GPS w ipaq 3660 ? Potrzebna rada

• 35 Odpowiedzi
  • 1936 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 05, 2006, 11:34:28 »
GPS maniak

Wracając do tematyki sprzętu turystycznego, zgadzam się, że mapy wektorowe dla pieszych turystów i dla cyklistów to zupełnie inna bajka. Poza tym wspomniałeś o pl.rec.gps. W jaki sposób można trafić na to forum, bo wpisując to w google odsyła mnie do strony na której widnieje jedynie informacja, że serwis zostanie uruchomiony w połowie września. Podaj jakiś link, jeśli możesz. Dzięki.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 05, 2006, 11:37:31 »
Ja sie na testy moge pisac, czemu nie... Osobiscie dysponuje nokia LD-3W :")
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 05, 2006, 12:04:04 »
Cytat: "bikekowal"
Poza tym wspomniałeś o pl.rec.gps. W jaki sposób można trafić na to forum

To typowa grupa, w której można uczestniczyć za pomocą programu pocztowego.

Osobiście uczestniczę w dyskusjach grupy przez serwer onetu:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=archiwum&group=pl.rec.gps

Moim zdaniem pl.rec.gps to najlepsza grupa poświęcona tematyce GPS. A dokładniej wyglada to tak:
- najwiecej szczegółów technicznych na temat odbiorników Garmina można się oczywiście dowiedzieć na Forum Garmin.pl. Ale to Forum na oficjalnej stronie polskiego dealera Garmina, a co za tym idzie nie są tam zbyt mile widziane posty na temat np. polskich instrukcji czy specyficznych cech (polskie menu) odbiorników pochodzących z prywatnego importu (my takie odbiorniki nazywamy "made in USA"). A właśnie odbiorniki "made in USA" ze względu na znacznie niższą cenę królują w rękach polskich turystów. Dlatego w przeciwieństwie do garmin.pl na pl.rec.gps pisują wszyscy userzy odbiorników outdoorowych - zarówno "europejskich" jak też "made in USA".
- pl.rec.gps pomimo że jest grupą nie moderowaną i nie cenzurowaną - jest poprzez konsensus stałych bywalców grupy wolna od tematów "unlegal". A co za tym idzie jest to naprawdę grupa w pełni merytoryczna wolna od spamu, piractwa itp. Nawiasem mówiąc pisuje tam wielu kolegów z Forum PDA Club, bo ludzi posiadających i PDA i ręczniaka jest wbrew pozorom naprawdę sporo.

ZAPRASZAM

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 05, 2006, 12:26:04 »
Dotarłem, widzę, że to faktycznie spore źródło wiedzy.

« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 05, 2006, 14:36:44 »
Cytat: "bikekowal"
Dotarłem, widzę, że to faktycznie spore źródło wiedzy.

Jak masz "trochę" wolnego czasu proponuję również lekturę całej sekcji Odbiorniki GPS ( http://gpsmaniak.com/VISTA.htm  ) z mojego poradnika.
Wiem, że przeczytanie tego (przeczytanie, a nie przelecenie wzrokiem) wymaga nieco czasu  :(  . Ale zapewniam - warto !!!  :proud:

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 05, 2006, 14:58:47 »
Mnie dwa razy powtarzać nie trzeba, każda wiedza się przyda. Dzięki!

No i przeczytałem, ładnie opracowane, widzę GPS maniaku, że włożyłeś w stronę trochę serca, gratuluje.
Główną sprawą na której chciałbym się chciał skupić jest budowa wewnętrzna i zasada działania odbiorników od strony technicznej. Mając do dyspozycji dwa konkretne modele, oraz znając ich budowę można przeprowadzać testy, porównując działanie, dokładność i wszystkie parametry z tym, co konkretnie włożono do obudowy odbiornika.

Przejrzałem trochę literatury nt odbiorników w zastosowaniach militarnych, jednakże to jest zupełnie inna bajka i taki sprzęt nie jest powszechny, oraz praktycznie niedostępny. Trochę ciekawych informacji można znaleźć na www.sirf.com, ale firma widać nie chce wypuścić z rąk schematów budowy chipsetów bo na stronie ich się nie doszukamy. Jeśli znacie strony, na których są opisane nowe konstrukcje to proszę o linki. Polskie publikacje książkowe zawierają jedynie śladowy opis straszych konstrukcji z początku istnienia systemu, brak wzmianek o nowościach.