..::GPS ::..

• 24 Odpowiedzi
  • 3836 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 18, 2005, 14:10:18 »
Siema.Mam pytanie.Czy jezeli posiadam Nokie 9500 i chce miec GPS z polskim gadaniem i szczegółową polską to musze kupować PDA i Moduł gps czy wystarczy dokupić moduł BT do Noki?Ewentualnie interesuje mnie Jakiś najtańszy PDA z mapą i żeby działało :)

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2005, 14:52:53 »
Co prawda jest TomTom 5 Mobile na Symbiana i obejmuje zasiegiem Polske ale.... tylko okolo 20% drog, wiec jesli powaznie myslisz o nawigacji, to zostaje Ci zakup PDA + AutoMapa XL lub MapaMap.

Jesli chcesz by bylo tanio to proponuje
Mitac Mio 168 z wbudowanym GPS - cena okolo 1200 PLN brutto
AutoMapa XL - cena okolo 650 PLN brutto

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2005, 15:42:10 »
Zerknij pod tego linka moze Cie to zainteresuje tam tez sa numery kontaktowe domnie ale do 18
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=20329

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 18, 2005, 17:04:30 »
Cytat: adamsek
Siema.Mam pytanie.
Czy mógłbyś formułować bardziej wymowne (znaczące) tytuły dla swoich postów?
Widać w zastosowanym przez Ciebie tytule niezły zmysł estetyczny oraz znaczny wkład pracy koncepcyjnej i w realizację tego projektu plastycznego.
Tyle tylko, że tytuł ten w żaden sposób nie sygnalizuje treści Twojego postu i wiele osób przeglądających Forum, na których być może powinno Ci zależeć, może go pominąć - nie otworzyć.

*

MILOOO

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 19, 2005, 01:28:56 »
Cytat: Adrian_U
Co prawda jest TomTom 5 Mobile na Symbiana i obejmuje zasiegiem Polske ale....

Sprawdziłem na stronie TomTom i nie mogę się z tym zgodzić. No chyba że mają byka na stronie.

Czy ktoś dysponuje podanym softem? Może się wypowie.

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2005, 07:11:11 »
witam
napewno mapa w wersi niemcy,... plus zawiera mape polski, sa to glowne drogi polski oraz dokladne plany: warszawy, GOP-u, trojmiasta, krakowa i chyba wroclaw i poznan
i dziala to pod symbianem
----------------------------
the born to be wild

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2005, 10:46:33 »
TomTom Mobile5 działa na Nokii 9500, zobacz http://www.tomtom.com/products/compatibility.php?ID=69&Language=1   jest mapa Polski (jest to mapa D+A+CH+CZ+PL Plus ważąca 413mb + ok. 40mb program czyli potrzebujesz kartę pamięci min. 512mb), Polska jest b. dokładna, jest język i komunikaty po polsku, są Koledzy na tym Forum którzy potrafili przekonwertować POI z AM do TT więc mamy radary, McDonalds-e itd.
Program jest super, sam go używam (ale w SPV C500) i nigdy nie miałem problemów. Poszukaj opinii ale pod innym tytułem.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 19, 2005, 12:08:43 »
no właśnie ja mam tylko 256 i to jeszcze zablokowaną :(pozostaje przy kupnie pda tylko teraz który .Bo własnie czytam test gps w komputer świecie i jest mio 168 ,acer n35 oraz Garmin StreetPilot c320.I który bedzie najleprzy?Bo chyba Garmin nie zadziała z am xl?A ona jest chyba najleprza nie??

*

MILOOO

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2005, 12:37:51 »
Cytat: macznik
jest mapa Polski (jest to mapa D+A+CH+CZ+PL Plus

Czyli na stronie http://www.tomtom.com/products/section.php?ID=69&Section=68&Language=1 mają jednak byka. Macznik, byłaby możliwość obejrzenia jak to chodzi? zastanawiałem się nad kupnem tego do mojej 9300 ale ostudził mnie brak pokrycia Polski (w/g powyższej strony).

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2005, 12:45:04 »
Jezeli masz wybierac to nie kieruj sie w strone Garmina Mio 168 jest troche lepszy od Acera i z tego co ostatnio opisuja uzytkownicy tego sprzetu z Acerem sa jakies problemy najlepiej jak bys wybrał cos na sirfstar III ale to trochw wiecej kosztuje. Co do mio
http://www.putin.netidea.pl/index.php?a=opis&k=43&kt=&id=56

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 19, 2005, 20:12:51 »
do MILOOO:

To nie jest byk - ta mapa jest z pocketowego TomToma5 ale chodzi na mobilnym bez problemów.... Jaka jest jej dokładność i pokrycie radzę zajrzeć np tutaj: http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=16841&od=100  - ja jestem zadowolony. A przedewszystkim mam naprawdę mobilną nawgację - telefon komórkowy noszę przecież i tak zawsze ze sobą... Są jeszcze na tym Forum wypowiedzi innych zadowolonych Kolegów z TTMobile5 - radzę poszukać.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 19, 2005, 21:24:16 »
Cytat: macznik
do MILOOO:

To nie jest byk - ta mapa jest z pocketowego TomToma5 ale chodzi na mobilnym bez problemów.... Jaka jest jej dokładność i pokrycie radzę zajrzeć np tutaj: http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=16841&od=100  - ja jestem zadowolony. A przedewszystkim mam naprawdę mobilną nawgację - telefon komórkowy noszę przecież i tak zawsze ze sobą... Są jeszcze na tym Forum wypowiedzi innych zadowolonych Kolegów z TTMobile5 - radzę poszukać.
JA mam licencję na TT5 dla Pocketa. Czy jest mozliwość zaintsalowania jej w jakis sposób na 9300/9500 (poważnie rozważam zakup)?
Chyba nie naruszam bardzo regulaminu forum. Mam 2 urządzenia i chciałbym zobaczyć jak TT wygląda na Nokii zanim ewentualnie zakupie licencję na Nokię!!!

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 19, 2005, 21:29:13 »
Nie da rady zainstalować TT5 w telefonie - potrzeba TTMobile5 a to są dwa różne programy (tylko mapy są kompaktybilne jak pisałem wyżej).

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 20, 2005, 13:18:18 »
mam zamiar kupić laptopa więc chyba dokupie tylko antene i po sprawie i tak tylko w samochodzie bede go używał:)

*

• 6498
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 20, 2005, 13:38:19 »
mam zamiar kupić laptopa więc chyba dokupie tylko antene i po sprawie i tak tylko w samochodzie bede go używał:)
A z jakim softem?  :mysli:

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 20, 2005, 19:51:23 »
Cytat: szczurs
Jezeli masz wybierac to nie kieruj sie w strone Garmina .....
Zapomniałeś dodać, że nie kieruj się w stronę Garmina jeżeli interesują Ciebie rozwiązania "Econo" :)  Właśnie ze względu na koszty, osobiście też ludziom polecam zakup MIO 168 (dowód: http://gps.anv.pl/VISTA-01.htm), ale gdybym to ja kupował sprzęt do samochodu i miał trochę większą kasę na zbyciu to zdecydowanie kupiłbym Garmin GPS Map 276C.
Przy garminowskim 276C taki sprzęt jak MIO168 czy AcerN35 jawią się jak ubodzy krewni :(

Bo chyba Garmin nie zadziała z am xl?A ona jest chyba najleprza nie??
Tak Garmin nie zadziała z AutoMapą. Ale na Garminie działa GPMapa 3.o i jak to z mapami bywa, w niektórych punktach jest gorsza od AutoMapy, ale w niektórych lepsza. Zresztą jeszcze przed zimą ma być wersja 4.o - może zostanie samotnym liderem rynku map samochodowych ? ;)

Dodam, że jako osoba znająca nieźle zalety i wady (!) odbiorników Garmina jak na razie odradzam zakup odbiorników z serii c3xx.

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 24, 2005, 23:24:09 »
Z auto mapą xl oczywiście :) bo wersja na kompa chyba ma funkcje nawigacji prawda??

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 25, 2005, 00:04:52 »
Z auto mapą xl oczywiście :) bo wersja na kompa chyba ma funkcje nawigacji prawda??

Rozumiem ..... że odpowiadasz Adamowi ?

No to jesteś w błędzie. Coś Ty się tak uparł na tą AutoMapę ? Kupujesz pocketa czy co ? :)) Jeżeli chodzi o laptopa to na dziś jedynym prawdziwie nawigacyjnym softem (autoruting, komunikaty głosowe, ponad 300 miejscowości z numeracją budynków !!!) jest właśnie nie automapa, a GPMapa pracująca pod kontrolą nRoute. Niestety tu wymagany jest odbiornik GPS firmy Garmin. Jeżeli również podróżujesz po Europie to dla laptopa polecam zestaw nawigacyjny:

GPS + mapy Europy Zachodniej + mapa Polski

http://www.garmin.pl/index.php?mod=prod&act=detail&pID=692

Cena na pierwszy rzut oka niemała, ale jak porównasz to z ceną AutoMapy XL+Destinatora na PocketPC to okazuje się że nie jest źle, a wręcz jest tanio. Dodatkowa zaleta: i mapy Europy i mapa Polski jest obsługiwana tym samym polskojęzycznym (dokładniej: spolszczonym) softem.

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 25, 2005, 11:21:33 »
GPSmaniak zes uparł sie na tego garmina :) wracajac do 276C to lepszym rozwiazaniem (moze nie duzo lepszym) ale napewno taniszym i porownywalnym bedzie GV101 globalsatu.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61765430
(w http://www.putin.netidea.pl/index.php?a=opis&k=45&kt=&id=141 zdaje sie ze troche taniej)
 Wada brak jak narazie polski ale z tego co sie dowiadywalem jest to w niedalekich planach a z tego co czytałem w artykule Jakub Kańczugowskiego o mio 268 na własna renke mozna poprubowac sztuczek z AM. Pozatym mimo dokładności GPmap które sa stosowane w garminach watpie zeby ktos kto jeździl na  AM zdecydował sie na zakup GPmap

*

• 6498
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 25, 2005, 12:44:15 »
Co ciekawe, do GV-101, tak jak do Mio 268, też da się wgrać aplikacje nawigacyjne dla Windows Mobile (w GV jest Windows CE 4.2 Core), po uzupełnieniu zestawu DLL-i.
Z tego co wiem, to wbudowany system nawigacji jest by Intellinav a mapy Navteq'a.
Ciekawe jak to będzie działać (ma SiRF III) na oprogramowaniu wbudowanym i ewentualnie "dogranym".

Niemniej, zapomnij że może stanowić jakąkolwiek konkurencję dla 276C. To raczej inny segment rynku.

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 25, 2005, 22:05:56 »
Pozatym mimo dokładności GPmap które sa stosowane w garminach watpie zeby ktos kto jeździl na  AM zdecydował sie na zakup GPmap
Mylisz się. Ja jestem właśnie takim przykładem :)
Przy czym żeby było jasne - odszedłem od AM nie dlatego ze AM mi się nie podoba, ale dlatego że do moich zastoswań GPS-owych zupełnie nie nadaje się pocket PC, a AM na Garminie nie chodzi.

Aha i jeszcze coś. Takie teorie ja ta, którą wygłosiłeś działają w obie strony.
Zapewniam, że niewielu GPMapowców przesiadłoby się na AM - bo i po co ?

Oba produkty są porównywalne, tylko platforma inna.
To właśnie kwestia wyboru platformy.

PS.
A tak na marginesie - od kiedy używasz AM ?
Bo ja kupiłem ją w pierwszym (!!) dniu jej sprzedaży (był to tzw. plan miasta + mapa bazowa).
Wtedy w sprzedaży był Poznań i Warszawa, a ja jak zwykle po kilku piwach zamiast kliknąć na poważne miasto ..... kliknąłem na Stolycę i przez pierwsze dni takie coś musiałem używać ;)
Przy okazji chyba zeskanuję i opublikuję tu fakturę, żeby wszyscy nowicjusze wiedzieli, że śledzę rozwój AM od początku i że nie wypadłem sroce spod ogona ;)

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 29, 2005, 20:40:14 »
A ja tam korzystam z TT na 9500 i prywatnie jestem poza konfliktem AM i GPMapa.... Gorzej niestety mam w pracy :D

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 30, 2005, 09:53:34 »
Cytat: xpablo
A ja tam korzystam z TT na 9500 i prywatnie jestem poza konfliktem AM i GPMapa.... Gorzej niestety mam w pracy :D

I poza dostępem do dobrych (czytaj: w miarę kompletnych) map Polski. Niestety.

*

• 6498
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 30, 2005, 10:45:42 »
GPSmaniak zes uparł sie na tego garmina :)
Ale Lechu ma absolutną rację. Jeśli ktoś się upiera przy laptopie, to dla niego odbiornik Garmina na smyczy lub na BT jest jedynym rozwiązaniem.
Nie ma dla PC-ta w tej chwili lepszej oferty od tandemu GPMapa + CitySelect Europe (City Navigator Europe). A nRoute jest już po polsku.

Cytat: Waldek Go
Cytat: xpablo
9500 jest wspierana przez Wayfindera. Mapy są nieco lepsze od TTN (o "całe" 5%):
http://www.wayfinder.com/products/mapcoverage_en.php?id=31&show=map_coverage&country=poland

Abstrahując od GPRS-owego rozwiązania systemu off-board, może to być propozycja mapowo trochę lepsza od TTN5. Ponadto, obiecują update map kilka razy w roku (wiem, wiem - TomTom już też to obiecuje, ale jakoś nie wierzę...).
Ktoś testował ostatnio Wayfindera?
BTW - szkoda, że lokalizacja pakietu jest w tak popularnych językach jak np. węgierski, a w polskim brak.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 30, 2005, 10:59:03 »
Cytat: WaldekGo
Niestety mapy TT jakie są to wiadomo ale na 9500 innego wyjścia w obecnej chwili nie widze...

Cytat: moi
9500 jest wspierana przez Wayfindera. Mapy są nieco lepsze od TTN (o "całe" 5%):
http://www.wayfinder.com/products/mapcoverage_en.php?id=31&show=map_coverage&country=poland
Jeśli chodzi o Wayfinder'a to osobiście uważam go za porażke. Niestety nie mogę go teraz potestować bo "trial" mi się skończył a nie chce mi się pisać raz jesze do ich dość leniwego supportu. Śledzę za to zawziecie wątek o tym programie na www.my-symbian.com Duża część błedów tego programu nie została usunięta od momentu jego powstania !! a soft już chyba ze 20 mies jest na rynku !
Jeśli chodzi o porównanie map: jak bawiłem się Wayfinderem to mapa nawet nie dorównywała temu co mam teraz w TT ( a w ich updaye map tym bardziej nie chce mi się wierzyć !!). Nie podszedł mi też interfejs tego programu ale to moje osobiste odczucia....