GPS MEDION 40600 >> MDA I

• 15 Odpowiedzi
  • 1133 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 14, 2007, 00:02:29 »
Witam moj problem jest dosc nie typowy, posiadam palmtopa+gps do mediona 40600 ale chce kupic MDA I i czy ten gps bedzie mi dzialal bez problemu jak nie to co musze zrobic?? Pozdrawiam robootb

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: GPS MEDION 40600 >> MDA I
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2007, 09:29:40 »
Cytat: "robootb"
Witam moj problem jest dosc nie typowy, posiadam palmtopa+gps do mediona 40600 ale chce kupic MDA I i czy ten gps bedzie mi dzialal bez problemu jak nie to co musze zrobic?? Pozdrawiam robootb

Będzie działał, po przelutowaniu odpowiednich pinów we wtyczce (sama wtyczka powinna pasować - ma 22piny). Wszelkie pinologie znajdziesz na www.pinouts.ru

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2007, 09:33:45 »
Z tego co jest napisane chociażby tutaj:
http://www.swieczak.pl/pliki/komputery_kieszonkowe.html
to ten pda posiada wbudowany odbiornik GPS.

W jaki sposób chciałbyś korzystać z tego odbiornika na innym pda? Może się mylę ale raczej to nie jest możliwe.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2007, 09:45:05 »
Cytat: "bikekowal"
Z tego co jest napisane chociażby tutaj:
http://www.swieczak.pl/pliki/komputery_kieszonkowe.html
to ten pda posiada wbudowany odbiornik GPS.

W jaki sposób chciałbyś korzystać z tego odbiornika na innym pda? Może się mylę ale raczej to nie jest możliwe.

40600 z wbudowanym GPS? Pierwsze słyszę :) Ktoś sobie musiał zażartować chyba. Toż to w prostej lini klon Mio 339 (a nie 168).

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2007, 09:55:53 »
sorki ze was tak mecze ale angielskiego dobrze nie umiem dajcie linki... Hm dam sobie z tym rade?? Albo moze ktos umie cos takiego zrobic i by chcial troche zarobic?? Moze na allegro cos znajde?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2007, 09:58:41 »
robootb

Masz wogóle jakikolwiek odbiornik? Jeśli tak to jaki, bo ja z tego napisałeś za wiele nie rozumiem. Podaj model odbiornika jaki posiadasz to odpowiemy na Twoje pytanie.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2007, 10:02:52 »
sorki ze was tak mecze ale angielskiego dobrze nie umiem dajcie linki... Hm dam sobie z tym rade?? Albo moze ktos umie cos takiego zrobic i by chcial troche zarobic?? Moze na allegro cos znajde?

Jeśli masz lutownicę i trochę cierpliwości, to poradzisz sobie bez problemu. Wprawdzie we wtyczce jest dość ciasno, ale sam nie raz już takie rzeczy lutowałem i kliku osobom podpowiadałem (zawsze sobie jakoś poradzili). Po prostu chodzi o odlutowanie tego co jest (4 lub czasem 5 przewodów) i przylutowanie ich w sposób zgodny z MDA tu masz rozpiskę dla MDA http://pinouts.ru/PDA/pda_wallaby_pinout.shtml
Cytat: "bikekowal"
robootb

Masz wogóle jakikolwiek odbiornik? Jeśli tak to jaki, bo ja z tego napisałeś za wiele nie rozumiem. Podaj model odbiornika jaki posiadasz to odpowiemy na Twoje pytanie.

Skoro napisał, że ma GPS od Mediona 40600, to z pewnością jest to "słynny" RGM-2000 z zestawu (z ładowarką z interfejsem). Zresztą czy to takie istotne? Przecież każdy kablowy GPS (oczywiście nie USB) da się podłączyć do MDA1.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 14, 2007, 10:06:01 »
bikekowal: Tak mam odbiornik ktory jest na ps2(myszka) i do niego przychodzi nastepna przejsciowka ktora juz idzie do mojego palma i ja bym potrzebowal Ps2---MDA I ...Da rade??
zadam jeszcze kilka pytan bo nie chce osobnych tematow tworzyc
2 Pytanie
Czy ciezko sciagnac simlock z MDA I
3.
Co sie moglo stac z palmem jesli podpiolem ten gps

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 14, 2007, 10:13:59 »
bikekowal: Tak mam odbiornik ktory jest na ps2(myszka) i do niego przychodzi nastepna przejsciowka ktora juz idzie do mojego palma i ja bym potrzebowal Ps2---MDA I ...Da rade??
zadam jeszcze kilka pytan bo nie chce osobnych tematow tworzyc
2 Pytanie
Czy ciezko sciagnac simlock z MDA I
3.
Co sie moglo stac z palmem jesli podpiolem ten gps

Hmm - czyli jednak nie RGM :) Jak wspominałem to mało istotne, bo przerabia się nie GPS, a samą przejściówkę. Jeśli nie lubisz się bawić w lutowanie, to możesz kupić przejściówkę do MDA na allegro (ok 80 zł), ale uwaga - tu już model GPS'u (a raczej producent) jest istotny, bo nieco różnią się pomiędzy sobą wtykami PS/2.
Ad2 - nie moja dziedzina,
Ad3 - Jeśli popatrzyć na porównanie wyprowadzeń, to chyba miałeś szczęście i nic się nie stało. Najważniejsze, że zasilanie + 5V poszło na te same piny co powinno i jeden mało wrażliwy.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 14, 2007, 10:19:00 »
angler22:

Ja mam zadko szczescie wiec wiesz... Niestety MDA I teraz sie nie laduje
co moze byc przyczyna?? Czy to cos powaznego??

... A wracajac do tematu wtyczki moze ktorys z clubowiczow by to zrobil...

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 14, 2007, 11:40:19 »
Co do baterii, to mogą być różne przyczyny. Najczęstsza-uszkodzenie baterii. Podaj jakieś szczegóły, ile czasu trzyma bateria, od jakiego czasu się nie ładuje, dlaczego itp.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 14, 2007, 12:50:47 »
angler22:

Ja mam zadko szczescie wiec wiesz... Niestety MDA I teraz sie nie laduje
co moze byc przyczyna?? Czy to cos powaznego??

Taa - teraz się przyglądnąłem uważnie rozpisce i porównałem tą http://pinouts.ru/PDA/pda_wallaby_pinout.shtml dla MDA z tą http://home.wxs.nl/~geenenaj/ dla MIO (mediona). Rozpiska dla MIO z pinouts.ru jest bardzo nieczytelna (przez beznadziejny "obrazek" pinów). Wygląda na to, że zrobiłeś nieciekawe połączenie : Zasilanie dla mediona (+5V) podawane na pin 1 - 4 i 18 poszło na "wykrywacz zestawu audio" oraz 2 masy( 2 i 18 ) a masa z mediona (pin 22) na wejście ładowania MDA. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby po takim połączeniu zadymiło się z pocketa (nie wiem ja rozwiązane jest zabezpieczenie portu w MDA - czy są diody, bezpieczniki). Może ktoś inny będzie wiedział.

... A wracajac do tematu wtyczki moze ktorys z clubowiczow by to zrobil...

Jakbyś był z Krakowa, to bez problemu bym przerobił, na wysyłkę szkoda kasy i zachodu - napisz z kąd jesteś, a może się ktoś w okolicy znajdzie.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 14, 2007, 13:04:30 »
Jestem z gliwic jak jestes z krakowa nie problem ja pokryje koszty przesylki... :)

palmofon chodzi ale sie nie laduje wiec jak bateria sie wyczerpie bedzie problem.. Moze cos poradzicie??

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 14, 2007, 13:21:25 »
Jestem z gliwic jak jestes z krakowa nie problem ja pokryje koszty przesylki... :)

palmofon chodzi ale sie nie laduje wiec jak bateria sie wyczerpie bedzie problem.. Moze cos poradzicie??

Jakoś nie lubię wysyłać nie sprawdzonego sprzętu (na miejscu to można zawsze wypróbować czy jest wszystko ok). Poza tym, wygląda na to, że uszkodziłeś swoje MDA i przerobienie kabla nic nie da. Rozumiem, że przestał się ładować po tym próbnym podłączeniu GPS'a z ładowarką samochodową - tak?

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 14, 2007, 13:32:33 »
znaczy ja powiem tak to nie jest moj palm, ja bym tego nie zrobil A chcialbym tej osobie jakos pomoc jak??Odpowiedz na twje pytanie tak... Moj byl tylko gps mam nadzieje ze on zyje;p ...Ja mam dopiero zamiar kupic MDA I bo sa bardzo tanie 350zl a zarazem palomfon...  :) A swojego Mediona sprzedac i gps przepiac do MDA I

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 14, 2007, 18:32:45 »
znaczy ja powiem tak to nie jest moj palm, ja bym tego nie zrobil A chcialbym tej osobie jakos pomoc jak??Odpowiedz na twje pytanie tak... Moj byl tylko gps mam nadzieje ze on zyje;p ...Ja mam dopiero zamiar kupic MDA I bo sa bardzo tanie 350zl a zarazem palomfon...  :) A swojego Mediona sprzedac i gps przepiac do MDA I

Tej osobie pomóc już może tylko jakiś spec od elektroniki. Być może spalił się tylko bezpiecznik ładowania MDA (jeśli takowy jest w tym modelu) - wystarczy go wymienić i będzie grało, ale do tego trzeba rozebrać urządzenie. W dziale serwisowanie masz kontakt do Adziosa - pewnie będzie w stanie uratować palmtopa. GPS raczej się nie uszkodził - one nie są specjalnie wrażliwe, choć na przykład zamiana kierunku zasilania (+ z -) też lubi rozłożyć odbiornik (jeśli ma jakąś diodę to od razu będzie widać, czy działa).