Po co właściwie analizować parametry GPS-ów??

• 64 Odpowiedzi
  • 4806 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 05, 2005, 09:21:09 »
hm, zaciekawiles mnie z tym koneserstwem, brzmi nawet ciekawiej jak trendy :)

ale zeby nie bylo ze ja tak prosto z koncertu mandaryny...
- MDA normalnie nie uzywam jako komorki (synchro agendy z Lotusem via mnotes, nawigacja, baza kontaktow, gierki+zegarek w samolocie ;)
- jako komorke uzywam (nietrendy) nokie 6010i
- nie mam dobrego GPSa (tzn. garmina), ale sie lamie - bo uwazam, ze juz czas wyrosnac z papierowych map Karkonoszy, Beskidow czy innych Rodopow...:)

« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 05, 2005, 10:30:59 »
Cytat: lechupe
- jako komorke uzywam (nietrendy) nokie 6010i
Gratuluję, widzę że przynajmniej w zakresie komórek jesteś the Best -  prawdziwy koneser. Sam jestem wielkim fanem tego aparatu chociaż niestety go nie posiadam.

- nie mam dobrego GPSa (tzn. garmina), ale sie lamie - bo uwazam, ze juz czas wyrosnac z papierowych map Karkonoszy, Beskidow czy innych Rodopow...:)
O !!! ale już formułując powyższe zdanie wykazałeś się wyjątkową nieznajomością tematów: i turystyki i GPS .........

Ponieważ jednak to forum PDA, szerszego wykładu na ten temat nie będzie.
ale gdybyś był tak łaskaw rzucić okiem na screenshoty z mojego Garmina:

[pic=http://gps.anv.pl/IMAGE_3/38.jpg] [pic=http://gps.anv.pl/IMAGE_3/37.jpg] [pic=http://gps.anv.pl/IMAGE_3/225.jpg]

Te wspaniałe wektorówki polskich gór z funkcjonalnością zbliżoną do AutoMapy nie zmieniają faktu, że prawdziwy turysta i tak zawsze ma ze sobą mapę papierową.

Aha - ewentualnego wykładu na temat oziego_CE i map skanowanych oszczędź sobie, bo to rozwiązanie znam wyjątkowo dobrze z autopsji - zalet niewiele, a wad całe mnóstwo, a mapy papierowej to i tak nie zastąpi :(

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 05, 2005, 12:47:52 »
Cytat: GPS maniak
O !!! ale już formułując powyższe zdanie wykazałeś się wyjątkową nieznajomością tematów: i turystyki i GPS .........

Heh, dobrze wiedziec ze chociaz w czyms jest sie wyjatkowym...:)

Wiesz w zasadzie masz racje co do map paierowych. Wprawdzie pamietam czasy zabaw w kotka i myszke z WOPem w bieszczadzkim worku (odnoszac sie do twoich zrzutow) majac w reku jedynie kompas i odrecznie wymalowana trase, gdzie raczej trudno bylo o detale dotyczace przebiegu tego czy innego strumienia, nachylenia zbocza, zalesienia, itepe. :)

A przez wyrosniecie rozumiem zakonczenie prob okreslania swojej pozycji li tylko na podstawie klasycznej mapy (co jest czasem problematyczne nawet na skali rzedu 10tys)

A zeby sie dostac z Wolosatego na Tarnice, Halicz czy Bukowe Berdo nie potrzebuje mapy :)
No ale to juz OT

« Odpowiedź #63 dnia: Wrzesień 05, 2005, 13:03:06 »
Heh, dobrze wiedziec ze chociaz w czyms jest sie wyjatkowym...:)
Nie martw się nie myślałem, aż tak źle jak napisałem ;)
Po prostu po Twoim tekście byłem pewien, że Garmina kojarzysz wyłącznie z etrexem "żółtkiem" położonym na papierowej mapie :))
A zeby sie dostac z Wolosatego na Tarnice, Halicz czy Bukowe Berdo nie potrzebuje mapy :)
Jasne, ale niektórzy mogą ją potrzebować - choćby po to aby siedząc na Bukowym Berdzie poznać otaczającą panoramę, a to bez mapy jest trudne - nawet z Garminem z najwyższej półki czy z pocketem z Ozim_CE.

Nawiasem mówiąc dla mnie podczas wędrówek nie nawigacja, ale komputer podróży to jest to co mi się podoba w GPS-ach. Przynajmniej zawsze wiem ile jeszcze mi zostało czasu do zaplanowanego postoju czyli .....  "browara" ;) :) :))

Pozdrawiam miłośnika gór.

Lechu

« Odpowiedź #64 dnia: Wrzesień 14, 2005, 23:40:22 »
Czyli z testów nici ?
II vs III ?