b
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 21, 2006, 19:07:16 »
Tak samo jest z tanimi ładowarkami do telefonów komórkowych :( . Sam mam taką, i jak ją trzymam w ręce to się boje żeby się nie rozleciała :(. A ta cała "elektronika", która znajduje się w takich sprzętach jest "Made in China" ]:>

*

Offline Sony

• *
  • 88
  • Sprzęt: HTC Touch HD, Gigabyte M912M, HP SLATE 2
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 22, 2006, 08:56:10 »
Osobiście uważm, że kupowanie zasilaczy do absurd. Odrobina znajomości elektroniki i mozna sobie samemu zrobić, w 99% przypadków lepsze niż Chiński szajs z Allegro. Jak nie sami to zawsze ktoś ze znajomych się zna. Wystarczy dobry "scalak" - są "gotowce" z zabezpieczeniami, których montaż się sprowadza do lutowania przewdów.
Zasilacze impulsowe? A po grzyba :)) nie pobieramy 10A aby było warto.
Ostatnio zrobiłem sobie zasilacz/przejście : Gniazdo Zapaliniczki - > USB  :)) kosztowało mnie to 20 zł. Ile takie chodzą na Allegro? 30 - 60 zł. Zaszalałem bo dałem doskonały i drogi scalak firmy MAX.

Jeśli już kupujemy zasilacz to najlepiej w dobrym sklepie z częściami elektronicznymi, oni znają i nie sprzedają raczej dziadostwa. Zresztą widać to po cenie : zasilacz Ansmana do Notebooka kosztuje 120 zeta, "taki sam" Chiński 30 zł - ciekawe czemu ?  :))  :))

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 23, 2006, 09:56:55 »
Pisałem o tym juz parę razy i widać frajerów nadal nie brakuje
Szkoda wam kasy na ładowarki - niszczcie wiec swój sprzet samoróbami lub byle gównem za 20zł....

a ty SONY skoroś taki bystry - moze sobie od razu całego PDA poskładasz ?  Poszukaj moze jakiegos "kita" i kto wie- moze zamkniesz sie w 2 stówach.  ]:>

*

Jinks

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 23, 2006, 10:24:29 »
McGyver'a trzeba poprosić. Chodzą słuchy, że podobno dałby radę zrobić Loox-a 560 z pudełka zapałek. Jakby pudełko pinezek dorzucić starczyłoby chyba i na zasilacz. :)

*

Offline ST6

• **
  • 203
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 23, 2006, 12:23:22 »
O co ta panika? Każdy sprzęt drogi czy tani ma prawo się zepsuć. Skoro psują sie PDA za grube tysiące to dlaczego ładowarka za 50zł ma byc niezawodna? Wiele osób ich używa i awarie są raczej rzadkością niż regułą... Raz na jakiś czas padnie na kogoś i tyle, oryginalna tez się może zepsuć...

*

Offline Sony

• *
  • 88
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 23, 2006, 16:27:14 »
Michobo - a co jest trudnego w kupieniu scalaka i przylutowaniu trzech przewodów na krzyż ? Odpowiedni scalak i po zawodach. Do tego bazpiecznik, choć ostatnio kupuję scalaki z zabezpieczaeniami.

Montaż palma ? A co w tym trudnego ? Osobiście wymieniłam kumplom dwa razy ekrany i raz płytę z elektroniką., ile ekranów w laptopach wymieniłem nie liczę. Ostatnio miałem okazję wymieniać gniazdo kart SD.
Zasadniczo dużo łatwiej wymienić ekran w palmie, niż naprawić taki zasilacz od komputera, jest na wtyczkach  :)) :))
Mój rekord to palm za niecałe 500 zł - códowne rozmnożenie : z trzech palmów jeden :)) (kupiłem palmy : z uszkodzoną obudową i gniazdem SD, z rozwalonym ekranem i spaloną płytą główną.  :)) Zakupy polecam zakupy w Niemczech : taki ekran do Acera N300 w polsce kosztuje 480 zeta nówka w Niemczech kupiłem za 95 Euro nówkę :))

*

Offline Sony

• *
  • 88
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 24, 2006, 10:20:13 »
Jak pisałem wyżej : DOBRY schemat to podstawa. Ja w swoim mam zapezpieczenia : Zbyt wysokie napięcie i prąd - i jak dotąd nic mi się nie spaliło. Tego typu zasilaczy zrobiłem masę - dla znajomych, do ładowania Palmów, Laptopów, komórek i MP trójek. I wszystkie chodzą.
po za tym zwróć uwagę na słowa DWA RÓWNOLEGLE - jak ktos kombinuje jak łysy koń pod górkę? Cóż. Zamiast dwóch równolegle trzeba użyć JEDNEGO mocniejszego :))
Zresztą nic dziwnego że się mu palm spalił, jak jeden z pary się spali i nie daj Boże "przepuści" 12V do palma to po zawodach.  ]:>

Zresztą "oryginalny" zasilacz który rozebrałem to straszny prymityw, te z Allegro również - wiem bo je rozbierałem. Porzadny, zabezpieczony z filtracją, "zasilacz" 12 -> 5V kosztuje w granicach 100 zł. Więc mając do wyboru kupienie szmelcu na Allegro - które zresztą też są "domowej" roboty - wolę sam sobie zrobi.

Ja niestety :)) jestem rodzinnym składaczem, a to termometr z wyswietlaczem LED bo ciocia nie dowidzi, a to zdalne sterowanie bramą, a to ... i tak w kółko.  :))  :))

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 26, 2006, 00:54:29 »
Podpisuje sie obiema rękami pod tym co napisał "Sony". Taki prosty zasilacz 12-->5V można (a nawet trzeba) zrobić samemu jeśli się ma trochę pojęcia o elektronice (niż kupować badziewie za 20zł na a...). Zwłaszcza że w sieci można znależć mnóstwo choćby not aplikacyjnych układów różnych producentów.
I zupełnie nie rozumiem paniki jaką sieje "michobo" - czy elektronika w ładowarce firmowej a takiej własnoręcznie wykonanej to dwa różne pojęcia?

*

Offline tab0reqq

• 333
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 26, 2006, 02:21:07 »
To w czy w takim razie ktos z was bylby w stanie zamiescic jakies schematy (juz sprawdzone) ?

Przykladowo prawie wszystkie palmy HP jada na jednym zasilaczu i jednym kabelku usb. Moze gdyby zamiescic taki sprawdzony bezpieczny schemat dla naszych sprzetow bylibysmy bardzieh bezpieczni?
Sam kupilem zasilacz z allegro - 28zl ;p Nie chcialbym aby cos mi sie spalilo :]
Toshiba e300 | HP 1930 | Palm  TT | Palm Vx | HP 3970 | HP rx3715 | HP 1940 | HP 4150 | x51v | m515 | iP 2G | Tytn | e650 | SE M600i | e51 | i900 omnia | iP 3G 8/16GB | e51 | bb8300 | bb 8520 | bb8900 | e71 | i5700 Spica | bb 9700 | Desire