Jak sprawdzić datę ostatniego używania pliku ?

• 9 Odpowiedzi
  • 746 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline usercontrol

• 393
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2, Newton OMP
« dnia: Styczeń 27, 2006, 20:42:04 »
Witam!
Kilka dni temu (we wtorek) w szkole, na lekcji chemii liczyłem coś na kalkulatorze w palmtopie, i nauczycielka mi go zabrała i trafił do dyrektora, i powiedzieli mi że mają go odebrać rodzice. No więc dzisiaj (piątek) mój ojciec go odebrał.
Podłączyłem do ładowarki i patrzę, a tu ekran startowy ukazujący się tuż po hard-resecie (dla niewtajemniczonych, hardreset usuwa wszystkie ustawienia i pliki poza kartami pamięci). Przed oddaniem dyrektorowi miał ustawione hasło dostępu, lecz oczywiscie po twardym resecie hasła nie ma, czyli ktoś próbował obejść je, i udało mu się.
Powiem tak - miałem tam mniej ważne hasła, poufne pliki, muzykę, filmy, zdjęcia, moje zapiski, kody itp. - ktoś miał dostęp do tego wszystkiego.
Powiem tak - CHAMSTWO!

I dla dowodów muszę jakoś sprawdzić, jakie pliki o której godzinie i w jaki dzien ktos ogladal. Czy to jest możliwe?

Co uważacie za stosowne w takiej sytuacji ? Co mam zrobić? Zemścić się ? Nie mam pojęcia kompletnie, ale nie zamierzam tego tak zostawić. Grr...

napiszcie, co o tym sądzicie.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2006, 20:46:53 »
Taaa, zemścij się, za tydzień kichniesz na lekcji religii i wywalą cie ze szkoły z wilczym biletem.

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2006, 20:53:51 »
:D  :D  ale tak na powaznie, jak to sprawdzić ?  :) Chciałbym wiedzieć, jakie pliki oglądali.

*

lucass

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2006, 21:17:59 »
moze sie poprostu rozładował i zrobił hard reset sam z siebie.... a jak zrobił hard reset to nikt nie miał dostepu do twoich rzeczy w palmie, chyba ze je przechowywałes na karcie pamieci....

*

silentjob

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2006, 23:35:17 »
Moze po prostu nie wiedzieli, że to palmtop, tylko kalkulator naukowy :wink:.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2006, 23:51:53 »
Raczej zrobil sie hard reset po wyladowaniu baterii.
BTW: Jaki to palmtop?

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2006, 10:20:49 »
FSC Loox 600
Oni wiedzieli, że to palmtop ;) Jest tam taki jeden gosciu który się na tym zna (naprawia kompy w szkole, konfiguruje itp..)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2006, 10:33:48 »
nie sprawdzisz nic po hard resecie - jak? ja tez stawiam na wyladowana baterie - watpie zeby cos patrzyli

na drugi raz nie oddawaj - nie maja chyba prawa czegos takiego zrobic, co to? - komuna jeszcze? ale numer... na miejscu twojego ojca napisalbym skarge na nauczyciela do MON i porozmawial powaznie z syrektorem - jaki podala powod nauczycielka?

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 28, 2006, 10:35:51 »
Większość danych miałem na kartach pamięci :/

No właśnie, jakie mają prawo zabierać?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2006, 10:46:57 »
Cytat: "usercontrol"
No właśnie, jakie mają prawo zabierać?

wg mnie zadnego - niech sie tata tym zainteresuje bo chyba istnieje cos takiego jak ochrona danych osobowych - mozna ich oskarzyc o naruszenie ustawy i utrate waznych informacji - dobry prawnik jeszcze z tego kase wyciagnie (w USA taka szkola mialaby juz olbrzymie problemy finansowe... a nauczycielka z dyrektorem mieliby proces w sadzie)

co do danych na karcie to wystarczy, ze wyjeli ja z PDA i podlaczyli do czytnika w komputerze - w zaleznosci od dancyh i czlowieka mozna odczytac do 100% informacji