I tu wracamy do dwóch kwestii: dróg/ulic zabronionych (omijanych) oraz baz POI, które użytkownik mógłby sobie sam definiować, importować, esportować....
Co prawda, obie te kwestie były wałkowane na forum, ale jak widać bez nich ani rusz a więc pozwolę sobie jeszcze dołożyć kilka słów:
Obszary zakazane - bez tego jak bez ręki. Protezy przy wyznaczaniu trasy typu dodawanie punktów przelotowych czasami nie mają sensu - jeżeli okaże się, że musieliśmy przejechać inną drogą, to owszem - automapa wyznaczy trasę, ale w dalszym ciągu uwzględniającą punkt przelotowy. Co robić? Robić kółko? Wracać się? Skasować punkt. Tak, tylko aby to zrobić należy albo się zatrzymywać i dokonać korekty albo robić to w ruchu i ryzykować wypadek (szczególnie, jeśli komputerek jest zamontowany tak, że nie można obserwować drogi).
Właśnie wczoraj miałem tego typu problem. Precyzyjnie zaplanowana trasa, kilka punktów przelotowych (inaczej się nie dało ominąć obszaru) i... lipa. Droga nieprzejezdna, wykopy jakieś - objazd kawałek dalej. Co z tego, program każe mi wracać do 2 punktów przelotowych, które już dawno minęłem objazdem... Utrudnienie i to duże, szczególnie, że ruch był równie duży i nie można było sobie pozwolić na oderwanie wzroku od drogi, a już na pewno na manipulacje rysikiem na ekranie. Dobrze, że jeszcze mam mapę przed oczami - współczuję tym, którzy jej nie widzą, komunikaty głosowe najprawdopodobniej ciągle kazałyby im kręcić się i zawracać do punktów przelotowych. Udręka...
Czyli chyba zostaje petycja do producentów Automapy w stylu Cat'a: doceniamy Waszą dobrą pracę ale wysłuchajcie naszych próźb i wprowadzcie przynajmniej te drobne dla nas ułatwienie, a bedziemy Was wielbić po wsze czasy...

. Gdybyście mogli również zastanowić się nad drugą kwestią, czyli:
Bazy punktów POI (też wałkowane, nawet bardzo):
Dane bazy mogą być przez użytkowników na bieżąco poprawiane (coś jak programy open source). Myślę, że szybciej użytkownicy zadbają o ich dokładność i aktualność, niż ci co z nich nie korzystają (autorzy

). Co prawda obie te funkcje (szczątkowo i nie tak jakbym to widział, ale zawsze) ma wbudowana bodajże Navigo, ale i tak Automapa jak na razie w Polsce jest nr 1

- gdyby jeszcze te dwie kwestie rozwiązać po mysli dla użytkownika pozytywnie...