Problem z GPSEM NAVIBE GB731

• 6 Odpowiedzi
  • 621 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 04, 2006, 18:05:58 »
Kupilem sobie taki odbiornik http://www.allegro.pl/item130786182__gps_bt_sirf_star_iii_navibe_gb731_gw_fv_w_wa.html

Mam ipaqa 1940 - sparowane są wszystko pięknie ładnie ale odbiornik coś za żadne skarby nie chce znaleźć żadnych satelit - jest na parapecie blisko okna - na palmtopie w programe gps viewer pokazuje się jedynie że znalazł 12 ale w użyciu 0 ...

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 04, 2006, 18:13:01 »
czy fakt że jestem w na parterze w budynku 4 piętrowym niedaleko lotniska wojskowego może mieć znaczenie ?

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 04, 2006, 21:35:08 »
Cytat: "pasterzu"
czy fakt że jestem w na parterze w budynku 4 piętrowym niedaleko lotniska wojskowego może mieć znaczenie ?

Nie wiem, ale fakt ze ten dzial nie dotyczy ani Twojego urzadzenia, ani tematyki GPS, ma IMO znaczenie bardzo duze.
Napisz posta we wlasciwym dziale, to moze ktos Ci odpowie?
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline RoNi

• 815
  • Sprzęt: TX, Tungsten E, Treo 680, Huawei P20
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 04, 2006, 21:45:34 »
Przenoszę.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 05, 2006, 09:45:51 »

I takie są efekty czytania opisów, jakoby Sirf III łapał fix'a wszędzie - niestety nie jest tak różowo. Miałem u siebie przez chwilę 2 odbiorniki na sirf III i żaden z nich w domu fix'a nie złapał (podejrzewam blaszany dach). Wystarczy niekorzystny układ satelitów i już po zabawie. Dodatkowo lotnisko może mieć jakieś znaczenie (radary mikrofalowe itp).
Dodatkowo jeśli to jest pierwsze uruchomienie GPS'u, to może ono trwać długo i zalecana jest dobra widoczność nieba. Krótko mówiąc nic się nie przejmuj, tylko wyjdź na zewnątrz i dopiero włączaj GPS.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 05, 2006, 11:36:48 »
wyszedłem na zewnatrz chmur prawie dzis nie ma ... ale już tak czekam parenaście minut i efektu jak nie było tak nie ma ...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 05, 2006, 12:14:36 »
wyszedłem na zewnatrz chmur prawie dzis nie ma ... ale już tak czekam parenaście minut i efektu jak nie było tak nie ma ...

Dawniej trzeba było czekać do 30 minut przy pierwszym uruchomieniu (nowsze konstrukcje pewnie szybciej "łapią"). Jakoś nie mam przekonania do programu GPS Viewer. Nie żeby był zły, tylko potrafił mi zawieszać poprzedniego pocketa, wieszał się też na PC. Może doinstaluj jeszcze GPS info. Piszesz o 12 widocznych satelitach, ale czy program pokazuje poziom sygnału któregokolwiek z nich?