- cala rzecz rozbija sie o to ile wytrzyma na zasilaniu jedno a drugie rozwiazanie
To zależy od tego jak mocne są baterie w obu urządzeniach. Gdzieś na forum było która kombinacja zużywa więcej prądu - poszukaj.
- czy zdarza sie zapomniec zabrac gps na bt
Tak. Tak samo jak zdarza się zapomnieć zabrać palmtopa :"P
- czy bt na cf lub sd wazy wiecej i uniemozliwia trzymanie pda w pokrowcu
Siłą rzeczy wystaje z obudowy, co w zależności od pokrowca może utrudniać trzymanie w nim palmtopa lub nie. No i z racji wystawania jest narażony na uszkodzenia.
- czy zdarza sie wam sytuacja ze w akcji zaskoczy was sytuacja iz rozladuje sie bateria w jednym lub drugim urzadzeniu ?
Co to znaczy "w akcji"?
Na dłuższe wycieczki zabieram zwykle dodatkowe zasilanie, z możliwością podpięcia pod jedno lub drugie urządzenie. Jak wycieczka będzie jeszcze dłuższa, to nic oprócz prądnicy nie pomoże.
Pod względem zasilania najlepiej sprawdzają się dedykowane odbiorniki turystyczne.
o zasiegu generalnie nie ma co duzo dyskutowac bo oba rozwiazania dadza dostateczne rezultaty
To zależy gdzie i w jakich warunkach. Generalnie mając GPS zewnętrzny (czy to w postaci odbiornika BT, czy to kablowego, czy dodatkowej anteny) daje większe możliwości manewru w trudniejszych warunkach - możesz go przełożyć w inne miejsce. Z GPS wbudowanym pole manewru jest mniejsze.
Przykładowo w czasie wędrówek po lesie mój GPS (SiRF III) noszony w kieszeni kurtki miewał momenty że gubił sygnał - jeśli np przykucnąłem by zerwać grzyba czy cos w tym rodzaju i dostatecznie go zasłoniłem.
W przypadku GPS zewnętrznego (np. BT) mogę sobie go wrzucić np. w klapę plecaka, a palmtopa trzymać w pokrowcu. W przypadku GPS wewnętrznego musiałbym już nieco kombinowac, zwłaszcza że niektóre miejsca trzymania palmtopa (np. klapa plecaka) mogą go narazić na uszkodzenia.