GlobalSat BT GPS Receiver BT-338

• 159 Odpowiedzi
  • 15091 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline P@blo

• **
  • 178
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 11, 2005, 20:27:43 »
to ja wpadne pewnie jakos w sobote :). jesli jestescie czynni. a powiedz gdzie dokladnie w tym geancie szukac bo to duzy sklep...

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 11, 2005, 22:56:10 »
Czytam ten wątek i włos mi się jerzy na głowie...

Panowie... wypisujecie takie głupoty na temat GPS, że admin powinien skasować ten wątek zanim go google zindeksuje...

Chodzi mi przede wszystkim o wypowiedź Moi (Adam Kubicki):

"o ile pamiętam, standardowy odbiornik GPS wylicza pozycję na podstawie sygnałów z 4 satelitów o najmocniejszym sygnale"

Nie wiem gdzie kolega to zapamiętał, ale najlepiej by było gdyby o tym natychmiast zapomniał.
Inni którzy to przeczytali - również powinni wiedzieć, że ta teoria jest zupełnie błędna.

Wszystkim zainteresowanym jak naprawdę działa GPS polecam:
1. FAQ grupy dyskusyjnej pl.rec.gps : http://plrecgps.pp.org.pl/bin/view/GPS/FaqPlRecGps

2. Dokument "Understanding GPS" (do znalezienia tutaj:  ftp://gps:altplgps@gps.rybnet.pl/doc/understanding%20the%20gps.pdf )
UWAGA Plik ma 11MB i lepiej go zapisać na dysk niż sciągać do czytania w przeglądarce. Dla zainteresowanych działaniem
polecam szczególnie strony od 33 do 45

Dla tych, którym się nie będzie chciało czytać poleconej lektury dodam tylko że GPS do obliczania pozycji wykorzystuje dane z każdego widocznego satelity. Każdy kolejny satelita zwiększa dokładność pomiaru.
Ignorowane są satelity znajdujące się nisko nad horyzontem gdyż sygnał z nich ma dłuższą drogę do przebycia w atmosferze, przez co ich uwzględnienie raczej nie polepszy dokładności - wręcz może pogorszyć.

Coś takiego jak siła sygnału nie jest brane pod uwagę - jeżeli odbiornik jest w stanie zrozumieć dane z jakiegoś satelity, to je uwzględnia w obliczeniach i tyle.

Po szczegóły odsyłam do w/w publikacji.

Pozdrawiam

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 11, 2005, 23:54:25 »
Falcon, masz jak zwykle ciekawy sposób dyskusji. Spadasz jak jastrząb, zrobisz komuś w locie kupę na głowę i odlatujesz.

Co powiesz na to co niżej? Cytat nie pochodzi ze stron rybnetu (z całym szacunkiem), tylko stąd:
http://www.pocketgps.co.uk/xtracornoxtrac.php
Wydaje się, że jest to źródło nie gorsze od rybnetu, zaś informacje nieco bardziej aktualne od tych Twoich z 1996 roku.

How do conventional GPS Receivers operate ?

So I now understand that SiRFXTrac gives high sensitivity, but what does that translate to me and my GPS Receiver ?  When you switch on your GPS Receiver, you will see a maximum of 12 satellites (12-all-in-view) out of around 28-29 Satellites that are live and orbiting the earth and fully functional.  You don't see the remainder 16-17 satellites because they're physically out of view.  They're probably on the other side of the earth from where you are at present, so you don't physically have a direct line of sight to these satellites.  When we say direct line of sight, it doesn't mean that you can see them, but it does mean that you signals cannot be rebounded off of other objects like the sun, the moon, other satellites which aren't GPS.  On an average day, many people will see themselves getting between 5-7 sats on average.  You may only get 3 or 4, or you may get 8 or 9 sats.  On a good day, if you're positioned correctly at the right time of the day, you can get to see a 11 or 12 sat fix, but it's fairly rare, the average is usually 5-7 sats.  What the current SiRF chipsets do is hunt out the satellites and can quickly tell which satellites are being received weaker than others.  When a satellite is high in the sky (e.g. above you) then you will get a very strong signal from the satellite.  When a satellite is low on the horizon, it has a greater chance of having it's signal reduced by the earths ionosphere, and other objects that line the horizon like trees, buildings etc.  Normal GPS Receivers will hunt out the stronger signals and discard the weaker signals, so if you have 4 strong signals, and 3 weak signals, then the 3 weak signals will usually be discarded.  

How XTrac brings in better performance and possibly accuracy

The XTrac software/firmware basically acquires a fix on the stronger satellites first, but then continues to attack the weaker satellite signals to build a bigger picture, and works hard at bringing in a fix for the weaker satellites.  This means that TTFF time can be extended in some cases or continuous, and due to this you may experience a brief lag on a map depending on the software you use when you are using your GPS Receiver in XTrac mode.  But why bring in more satellites that are weak ?  Well if you're in heavy foliage or in a covered car park, you will probably not be able to receive a fix.  If XTrac can sniff out the weaker signals and over time give you a better fix, then when you are under cover you may still be able to receive a fix.  It's all about sensitivity.

So what is XTrac ?  

XTrac is a firmware on the SiRF chipset that will boost the sensitivity of a GPS receiver.  It does so by acquiring more signal from weaker satellites before it calculates your position.  For example, a normal GPS will acquire signals from 4 satellites with the strongest signals to calculate your position.  In the XTrac mode, the GPS will acquire signals from 2 more weaker satellites (total 6 satellites) before outputting a position.

Nie chce mi się szukać dalej, w dalszych czeluściach internetu.

Nawet jeśli powinienem dodać słowa "co najmniej", to nie zmienia to faktu, że żadnych herezji nie wypisuję. W przeciwieństwie do Ciebie.

[Dodano: 2005-04-12 00:42:45]
Cytat: Moi
Falcon, masz jak zwykle ciekawy sposób dyskusji. Spadasz jak jastrząb, zrobisz komuś w locie kupę na głowę i odlatujesz.

Sorry, pomyliłem Cię z innym falconem. Nawet się zdziwiłem, że Ci wcięło avatara.
Tak czy inaczej, możesz już przyczesać zjeżony włos...

« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 12, 2005, 09:36:51 »
Im więcej dyskusji - tym więcej informacji, szczególnie dla mnie laika.
Z tego co wiem, niestety opóźni się dostawa 338 do W-wy.
Będzie dopiero jutro - wiadomość od dystrybutora GlobalSata.
Jacek
PS. moim marzeniem jest zobaczyć w końcu test porównawczy Rikaline 6031 lub lepiej 6033 z Globalsatem 338.
Praktyka wg mnie wyjaśniłaby wszelkie wątpliwości , bo jak wiadomo teoria nie zawsze idzie w parze z realiami.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 12, 2005, 10:36:51 »
Ma moze ktos telefon do Globalsat-u PL ? Jakos nie moge go znalezc
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 12, 2005, 10:48:18 »
Entre Net Systems
Dział handlowy, sprzedaż hurtowa:
Entre Net Systems, ul. Modularna 24, 02-238 Warszawa
tel.fax: (22) 868 58 57 (22) 846 12 70 entre@entre.pl
http://www.entre.pl

Sklep Firmowy 'Wiejska'
ul. Wiejska 12A, 00-490 Warszawa
tel/fax: (22) 628 86 32 e-mail: artur@entre.pl

Sklep Firmowy 'Janki'
ul. Mszczonowska 3, 05-090 Janki k/Warszawy
Pasaż Handlowy przy C.H. 'Geant'
tel. (22) 711 35 21 e-mail: janki@entre.pl

W zachodnio-pomorskim nie ma.
http://www.globalsat.pl/dystrybucja.php

*

• 6498
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 12, 2005, 15:59:29 »
Czy ktokolwiek z zamawiających dostał jakiekolwiek potwierdzenie, że dziś (wtorek, 12.04) odbiornik BT-338 do niego wyjechał?

« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 12, 2005, 16:02:59 »
Chyba nikt nie mógł dostać , bo jeszcze ich nie ma u dystrybutora.

*

• 6498
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 12, 2005, 16:26:21 »
Sorry nieprecyzyjne pytanie - z zamawiających bezpośrednio w GlobalSat Polska, skąd miały być rozsyłane już od dziś.

« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 12, 2005, 20:27:26 »
Moi , nie masz za co przepraszać, ja pisałem o firmie Entre z W-wy, która jest mazowieckim dystrybutorem (adresy powyżej)G-sata.
Rano otrzymałem info, że moge odebrać sprzęt jutro bo przesunął się termin dostawy.Podejrzewam, że moze dotyczyć to całego kraju.
Jacek

*

Offline Math

• 27
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 12, 2005, 21:00:08 »
Na stronie http://www.globalsat.com.pl/ jest link 'zamów teraz', ktory wysyła najzwyklejszy list do GlobalSatu PL. Czy wy w ten sposób zamawialiście, czy może u lokalnych dystrybutorów. Troche nie wyobrażam sobie sytuacji, że napisze im: '...wyślijcie mi na adres...' i oni wyślą...

*

• 6498
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 12, 2005, 21:24:31 »
Cytat: Math
Troche nie wyobrażam sobie sytuacji, że napisze im: '...wyślijcie mi na adres...' i oni wyślą...
A jednak...

*

Offline Math

• 27
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 12, 2005, 21:39:34 »
Tak więc zrobiłem i czekam...
Przydałoby się jednak jakieś potwierdzenie. Czy ktoś z was dostał mail potwierdzający zamówienie?

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 12, 2005, 21:58:07 »
Witam.
Wysłałem wczoraj maila do GlobalSat z zamówieniem, podałem dane i adres a na końcu dopisałem pytanie o formę płatności.
Otrzymałem na tego maila odpowiedź - chyba można to traktować jako potwierdzenie przyjęcia zamówienia:

"Witam
tak platnosc przy odbiorze. Koszt spedycji 20 zł.

Pozdrawiam
Marcin"

*

• 6498
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 12, 2005, 22:04:02 »
A nie dostałeś w tym mailu informacji o terminie wysyłki?

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 12, 2005, 22:05:03 »
Niestety nie.

« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 12, 2005, 22:34:44 »
NO, coś czuję, że Globalsat 338 będzie przebojem handlowym tego roku...
a rikaline śpi, śpi, śpi a jak się obudzi, to z ręką w nocniku.

*

Offline P@blo

• **
  • 178
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 12, 2005, 22:54:46 »
wie juz ktos cos o tym WAAS-ie (czy jest czy go nie ma)? jesli to mozliwe niech sie wypowie ktos kompetentny i powie na ile to jest istotne dla przecietnego urzytkownika gps'u. czy bardziej sie oplaca kupic ten model czy inny w podobnej cenie o gorszej czulosci i ze sledzeniem max 12 satelit ale za to napewno z WAAS-em??

*

Offline nrg

• *
  • 96
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 13, 2005, 09:48:32 »
Właśnie dostałem maila od Globalsatu ze paczka została wysłana tak więc dotrze do mnie i do Was tez :) dopiero jutro, paczka wysłana jest spedytorem GLS.

« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 13, 2005, 09:53:23 »
Przyłączam się do prośby P@blo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Około południa mam odebrać 338.
Niech ktoś w końcu napisze, czy w normalnej, wielkomiejskiej eksploatacji GPSa , stawiać na waasa czy sirfaIII ?

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 13, 2005, 09:54:24 »
Rowniez dostalem potwierdzenie , dzisiaj paczka wychodzi (koncowy koszt - 619pln, dostalem potwierdzenie mailowe+ nr.listu przewozowego), wysylaja GLS-em, jutro powinna byc juz u mnie :)

« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 13, 2005, 10:49:12 »
Do Jacek123
Nie mam zbyt wielkiej wiedzy o WASS, więc na początek przytoczę tu wypowiedź GPSmaniaka
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9123#45455

"Czy warto używać WASS w Polsce ? Do celów turytycznych czy nawigacji samochodowej odpalanie WASS nie ma sensu, bo i tak mapy są obarczone większym błędem niż 1 czy nawet 5m. Oczywiście soft wykonuje "przyciąganie do drogi", więc nam się wydaje że idealnie trafiamy w punkt, ale tak nie jest, o czym już kiedyś na tym forum pisałem."

Z tego co pamiętam to wass ma sens jedynie w lotnictwie (większa dokładność pomiaru wysokości - standardowe odbiorniki są ponoć bardzo niedokładne - wysokość w nich mocno pływa) i do pomiarów np. pola powierzchni lub odległości między punktami. (oczywiście mozliwe ze cos pokrecilem :) )

Poza tym jaka jest szansa w wąskiej uliczce między kamienicami złapać słaby sygnał z satelit "33" "34" i "39" lub "44" aby móc korzystać z WASS? A poza miastem jadąc samochodem nikt chyba nie potrzebuje dokladności 1m (choćby np. dlatego że skrzyżowania są co kilometr a dokładność dopasowania mapy w najlepszym przypadku wynosi kilka metrów )   .

W mieście, gdzie łatwo się zgubić, przydaje się za to złapać sygnał odbity (tak jak to robi SiRF III) gdzie nic go nie łapie z powodu wysokiej zabudowy i wąskich uliczek.

Tak więc w mojej opinii (i wg. mojej wiedzy) jeśli potrzebujesz odbiornika samochodowego wybierz SiRF III
(Z tego co się orientuje to SiRF II XT2 i WASS się wzajemnie wykluczają  - albo jedno czyli tryb XT albo drugie czyli WASS. Może z SiRF III jest podobnie)

« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 13, 2005, 10:53:31 »
Dzięki m_marcin, trochę mi pomogłeś...

« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 13, 2005, 11:12:57 »
A jak Globalsat 338 ma się do Rikaline 6031 X7 ?

> czy także jest auto ON/OFF po odpaleniu BT ?
> czy śmiga 20 godz. na baterii
> rozmiary pudełka ??
> czy 338 zbudowany jest na SIRF III ? Rikaline bazuje na SIRF II?XTRAC

« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 13, 2005, 11:32:18 »
Jak ma się jakościowo do Rikaline to trudno powiedzieć na razie :)
http://www.globalsat.com.tw/english/products_detail.php?main_id=21&p_id=106
Jest już czarna wersja (pewnie mniej się rzuca w oczy na podszybiu - ale latem będzie mu trochę cieplej  B)  )

BT338
-Ma auto off po 10 min braku połaczenia (nie ma auto on - trzeba właczać przyciskiem)
-Smiga okolo 20h
-Jest malutki
-Tak jest to SiRF III a rikaline to SiRF II XT2

« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 13, 2005, 11:58:30 »
Własnie mam go w ręku(338). Rzeczywiście jest b.mały, łatwo ukryć w zamkniętej dłoni. Wykonanie -b.przyzwoite.Do tego płytka, 2 ładowarki i całkiem przyzwoite etui z szlufką do paska.
Z tego co wiem, to towar deficytowy. Dystrybutor mazowiecki dostał tylko 6 szt. Testy tech. muszę niestety przełożyć na noc. Narazie się ładuje.

*

• 6498
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 13, 2005, 14:51:03 »
Cytat: claude_szz
Rowniez dostalem potwierdzenie , dzisiaj paczka wychodzi (koncowy koszt - 619pln, dostalem potwierdzenie mailowe+ nr.listu przewozowego), wysylaja GLS-em, jutro powinna byc juz u mnie :)

A sprawdziłeś nr przesyłki w trackingu GLS (http://tracking.szybkapaczka.com.pl/cgi-bin/ttrp?lng=POL)?
Jeśli tak, to z jakim efektem?

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 13, 2005, 14:59:21 »
Numer mam ale jeszcze niewiele moge sprawdzic, podejrzewam , ze fizycznie pojawi sie w ich systemie poznym popoludniem, teraz pewnie na paczke zostal nalepiony list przewozowy i czeka az zabierze to ich kurier

« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 13, 2005, 15:06:20 »
338:No na razie na gpsinfo mam dosyć mocny sygnał z 4 satelitów około 4m od okna a w oknie alum. żaluzje, budynek konstrukcja stalowa,
a na zewnątrz sygnał z 9 teran mocno zabudowany.
Wyglada na to (dla mnie laika), że jest b.czuły