GlobalSat BT GPS Receiver BT-338

• 159 Odpowiedzi
  • 15108 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #60 dnia: Kwiecień 13, 2005, 15:31:27 »
Cytat: m_marcin
Do Jacek123
Nie mam zbyt wielkiej wiedzy o WASS, więc na początek przytoczę tu wypowiedź GPSmaniaka
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9123#45455

"Czy warto używać WASS w Polsce ? Do celów turytycznych czy nawigacji samochodowej odpalanie WASS nie ma sensu, bo i tak mapy są obarczone większym błędem niż 1 czy nawet 5m. Oczywiście soft wykonuje "przyciąganie do drogi", więc nam się wydaje że idealnie trafiamy w punkt, ale tak nie jest, o czym już kiedyś na tym forum pisałem."

Z tego co pamiętam to wass ma sens jedynie w lotnictwie (większa dokładność pomiaru wysokości - standardowe odbiorniki są ponoć bardzo niedokładne - wysokość w nich mocno pływa) i do pomiarów np. pola powierzchni lub odległości między punktami. (oczywiście mozliwe ze cos pokrecilem :) )

Poza tym jaka jest szansa w wąskiej uliczce między kamienicami złapać słaby sygnał z satelit "33" "34" i "39" lub "44" aby móc korzystać z WASS? A poza miastem jadąc samochodem nikt chyba nie potrzebuje dokladności 1m (choćby np. dlatego że skrzyżowania są co kilometr a dokładność dopasowania mapy w najlepszym przypadku wynosi kilka metrów )   .

W mieście, gdzie łatwo się zgubić, przydaje się za to złapać sygnał odbity (tak jak to robi SiRF III) gdzie nic go nie łapie z powodu wysokiej zabudowy i wąskich uliczek.

Tak więc w mojej opinii (i wg. mojej wiedzy) jeśli potrzebujesz odbiornika samochodowego wybierz SiRF III

Twoja wiedza jest w zupełności wystarczająca, żeby napisać sensowną informację. Z moich praktycznych testów WAAS w odbiorniku Garmina, wyniaka, że:

1) stały fix z WAAS jest dość trudny do uzyskania

2) WAAS  poprawia nawet nie tyle samą dokładność określenia pozycji, która jest i tak rzedu 5-10 m, co stabilność kolejnych odczytów - ma to największe znaczenie przy dokładnych pomiarach i nieruchomym odbiorniku - to tylko moja teoria, poparta pewnymi badaniami, lecz nie może byc uznana za pewnik

3) błąd określenia pozycji jest najczęściej praktycznie mniejszy niż błąd samych map i jest  porównywalny z ich rozdzielczością (AM miast 1:5000 <=>1 mm na ekranie=5 m w terenie, AM Polski 1:50k <=> 1 mm na mapie=50 metrów w terenie!)  - narzekając czasem na zły odczyt pozycji GPS mamy właśnie do czynienia z błędem mapy, dlatego w większości przypadków korzystania w aucie, warto włączyć tryb przyciągania do drogi (w tych nielicznych innych przypadkach mogą się pojawić problemy przy wolnej jeździe na skomplikowanych skrzyżowaniach)

4) z tego co napisałem w punkcie 3, wynika iż faktycznie przydatność WAAS do nawigacji samochdowej, szczególnie na razie (bez pełnej funkcjonalności Galileo) i na terenie Polski jest dość niewielka, korzyści z czulszego dobiornika moga być większe, ale ...

5) ALE ...

Z innych moich badań empirycznych wynika, że zwykłe - 12 kanałowe odbiorniki GPS są bardzo wrażliwe na siłę sygnału i mimo pojawiających się tu i ówdzie twierdzeń, że liczy się tylko liczba widocznych satelitów, mam całkiem inne zdanie.
Dokładność odczytu i PDOP zalezy bardzo mocno od siły sygnału i jego S/N. Po schowaniu odbiornika GPS np. do schowka, ilość aktywnych satelitów pozostaje często bez zmian lub spada z 8-9 do 6-8, natomiast siła sygnału z "najmocniejszych" transponderów spada z umownych 100% do 50-60%, a z tych słabszych z ca. 60-70% do pozimu 20-30%. Powoduje to natychmiastowy wzrost wskaźnika "rozmycia pozycji" PDOP z poziomu bardzo dobrego 3-5, na poziom nie zapewniający wystarczającej dokładności, czyli 35-50!

To samo dotyczy używania anteny zewnętrznej - nie zwiększy ona praktycznie liczby widzianych satelitów, lecz bardzo wzmacnia odbierany sygnał i eliminuje niekorzystne odbicia - zdecydowanie poprawia dokładnośc określenia pozycji!

AutoMapa niestety nie pokazuje tych relacji, lecz łatwo można je obserwowac przy użyciu  np. Crux_View czy VisualGPSce.

Z najnowszych opinii i stwierdzeń producentów wynika co prawda, że nowe odbiorniki są czulsze i wykorzystują sygnały odbite do określania pozycji, nigdzie jednak nie znalazłem konkretnych danych świadczących o "jakości" tak ustalonej pozycji.
Mam tu mianowicie obawy, czy nie działa to trochę na zasadzie "lepsza nawet mocno niedokładna pozycja, niż żadna", gdzie przez "mocno niedokładna" rozumiem dokładność rzędu 20-30 metrów, która do nawigacji samochodowej nie jest całkiem wystarczająca, lecz w połączeniu z funkcją "klejenia do drogi" i odpowiednimi algorytmami w programach nawigacyjnych prawdopodobnie w efekcie wyeliminuje komunikat "Brak sygnału GPS".

Biorąc pod uwagę dyrektywy rządu USA, co do wyposażenia do końca 2005 r. wszystkich komórek w zintegrowane moduły GPS do celów "ratunkowych" (automatyczna lokalizacja ofiar wypadków i.t.d.) - tu doładność 50 metrów pewnie już też wystarczy, sądze że właśnie w tym kierunku idzie w tej chwili rozwój "osobistych" GPS-ów - mniej dokładny fix, ale w każdych warunkach - nawet w budynku!
BTW - te funkcje "ratunkowe" moga dość łatwo zostać wykorzystane do celów, eufemistycznie pisząc "nadzorowania" obywateli.

Reasumując - do auta bez WAAS, ale czulszy.

« Odpowiedź #61 dnia: Kwiecień 13, 2005, 15:33:46 »
Z tego co pamiętam to wass ma sens jedynie w lotnictwie (większa dokładność pomiaru wysokości - standardowe odbiorniki są ponoć bardzo niedokładne - wysokość w nich mocno pływa)
Pływa, dlatego właśnie typowo "górskie" turystyczne odbiorniki mają dodatkowo altimetr barometryczny, który "wygładza" (uśrednia) wskazania GPS.
Dzięki temu normą staje się uzyskiwanie dokładności (w porównaniu z  danymi z mapy) w pionie  +/- 3m. Zwracam uwagę, że to jest lepsza dokładność niż faktyczna dokładność uzyskiwana w lokalizacji poziomej :)

Co do WAAS to potwierdzam moje wcześniejsze opinie.
Zresztą coraz więcej doświadczonych userów z pl.rec.gps (w tym również podróżujących po USA) też przychyla się do tego typu stwierdzenia:  WAAS to zbędny gadżet (patrz np: wypowiedź Jacka_Wo)
Dla geodezji to i tak za mało, a dla amatorskich zastosowań nawigacyjnych zdecydowanie za dużo (to nie moje słowa, to cytat z opinii innych)

Ponadto dodam, że WAAS wcale nie eliminuje "pływania" sygnału GPS. (być może go zmniejsza, ale tego nie jestem pewien)
Proponuję włączyć GPS wraz z softem zapisującym track z interwałem czasowym i wyrzucić taki GPS na balkon - tak gdzieś na 20 (lub więcej) godzin.

Ja takie doświadczenia (ale mało) robiłem:
- WAAS aktywny - "44" zafiksowany
- dokładnośc wskazań GPS 2-4m
a track pomimo to "pływa" w okręgu o promieniu ok. 20-22m - chociaż GPS leżał w bezruchu.

Pozdrawiam Lechu

PS.  Jacku - wiem że są opóźnienia, ale cierpliwie czekam na wyniki Twoich testów (w międzyczasie jak widzisz zacząłem swoje doświadczenia, ale na to jak zwykle brak czasu)

« Odpowiedź #62 dnia: Kwiecień 13, 2005, 15:40:58 »
Cytat: GPS Maniak
Ponadto dodam, że WAAS wcale nie eliminuje "pływania" sygnału GPS.
Proponuję włączyć GPS wraz z softem zapisującym track z interwałem czasowym i wyrzucić taki GPS na balkon - tak gdzieś na 20 (lub więcej) godzin.

Ja takie doświadczenia robiłem:
- WAAS aktywny - "44" zafiksowany
- dokładnośc wskazań GPS 2-4m
a track pomimo to "pływa" w okręgu o promieniu ok. 20-22m - chociaż GPS leżał w bezruchu.

Tu moje (wspomniane na forum Garmina) doświadczenia są zdecydowanie inne, dlatego chcę je powtórzyć, ale w skrócie wygląda to tak - po włączeniu WASS w GPSmap 76CS i nieuzyskaniu fixu z '44' ani żadnego innego WAAS-owego satelity dokładność jest bez zmian, ale pływanie pozycji praktycznie znika - track pokazuje 0 m!

« Odpowiedź #63 dnia: Kwiecień 13, 2005, 15:53:29 »
Cytat: jacek_wo
Tu moje (wspomniane na forum Garmina) doświadczenia są zdecydowanie inne, dlatego chcę je powtórzyć, ale w skrócie wygląda to tak - po włączeniu WASS w GPSmap 76CS i nieuzyskaniu fixu z '44' ani żadnego innego WAAS-owego satelity dokładność jest bez zmian, ale pływanie pozycji praktycznie znika - track pokazuje 0 m!
Ponieważ nie mogłem się doczekać na Twoje dane ;) (tak na prawdę robiłem test aku, a przy okazji zapisałem ślad i sam jestem zdziwiony wynikami) to wyrzuciłem GPSa na balkon.
Ile razy do niego zajrzałem zawsze był fiks "44" (w końcu jest stacjonarny to niby dlaczego miałby zginąć) i literki "D". Test trwał ponad 19 godzin, ale to była tylko jednorazowa próba.

Zapis miałem dość uproszczony - co 5 minut. A oto wynik: http://gps.anv.pl/DOWNLOAD_0/WAAS.gdb

Mam też świadomość, że będzie trzeba wykonać kilka serii pomiarowych, ale sam wiesz jak to jest - zawsze jest coś ważniejszego na głowie.
Ponadto ...... nie mogę się dobrowolnie pozbyć GPSa na 20 godzin :) :) :)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #64 dnia: Kwiecień 13, 2005, 19:39:37 »
Cytat: claude_szz
Numer mam ale jeszcze niewiele moge sprawdzic, podejrzewam , ze fizycznie pojawi sie w ich systemie poznym popoludniem, teraz pewnie na paczke zostal nalepiony list przewozowy i czeka az zabierze to ich kurier

Coś nie widać w tym systemie, przynajmniej mojej...
Ktokolwiek widzi swój numer przesyłki w systemie GLS?

« Odpowiedź #65 dnia: Kwiecień 13, 2005, 20:16:22 »
Ja też nie widzę swojej przesyłki. Ale patrząc na jakość tej strony to zaczynam myśleć że to nigdy nie zadziała. Próbując najpierw sprawdzić nr przesyłki a później kliknąć np. cennik usług - strona generuje u mnie błąd. (używam firefoxa)

*

Offline Math

• 27
« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 13, 2005, 20:17:30 »
Ja tez nie mogę namierzyc swojej przesyłki, dostałem maila jeszcze rano ale do tej pory nic na tej strnie nie mozna znalezc.
Skoro mail przyszedl rano to jutro (czwartek) spodziewam sie pudelka...

« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 13, 2005, 23:01:25 »
U mnie numer przesyłki z rana już zadziałał (wpsany bez spacji) w postaci xxxxxxxxxxx :)

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 13, 2005, 23:31:08 »
wprowadzenie 2005 04 13 - 17:27  PL-70340 / 0 Kg
wprowadzenie 2005 04 13 - 17:26  PL-70340 / 0 Kg
APL wejscie 6055 2005 04 13 - 17:25  PL-70340 / 0 Kg
ze strony GLS, wszystko wyglada ok :)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

• 6498
« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 13, 2005, 23:52:14 »
To znaczy, że pojawiło się dopiero teraz (w ciągu godziny). Moja też jest. Czyli jutro będziemy wymieniać się doświadczeniami. :))

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 14, 2005, 00:00:07 »
Mam taka nadzieje :), postaram sie porownac rowniez Bt388  z Rikaline 6031

« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 14, 2005, 09:53:00 »
Claude, czekam z niecierpliwością na porównanie.
Narazie jestem zadowolony z działania 338. Wszystkie wskaźniki sygnałów w AM na 8 czy 9, a gps w schowku.Działa na com8.
Miałem trochę problemów z ustawieniami portów ale od czego metoda prób i błędów.W czasie jazdy jest OK,  w domu pokazuje , że mam mieszkanie wielkości 2 boisk piłkarskich i do tego dosyć szybko spaceruję.Czasu startów nie mierzyłem ale są szybkie. Przy zimnym nie więcej jak 0,5 min.
No i jest mały, trzeba uważać żeby się nie zagubił w bałaganie schowkowym.
Najpierw byłem zdegustowany pływaniem pozycji w domu ale podczas jazdy wszystko jest OK.
Pzdrw.Jacek

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 14, 2005, 10:26:11 »
Wczesniej pytalem Globalsat o WAAS, dzisiaj dostalem taka odpowiedz z ich centrali :
Dear Sir,

The BT-338 doesn't support the WAAS now.
But we hear that will be a new version at 2005/10

If any question please kindly let me know

Best regards,
James

*

Offline nrg

• *
  • 96
« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 14, 2005, 10:30:17 »
właśnie dostałem BT338 :-D testy bede robił po pracy na razie łapie fix w budynku z dala od okien cos niesamowitego :)

« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 14, 2005, 10:32:59 »
Claude, ale nie pisał, gdzie to słyszał?!!!!!!!

*

Offline macak

• 10
« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 14, 2005, 12:09:57 »
Witam wszystkich,

Kupiłem dzisiaj BT338. Działa znakomicie (test trwał  niestety tylko 20 minut). Będę miał porównanie z Fortuną Clip-ON z Xtrack 2 - spróbuję cos napisać.

Teraz najciekawsze.
W manualu (wersja 1.05.) jest napisane.
Accuracy WAAS enabled 5m 2D RMS (SA off).
Ciekawe czy to pozostałość po modyfikacji standardowego manuala...

Mam peż pytanie:Czy ktoś wie czy wewnątrz jest pamięć typu flash i czy GlobalSat ma zwyczaj udostępniać upgrade?

Pozdrawiam
macak

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #76 dnia: Kwiecień 14, 2005, 12:19:38 »
Mysle, ze ewentualne upgrade beda ale mala szansa , ze bedziesz mogl je wgrac sam, podobnie jak z rikaline - w przypadku nowych wersji softu trzeba odeslac odbiornik do serwisu.Nie jest to chyba jednak zmartwienie, gwarancja jest na 24 miesiace i w tym okresie upgrade jest darmowy.

« Odpowiedź #77 dnia: Kwiecień 14, 2005, 12:20:53 »
Cytat: nrg
właśnie dostałem BT338 :-D testy bede robił po pracy na razie łapie fix w budynku z dala od okien cos niesamowitego :)

Cytat: jacek123
Narazie jestem zadowolony z działania 338. Wszystkie wskaźniki sygnałów w AM na 8 czy 9, a gps w schowku.
...
W czasie jazdy jest OK,  w domu pokazuje , że mam mieszkanie wielkości 2 boisk piłkarskich i do tego dosyć szybko spaceruję.
...
Najpierw byłem zdegustowany pływaniem pozycji w domu ale podczas jazdy wszystko jest OK.

No, czyli moje wczorajsze przewidywania zdają się potwierdzać w 100%:
Cytat: jacek_wo
Z najnowszych opinii i stwierdzeń producentów wynika co prawda, że nowe odbiorniki są czulsze i wykorzystują sygnały odbite do określania pozycji, nigdzie jednak nie znalazłem konkretnych danych świadczących o "jakości" tak ustalonej pozycji.
Mam tu mianowicie obawy, czy nie działa to trochę na zasadzie "lepsza nawet mocno niedokładna pozycja, niż żadna", gdzie przez "mocno niedokładna" rozumiem dokładność rzędu 20-30 metrów, która do nawigacji samochodowej nie jest całkiem wystarczająca, lecz w połączeniu z funkcją "klejenia do drogi" i odpowiednimi algorytmami w programach nawigacyjnych prawdopodobnie w efekcie wyeliminuje komunikat "Brak sygnału GPS".
Biorąc pod uwagę dyrektywy rządu USA, co do wyposażenia do końca 2005 r. wszystkich komórek w zintegrowane moduły GPS do celów "ratunkowych" (automatyczna lokalizacja ofiar wypadków i.t.d.) - tu doładność 50 metrów pewnie już też wystarczy, sądze że właśnie w tym kierunku idzie w tej chwili rozwój "osobistych" GPS-ów - mniej dokładny fix, ale w każdych warunkach - nawet w budynku!

:)

« Odpowiedź #78 dnia: Kwiecień 14, 2005, 13:04:20 »
DO Jacek_wo:dokładnie tak, nic dodać,nic ująć. Mianuję Cię GPSWróżką!!!!
Pzdrw.Jacek

« Odpowiedź #79 dnia: Kwiecień 14, 2005, 16:20:15 »
Pierwszy fix w zamknętym pomieszczeniu (grube ściany i betonowy strop) w odległości ok 10-16m od niewielkiego okna po ok. 2min. Ponowne właczenie po 10min fix w przeciągu 1-2s. Widzi 8-9 stalit. Ozi co jakis czas pokazuje 1-2km/h. I w największym zbliżeniu widać niewielki krążący ślad (skutek wyłączenia przez producenta Static Navigation). Choć wolę to niż zmianę pozycji co 50m przy pieszych wycieczkach bo zakładam że ślad "pływa" pewnie w mniejszych granicach.

Czy ktoś może mi poradzić jak łatwo zmierzyć "krąg rozmycia wyznaczonej pozycji" - czyli odległość między dwoma najodleglejszymi punktami raportowanymi przez GPS przy nieruchomym odbiorniku ? W jakim programie ? Myślę że będzie to dość ciekawy pomiar - pzwoli stwierdzić jak bardzo niedokładne jest wyznaczenie pozycji w tak trudnym środowisku jak zamknięte pomieszczenie (pomiar na podstawie odbitych sygnałów) i pozwoli stwierdzić czy np. na dworze gdzie jest lepsza jakość sygnału (mniej sygnałów odbitych) ten krąg będzie znacząco mniejszy

P.S Posiadacze BT338 uważajcie na zamykanie gniazda ładowania - mi 5min po otrzymaniu  GPSa owa gumka oderwała się od obudowy :( (gumowe połaczenie jest zdecydowanie za cienkie i zbyt delikatne) i teraz grozi mi jej zgubienie.

*

• 6498
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 14, 2005, 18:39:14 »
Posiadacze BT338 uważajcie na zamykanie gniazda ładowania - mi 5min po otrzymaniu  GPSa owa gumka oderwała się od obudowy :( (gumowe połaczenie jest zdecydowanie za cienkie i zbyt delikatne) i teraz grozi mi jej zgubienie.

W GPS10 w ogóle nie ma tego gumowego połączenia, więc koreczek, w czasie ładowania w samochodzie, trzeba trzymać w ustach, najlepiej w diastemie pomiędzy górnymi jedynkami (należałoby to chyba zapisać w FAQ).

« Odpowiedź #81 dnia: Kwiecień 14, 2005, 19:33:54 »
No i jaki z tych wypowiedzi płynie wniosek ?
Otóż taki, że jak zwykle mam rację ;) krytykując rozwiązania oparte na BT i chwaląc CF czy zintegrowane MIO/Yakumo.

Im więcej urządzeń do ładowania tym mniejszy komfort życia :) :)

PS. Musiałem coś napisać żeby dobić do 400 postów ;)

« Odpowiedź #82 dnia: Kwiecień 14, 2005, 20:24:47 »
Poprzednio w innym budynku miałe fix z 8-9 satelitów.
Tym razm w wielkiej płycie 6 piętro. GPS przy oknie na wschód. Fix "tylko" z 3-4 stalitów - tylko tych ze wschodniej strony nieba :) (słupki mocy sygnału od 80%-100%, pozostałe 4-5 widoczne  z siłą sygnału 0-25%). Pewnie sygnał z staelitów po zachodniej stronie nieba nie ma się od czego odbić  :) (na przeciwko nie ma żadnego bloku)

W VisualGPS w zakładce stats
wskazania Position Average po 1h logowania
Odchylenie standartowe Latitude: 9m
Odchylenie standartowe Longtitude: 10m
Odchylenie standartowe Altitude: 20m
To znaczy że moja pozycja jest wyznaczona z ok +- 10m dokładnością ?
Uważam że to całkiem nieźle jak na odbiornik "nie WASS". +- 10m w trudnych warunkach (fix tylko z 3-4 satelit) to całkiem nieżle. Na pewno lepiej niż zmiana położenia co 50m (przy poruszaniu się na piechotę) przy właczonej Static Navigation

Choć powiem że umieszczając  tym razem odbiornik 15 cm od okna spodziewałem się tym razem fixa z 8-10 satelit (choć to zupełnie inny budynek)

Ktoś wie gdzie można jakiegoś helpa znaleźć do VisualGPSce bo na ich stronie nic chyba nie ma ?

Co to jest w zakładce stats PDOP HDOP VDOP?

P.S GPS powinien być skierowany stroną z logo w kierunku okna/szyby samochodu - co oczywiście wiadomo ale nie zaszkodzi sprawdzić ;)  (po skerowaniu go diodami do okna zaobserwowałem pogorszenie siły sygnału o ok 10-15%)

[Dodano: 2005-04-14 20:49:03]
Po zapaleniu się czerwonej diody (bateria) po chwili zgubił fixa :mysli:. Choc myślę że jest to raczej związane z przesuwaniem się jednego z 3 satelit na zachód

[Dodano: 2005-04-14 21:08:30]
No to sobie sam odpowiem :)
http://149.156.40.192/sekcja/kursgps1.html

Błąd rozmycia dokładności pozycji (PDOP) - wartość wrażająca stosunek pomiędzy błędem w obliczeniu pozycji użytkownika a błędem w obliczeniu pozycji satelity. Informuje ona o tym, kiedy geometria satelitów pozwoli uzyskać najdokładniejszy wynik. Najlepszy czas dla zbierania danych może zostać wyznaczony w oparciu o raporty i wykresy prezentujące PDOP. Jest to wynik obliczeń, które biorą pod uwagę lokalizację każdego satelity w obniesieniu do pozostałych satelitów w konstelacji. Pożądana wartość błędu powinna być mniejsza od 3. Wartości większe od 7 są bardzo niekorzystne. Niskie wartości PDOP związane są z dużymi odległościami satelitów od siebie, co zwiększa prawdopodobieństwo lepszej dokładności. Wysokie wartości PDOP wskazują na małe prawdopodobieństwo lepszej dokładności. Zależność pomiędzy PDOP a błędem poziomym i pionowym DOP jest następująca: PDOP2 = HDOP2 + VDOP2.

[Dodano: 2005-04-14 21:14:51]
Fajne stronki o systemie GPS:
http://www.pwsz.chelm.pl/gps/
http://download.radioam.net/pub/packet/docs/opisgps.htm

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #83 dnia: Kwiecień 14, 2005, 22:18:07 »
Jeszcze nie mialem czasu aby dluzej pobawic sie , zrobic dokladniejsze porownania, na dzisiaj zrobilem tylko to -
Rikaline 6031 X7, Royaltek RBT 1000, Globalsat 338
[pic=http://www.totenhosen.neostrada.pl/pictures/gpsy.jpg]
Rikaline
[pic=http://www.totenhosen.neostrada.pl/pictures/rikaline.jpg]
Globalsat
[pic=http://www.totenhosen.neostrada.pl/pictures/globalsat.jpg]
Royaltek
[pic=http://www.totenhosen.neostrada.pl/pictures/royaltek.jpg]

« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 15, 2005, 00:34:14 »
Co do WAAS w BT 338 to sprawa nie jest do końca jasna. W dostarczonym do odbiornika programie gps info jest checkbox WAAS po kliknięciu którego otrzymuje komunikat
$PSRF
....OK

Czy ktoś wie jak to dokładnie sprawdzić czy jest ten WAAS czy go nie ma ?

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 15, 2005, 02:30:24 »
Moi (Adam Kubicki):  napisałeś "Co powiesz na to co niżej? Cytat nie pochodzi ze stron rybnetu (z całym szacunkiem), tylko stąd:
http://www.pocketgps.co.uk/xtracornoxtrac.php
Wydaje się, że jest to źródło nie gorsze od rybnetu, zaś informacje nieco bardziej aktualne od tych Twoich z 1996 roku."

Dziwna dyskusja z Tobą... czy ty naprawdę uważasz, że ktoś z rybnetu popełnił tego PDF'a do którego odsyłałem?  

Poza tym - to, że znalazłeś w sieci miejsce w którym coś pisze, niekoniecznie oznacza, że jest to informacja prawidłowa i scisła. Zgaduję, że autor pisząc najsilniejsze wcale nie myślał o sile sygnału a być może zastosował skrót myślowy dla zobrazowania jakiegoś tematu bez wgłębiania się w szczegóły.

Gdybyś był uprzejmy zajrzeć do podanego przeze mnie źródła znajdziesz tam rodział, który tłumaczy dlaczego pomiar dokonany w oparciu o satelity będące blisko siebie (na nieboskłonie) jest mniej dokładny od pomiaru wykonanego w oparciu o dane z satelit znajdujących się w różnych częściach nieba.

I teraz dochodzimy do sedna - gdyby odbiornik brał do obliczeń siłę najmocniejszych pod względem sygnału satelit to zazwyczaj byłyby to satelity znajdujące się nad tobą w zenicie, lub w innej dobrze widocznej dla ciebie części nieba. Przez co zazwyczaj wybierane byłyby satelity leżące blisko siebie - co byłoby niekorzystne dla dokładności pomiaru.

Nie jest trudno sprawdzić iż odbiornik z 3-4 satelitami ułożonymi blisko siebie pokazuje zazwyczaj dokładność rzędu 20-25metrów. Tymczasem kiedy wejdziesz na otwarty teren i pokażą się dodatkowo satelity znajdujące się nieco dalej to dokładność wzrasta.

Gdyby odbiornik pobierał dane TYLKO z 4 najmocniejszych satelit, to nie wziąłby pod uwagę tych znajdujących się niżej (gdyż ma do nich dalej i sygnał od nich zawsze będzie nieco słabszy niż z tych satelit które właśnie przelatują ci nad głową).

Generalnie polecam nieco praktyki. Odłączyć czasem odbiornik od komputera i pobiegać z nim nieco po lesie - a wszystkie teorie zaczną się układać w jedną całość. Byc może nawet okaże się iż wiedza 1996 roku tak bardzo się nie zdezaktualizowała a zasada działana systemu GTP pozostaje niezmienna mimo wprowadzania przez producentów coraz to nowych modeli BT-GPSów.

Oczywiście rozumiem, że ten post jest nieco poza głównym tematem wątku - bo mowa jest przecież o konkretnym odbiorniku, ale myślę że nikomu nie zaszkodzi mała porcja praktycznej wiedzy ogólnej.

Pozdrawiam

*

• 6498
« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 15, 2005, 12:29:18 »
Cytat: falcon
Dziwna dyskusja z Tobą... czy ty naprawdę uważasz, że ktoś z rybnetu popełnił tego PDF'a do którego odsyłałem?

Nie, nie uważam, bo mam tego pdf'a i wiem kto jest autorem.
Chodziło mi oto, że rybnet jest sieciowym ośrodkiem GPS-owych outdoorowców, szeroko uznawanym za bardzo dobre źródło informacji. I słusznie. Ale są też inne źródła...

Poza tym - to, że znalazłeś w sieci miejsce w którym coś pisze, niekoniecznie oznacza, że jest to informacja prawidłowa i scisła. Zgaduję, że autor pisząc najsilniejsze wcale nie myślał o sile sygnału a być może zastosował skrót myślowy dla zobrazowania jakiegoś tematu bez wgłębiania się w szczegóły.

I to jest właśnie esencja problemu. Nie każde źródło (ba!, chyba nie ma takiego) należy traktować jako wyrocznię i jedyne źródło prawdy objawionej.
Gdyby G.T. French napisał 10 lat temu w przywołanej przez Ciebie książce, że odbiorniki GPS wyliczają pozycję w istotnej mierze na podstawie sygnałów odbitych, to zostałby uznany za heretyka i/lub uprawiającego SciFi. A dziś wygląda to nieco inaczej...

Poza tym, wszyscy stosujemy skróty myślowe, w dodatku opisujemy sytuacje najczęściej się zdarzające, abstrahując od przypadków szczególnych.
No i, chcąc nie chcąc, wielu przyswaja/przejmuje sposób ekspresji od marketoidów, który maksymalnie upraszcza rzeczy często dość skomplikowane. Sam biję się tu w pierś.

Gdybyś był uprzejmy zajrzeć do podanego przeze mnie źródła znajdziesz tam rodział, który tłumaczy dlaczego pomiar dokonany w oparciu o satelity będące blisko siebie (na nieboskłonie) jest mniej dokładny od pomiaru wykonanego w oparciu o dane z satelit znajdujących się w różnych częściach nieba.

Ależ to wynika z dosyć oczywistych zasad fizyki i matematyki oraz ich przełożenia na formuły arytmetyczne i algorytmy w sofcie. Tyle tylko, że kontekstem naszej dyskusji jest przede wszystkim ustalanie lokalizacji w "urban canyons".

I teraz dochodzimy do sedna - gdyby odbiornik brał do obliczeń siłę najmocniejszych pod względem sygnału satelit to zazwyczaj byłyby to satelity znajdujące się nad tobą w zenicie, lub w innej dobrze widocznej dla ciebie części nieba. Przez co zazwyczaj wybierane byłyby satelity leżące blisko siebie - co byłoby niekorzystne dla dokładności pomiaru.

Ale to sedno również jest takie, że gdyby odbiornik brał do obliczeń wyłącznie sygnały uzyskiwane bezpośrednio z satelity, odrzucając sygnały odbite jako "noise" (jak to określa G.T. French), to w tychże wielkomiejskich kanionach byłby najczęściej kompletnie bezużyteczny.

Nie jest trudno sprawdzić iż odbiornik z 3-4 satelitami ułożonymi blisko siebie pokazuje zazwyczaj dokładność rzędu 20-25metrów. Tymczasem kiedy wejdziesz na otwarty teren i pokażą się dodatkowo satelity znajdujące się nieco dalej to dokładność wzrasta.

A jeśli chip+soft odpowiednio potrafią wykorzystać sygnały odbite, to dokładność pozycjonowania w sąsiedztwie wysokich zabudowań wzrasta w sposób istotny.

Gdyby odbiornik pobierał dane TYLKO z 4 najmocniejszych satelit, to nie wziąłby pod uwagę tych znajdujących się niżej (gdyż ma do nich dalej i sygnał od nich zawsze będzie nieco słabszy niż z tych satelit które właśnie przelatują ci nad głową).

Z drugiej zaś strony, gdyby brał pod uwagę satelity nisko położone, bo są najlepszym punktem odniesienia dla pozycjonowania, to ilość zakłóceń czyniłaby wynik obliczeń nieakceptowalnym w normalnych zastosowaniach. Tak nie jest, o czym sam piszesz i co wydaje się oczywistym. Znów wchodzimy w sferę skrótów myślowych, których naprawdę trudno się ustrzec.
Abstrahując od faktu, że czasami wykorzystanie tylko satelitów skupionych nad głową jest jedyną możliwością ustalenia pozycji.
A bywa też, że z satelity znacznie bardziej odległego dociera znacznie mocniejszy sygnał, czyż nie?

Z pewnością algorytmy pozycjonowania stosują jakiś "złoty środek" sparametryzowany matematycznie.
Tak na prawdę, to rozmawiamy o teorii nie wiedząc nic (lub niewiele) o faktycznych modelach matematycznych stosowanych we współczesnych urządzeniach GPS, a także o zjawiskach fizycznych, które mogą być dziś brane pod uwagę - dzięki postępowi technicznemu - w algorytmach pozycjonowania. Moc mikroprocesorów oraz wielkość pamięci dostępnej dla firmware i obliczeń rośnie w odbiornikach GPS bardzo szybko.

Oczywiście, praw fizyki i reguł matematycznych nikt nie zmieni, lecz może niektóre z nich wykorzystywać lub nie, czynić bardziej lub mniej istotnymi w obliczeniach. Sądzę, że mogą to być jedne z najściślej chronionych tajemnic producentów odbiorników GPS. Stąd też konieczność częstego poruszania się w sferze domniemań.

Generalnie polecam nieco praktyki. Odłączyć czasem odbiornik od komputera i pobiegać z nim nieco po lesie - a wszystkie teorie zaczną się układać w jedną całość. Byc może nawet okaże się iż wiedza 1996 roku tak bardzo się nie zdezaktualizowała a zasada działana systemu GTP pozostaje niezmienna mimo wprowadzania przez producentów coraz to nowych modeli BT-GPSów.

Bo fizyka, matematyka i sam system GPS nie zmieniły się od tego czasu w stopniu mającym w naszej dyskusji jakiekolwiek znaczenie. Ale same odbiorniki (zaimplementowane technologie) - w stopniu bardzo istotnym.

Oczywiście rozumiem, że ten post jest nieco poza głównym tematem wątku - bo mowa jest przecież o konkretnym odbiorniku, ale myślę że nikomu nie zaszkodzi mała porcja praktycznej wiedzy ogólnej.

Amen.

Pozdrawiam

Również.

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 15, 2005, 20:30:35 »
Dzisiaj odebrałem to cudeńko (miało być wczoraj ale kurier nie mógł znależć mojej miejscowości ...). Odbiornik po prostu SUPER.

Co do WAAS w BT 338 to sprawa nie jest do końca jasna. W dostarczonym do odbiornika programie gps info jest checkbox WAAS po kliknięciu którego otrzymuje komunikat
$PSRF
....OK

Czy ktoś wie jak to dokładnie sprawdzić czy jest ten WAAS czy go nie ma ?

U mnie jest tak samo.
To jak w końcu jest z tym WAAS-em?

« Odpowiedź #88 dnia: Kwiecień 15, 2005, 20:55:12 »
To jest pewnie uniwersalny soft dla globalsata.
Wszystkie opisy techn. i kontakty z globalsatem informują, że nie ma WAASa.Podobno następny model ma mieć WAAS(pisano o tym w wcześniejszych wątkach)
Chociaż w manualu ver.1.05 do 338 stoi: "WAAS enabled  - 5m 2D RMS ( SA off)
I moje pytanie: Czy da się ingerować w jakiś sposób w soft 338 ?
Updata, własne ustawienia ?

« Odpowiedź #89 dnia: Kwiecień 15, 2005, 22:32:25 »
Cytat: jacek123
Czy da się ingerować w jakiś sposób w soft 338 ?
Updata, własne ustawienia ?

Można sobie na przykład włączyć Static Navigation (przy użyciu SiRFdemo PC), które dla odbiorników SiRF III powinno być dla celów nawigacji samochodowej właczone (globalsat wyłączył na skutek presji użytkowników BT338) http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=25575

Inne programy do "grzebania" w ustawieniach to:
SiRF Tweak/GPS Tweak http://sirftweak.networktroubles.org/sirftweak.php

Mozna między innymi ustawić wygładzenie ścieżki (Track Smoothing) , zachowanie się przy fixie jedynie z 3 satelitów itp. Aczkolwiek bezwzględnie należy mieć świadomość tego co się robi bo można trochę namieszać !!