Witam!
Ten temat pewnie przyda się kombinatorom. A jako że bieda w kraju to trzeba sobie radzić inaczej. Ja kombinuje tak:
1. Mam kabel USB do pocketa - konkretnie do Ipaq'a 3660
oraz
2. GPS z obsługa poziomów TTL i COMa. Konkretnie Rikaline GPS6010, ale docelowo ma być Holux GM210.
3. Pinouty ładnie opisane na
http://home.tiscali.nl/~t_aalberts/GPS_IRDA_FAQ.htm oraz
http://www.bevhoward.com/serial.htm#36xxSuper - mam wszystko. Ale bez przesady z entuzjazmem, dlatego najpierw chcę się spytać ludzi, którzy znają się na rzeczy o parę spraw:
Wersja TTL (zła)
Pierwsza myśl taka: mam kabel USB = poziomy napięć znane z TTL (5V) czyli nie będę musiał psuć wtyczki (trudno ją rozebrać) i zajmę się tylko dostosowaniem końcówki z USB do PSa z odbiornika GPS.
Czyli wiadomo: GND do GND, VCC do VCC, RX do USB-? TX do USB+? Czy na odwrót?
ALE czy to w ogóle ma szanse działać?! Czy programy nawigacyjne (AutoMapa i TomTom) w ogóle z tego skorzystają? Bo z tego co się orientuje to one korzystają z typowo szeregowego połączenia.
...no i własnie to nie będzie działać, dlatego zostawmy tą teorie.
Kombinujemy dalej:
Wersja COMNo cóż, w takim razie trzeba popsuć wtyczkę i przylutować odpowiednio kabelki. Czyli z tej całej plątaniny wyprowadzeń, która jest pod linkiem interesuje mnie tylko:
RXD RS-232 Receive Data
TXD RS-232 Transmit Data
I podłączam odpowiednio do wyprowadzeń z myszy GPS. Połączenia crossujemy. To co jest nadawane ma być odbierane i vice verso. RXD z COMa do TXD z GPSa i na odwrót - TXD z COMa do RXD z GPSa.
Zakładając, że dobrze (dzięki Wam) połączę uzyskuje poprawny kabel do transmisji danych z GPS odbiornika do pocketa.
…ale jeszcze jeden problem:
ZasilanieKombinuje tak: GPS odbiornik dostanie napięcie z pocketa (VCC do VCC, GND do GND) – wystarczy to odbiornikowi? Czy też może zaszkodzić pocketowi. Tak na mój zdrowy elektroniczno-informatyczny rozsądek wszystkie VCC pewnie w pockecie są połączone (razem z tym z ładowarki).
Bo w 3660 ładowarkę można podłączyć z osobnego wtyku. I planuje właśnie do tego wtyku zrobić zasilanie z zapalniczki.
Reasumując bo zamieszałem: Pocket bierze prąd z zapalniczki (1 wtyk), a odbiornik GPS z pockera (2 wtyk).
Można by połączyć wszystkie VCC i zrobić kabel Y, ale ja wolałbym mieć je osobno.
Tym oto sposobem można uzyskać drogi kabel Y z kabla za 10 zł (+ zasilanie - też grosze).
Na zakończenie dziękuję Ci, że przeczytałeś tego posta. Mam nadzieje, że po rozwianiu moich wątpliwość i drobnej edycji ten opis będzie wskazówką do przerabiania kabli.
Pozdrawiam
SonicAL