Jaka jest rozdzielczość odczytu współrzędnych z GPS'a

• 2 Odpowiedzi
  • 5483 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
« dnia: Wrzesień 19, 2005, 04:14:38 »
GPS wyplówa z siebie dane które są wizualizowane ośmio cyfrowy ciągiem cyfr np 52 stopnie 14 minut 12 i 75 setnych sekundy i mnie interesuje właśnie ta ostatnia cyfra, to znaczy jaką odległość należy przebyć żeby zmieniło się o z 75 na 76 ?

Wydaje mi się że jest to coś około 20 cm ale to tylko moje przypuszczenia, po za tym jest to pewnie zależne od szerokość geograficznej w jakiej robimy pomiar ale mnie interesuje dla powiedzmy Warszawy.

Jaka to odległość  jedna setna sekundy łuku czyli ostatnia cyfra odczytu ?

Czy są jakieś programy wskazujące atualne położenie geograficzne mające więcej cyfr niż standartowe 8 ?

Jak można w dokładnych GPS'ach odczytywać odległość z dokładnością 1 cm skoro osiem cyfr to za mało do odczytu z taką dokładnością ?

Dla mnie te osiem cyfr wystarcza tym bardziej że cywilne gps'y i tak mają znacznie mniejszą dokładność ale zżera mnie ciekawość tak z czysto teoretycznego punktu widzenia.

*

Offline bar7ek

• 291
    • http://gps.geosolutions.info
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2005, 11:54:47 »
zasięgnąłem języka i:
"jest tak: 1 sekunda kątowa szerokości geograficznej w Polsce to około 20 metrów, więc setna część wyniku odpowiada za precyzję około 20 cm, więc żeby zmienić z 75 na 76 to trzeba się pzremieścić o jakieś 20 cm. W przypadku długości geograficznej 1 sekunda kątowa odpowiada 30 metrom.

Co do programów to nie wiem czy sa jakieś wskazujące dokładne położenie. Przypuszczam że są - w koncu to tylko kwestia mozliwości przyjmowania programu (nie 8 a 9 cyfr). Ale nie wiem.

Co do precyzji pomiaru to sa odbiorrniki które mają dokładniejsze wskazania niż 8 cyfr. Ja mam 9 cyfr. A co do jeszcze większej dokładności to potrzeba dwuczęstotliwosciowych odbiorników geodezyjnych pracujących w trybie róznicowym. I dokładności takich nie uzyskuje sie od ręki tylko trzeba troche pokiblowac przy sprzęcie żeby zebrał odpowiednio duzo obserwacji. "

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2005, 12:12:39 »
Cytat: bar7ek
zasięgnąłem języka i:
"jest tak: 1 sekunda kątowa szerokości geograficznej w Polsce to około 20 metrów, więc setna część wyniku odpowiada za precyzję około 20 cm, więc żeby zmienić z 75 na 76 to trzeba się pzremieścić o jakieś 20 cm. W przypadku długości geograficznej 1 sekunda kątowa odpowiada 30 metrom.

Co do programów to nie wiem czy sa jakieś wskazujące dokładne położenie. Przypuszczam że są - w koncu to tylko kwestia mozliwości przyjmowania programu (nie 8 a 9 cyfr). Ale nie wiem.

Co do precyzji pomiaru to sa odbiorrniki które mają dokładniejsze wskazania niż 8 cyfr. Ja mam 9 cyfr. A co do jeszcze większej dokładności to potrzeba dwuczęstotliwosciowych odbiorników geodezyjnych pracujących w trybie róznicowym. I dokładności takich nie uzyskuje sie od ręki tylko trzeba troche pokiblowac przy sprzęcie żeby zebrał odpowiednio duzo obserwacji. "

Dzięki, tak właśnie sobie to wyobrażałem.