Jak spolszczyc niemieckojezycznego Poket PC?

• 200 Odpowiedzi
  • 82162 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #150 dnia: Czerwiec 28, 2006, 09:40:15 »
Witam. Ja mam Medion`a ppc 200 z niemieckim windows. Czy mógłby mi ktoś podesłać rom`a z angielskim??? Czy jest może gdzieś taka dokłądna instrukcja instalacji pod ten model? Nigdy tego nie robiłem.
Czy bootloader będzie działał nawet w przypadku błędnego wgrania rom`u?

« Odpowiedź #151 dnia: Lipiec 06, 2006, 17:02:35 »
Cytat: "thuron"
używając tego romu i instrukcji z forum zmieniłem jezyk systemu zna angielski w YAKUMO DELTA 400

http://rapidshare.de/files/12293484/MDWWER07P4.zip.html

wszystko działa w porzadku

Potwierdzam mi również udało się zmienić system w Yakumo Delta 400 za pomocą tego pliku. Jedyna różnica to fakt że teraz pda identyfikuje się jako medion :-).

Pozdrawiam

*

Offline sboard

• 33
  • Sprzęt: Loox N560, E-ten X500+
LOOX 7XX GER -> ENG
« Odpowiedź #152 dnia: Lipiec 13, 2006, 15:37:29 »
Jak zmienić język niemiecki na angielski w Pocket LOOX 720:

Ściągamy ze strony FS pliki z obrazem ROM w wersji językowej aktualnie zainstalowanej na LOOX'ie i w wersji, którą chcemy mieć. Instalujemy na PC oba programy do upgrade'u. Instalator zapyta czy uruchomic program do zmiany ROM'u - odpowiadamy nie. O ile nie zmieniliśmy domyślnych ścieżek to mamy taką scieżkę c:\fsc.tmp\PocketLOOX7xx\FlashUpdateV711 dla wersji GER i FlashUpdateV712 dla wersji ENG. Wchodzimy do wersji ENG i odpalamy plik PocketLOOX7xxFlashTool.exe. Zgadzamy sie na wszystko, aż na ekranie pojawi się informacja  o modelu, aktualnym języku, aktualnej wersji ROM'u i wersji ROM'u który chcemy wgrać .  Wchodzimy do katalogu z wersją GER i kopiujemy plik OSV_10009G.nbf do katalogu z wersją angielską. Następnie usuwamy plik OSV_10009U.nb i zmieniamy nazwę pliku OSV_10009G.nbf na OSV_10009U.nb (UWAGA!!! rozszerzenie tego pliku ma być właśnie "nb"!). Wracamy do programu FlashTool i dokańczamy procedurę zmiany ROM'u i czekamy cierliwie, aż pocket sam się zresetuje.

Powodzenia!

*

Offline sboard

• 33
  • Sprzęt: Loox N560, E-ten X500+
Asus A730 GER -> ENG
« Odpowiedź #153 dnia: Lipiec 13, 2006, 15:45:34 »
Jak zmienić język niemiecki na angielski w Asus A730:

Trzeba wyedytować jakimś edytorem szesnastkowym (np. pełna wersja HexEdit) plik z romem. Pod adresem 102Ch zmieniamy dwa kolejne bajty na 09 04 (angielska strona kodowa) i pod adresem 2BB FFFCh (pod koniec piku, ostatnie 4 bajty) wpisujemy poprawną (Asus sam powie jaka to ma byc wartość) sumę kontrolną z piku z niemieckim romem, u mnie to było E6 FC AA 20, wersja romu: A7303427. Tak przygotowany plik wrzucamy na kartę i robimy hard reset.

Powodzenia !

« Odpowiedź #154 dnia: Lipiec 20, 2006, 21:17:27 »
w opisie sboard`a dotyczacym zmiany jezyka w LOOX 720 wkradl sie maly blad jest to instrukcja zmiany z angielskiego na niemiecki

jesli chcemy zamiast niemieckiego angielski postepujemy odwrotnie:

Jak zmienić język niemiecki na angielski w Pocket LOOX 720:

Ściągamy ze strony FS pliki z obrazem ROM w wersji językowej aktualnie zainstalowanej na LOOX'ie i w wersji, którą chcemy mieć. Instalujemy na PC oba programy do upgrade'u. Instalator zapyta czy uruchomic program do zmiany ROM'u - odpowiadamy nie. O ile nie zmieniliśmy domyślnych ścieżek to mamy taką scieżkę c:\fsc.tmp\PocketLOOX7xx\FlashUpdateV711 dla wersji GER i FlashUpdateV712 dla wersji ENG. Wchodzimy do wersji GER i odpalamy plik PocketLOOX7xxFlashTool.exe. Zgadzamy sie na wszystko, aż na ekranie pojawi się informacja o modelu, aktualnym języku, aktualnej wersji ROM'u i wersji ROM'u który chcemy wgrać . Wchodzimy do katalogu z wersją ENG i kopiujemy plik OSV_10009U.nbf do katalogu z wersją niemiecką. Następnie usuwamy plik OSV_10009G.nb i zmieniamy nazwę pliku OSV_10009U.nbf na OSV_10009G.nb (UWAGA!!! rozszerzenie tego pliku ma być właśnie "nb"!). Wracamy do programu FlashTool i dokańczamy procedurę zmiany ROM'u i czekamy cierliwie, aż pocket sam się zresetuje.

podziekowania dla sboard

« Odpowiedź #155 dnia: Lipiec 24, 2006, 20:44:46 »
Możesz napisać jak i ewentualnie udostępnić plik?
Pozdrawiam
thuron

*

Offline cm

• 6
« Odpowiedź #156 dnia: Wrzesień 25, 2006, 09:36:09 »
Witam ....znalazłem pod tym adresemhttp://mdppc250.admin4o.com/
rom do mediona mdppc250 czy ktoś bardziej zorientowany w temacie
mógłby sprawdzić czy to dobry rom czy nie fake
i jak go ew. wgrać

Pzdr..,...

MDPPC100 - Zwis po wykonaniu upgrade-u
« Odpowiedź #157 dnia: Październik 10, 2006, 14:58:39 »
Na wstępie witam Szanownych użytkowników forum. Do dnia dzisiejszego bazowałem na udzielonych odpowiedziach, ale życie zmusiło mnie do napisania nowego posta.
Po wykonaniu upgrade-u ROM na MDPPC100 system zawiesza się "na papużkach" (Please wait for 30 seconds). Po 15 sekundach urządzenie zawiesza się, podświetlenie matrycy wyłącza się i jednym słowem jest kaplica. Upgrade tool v1.6 wstaje bez problemu. Proby wykorzystania innego ROM-u nie pomagaja. Prosze szanownych kolegow o podsuniecie pomyslu na wyjscie z opresji. Moze ktos moze poratowac mnie oryginalna wersja niemiecka. Z gory dziekuje.

« Odpowiedź #158 dnia: Grudzień 11, 2006, 15:36:33 »
Witam, długo mnie tu nie było :) więc na wstępie pozdrawiam wszystkich Starych i Nowych forumowiczów :)
A teraz do sedna
Mam ROM, wchodzę do sevice mode i klikam na Upgrade ROMu z karty - wszystko zgodnie z opisem Sanjuro. Ale po kliknieciu na upgrade z karty nic się nie dzieje...pocket po prostu wisi - ostatnio czekałem ponad 15 minut i nic ... jedynie na dole pojawia się  taki komunikat

" Card detected FAT 16 file system DISK MOUNTED"

i nic więcej... jeśli  macie jakieś pomysły to proszę o pomoc. Jakiekolwiek pomysły bo mi już nic do głowy nie przychodzi.

« Odpowiedź #159 dnia: Grudzień 11, 2006, 18:02:50 »
Oki już wiem. Troche musiałem poszukac, ale problemem był mój komp - pomogło wyrzuceniw activesyncha i czyszczenie ze wszystkich sterownikow.

Ruszyl troszke inny ROM - nie ten od Sanjuro - wszystko obylo sie przez kabel USB.

W razie czegos służa pomocą.

Ps. Mam oba ROM-y  więc piszcie - superlolek@tlen.pl
w razie potrzeby wysle mailem albo wrzuce na jakis serwer.

« Odpowiedź #160 dnia: Grudzień 11, 2006, 19:48:29 »
A cos wiecej o tym ROMie moglbys napisac i dac na jakis serv najlepiej?

« Odpowiedź #161 dnia: Grudzień 11, 2006, 23:26:44 »
Mam podobny do wszystkich problem - nie mogę za byka znaleźć Romu do Mediona MD95000 wiadomo  że jest to model MDPPC 150 i pomimo wcześniejszych linków, które już nie działają, prosiłbym mam nadzieję że nie tylko w swoim imieniu, o wrzucenie linka na forum który byłby aktualny i działający - pozdrawiam. P.S. Mowa oczywiście o wersji Romu angielskiej

« Odpowiedź #162 dnia: Grudzień 12, 2006, 08:40:31 »
Cytat: "Pawello54"
Mam podobny do wszystkich problem - nie mogę za byka znaleźć Romu do Mediona MD95000 wiadomo  że jest to model MDPPC 150 i pomimo wcześniejszych linków, które już nie działają, prosiłbym mam nadzieję że nie tylko w swoim imieniu, o wrzucenie linka na forum który byłby aktualny i działający - pozdrawiam. P.S. Mowa oczywiście o wersji Romu angielskiej

Kiedys bylo na support.medionusa.com, ale juz chyba nie ma :| Namierzylem ten adresik: http://home.tiscali.be/lataupe/ tam jest link na RS'a

« Odpowiedź #163 dnia: Grudzień 16, 2006, 14:43:42 »
Witam, wspomniany przeze mnie ROM jest tutaj  

http://rapidshare.com/files/7720114/V35_ROM.rar

Wydaje mi się, że jest to ROM udotępniany wcześniej przez Viewsonica. Żeby zaktualizowac urządzenie trzeba tylko klinkąc  na plik exe i postepowac zgodnie z instrukcją. Moje poczatkowe problemy z akualizacją wynikały z bałaganu w systemie - miałem mnóstwo różnych sterowników i to chyba powodowało jakiś konflikt, dlatego program nie wykrywał mojego urządzenia. Żeby zadziałało trzeba odznaczyc w activesync opcję "zezwalaj na połączenia USB z tym komputerem" znajdziecie to w opcji połączenia   :)
U mnie to nie pomogło więc wyrzuciłem activesync i wszystkie inne strowniki, potem  pozwoliłem żeby windows wybrał standardowy sterownik do urządzenia - "opcja znaleziono nowy sprzęt" "wyszukaj sterownik automatycznie". Jak to zrobiłem ruszyło od razu.

druga sprawa

Miałem problem z wprowadzeniem urządzenia w stan serwisowy - kombinacja podana wcześniej w jakimś poście nie pomogła więc musiałem na chybił trafił znaleźc nową - po kilkunastu próbach udało się. W moim Medionie stan serwisowy to trzymanie kółeczka nawigacyjnego z boku w pozycji "dół" i włączenie zasilania suwakiem na spodzie. po mniej więcej 5 sekundach urządzenie wchodzi w opcje zmiany ROM-u      

Mam też ROM podawany wcześniej przez Sanjuro ( ten gdzie trzeba zmienic nazwe pliku), ale u mnie z karty nic się nie dało zrobic. medion po prostu zamierał... i trwał w takim stanie przez godzinę - na dłuższy test nie miałem cierpliwości  :))

ps
tutaj jest link do ROM-u opisywanego wczesniej przez Sanjuro - nie bede powielac instrukcji flashowania znajdziecie ją na 8 stronie tego tematu

http://rapidshare.com/files/7722999/MDWWER07P4.zip.html

« Odpowiedź #164 dnia: Styczeń 18, 2007, 11:32:10 »
@tomolowski stronkę wcześniej opisałem jak ja zmieniałem ROM. Kilka  stron wcześniej opisywał to Sanjuro i jeszcze kilku innych użytkowników... wystarczy się cofnąć... i poczytać.

pozdrawiam

« Odpowiedź #165 dnia: Styczeń 18, 2007, 15:56:05 »
Sama zmiana nie jest trudna ale chodzi o to z jakiego modelu mi podejdzie,zeby nie uwalic pda.Bo jak cos pojdzie nie tak to co pozniej? :terrified:

« Odpowiedź #166 dnia: Styczeń 18, 2007, 18:28:03 »
To jest właśnie ROM od Mediona ppc100 - mi się udało więc Tobie też powinno. Powodzenia

Ten jest od Sanjuro - posta z instrukcją znajdziesz na 8 stronie tego tematu:

Z kolei  to jest ROM, z którego ja korzystałem - moje perypetie masz opisane stronę wcześniej :)  

http://rapidshare.com/files/7722999/MDWWER07P4.zip.html

« Odpowiedź #167 dnia: Styczeń 18, 2007, 22:58:58 »
Ale to jest Medion PNA100 MD95025 a nie PPC100,i ma wbudowany GPS.
a PPC100 nie ma GPS`u.Nie wiem co robic.
HELP!!

« Odpowiedź #168 dnia: Styczeń 19, 2007, 21:32:03 »
Dziekuje kolegom za wyczerpujace dorady,poszperalem troche w necie i juz mam angielskiego mediona. :proud:
Medion PNA100=Royaltek Empus RTW1000 ;)

« Odpowiedź #169 dnia: Styczeń 20, 2007, 17:45:32 »
a widzisz nie zwróciłem uwagi na te literki, nie doczytałem, moja wina :(  

BTW a czy możesz opisać jak zmieniłeś ten rom i skąd go wziąłeś - może nawet uda ci sie wrzucić go na jakiś serwer?

z góry dzięki

yakumo delta 300 gps
« Odpowiedź #170 dnia: Styczeń 21, 2007, 15:42:08 »
witam mam yakumo delta 300 gps  tak sobie czytam i  w koncu niewiem czy udalo sie komus zrobic z niemca na angole tego pda czy nie???
bo w sumie  stron od liku a zadnej konkretnej odpowiedzi..
jezeli ktos to zrobil to prosil bym o rom do englisza i instrukcje "chyba ze tak samo sie robi jak w tym poscie zabawa z joyem i hard resecikiem..."
aha wlasnie i niewiem jak sprawdzic  jakiego mam windowsa na nim  gdzie to sie sprawza wogule?? a propos jestem poczatkujacy  pocketa mam od 2 dni

« Odpowiedź #171 dnia: Styczeń 23, 2007, 18:13:10 »
Yakumo delta 300 GPS = MMIO 168 więc trzeba znależć ROM do tego urządzenia.

W razie problemów mogę podesłać na maila.

« Odpowiedź #172 dnia: Luty 01, 2007, 21:36:31 »
Tu masz linka do konkurencji gdzie jest ten cholerny ROM... Spakowany razem z loaderem... Mam nadzieję że to ten bo jeszcze nie stestowałem na sobie :P Ale wynika z opisu że to Mio168 i Medion 95000 albo Yakumo 300 wszystko jeden pies :)

http://notebooki.szczecin.pl/files/mio168.zip

« Odpowiedź #173 dnia: Luty 01, 2007, 22:31:26 »
Aha a co zrobić z tym znikającym GPS'em ? Ponoć po zmianie na Angielski znika GPS... Ale już mi się chrzani za przeproszeniem gdzie to czytałem (już tyle stron dziś i Forów, łącznie z zagranicznymi czytałem że mi się myli...), że jak się wgra AutoMapę czy inne cudo do nawigacji to gitara gra i GPS tak jak powinien działa ?

spolszczenie
« Odpowiedź #174 dnia: Luty 02, 2007, 23:19:59 »
oczywiscie ze dziala ja mialem najpierw szfabskiego potem wgralem rom z angola i nakladke polska i wszysko jest bez problemow jezeli czytales gdzies ze znika to  koles pewnie ch.. wie u mnie wszystko caacy wiec sie niestresowac i wgrywac englisza :P a tu masz link w razie czego do romow go mio i yakumo  i jest  tez soft do flashowania i mala instrukcja ...

http://home.tiscali.be/lataupe/

pozdro :O~

« Odpowiedź #175 dnia: Luty 03, 2007, 12:40:09 »
Dzięki wolałem się upewnić :)

A mam jeszcze pytanko... Bo w międzyczasie się doczytałem że ważna jest wersja Boot loadera... Że jeśli jest 1.1 to można dowolnym z dwóch sposobów wpakować Englisha... Czyli z karty SD/MMC lub za pomocą Kabelka i wpakować loaderem z kompa. Ale jeśli się nie ma wersji 1.1 to już za pomocą kasrty SD/MMC nie da się wgrać bo się psuje...
I pytanie czy za pomocą kabelka jest to bezpieczne wtedy czy też się psuje ?

I drugie, może głupie pytanie... Jak sprawdzić wersję Boot Loadera ?

Wiem że może głupie pytania ale w Plamtopach jeszcze jestem trochę niedoświadczony... :) A z kompów PC wiem z własnego doświadczenia (paru letniego, sam sobie składam i modernizuje swój sprzęt...) że można coś łatwo spierniczyć... Dlatego wolę się zapytać zanim coś zbroję :P :)

« Odpowiedź #176 dnia: Luty 03, 2007, 21:12:35 »
No właśnie czytałem że w zależności od wyświetlacza to różne Boot były...

Edit: A jak zrobić BackUp starego (tzn aktualnego przed zmianą języka... :) )systemu ? => dobra udało mi się znaleźć na Forum, że trzeba programikiem...
A są jakieś darmowe ?

No i nadal pytanie... Czy da się zmienić język po kabelku w przypadku innego Loadera niż 1.1 / "Złego" ekranu...?

« Odpowiedź #177 dnia: Luty 08, 2007, 20:55:21 »
Nie wiem co źle robiłem ale nie chciał się dać zmienić język przez Bootowanie z karty bezpośrednio... Może źle sformatowana była (niby na FAT formatowałem nie FAT32...) bo widział obraz ale nie chciał go wgrać...

Za to po kabelku ROM loaderem poszło bez najmniejszych kłopotów ! Więc jestem posiadaczem zamiast Mediona 95000, Mio Walkera 168 :)

« Odpowiedź #178 dnia: Marzec 09, 2007, 21:14:45 »
Dopiero teraz doczytałem że byłproblem ze sprawdzeniem wersji bootloadera , zaraz po wprowadzeniu urządzenia w stan serwisowy widać co mamy czy 1.1 czy może 1.2 czy jeszcze inny...ale to już Wam niepotrzebne :).
Może ktoś inny bedzie miał łatwiej :)

angielski medion 2910
« Odpowiedź #179 dnia: Marzec 10, 2007, 17:09:48 »
Udało mi się przerobić Mediona MD 2910 (MDPPC 100) z niemieckiego na angielski przez fleszowanie na kartę ale z włożeniem winceimg.bin pobranego z