3x wcielo dane z karty SD

• 3 Odpowiedzi
  • 380 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 23, 2005, 08:55:25 »
witam.

juz 3x mi sie to zdarzylo. troche mi to meczy.
efekt jest taki.
zaczynam kopiowac 3 pliki z katalogu do katalogu i nagle okazuje sie, ze te kopiowane pliki (zrodlowe) zamienily sie w kilkanascie plikow krzakow.
niekiedy rozwalany jest docelowy katalog do ktorego kopiuje.
raz zdarzylo mi sie tak, ze wszystkie dane z karty zniknely.
nie dzieje sie to przy kazdym kopiowaniu. niekiedy dane mam dwa, trzy dni a potem krach.
teraz sformatowalem karte z poziomu systemu (prawy przycisk na Storage Card i format). wczesniej formatowalem jakimis wymyslami w stylu PocketMechanic - moze to bylo przyczyna.

ale napewno oryginalnie karta byla formatowana na palmtopie.
musze poszukac jakiegos softu do zapuszczania testow - PocketMechanic zawiodl mnie juz na calej dlugosci. :(

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 23, 2005, 09:09:14 »
Cytat: piotrtal
witam.

juz 3x mi sie to zdarzylo. troche mi to meczy.
efekt jest taki.
zaczynam kopiowac 3 pliki z katalogu do katalogu i nagle okazuje sie, ze te kopiowane pliki (zrodlowe) zamienily sie w kilkanascie plikow krzakow.

teraz sformatowalem karte z poziomu systemu (prawy przycisk na Storage Card i format). wczesniej formatowalem jakimis wymyslami w stylu PocketMechanic - moze to bylo przyczyna.

ale napewno oryginalnie karta byla formatowana na palmtopie.
musze poszukac jakiegos softu do zapuszczania testow - PocketMechanic zawiodl mnie juz na calej dlugosci. :(

Przygodę z utratą danych z SD miałem 2 razy. Raz przez własne narwanie i niecierpliwość (chyba), bo podczas pracy scandisk'a z Pocket Mechanic'a stwierdziłem, że się zawiesił (a okazuje się, że pocket po prostu tak reaguje i wygląda na zawieszonego - pisał o tym kiedyś Jakub) i dałem mu soft reset. Jak wstał to były na karcie krzaki. Kopii SD nie miałem, więc trochę się wkurzyłem. Drugi raz poleciało mi 2/3 katalogów z karty po tym jak zamieniłem ją z kartą wi-fi (a robiłem to wcześniej wiele razy). Wkładanie i wyjmowanie karty nic nie dało, scandisk nie pokazał błędów a mimo, że katalogi nie były widoczne, to wyświetlana zajętość miejsca była taka jak przed ich zniknięciem (ilość plików także). W czytniku podpiętym do peceta wszystkie dane były bez zmian, więc za poradą uzyskaną na forum skopiowałem wszystko na dysk a kartę sformatowałem w pockecie (PocketMechanic 1.52, fat16, klaster 32K). Potem w czytniku zgrałem z powrotem dane i wszystko poszło od pierwszego strzału.
Od tego czasu mam zawsze na dysku peceta aktualną kopię całego SD, co w razie czego (odpukać - ale narazie jest wszystko ok) oszczędzi duuuużo czasu.
Z drugiej strony, jeśli zdarzyło ci się to 3 razy w podobnych okolicznościach i z tym samym efektem końcowym, to może trzeba sprawdzić samą kartę albo przez jakiś czas używać innej. A może spróbuj zrobić testy na zupełnie czystym pockecie (po hard resecie) - pomęcz go kopiowaniami i przenoszeniami różnych plików (dużych i małych). Jak w takich okolicznościach się wykrzaczy, to raczej problem z kartą a nie ewentualne błędy w systemie.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 23, 2005, 09:42:47 »
Cytat: bundy
W czytniku podpiętym do peceta wszystkie dane były bez zmian, więc za poradą uzyskaną na forum skopiowałem wszystko na dysk a kartę sformatowałem w pockecie (PocketMechanic 1.52, fat16, klaster 32K).

po formatowaniu tej karty PocketMechanicem dopiero zaczely sie robic jaja - formatowalem szablonem pozwalajacym na uzywkanie wiekszego performance.
efektem tego bylo to, ze przy kazdorazowym wlaczaniu palmtopa ten zwieszal sie na chwile (przez 2 do 5 sekund nie reagowal), a potem dopiero wyswietlal pojemnosc karty zewnetrznej.
aha... dodatkowo kopiowanie jakiegokolwiek pliku z katalogu do katalogu na karcie SD trwala baaaaaaaardzo wolno.

teraz sformatowalem normalnie z systemu ("prawy przycik" na katalogu StorageCard i format) i karta chodzi znacznie szybciej.

ciekawe czy mi sie to zdarzy po raz kolejny.

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 23, 2005, 11:03:53 »
Cytat: piotrtal
po formatowaniu tej karty PocketMechanicem dopiero zaczely sie robic jaja - formatowalem szablonem pozwalajacym na uzywkanie wiekszego performance.
efektem tego bylo to, ze przy kazdorazowym wlaczaniu palmtopa ten zwieszal sie na chwile (przez 2 do 5 sekund nie reagowal), a potem dopiero wyswietlal pojemnosc karty zewnetrznej.

ciekawe czy mi sie to zdarzy po raz kolejny.

Ja właśnie użyłem tej opcji i żadnych problemów nie zauważyłem (acer n35, karta SD TwinMos 1GB). Powiedziałbym nawet, że działa szybciej niż na pierwszym formacie za pomocą gołego systemu. Właśnie te dwie wysypki o których napisałem wcześniej przytrafiły mi się na karcie sformatowanej systemowym formatem.