Jak spolszczyc niemieckojezycznego Poket PC?

• 200 Odpowiedzi
  • 82221 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 04, 2004, 20:26:35 »
wygląd zewnętrzny nie ma większego znaczenia, również rozmieszczenie klawiszy na dole - płyta głowna jest jedna dla wszystkich klonów i tylko osobna płytka z klawiszami jest robiona pod konkretną obudowę (w modelach PPC100 przez innego producenta i w innym kolorze), jeśli chodzi o model PPC200 to po prostu trzeba załatwić roma od MIO339, V37 zdaje się, że ma inne mobo

« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 05, 2004, 19:00:37 »
SPOLSZCZYLEM YAKUMO 400 BEZPOSREDNIO Z NIEMIECKIEGO
Witam ponownie... udalo mi sie wrzucic POLSKA nakladke na niemiecka wersje WM2003.  ogolnie widze ze standardowe aplikacje word, excel, wplayer, etc sa spolszczone ale nie wszystko zmienil bo uzylem wersji demo stad wycial mi z menu start skroty ale zaraz to skoryguje recznie ;o). nie robilem zadnych cudow z wrzucaniem najpierw ang ROMu jak sugerowal ktos na poczatku tego watku i pozniej wrzucania polskiej lokalizacji... uzylem bezposrednio softu (demo wersji) ktory znalazlem gdzies na komercyjnej stronie, ktory wrzucilem Wam na moja strone do sciagniecia www.prachowski.com/guest  soft nazywa sie: Polish_Pocket2003_demo.exe Piszcie jakie efekty sam jestem ciekawy... zdjecia tez wrzucilem na serwer... UDANEGO EKSPERYMENTOWANIA!

[Dodano: 2004-12-05 19:21:33]
juz sobie przypomnialem skad go wzialem www.penreader.com

[Dodano: 2004-12-05 19:50:00]
pierwsze uwagi. skoro demo to nie ma lekko ;o) co jakis czas wyskakuje pop-up ze uzywasz wersji demo polskiej lokalizacji...
zerknalem sobie i juz za ;o) ok 120zl mozna miec wersje full zarejestrowana...
http://polish.pocket-pc.penreader.com/Language_Extender_Polish.html
instalacja bajecznie prosta, ustawiony active sync i uruchomic setup sciagniety z tej strony...

nawet jak na wersje demo to jestem zadowolony. widzialem ze tu na forum ogolnei temat spolszczenia bezposrednio z niemieckiego jest ciagle walkowany a dla mniej popularnych pda typu medion, mitac mio, yakumo i tym podobnych klonow z jednej fabryki (moj yakumo to kopia mio albo na odwrot ale nie wiem ktorego) ten temat to chyba na maksa nieprzetarte szlaki... albo niechec w dzieleniu sie wiedza...

pzdr

« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 19, 2004, 20:21:00 »
Hej

Sorki ale jak zeedytować menu start w yakumo delta 300 ??
Bo ja to też zainstalowałem. Ale niestety znika to wszystko z menu start.
Prosze o podpowiedz jak zeedytować menu tak żeby były wszystkie programy tak jak wcześniej.

POZDR

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 20, 2004, 09:45:08 »
Menu Start to po prostu katalog Start Menu w folderze Windows. Pakiet spolszczajacy tworzy sobie wlasny folder o nieco innej nazwie i korzysta wlasnie z niego, a nie ze standardowego. Wystarczy przegrac wszystkie skroty do aplikacji do tego nowego folderu i tyle.

« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 20, 2004, 18:29:00 »
A jeszcze jedno pytanko. Gdzie ja te skróty znajde ??

« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 20, 2004, 18:52:43 »
dla próbujacych wgrać polską nakładke jezykową na niemiecki system: problem polega na tym, ze niemiecki Windows uzywa innych nazw folderów systemowych: zamiast Program Files jest Programme i StartMenu jest przez u umlaut.
tak wiec zadna nakladka nie bedzie dzialala poprawnie

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 20, 2004, 21:19:32 »
Cytat: Mario.RSL
A jeszcze jedno pytanko. Gdzie ja te skróty znajde ??

No w katalogu StartMenu. Mysle ze nakladka nie kasuje tego katalogu, tylko zaklada nowy i tam tworzy (albo nie) nowe skroty.

« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 22, 2004, 09:04:00 »
Czyli reasumując -> Medion 41600 = Medion 40600 = Mitac Mio 339 = Yakumo 400 = Viewsonic v37.

Czy tak ?
Posiadam tego pierwszego i tez mnie wkurza to niemieckie menu, arghhh... wersja to pocket pc 4.20.1081, widzialem ze ten numer sie pojawial w tym watku wiec mniemam iz to jest ten windows mobile 2003. Palma mam od kilku dni wiec nie krzyczcie ze lamer jestem :]

Zatem moje pytanko, czy ktos moze podzieli sie angielskim romem do mio 339 albo yakumo 400 ? Co do tego v37 to widzialem pewne watpliwosci w tym watku czy aby to napewno to samo, wiec wole nie ryzykowac.

Z gory dzieki, sprobuje sflaszowac i podziele sie efektami :]

ps. o flashowainu palmow jeszcze za bardzo nie ma zielonego pojecia, ale sie szybko ucze :] czy flashuje sie przez usb czy przez karte, a moze da sie tez przez irde ?

« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 17, 2005, 19:48:09 »
Jednak MD 41600 to chyba nie to samo co V37. Otóz chciałem zmienic język w Medionie MD 41600 na angielski korzystając z oprogramowania do V37. Program prosi o odłączenie baterii wyłącznikiem na tylnej ściance którego nie ma a później trzeba skorzystać z jog-diala którego też nie ma w Medionie. Więc chyba to jednak nie są odpowiedniki. Jakby ktoś znalazł inny model, bardziej podobny to spróbuje przeflaszować - poswięce go dla dobra nauki :)

« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 20, 2005, 10:13:28 »
Piotrscs: No nie do konca tak jest.  Po otworzeniu drzwiczek baterii w moim 40600, jest wylacznik. Bardzo maly dip switch nad bateria. A zamiast jog-diala moze ktorys z dostepnych przyciskow bedzie odpowiednikiem albo joy-pad. Mozesz to sprawdzic?

« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 20, 2005, 15:45:29 »
kombinowałem ale nic mi nie wyszło. Nie mogę go wprowadzić w tryb flaszowania. MOże jakieś sugestie?

« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 21, 2005, 11:22:44 »
Ja mam md41600 w wersji niemieckiej i nakladke pleng, ktora spolszcza system, dziala to ale nie rewelecyjnie i system ma tendencje do resetowania sie. Poza tym program do navigacji ( w moim przypadku tomtom navigator 3) trzeba instalowac przed spolszczeniem w innym wypadku nie dziala gps. Poza tym po spolszczeniu trzeba recznie w folderze windows utworzyc katalog Start_Menu i skopiowac do niego zawartosc niemieckieko Start_menu i przemienic niemieckie nazwy recznie na angielskie. ogolnie nie jest to zbyt dobrze dopracowane ale dziala. Co do zmiany firmwaru czyli niemieckiej wersji pocket windowcow 2003 na angielska sam jestem zainteresowany jak to zrobic i ile to kosztuje.

« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 23, 2005, 16:51:11 »
I w koncu jak jest z tym medionem 40600? jaki rom bez ryzyka
mozna do niego zaladowac? niechcialbym go odrazu po zakupie
zniszczyc :(

« Odpowiedź #43 dnia: Luty 06, 2005, 18:19:56 »
W tryb Flashowania można go wprowadzić prawie w ten sam sposób, co mdppc100. Trzeba zdjąć klapkę od baterii, przełączyć na OFF a następnie na ON jednocześnie trzymając krzyżak w dół. Fakt, że w specyfikacji Medion mdppc200 wydaje się identyczny z Viewsonicem v37 nic nie daje. One się po prostu różnią fizycznie, diody gdzie indziej, podczerwień przesunięta, reset w ogóle w innym miejscu, gniazdo słuchawek po drugiej stronie. Osobiście bardziej byłbym skory załadować mu rom od Viewsonica v36, który to tylko (i aż) różni się aparatem (pomijam kwestię częstotliwości zegara, bo to i tak pxa255). No ale niestety nie ma do niego nigdzie obrazu na sieci, podobnie jak do najidealniejszego w tym wypadku MIO 339. Pozostaje liczyć, że ktoś z desperacji nie wytrzyma i spróbuje zrobić z niego V37...

BTW to mój pierwszy post tutaj i chciałem wszystkich przywitać

Łukasz

« Odpowiedź #44 dnia: Luty 07, 2005, 17:03:06 »
Sam nie wytrzymałem i podjąłem ryzyko zrobienia z niego viewsonica v37. Niestety tak jak przypuszczałem nic z tego nie wyszło.

Nie próbujcie flashować Mediona mdppc200 romem od viewsonica v37.

I teraz nowe pytanie – czy ktoś potrzebuje wyświetlacz albo co tam z niego da się wydłubać. Chętnie odsprzedam na części.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #45 dnia: Luty 10, 2005, 23:48:27 »
ma ktos moze angielska nakladka na yakumo delta 300 gps? bede bardzo wdzieczny lub ewentulanie polska?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 11, 2005, 00:13:29 »
Nie ma czegos takiego jak angielska nakladka na niemiecki system. Polska nakladka jest, ale na niemieckim systemie srednio to dziala...

« Odpowiedź #47 dnia: Luty 11, 2005, 00:21:00 »
ok to moze ktos wie co zrobic lub jak przerobic system niemiecki na system angielski?

« Odpowiedź #48 dnia: Luty 17, 2005, 14:25:35 »
Witam

No i pytanko, bo pewnie wiecej sie odwazylo anizeli sie wypowiedzialo. I napewno ktos zna odpowiedz na moje pytanko.
Czy do Yakumo Delta 300 moge smialo wrzucac rom od Viewsonica V35 lub od Mio 338 ?? Interesuja mnie pewne odpowiedzi, bo ja tez "slyszalem" ze powinno byc ok, ale nie chce sie czuc pareset zl lzejszy jak cos pojdzie nie tak :]

pozdr
Tomasz Saganowicz

*

Offline RR

• 16
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 05, 2005, 11:35:10 »
Witam instalowałem na pda kolegi taka nakładke o której była mowa i nie moge znalesc teraz programów z systemu tzn takich jak do zakładania hasła czy sprawdzania stanu baterii gdzie moge to znalesc? JAK ODINSTALOWAC NAKŁADKE??

« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 05, 2005, 15:02:52 »
Ale którą bo mowa była aż o trzech ...

*

Offline RR

• 16
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 05, 2005, 15:19:44 »
juz znalazłem mówiłem o nakładce , mam problemy z nią bo tak sredni sie spisuje , nie mam wszystkich funkcji gdzies zgineły pliki systemowe poziom baterii ustawienia itp .nakładka LEng

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 05, 2005, 22:23:48 »
Pewnie zainstalowales na niemieckim systemie? Jesli tak to jest to normalne ze wszystko znika. LEng dziala "dobrze" tylko na angielskich okienkach. Podlacz palmtopa do PC i z ActiveSync - Add/Remove Programs odinstaluj LEnga.

« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 08, 2005, 10:22:35 »
Zmianę języka w dowolnym iPAQu, większości Looxów i Yakumo Delta 300 GPS robi jeden z naszych kolegów u nas w biurze "w celach edukacyjnych" dając gwarancję niezepsucia sprzętu. Cena z grubsza równa cenie spolszczenia programowego. Jako bonus bezpłatne literki PL naszej produkcji.

Jacek Kapela
www.palmtops.com.pl

« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 08, 2005, 15:29:28 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Pewnie zainstalowales na niemieckim systemie? Jesli tak to jest to normalne ze wszystko znika. LEng dziala "dobrze" tylko na angielskich okienkach. Podlacz palmtopa do PC i z ActiveSync - Add/Remove Programs odinstaluj LEnga.

Można przecież jescze zmienić ROM w MDA na angielski .. i wtedy zastosować nakładkę

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 08, 2005, 18:12:05 »
A ktos mowil o MDA?

*

Offline Cin-Cinek

• *
  • 63
  • Sprzęt: E50
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 08, 2005, 23:43:56 »
Witam. Moze ma ktos pomysl jak zmienic ROM na angielski w Asusie A620? Czytalem na forum, ze komus sie kiedys udalo, ale rowniez ze komus sie cos niezle pomieszalo. Nie wiem co robic a juz zniesc nie moge tego niemieckiego.

*

Offline xsrx

• 29
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 13, 2005, 15:01:10 »
Cin-Cinek.. znalazlem rom dla a620 bez bt i dla a620BT zglos sie do mnie na gg 2355416

Dziala fajnie .. karte tylko formatnac trzeba na fat 16..
wersja  v0.70.31 WWE ppc 2003

« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 14, 2005, 08:32:49 »
Cytat: jacek_k
Zmianę języka w dowolnym iPAQu, większości Looxów i Yakumo Delta 300 GPS robi jeden z naszych kolegów u nas w biurze "w celach edukacyjnych" dając gwarancję niezepsucia sprzętu. Cena z grubsza równa cenie spolszczenia programowego. Jako bonus bezpłatne literki PL naszej produkcji.
Jacek Kapela
www.palmtops.com.pl

Moge prosic autora tej wypowiedzi o kontakt ze mna (bilbo@lodz.pl)? Wyslalem mu maila ale nie odpowiedzial. Ewentulanie moze ktos z Was zna magika ktory wymieni mi niemiecki soft w BlueMedia (klon MIO 168) na jakis ludzki Inglish?

Piotr

*

Offline Cin-Cinek

• *
  • 63
  • Sprzęt: E50
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 19, 2005, 19:37:28 »
Asus A620 R.I.P...  Podczas flashowania ROM'u wyskoczylo update failure i pozniej nawet sie nie wlaczyl. Odlaczalem baterie, sciagalem nowy rom, ale nawet to nie pomoglo, ma ktos jakies pomysly co teraz? Nowa plyta glowna kosztuje 537 zl co nie bardzo mi sie usmiecha. Prosze o pomoc.