Wydajność Mio p350 400mhz

• 4 Odpowiedzi
  • 843 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline poziomek

• 39
  • Sprzęt: Mio P350
Wydajność Mio p350 400mhz
« dnia: Lipiec 10, 2007, 12:13:41 »
Witam wszystkich to mój 1szy post na forum. ;D
Zastanawiam sie nad rozpoczęciem swojej przygody z GPS i chciałbym kupic Mio p350 (na start coś taniego szukam).
Co do softu nawigacyjnego to jeszcze sie zastanawiam, pewnie będzie Automapa 4.x.x.
Jak sadzicie ile czasu minie zanim soft GPS/Windows bedzie juz zbyt ciezki na taka moc obliczeniowa jaką prezentuje P350 (400mhz)?
Generalnie za porównywalną cenę  i tak chyba nie mam alternatywy jeśli chodzi o wydajność w segmencie urządzeń PDA/PNA, Czy sie mylę?
PS pewnie sie mylę bo jestem żółtodziobem w krainie pocketów i GPS

BTW widzieliście: http://www.youtube.com/watch?v=Zaj-c9LCMak    ?

Pozdrawiam.

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Wydajność Mio p350 400mhz
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2007, 13:36:11 »
ja myślę, że zdarzysz szybciej zmienić pda zanim nastąpi znaczący wzrost wymagań sprzętowych. Tak na dobrą sprawę w ostatnim czasie wielka zwyżka wydajności pda nie nastąpiła, bo generalnie najwyżej taktowany procesor wkładany do pocketów to intel 624MHz, najwięcej RAMu to 128MB, w większości dalej występuje 64MB. Np. Dell Axim, wydajny pocket, wyszedł na rynek już sporo czasu temu... Poza tym jak by nie patrzeć na starszych pda nowe programy pracują bez problemu, przeszkodą jest wyłącznie platforma systemowa, oraz ewentualnie brak dostępnej pamięci. W Twoim przypadku takimi rzeczami jak nagły wzrost wymagań sprzętowych bym się nie przejmował.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline poziomek

• 39
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 10, 2007, 13:39:09 »
ja myślę, że zdarzysz szybciej zmienić pda zanim nastąpi znaczący wzrost wymagań sprzętowych. Tak na dobrą sprawę w ostatnim czasie wielka zwyżka wydajności pda nie nastąpiła, bo generalnie najwyżej taktowany procesor wkładany do pocketów to intel 624MHz, najwięcej RAMu to 128MB, w większości dalej występuje 64MB. Np. Dell Axim, wydajny pocket, wyszedł na rynek już sporo czasu temu... Poza tym jak by nie patrzeć na starszych pda nowe programy pracują bez problemu, przeszkodą jest wyłącznie platforma systemowa, oraz ewentualnie brak dostępnej pamięci. W Twoim przypadku takimi rzeczami jak nagły wzrost wymagań sprzętowych bym się nie przejmował.
OKi wiec prawie juz przyklepane jak tylko skarbówka zwróci nadpłacony podatek to lece do sklepu po Mio :)

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 11, 2007, 12:06:31 »
Witam wszystkich to mój 1szy post na forum. ;D
Zastanawiam sie nad rozpoczęciem swojej przygody z GPS i chciałbym kupic Mio p350 (na start coś taniego szukam).
Co do softu nawigacyjnego to jeszcze sie zastanawiam, pewnie będzie Automapa 4.x.x.
Jak sadzicie ile czasu minie zanim soft GPS/Windows bedzie juz zbyt ciezki na taka moc obliczeniowa jaką prezentuje P350 (400mhz)?
Generalnie za porównywalną cenę  i tak chyba nie mam alternatywy jeśli chodzi o wydajność w segmencie urządzeń PDA/PNA, Czy sie mylę?
PS pewnie sie mylę bo jestem żółtodziobem w krainie pocketów i GPS

BTW widzieliście: http://www.youtube.com/watch?v=Zaj-c9LCMak    ?

Pozdrawiam.
O ile dobrze zrozumiałem twoje pytanie To mylisz PocketPC z PC  . Pocket to nie jest komputer PC gdzie możesz zainstalować sobie inny (nowszy i bardziej wymagający ) system operacyjny .TU jesteś skazany na ten system który jest w juz w pocket'ie więc wszystkie programy które były i będą przewidziane do tego systemu ( w mio p350  WM5 ) i procesora będą chodziły ok  a takie które będą wymagały np. WM6 po prostu się nie uruchomią/zainstalują  .Co prawda niektórzy producenci pocketów udostępniają upgready do nowych wersji systemu (na Mio bym nie liczył) ale robią to wtedy gdy pocket sobie z tym poradzi
Reasumując: w PockedPC raczej nie będziesz miał problemów z wydajnością 
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline poziomek

• 39
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2007, 17:43:09 »
RUKAT dziękuję za informację faktycznie myli mi się co chwila czym są PocketPC, PDA, PNA itd....
Mam jeszce jedno pytanie, korci mnie kupic zamiast mio p350 telefonik:   Smartphone MIO A701 Gps. Z tego co wyczytalem A701 tez ma Microsoft Windows Mobile 5.0. W porownaniu do P350 m amniejszy bo 2,7calowy ekranik (ale ta sama na szczescei rozdzielczosc).
Mam pytanie laika, jakie dodatkowe trudnosci w stos. do P350 napotkalbym chcac uzyc A701 do nawigacji?
Czy bede w stanie uzywac wszystkich dostepnych aplikacji nawigacyjnych z P350 na A701?
Czy wydajnosc Intel X-Scale PXA270 520MHz bedzie rowna tej (lub wieksza) z mio P350?

Sorki za zawracanei głowencji ale tak to jest jak ktos zaczyna przygode w temacie PDA (i podobnych urządzeń :) )