Przygotowanie kabla Y do nawigacji

• 8 Odpowiedzi
  • 1049 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 22, 2006, 23:24:24 »
Witam!
Ten temat pewnie przyda się kombinatorom. A jako że bieda w kraju to trzeba sobie radzić inaczej. Ja kombinuje tak:

1. Mam kabel USB do pocketa - konkretnie do Ipaq'a 3660
oraz
2. GPS z obsługa poziomów TTL i COMa. Konkretnie Rikaline GPS6010, ale docelowo ma być Holux GM210.
3. Pinouty ładnie opisane na http://home.tiscali.nl/~t_aalberts/GPS_IRDA_FAQ.htm oraz http://www.bevhoward.com/serial.htm#36xx

Super - mam wszystko. Ale bez przesady z entuzjazmem, dlatego najpierw chcę się spytać ludzi, którzy znają się na rzeczy o parę spraw:

Wersja TTL (zła)
Pierwsza myśl taka: mam kabel USB = poziomy napięć znane z TTL (5V) czyli nie będę musiał psuć wtyczki (trudno ją rozebrać) i zajmę się tylko dostosowaniem końcówki z USB do PSa z odbiornika GPS.
Czyli wiadomo: GND do GND, VCC do VCC, RX do USB-? TX do USB+? Czy na odwrót?
ALE czy to w ogóle ma szanse działać?! Czy programy nawigacyjne (AutoMapa i TomTom) w ogóle z tego skorzystają? Bo z tego co się orientuje to one korzystają z typowo szeregowego połączenia.
...no i własnie to nie będzie działać, dlatego zostawmy tą teorie.

Kombinujemy dalej:

Wersja COM
No cóż, w takim razie trzeba popsuć wtyczkę i przylutować odpowiednio kabelki. Czyli z tej całej plątaniny wyprowadzeń, która jest pod linkiem interesuje mnie tylko:
RXD   RS-232 Receive Data
TXD   RS-232 Transmit Data
I podłączam odpowiednio do wyprowadzeń z myszy GPS. Połączenia crossujemy. To co jest nadawane ma być odbierane i vice verso. RXD z COMa do TXD z GPSa i na odwrót - TXD z COMa do RXD z GPSa.

Zakładając, że dobrze (dzięki Wam) połączę uzyskuje poprawny kabel do transmisji danych z GPS odbiornika do pocketa.

…ale jeszcze jeden problem: Zasilanie
Kombinuje tak: GPS odbiornik dostanie napięcie z pocketa (VCC do VCC, GND do GND) – wystarczy to odbiornikowi? Czy też może zaszkodzić pocketowi. Tak na mój zdrowy elektroniczno-informatyczny rozsądek wszystkie VCC pewnie w pockecie są połączone (razem z tym z ładowarki).
Bo w 3660 ładowarkę można podłączyć z osobnego wtyku. I planuje właśnie do tego wtyku zrobić zasilanie z zapalniczki.
Reasumując bo zamieszałem: Pocket bierze prąd z zapalniczki (1 wtyk), a odbiornik GPS z pockera (2 wtyk).
Można by połączyć wszystkie VCC i zrobić kabel Y, ale ja wolałbym mieć je osobno.

Tym oto sposobem można uzyskać drogi kabel Y z kabla za 10 zł (+ zasilanie - też grosze).

Na zakończenie dziękuję Ci, że przeczytałeś tego posta. Mam nadzieje, że po rozwianiu moich wątpliwość i drobnej edycji ten opis będzie wskazówką do przerabiania kabli.

Pozdrawiam
SonicAL

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2006, 09:12:05 »
Ja tak zawsze robię :) Prawidłowa jest wersja druga (com) - USB z szeregowym TTL nie zadziała. Jednak gdybyś kupił sobie ten gps za 125 zł z Allegro, będziesz miał jeszcze jedną opcję. Wystarczy wtyk miniUSB który tam jest zastąpić albo gniazdkiem USB (i podłączać kabel synchronizacyjny od pocketa), albo od razu wtyczką do PDA. Ten zestaw do ZIRE, ma wbudowany układ emulujący hosta USB, który pozwala się podłączyć bezpośrednio do złącza USB palmtopów bez hosta USB. Jak kiedyś pisał Kolega Student 2 działa to nieźle, ale niestety nie z każdym palmtopem (trzeba by spróbować).
W połączeniu szeregowym zawsze się krosuje (tx do rx).
Co do zasilania - pockety bez hosta USB raczej nie mają możliwości "pociągnięcia" zasilania ze złącza synchronizacyjnego (w skrócie mówiąc na wejściu ładowania jest dioda, która nie pozwala "wyjść" prądowi :).
Bardzo popieram takie przeróbki - dużo przy tym dobrej zabawy i satysfakcja gwarantowana.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 23, 2006, 10:32:58 »
Ok robimy postepy ;)
Z tym RX, TX wystarczy troche pomyśleć, bo w końcu to jest data RECEIVE i TRANSMIT - czyli logiczne, że to co jedno urządzenie nadaje, drugie musi odbierać.

Co do zasilania to mnie zmartwiłeś ( wylutuje tą diode :p ). Zgrabnie by to wyglądało. W takim razie będzie trzeba zrobić klasycznie kabel Y.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 23, 2006, 12:27:40 »
Cytat: "SonicAL"
Ok robimy postepy ;)
Z tym RX, TX wystarczy troche pomyśleć, bo w końcu to jest data RECEIVE i TRANSMIT - czyli logiczne, że to co jedno urządzenie nadaje, drugie musi odbierać.
Co do zasilania to mnie zmartwiłeś ( wylutuje tą diode :p ). Zgrabnie by to wyglądało. W takim razie będzie trzeba zrobić klasycznie kabel Y.

Możesz spróbować - na przykład mój a716 daje napięcie z powrotem na wejściu ładowania (ale nie wiem czy to nie przez jakieś uszkodzenie obwodu ładowania). Byłem zdziwiony, gdy kiedyś odłączyłem od zasilania w samochodzie cały mój kablowy zestaw GPS, a dioda na odbiorniku dalej migała. Okazało się, że działa. Nie udało mi się jednak zrobić czegoś podobnego w przypadku kilku innych pocketów, z którymi miałem do czynienia. Jeśli zaś masz zamiar zasilać gps z pocketa tylko przy podłączonym dodatkowym ładowaniu tegoż, to może się to faktycznie udać. Być może oba wejścia ładowania nie są separowane diodą, ale to musisz już sam sprawdzić.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 03, 2006, 22:36:38 »
Chciałem poinformować, że poskładałem wszystko do kupy i działa bez problemów. AutoMapa od razu poprawnie określiła pozycję. No i jak się dobrze pokombinuje to można mieć tanią nawigację: ok. 190 zł za Ipaq'a 3660 z pleckami na karty pamięci + 130 zł za Holuxa z kablem + 10 zł za kabel USB. Nie licząc oprogramowania za 330 zł mam rozwiązany problem  sprzętu do nawigacji.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 04, 2006, 08:55:11 »
Cytat: "SonicAL"
Chciałem poinformować, że poskładałem wszystko do kupy i działa bez problemów. AutoMapa od razu poprawnie określiła pozycję. No i jak się dobrze pokombinuje to można mieć tanią nawigację: ok. 190 zł za Ipaq'a 3660 z pleckami na karty pamięci + 130 zł za Holuxa z kablem + 10 zł za kabel USB. Nie licząc oprogramowania za 330 zł mam rozwiązany problem  sprzętu do nawigacji.

Czyli wykorzystałeś ostatecznie ten interfejs z hostem USB do ZIre? To znaczy czy GPS jest podłączony na USB w pockecie, czy może kabel USB kupiłeś jedynie do przełożenia wtyku? Pytam, bo interesuje mnie kompatybilność tego zestawu z hostem z różnymi pocketami.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2006, 23:06:41 »
Z tym hostem USB nie kombinowałem. Ostatecznie zrobiłem tak:
- przerobiłem kabel USB na szeregowy i uciąłem wtyk USB
- z kabla Zire zostawiłem tylko wtyk PS do myszy GPS oraz wtyczke zasilania do zapalniczki
- połączyłem te dwa kable tak jak trzeba

Z tym hostem USB nie kombinowałem bo nie wiem jak to dokładnie działa, a przy standardowym użyciu sygnałów COMa wszystko było jasne.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 05, 2006, 18:52:27 »
Witam
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, bo dopiero niedawno nabyłem ipaq'a 3950.Kupiłem do niego ostatnio zestaw gps do palma zire.Początkowo miałem robić przeróbkę kabla usb, ewentualnie ładowarki do ipaq'a tak jak zrobił to kolega SonicAL, ale po przeczytaniu tego wątku spróbowałem podpiąć się bezpośrednio pod usb-myślę sobie co mi szkodzi.Nie miałem wtyczki do ipaq'a wieć rozebrałem stacje dokującą i znalazłem tam co? Oczywiście gniazdo mini-usb.Teraz wystarczyło je lekko odlutować aby można było do niego wcisnąć wtyk od gpsa i tyle.I ku mojemu zdziwieniu działa!!!
Tak więc spokojnie można dodać mojego ipaq'a do listy kompatybilności z hostem usb firmy Perfect Passenger.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 05, 2006, 19:03:11 »
Cytat: "michael214"
Witam
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, bo dopiero niedawno nabyłem ipaq'a 3950.Kupiłem do niego ostatnio zestaw gps do palma zire.Początkowo miałem robić przeróbkę kabla usb, ewentualnie ładowarki do ipaq'a tak jak zrobił to kolega SonicAL, ale po przeczytaniu tego wątku spróbowałem podpiąć się bezpośrednio pod usb-myślę sobie co mi szkodzi.Nie miałem wtyczki do ipaq'a wieć rozebrałem stacje dokującą i znalazłem tam co? Oczywiście gniazdo mini-usb.Teraz wystarczyło je lekko odlutować aby można było do niego wcisnąć wtyk od gpsa i tyle.I ku mojemu zdziwieniu działa!!!
Tak więc spokojnie można dodać mojego ipaq'a do listy kompatybilności z hostem usb firmy Perfect Passenger.

Świetnie - dzięki za info, wygląda na to, że ten sposób działa z większością pocketów (ale niestety nie ze wszystkimi). To jest w zasadzie jedyne praktyczne rozwiązanie, dla chcących (tanio) podłączyć GPS do popularnych 1910,1915 i 1930 Ipaq'a. Niestety jeszcze nie mam sprawdzonej informacji dotyczącej działania na tych konkretnych modelach.