Karta SD 2GB Kingstone oraz problem z zapisem i odczytem

• 11 Odpowiedzi
  • 1253 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 28, 2007, 22:19:28 »
Witam,

Tak jak w temacie, mam problem ze swoją kartą SD Kingstone 2GB. Początkowo objawiało się to przy aplikacji Autopilota, Tydzień temu zakupiłem na allegro Autopilota i od początku były z nim problemy. Objawiało się to ciągłym zawieszaniem podczas uruchomiania, ekran powitalny Autopilota zawieszał się na wczytywaniu aplikacji. Dopiero po wyjęciu karty i odczekaniu kilku sekund, aplikacja zamykała się sama.

Początkowo myślałem że jest to wina samej aplikacji (zainstalowana na karcie SD razem z mapami). Wysłałem więc pytanie do supportu AP, w odpowiedzi stwierdzono że problemem może być nie sama aplikacja a karta pamięci. I faktycznie, czasem całkiem nieprzewidywalnie włączała mi się blokada zapisu (mały żółty pypeć po lewej stronie karty), tyle że zawsze był na swoim miejscu. (czyli tak jak by blokady nie było ale coś sprawiało że w pocketcie się włączała).

Zdarzyło się też że podczas odtwarzania muzyki nagle Pocket tracił kartę, czyli nic na niej nie było. Dopiero po wyjęciu i włożeniu ponownie wszystko wracało do normy.

Teraz wszystko skopiowałem na kartę od Aparatu cyfrowego i działa bez problemu. Mimo tego wszystkiego mam nadzieję że ktoś miał podobny problem i udało mu się rozwiązać go bez serwisu, którego chciał bym ominąć szerokim łukiem.

zdjęcie karty prezentuję poniżej:

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 29, 2007, 11:22:51 »
ogolnie najlepiej sprawdzic karte na innym urzadzeniu - najlepiej czytniku

a uszkodzona karta to nie jest nic nadzwyczajnego - zdarza sie i to nawet w kingstone, sandisk i innym czolowym producentom

pozdrawiam
KeriM

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2007, 11:46:08 »
Zdaza sie rowniez tak ze jest sprawna karta, sprawny PDA a jedno z drugim poprawnie nie zadziala  :kill:

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 29, 2007, 11:55:02 »
racja, o tym zapomnialem :) - jednak wg mnie sa to sporadyczne przypadki

*

Offline gienia_k

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 29, 2007, 15:07:48 »
Ja stawiam na to, że to wina Autopilota. Ta aplikacja jest mocno niedopracowana, a wśród wielu innych podstawowy jej błąd jest taki, że na czas swojego działania nie ignoruje ustawień PDA (wyłączanie podświetlenia i wyłączanie urządzenia). Skutek jest taki, że w czasie jazdy, z włączonym Autopilotem PDA nam się zawiesi/wyłączy (o ile przed wyruszeniem w drogę nie zmieniliśmy ustawień oszczędzania energii). Zwis PDA podczas działania Autopilota z kolei powoduje powstawanie błędów na karcie.
Radzę zrobić kopię danych z karty, potem format karty, dane z powrotem na kartę i bardzo rozważne korzystanie z Autopilota.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 29, 2007, 15:15:14 »
Rzeczywiscie to moze byc rowniez wina autopilota. fizycznie karty raczej nie ma jak uszkodzic ale filesystem moze, a wtedy pomocny bedzie format karty.

*

Offline 1jedrzej1

• *
  • 63
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Karta SD 2GB Kingstone oraz problem z zapisem i odczytem
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 18, 2007, 10:22:09 »
Ja mam karte microSD 2gb Kingstona. Zainstalowalem na niej AutoPilota i dzieje sie u mnie podobnie, tylko z tym ze wlacza sie Autopilot i samoistnie wylacza.
Po odinstalowaniu w folderze AutoPilot zostaly jakies dziwne pliki i foldery z dziwna litera "C" ktorych nie da sie usunac. czyzby juz cos ten program mieszal na karcie?
ponowna instalacja nic nie pomogla
HTC HD2
   Manila: 2.5.20181527.0
   ROM: 3.14.479.2
   Radio: 2.15.50.14

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 19, 2007, 13:19:24 »
1jedrzej1 niestety to jest właśnie ten problem. uratuje Cię tylko format karty
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 21, 2007, 23:33:29 »
Zdaza sie rowniez tak ze jest sprawna karta, sprawny PDA a jedno z drugim poprawnie nie zadziala  :kill:
No wlasnie - mi sie tak dzieje juz drugi raz - sd po wlozeniu do przejsciowki dziala elegancko, pda ze swoich katalogow umie wszystko do niego skopiowac, ale instalacja z kompa czy kopiowanie czegokolwiek jest niemozliwe. Juz go formatowalem z poziomu xp i dalej nie mam pomyslu. Oczywiscie jest to karta ktora wymienil mi kingston po poprzedniej reklamacji. Ktos ma jakis pomysl - bede wdzieczny.

*

Offline Waldzio

• 919
  • Sprzęt: HTC Magician, Artemis, Dream, Vision
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 22, 2007, 00:10:30 »
A może karta jest sformatowana w systemie plików z którym pocket sobie nie radzi... ???

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 22, 2007, 13:53:52 »
formatowalem ją juz w windows i sciagnąłem sobie polecany tu na forum soft panasonica do formatowania. dalej nihil.

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 22, 2007, 14:06:44 »

I faktycznie, czasem całkiem nieprzewidywalnie włączała mi się blokada zapisu (mały żółty pypeć po lewej stronie karty), tyle że zawsze był na swoim miejscu. (czyli tak jak by blokady nie było ale coś sprawiało że w pocketcie się włączała).

Jeśli "pypeć" chodzi bardzo lekko, to przy lekkim obcieraniu się o czujnik "pypcia" w urządzeniu, przy wyjmowaniu karty przesunie się na dół (zdjęcie blokady) a przy wkładaniu może przesunąć się lekko w drugą stronę i mamy albo blokadę albo stan niestabilny, blokada sama się włącza lub wyłącza. Miałem podobny przypadek, po prostu przykleiłem pypcia na ciepło do obudowy (lutownicą, delikatnie) i od tego czasu karta działa bez problemów (ale nie mam blokady zapisu - coś za coś)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2007, 14:08:15 wysłana przez as127 »