GPS, radary i prawo

• 16 Odpowiedzi
  • 2787 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Luc__

• *
  • 55
GPS, radary i prawo
« dnia: Sierpień 10, 2005, 20:30:43 »
Czy w którymś z krajów Europy jest zabronione używanie GPS ostrzegającego o fotoradarach? Wiem tylko że we Francji nie jest to zabronione.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi na ten temat.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 10, 2005, 20:38:37 »
Na wieu stronach widziałem podkreślaną informację, że POI warnery w programach nawigacyjnych są zgodne z prawem.
Zaryzykowałbym więc twierdzenie, że żaden kraj tego nie zabrania.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 10, 2005, 21:10:43 »
Hmmm, przeglądam właśnie aktualny Kodeks drogowy (stan prawny na 12 sierpnia 2005 r. z uwzględnieniem zmian wchodzących w życie 22 sierpnia 2005 r.) i znalazłem następujący zapis (Dział III. POJAZDY, Rozdział 1: Warunki techniczne pojazdów, Art. 66):

4. Zabrania się:
(...)
4) wyposażania pojazdu w urządzenie informujące o działaniu sprzętu kontrolno-pomiarowego uzywanego przez organy kontroli ruchu drogowego lub działanie to zakłócające albo przewożenie w pojeździe takiego urządzenia w stanie wskazującym na gotowość jego użycia (...)

I tak się zastanawiam, czyż PDA z GPS-em, Automapą i Jadźką gadającą "Uwaga radar" lub "Uwaga fotoradar" to nie jest właśnie urządzenie informujące o działaniu sprzętu kontrolno-pomiarowego uzywanego przez organy kontroli ruchu drogowego.... :mysli:

Chyba jednak jest....... >:)

Ciekaw jestem jak rozwinie się ten wątek...
Wydaje mi się również, że w tej sprawie powinien wypowiedzieć producent Automapy, jako że ostrzeżenia o radarach są wbudowane "fabrycznie". Chodzi oczywiście o odpowiedzialną wypowiedź opartą na faktycznych podstawach prawnych lub uzyskanych interpretacjach ze strony np. Policji.

P.S. Wysłałem pytanie na ten temat do producenta Automapy. Zobaczymy "czy" i "kiedy" uzyskam jakąś odpowiedź...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline kretes

• **
  • 134
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 10, 2005, 21:18:08 »
Przecież nie informuje o działaniu takiego sprzętu a jedynie o spodziewanej jego lokalizacji. Działanie takiego sprzętu polega na wysyłaniu jakichś fal radiowych i badanie ich po odbiciu. Automapa tego nie wykrywa ani nie zakłuca.

Swoją drogą ciekawe czy stosowanie powłoki i kształtów takich jak w pojazdach 'stealth' jest zabronione przez ten przepis?

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 10, 2005, 21:32:13 »
4. Zabrania się:
(...)
4) wyposażania pojazdu w urządzenie informujące o działaniu sprzętu kontrolno-pomiarowego uzywanego przez organy kontroli ruchu drogowego lub działanie to zakłócające albo przewożenie w pojeździe takiego urządzenia w stanie wskazującym na gotowość jego użycia (...)

Czytając litera po literze przytoczony artykuł można stwierdzić, że AM nie podlega w/w zakazowi, jako że w żaden sposób nie informuje o działaniu sprzętu kontrolno-pomiarowego.

W cytowanym artykule nie ma nic na temat zakazu instalacji systemów informujących o lokalizacji sprzętu kontrolno-pomiarowego.

*

Offline Luc__

• *
  • 55
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 10, 2005, 21:35:19 »
Wydaje mi się również, że w tej sprawie powinien wypowiedzieć producent Automapy, jako że ostrzeżenia o radarach są wbudowane "fabrycznie". Chodzi oczywiście o odpowiedzialną wypowiedź opartą na faktycznych podstawach prawnych lub uzyskanych interpretacjach ze strony np. Policji.[/quote]

W sumie legalności naszych (i wbudowanch POI) nie kwestionowalem. Wyszedłem z założenia że jest to w Polsce legalne. Ale rzeczywiście może producent się wypowie, albo zamieści stosowną informację na swojej stronie.

[Dodano: 2005-08-10 21:37:44]
Może ktoś ma doświadczenia z policją (w Polsce i Europie)? Jak reagowali, gdy zobaczyli sprzęt na pokładzie?

GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 10, 2005, 21:40:58 »
Moim zdaniem jest to w pełni legalne, bo policja sama publikuje (publikowała) miejsca gdzie "stoi", pamiętacie ze kiedys była o to afera w TV. Nie wolno jedynie używać aktywnych zabawek które wykrywają fale radarowe lub promień lasera, co zresztą też jest do ominięcia bo "stan gotowości do uzycia" to szerokie pojęcie.

GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 10, 2005, 21:45:25 »
Zgadzam się z Kretesem i Jacolem. Przepis mówi o "działaniu" sprzetu, a PDA nie mają wbudowanych antyradarów. To tak, jakby ktoś zaznaczył sobie na mapie papierowej gdzie sa fotoradary.

*

• 6498
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 10, 2005, 22:03:31 »
Cytat: Luc__
Może ktoś ma doświadczenia z policją (w Polsce i Europie)? Jak reagowali, gdy zobaczyli sprzęt na pokładzie?
Na Zachodzie w ogóle nie spotkałem się z indagacją n/t PDA+GPS, który jest zawsze widoczny na desce rozdzielczej. Wielokrotnie byłem zatrzymywany, a dwukrotnie przeszukiwano mi samochód. Zero pytań.
W Polsce i na wschód oraz południe zainteresowanie jest niemal zawsze, ale bez uwag o nielegalności (chyba większość nie wie o istnieniu POI warnerów).
Dodam tylko, że skutkuje alternatywnie. Albo podwyższeniem kary (bo mnie stać na takie zabawki), albo odstąpieniem od niej (temat "zagadany"). No, bo bez powodu nie zatrzymują... ;)

*

Offline dawk

• 323
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 10, 2005, 22:33:05 »
Jeśli AM ma być nielegalna z tego powodu, to tablice umieszczone 50m przed fotoradarami też powinny być nielegalne :)

Ale w tym kraju wszystko jest możliwe...

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 11, 2005, 08:07:23 »
Jest na pewno legalne... Jeśli nie to gazety też powinni wsadzić do puszki bo ostatnio były mapy fotoradarów w Polsce :)

*

Offline biblo

• 3314
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 11, 2005, 13:47:51 »
Cytat: radoskur
Jest na pewno legalne... Jeśli nie to gazety też powinni wsadzić do puszki bo ostatnio były mapy fotoradarów w Polsce :)

Ale przecież sprzedawanie antyradarów też jest dozwolone, zakazane jest ich używanie w samochodzie... Podobnie zapewne jest z takimi gazetami: można je sprzedawać, kupować, ale podczas jazdy samochodem nie powinno się do nich zaglądać... ;)

Oczywiście żartuję, ale trochę to wszystko mętne....

A tak swoją drogą, niezależnie od dozwolonego/niedozwolonego ostrzegania przez Jadźkę przed radarami, to ciekaw jestem, czy nasza szanowna władza nie znajdzie sobie "trzeciej drogi" tak jak to jest w przypadku ostrzegania światłami przed stojącymi na drodze policjantami - w takim wypadku orzekają mandaty za "używanie świateł drogowych niezgodnie z przeznaczeniem".
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline dawk

• 323
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 11, 2005, 15:44:59 »
IMHO w ogóle bez sensu jest ten przepis, czyż nie jest tak, że policji powinno bardziej zależeć na przepisowej jeździe, niż na wlepianiu mandatów? W końcu stworzona jest w celu egzekwowania przepisów, a nie jako instytucja, która ma przynosić zyski...
Moim zdaniem więc używanie antyradarów, map, ostrzeżeń i bóg wie jeszcze czego powinno być jak najbardziej chwalone i zalecane, bo przyczynia się zawsze do zdjęcia nogi z gazu i jazdy zgodnie z przepisami. Zakaz ten jest więc wprowadzony ewidentnie w celu napychania kieszeni dorgówki.
Oczywiście nie mówię o urządzeniach zakłócającyh pracę radarów, bo to zupełnie inna para kaloszy...

*

Offline biblo

• 3314
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 11, 2005, 16:29:40 »
Cytat: dawk
IMHO w ogóle bez sensu jest ten przepis, czyż nie jest tak, że policji powinno bardziej zależeć na przepisowej jeździe, niż na wlepianiu mandatów? W końcu stworzona jest w celu egzekwowania przepisów...

Ja bym jeszcze dodał, że ma chronić obywateli i przestrzegać/ostrzegać przed niebezpieczeństwami. A praktyka jest taka, że kontrole i radary nie stoją tam gdzie jest niebezpiecznie, lecz tam gdzie łatwo urządzić pułapkę. Niejednokrotnie widziałem korki, stłuczki "bez opieki", a kilkaset metów dalej "ekipę" z suszarką za górką bo tam jeszcze sięga teren zabudowany mimo iż wokół tylko krzaki...

No ale my chyba lubimy takie "zabawy" z władzą... jaka (i czyja) by nie była. To taki nasz sport narodowy ;)
Pozdrawiam,
biblo

GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 11, 2005, 19:00:15 »
Cytat: Moi
Na Zachodzie w ogóle nie spotkałem się z indagacją n/t PDA+GPS, który jest zawsze widoczny na desce rozdzielczej. Wielokrotnie byłem zatrzymywany, a dwukrotnie przeszukiwano mi samochód. Zero pytań.

Byles przeszukiwany? Znaczy ktos probowal znalezc urzadzenia wykrywajace/zaklocajace prace radaru czy tez trzepano samochod z powodu PDA/GPS?

*

• 6498
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 11, 2005, 19:14:05 »
Cytat: olgierd
Byles przeszukiwany? Znaczy ktos probowal znalezc urzadzenia wykrywajace/zaklocajace prace radaru czy tez trzepano samochod z powodu PDA/GPS?
Raz na granicy (mówię o okresie, kiedy już byliśmy w Unii), raz w pipidówce pod Hannoverem, gdzie niedaleko spałem w czasie targów.
Chyba bez związku z antyradarami, czy PDA/GPS. To raczej moja niewyjściowa facjata. ;)

*

Offline MaxGPS

• 27
  • Sprzęt: MIO P550M
GPS, radary i prawo
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 12, 2005, 16:25:22 »
Ustawa ta mowi o aktywnym dzialaniu urzadzen wychwytujacych kontrole policji. Gdyby AM otrzymywala aktywne sygnaly gdzie 100% stoi policja (np firma, ktora obserwuje obszar i wysyla dane o kontrolach) to byloby to nielegalne, ale, ze POI wpisane sa do AM i uzytkownicy nie wiedza na dobra sprawe czy aktualnie jest tu fotoradar czy akurat za tym krzakiem napewno stoja to nie podchodza pod ta ustawe.