Ja nie używam ani sirf II, ani Sirf III, porównałem III(pożyczony od znajomego) z Epsonem i stwierdzam że Sirf III to średniak. Dziś wygląda to, sirf II był dobry 2 lata temu, sirf III na początku 2005 bardzo dobry , a od czerwca 2005 poprzedników nokautuje Rikaline 6033.
Ja tu żadnego nokautu nie widze, według danych producentów sirf III jest w stanie odebrać sygnała o poziomie 2dB mniejszym niż epson czyli jest czulszy o 2dB to nie wiele ale jednak, dopiero 3dB to jest dwa razy mniejsza moc potrzebna do odbioru 2 dB to gdzieś z 1,5 raza pewnie.
Czułość sirf III to (-159 dBm) a epsona (-157dBm) czyli 157 dB poniżej jednego miliwata.
Lub -189dBW i - 187dBW czyli 187 dB poniżej jednego wata. tak mały sygał gdy przyjdzie na gniazdo antenowe czyli na wejście odbiornika zostanie odczytany
Czas pracy na bateriach jest krótszy o 8 godzin niż w globalsacie więc gdzie ten nokaut ?
jedynym pozytywem jest czas fix'a który jest ponoć krótszy oraz w przypadku zabudowania na stałe w aucie nie ma problemu z ponownym włączaniem jak w globalsacie.
Jak to wygląda w praktyce:
Kiedyś GPS musiałem trzymać na podszybiu, kosztował 450 zł, teraz kupiłem rikaline za 700 zł i mam go na pasku w spodniach, pozycja jest zawsze poprawnie ustalana. Ot cała prawda.
Globalsata na sirf III też tak możesz trzymać i będzie odbierał, ba nawet mój sirf II LP tak odbiera, odbiera też pod siedzeniem kierowcy, w bagażniku i w każdym innym miejscu auta, nie ma takiego miejsca w aucie gdzie by nie odbierał sygnału, ba nawet umieszczony pod stalowym garnkiem na metalowym parapecie odbiera 4 satelity- tego to już zupełnie nie rozumiem bo w takich warunkach nie powinien nic odebrać
W czym jest lepszy Epson od Sirfa, we wszystkim
Jak już wykazałem nie we wszystkim a w kluczowych parametrach jak czułość i czas pracy na bateriach jest gorszy.
Nie widziałem też nic na temat obsługi WASS/EGNOS a sirf III ma tę obsługę, co prawda nie wielu jej potrzebuje ale jak punktujem to punktujemy.
- mniejszy pobór pradu (odczuwalne)
A jakimi zmysłami kolega to odczuwa? ja niestety nie mam takich zdolności i kupiłem multimetr.
- czułość (za uwarzysz tylko w przypadku odpowiednich programów testujących, w praktyce zarówno Sirf II/III i Epson pokaże bardzo precyzyjnie pozycje.)
To prawda.
- no i jeszcze jedno im droższy tym psychika spokojniejsza „bo pewnie będzie najlepszy”
A z tym to już różnie bywa, znam ludzi co jak coćś kupią drogo to potem przeżywają wiele stresów że mogli kupić taniej ale nie widzieli wcześniej oferty konkurencji albo pospieszyli się z zakupem czy spóźnili i analizowanie strat spędza im sen z powiek.
Wybór należy do Ciebie.
Ja lubie kupować dobrze i niedrogo, można ale trzeba wkładać w to trochę inwencji, kupuje produkty wyłacznie sprawdzonych przezemnie producentów i tyczy się to wszystkich produktów od mydła i papieru toaletowego po urządzenia zaawansowanej techniki, każdy zakup jest przemyślany i żadko eksperymentuje, nigdy nie ulegam reklamie, nie zauważam jej lub reaguje negatywnie, natomiast cenie sobie opinie innych ludzi.