Jak wygląda w słońcu ekran N520 ?

• 7 Odpowiedzi
  • 799 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 13, 2006, 12:32:09 »
No właśnie ? Jak ? Czy ktoś z użytkowników N520 byłby uprzejmy wykonać kilka fotek tego ekranu w słońcu i wrzucić na forum  ? Do tej pory używałem YAKUMO Delta 400 którego wyświetlacz przy słonecznym oświetleniu prezentował się baardzo nieczytelnie. Przymierzam się do zakupu Rugged PDA http://www.andres-it-systeme.de/ bazującego właśnie na powyższym modelu LOOXA i ciekaw jestem jak ta spraw wygląda. Dodam, że PDA ma być stosowany do nawigacji na motocyklu gdzie niema ochrony przed słońcem takiej jak w samochodzie. Czyli zastosowanie typowo outdorowe.
Aha rywalem jest GARMIN 276C.

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2006, 12:48:09 »
Powiem tak: zamontowany w samochodzie N520 (na uchwycie przyssanym do szyby), nawet na najwyzszym stopniu podswietlenia ma moim zdaniem problemy w bardzo sloneczne dni. W tym roku nie bylo ich jeszcze co prawda zbyt wiele, ale mimo to kilka razy zauwazylem dosc spory dyskomfort, wiec mysle ze na motocylku bedziesz mial jeszcze gorzej. No i zdecydowanie nie jest to sprzet outoorowy.

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
Re: Jak wygląda w słońcu ekran N520 ?
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2006, 12:54:14 »
Cytat: "Kita"
http://www.andres-it-systeme.de/

@Kita
Zwroc jeszcze uwage na to, ze ta firma dopiero sie zaklada - dopisek AG i.G. mowi o tym, ze jest to Spolka Akcyjna w trakcie zakladania. Moze warto poczekac, az sie zalozy i dopiero wtedy jakies zamowienia skladac?  :lol:

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2006, 13:09:50 »
Dzięki za odpowiedź. Zresztą potwierdza to tylko moje przypuszczenia co do ekraników w paketach :(. Trochę szkoda ale fakt faktem że to kolejny argument za GARMIN'em.

Co więcej cena zestawu paket + GPS + obudowa łoterproofna + mocowanie na motocykl + oprogramowanie jest praktycznie równa podobnemu dedykowanemu do tego typu zastosowan zestawowi GARMIN'a.

Ten Rugged PDA jest niegupim pomysłem także cenowo gdyby właśnie czytelność ekranu była sensowna. A tak to ... :(.

W sumie to nie spotkałem jescze PDA które w pełnym oświetleniu słonecznym miałby czytelny ekran. Myślę tu oczywiście o współczesnych PDA. Bo takie czarno białe rozwiązania z przed kilku lat spisywały się całkiem fajnie pod tym względem.

Dzięki też za zwrócenie uwagi na niepozorne "G" ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2006, 00:02:00 »
Aha rywalem jest GARMIN 276C.

No proszę  :lol: "specyficzny" musi konkurować z PDA  :!:

Na zlocie garminowców były robione testy kalkulacji trasy różnymi modelami Garmina (Gpmapa 4.o). Szkoda słów. Wszyscy zostali daleko w polu, oczywiście za ... "specyficznym".

Widziałeś kiedyś ekran 276C w pełnym słońcu ? Ja przyznaję że nie. Bawiłem się nim akurat w dość pochmurny dzień, ale sądzę że jeżeli chodzi o czytelność ekranu 276C też bije wszystkich "na łeb".

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2006, 09:10:29 »
No miałem w ręku urządonko na targach "WIATR I WODA" w zeszłym roku.  Ekran był bardzo przejmnie czytelny, a słońce chyba zaglądało do hali (choć już nie pamiętam). Czytelność ekranu i prędkość odbiornika była baaardzo fajna. Co więcej wielkość i rozdzielczość praktycznie taka (a nawet większa) jak w PDA też nie pozostawała bez znaczenia.

Tak czy inaczej "specyficzny" (skąd ta ksywka?) wygrywa jak narazie do moich outdorowo motocyklowych zastosowań 5:1.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2006, 10:30:13 »
"specyficzny" (skąd ta ksywka?)

Tak to urządzenie nazywamy na Forum garmin.pl.
Z tej prostej przyczyny, że jest to po prostu urządznie specyficzne  :lol:
Zupełnie nie podobne do innych.

Nadaje się i do nawigacji samochodowej i na jacht, można też zabrać go na wycieczkę w góry. Bardzo dobre parametry procesora i wyświetlacza. Mnóstwo użytecznych funkcji. O ile się nie mylę, 276C ma suwakowy sposób ustalania preferencji routingu. Żeby docenić wszystkie zalety tego typu odbiornika trzeba być prawdziwym koneserem  8)

Odbiornik ma oczywiście kilka ułomności.
Jedną obiektywną: że obsługuje wyłącznie firmowe karty pamięci Garmin (drogie).
A dla turysty górskiego subiektywne: za duży, za ciężki, nie ma kompasu i nie ma altimetru.

To i tak mało. Mój 60CSX ma chyba więcej wad  :wink:

*

Offline bar7ek

• 291
    • http://gps.geosolutions.info
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 14, 2006, 12:48:35 »
Cytat: "GPS maniak"
Widziałeś kiedyś ekran 276C w pełnym słońcu ? Ja przyznaję że nie. Bawiłem się nim akurat w dość pochmurny dzień, ale sądzę że jeżeli chodzi o czytelność ekranu 276C też bije wszystkich "na łeb".

Co prawda nie widziałem ekranu 276cs tylko 76cs ale PPC nie umywa się do garmina. W słońcu na ekranie garmina obraz jak "żyleta" bez podświetlenia a na PPC przy podświetleniu na max trzeba zasłaniać ekran ręką, patrzeć pod odpowiednim kątem itp. Ogólnie PPC w słońcu to porażka, a przy pełnym podświetleniu "żre" jeszcze więcej prądu. Być może nowsze konstrukcje palmtopów są podtym względem lepsze (ja porównywałem z dell x30) - chciałbym ale szczerze w to wątpię.