GlobalSat BT GPS Receiver BT-338

• 159 Odpowiedzi
  • 15027 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #90 dnia: Kwiecień 15, 2005, 22:37:15 »
???"Można sobie na przykład włączyć Static Navigation (przy użyciu SiRFdemo PC), które dla odbiorników SiRF III powinno być dla celów nawigacji samochodowej właczone (globalsat wyłączył na skutek presji użytkowników BT338) "???

Dzięki, ale wyjaśnij mi dlaczego powinno być włączone ?( myślałem, że jest odwrotnie)
Jacek

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #91 dnia: Kwiecień 15, 2005, 22:59:22 »
Cytat: piotrmulticom
Dzisiaj odebrałem to cudeńko (miało być wczoraj ale kurier nie mógł znależć mojej miejscowości ...)
gosciu mial problemy ze znalezieniem Pabianic? hmm... to ja proponuje tej firmie kurierskiej albo zmiane pracownikow albo wyposazenie ich w sprzet GPS z jakims dobrym programem do nawigacji... porazka

« Odpowiedź #92 dnia: Kwiecień 15, 2005, 23:01:10 »
Cytat: jacek123
Dzięki, ale wyjaśnij mi dlaczego powinno być włączone ?( myślałem, że jest odwrotnie)
Jacek

No to cytat z artykułu na gpspassion

Current road navigation software is designed for GPS receivers that only operate with good signals so accuracy will be in the 15 meter area. Such software will "snap" the position to the closest road so in a dense urban area, with degraded accuracy it's going to be easy to make the wrong decision and produce "uncosmetic" results and possibly force a trip recalculation.

Instead of redesigning navigation software to take this account (one could imagine some type of dynamic filtering based on DOP) and risk increasing the processing load on the PDA and hurt user experience, the easy fix is to implement this fix directly by having GPS manufacturers activate "Static Navigation" by default and therefore freeze the position using some complex algorithms mainly speed dependent. The problem with this is that this will considerably hurt low speed pedestrian use, with the speed staying on "0" and 50 meter jumps (update threshhold). If you want to use your GPS receiver outside your car, you'll need to disable SN.

Oczywiście mi przy wyłaczonym StaticNavigation wszystko chodzi świetnie - ale to dlatego że przez większość czasu mam mocny sygnał z 8-9 satelit.
W trudnych warunkach (słaby sygnał w wysokiej zabudowie jedynie z 3 satelit)  gdy staniesz na światłach i masz wyłaczony StaticNavigation twoja pozycja  może się "poruszać" w "ekstremalnym" przypadku nawet o kilkadziesiąt metrów program nawigacyjny może nagle stwierdzić że skręciłeś w prawo (a masz jechać prosto) i przeliczyć trasę na nowo. Gdy masz właczony StaticNavigation jak zwolnisz do kilku km/h twoja pozycja zamarza dopóki nie przyspieszysz badz sie nie przemiescisz się o 50m. Domyślnie w SiRF III jest to właczone ponieważ został on zaprojektowany z myślą o nawigacji samochodowej

« Odpowiedź #93 dnia: Kwiecień 15, 2005, 23:06:31 »
OK, Marcin , nie przeczytałem całego artykułu z gpspassion.
Zaraz dokończę.
Dzięki

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #94 dnia: Kwiecień 15, 2005, 23:17:26 »
Wstępne wrażenia z pierwszych paru chwil używania BT-338:

- nie jestem w stanie uruchomić dołączonego do urządzenia programu GPSInfo, natomiast z VisualGPS pracuje bez zarzutów,
- dziwnie się zachowuje wskaźnik połączenia w BT Manager'ze, chwilami pokazuje o lub bardzo słaby sygnał, chwilami dobry. Trochę to dziwne gdyż GPS leży aktualnie ok 1,2 m od PDA h6340,
- przed chwilą po wyniesieniu na odkrytą przestrzeń zlokalizował 10 satelitów i pobierał z nich wszystkich sygnał (dane lokalizacji N 52 , E 020 , wysokość ok 108,9), w ciągu 20 minut obserwacji ilość satelitów w polu widzenia średnio 8-10 (min. 2, max 10), sygnał pobierany z od 3 do 10 satelitów.
- po przyniesieniu do domu i położeniu na parapecie okna (budynki w budownictwie tradycyjnym, 4 piętrowe oddalone od siebie na ok 20m, mieszkam na parterze, okno jest zasłonięte balkonem piętra) nadal widzi 10 satelitów (to prawdopodobnie pamięć), ale sygnał pobiera z 4-5,
- najdziwniejsze są wskazania kompasu, który przy nieruchomym urządzeniu leżącym właśnie na parapecie różnią się o 180st.
- o "pływaniu" danych dotyczących wysokości nad poziomem morza i rzekomej szybkości poruszania się nie wspominam, bo już wiem, że to się dzieje.

Proszę wziąć pod uwagę, że jestem świeżym (nie jak Constar) użytkownikiem GPS'a, a do tego jeszcze nie mam żadnego oprogramowania typu AM. Czy ktoś może skomentować (porównać ze swoim urządzeniem, doświadczeniem) ten opis i podzielić się uwagami?!?

PS

- po schowaniu GPS'a do kieszeni sygnał znacząco spada!! Gdzie ta czułość!! Co gorsza po oddaleniu GPS'a od PDA na 2-3 metry gubi się kontakt BT i kicha!!! Czy ktoś to też zauważył?!?!?
- zatyczka od gniazda ładowania faktycznie gów%#@na. Jeszcze jej nie oberwałem, ale chyba jestem blisko ;)
- na dołączonym ładnym etui rozmiar szlufki na pasek tylko na "elegancki" rodzaj czyli dość wąski rozmiar. Paska typu turystycznego lub do jeansów  (szerokie) nie ma siły włożyć! MIły i ładny gadżet, ale nie do końca użyteczny.

Polecam Regulamin forum !!

« Odpowiedź #95 dnia: Kwiecień 15, 2005, 23:29:25 »
Cytat: MaDuch

- nie jestem w stanie uruchomić dołączonego do urządzenia programu GPSInfo, natomiast z VisualGPS pracuje bez zarzutów

A masz w tym programie wybrany port com 8 i szybkość 38400 ?

- dziwnie się zachowuje wskaźnik połączenia w BT Manager'ze, chwilami pokazuje o lub bardzo słaby sygnał, chwilami dobry. Trochę to dziwne gdyż GPS leży aktualnie ok 1,2 m od PDA h6340

Mi tak też się zachowuje ale przy odległości 6m gdy gps był w plecaku na drugim końcu pokoju (pocket to IPAQ hx2415)

- przed chwilą po wyniesieniu na odkrytą przestrzeń zlokalizował 10 satelitów i pobierał z nich wszystkich sygnał (dane lokalizacji N 52 , E 020 , wysokość ok 108,9), w ciągu 20 minut obserwacji ilość satelitów w polu widzenia średnio 8-10 (min. 2, max 10), sygnał pobierany z od 3 do 10 satelitów.
- po przyniesieniu do domu i położeniu na parapecie okna (budynki w budownictwie tradycyjnym, 4 piętrowe oddalone od siebie na ok 20m, mieszkam na parterze, okno jest zasłonięte balkonem piętra) nadal widzi 10 satelitów (to prawdopodobnie pamięć), ale sygnał pobiera z 4-5,

Wszytko w normie. Ale teraz to już wiemy gdzie dokładnie mieszkasz :))

- najdziwniejsze są wskazania kompasu, który przy nieruchomym urządzeniu leżącym właśnie na parapecie różnią się o 180st.
-

To proponuje doświadczenie:

Weź zestaw w dłoń i wyjdź na dwór.
Biegnij lekim truchtem w kierunku północnym i obserwuj wskazanie kompasu !

(Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać :) )

GPS nie ma żadnego wbudowanego kompasu - wskazanie kompasu jest wyliczane na podstawie przesunięcia/zmiany twojej pozycji - gdy poruszasz się na wschód kompas wskaże wschód przed tobą, gdy poruszasz się na północ ...... itp.
Podobnie ze wskazaniem prędkości - jest obliczana na podstawie zmiany położenia w odcinku czasu.

[Dodano: 2005-04-15 23:33:00]
Co do etui proponuje nast rozwiązanie - kupić smycz z pętelką na końcu.
Pętelke przewlekamy przez uszko z tył GPSA i wkładamy odwrotnie do etui (uszkiem do góry).
Zamykamy etui i wieszamy na szyi - rozwiązanie turystyczne gotowe.
Choć po włożeniu do kieszeni plecaka też nieźle działa (byle by anteną na zewnątrz :) ) - bo co ma nie działać jak w etui działa, to i kieszni plecaka będzie - choć faktycznie pogarsza się sygnał z satelitów po stronie nieba do której jesteś zwrócony twarzą (gdy masz plecak na plecach - bo plecak i ty zasłaniasz mu satelity).

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #96 dnia: Kwiecień 15, 2005, 23:43:38 »
Cytat: m_marcin

- nie jestem w stanie uruchomić dołączonego do urządzenia programu GPSInfo, natomiast z VisualGPS pracuje bez zarzutów

A masz w tym programie wybrany port com 8 i szybkość 38400 ?

Próbowałem ustawiać wszystkie dostępne COMy i na żadnym nie widzi tego programu. Na VisualGPS działa, ale na COM7 przy szybkości 38400.

- dziwnie się zachowuje wskaźnik połączenia w BT Manager'ze, chwilami pokazuje o lub bardzo słaby sygnał, chwilami dobry. Trochę to dziwne gdyż GPS leży aktualnie ok 1,2 m od PDA h6340

Mi tak też się zachowuje ale przy odległości 6m gdy gps był w plecaku na drugim końcu pokoju (pocket to IPAQ hx2210)

Gdyby tak było to by mi to nie przeszkadzało, ale nie jest i to mnie trochę na razie dziwi, za chwilę pewnie zacznie wkurzać.

Ryzyk-fizyk, turdno, ale po pierwsze to pozycja z parkingu osiedlowego, więc nie do końca. A po drugie to podałem specjalnie jakby ktoś kwestionował 10 widzianych satelitów.

-

To proponuje doświadczenie:

Weź zestaw w dłoń i wyjdź na dwór.
Biegnij lekim truchtem w kierunku północnym i obserwuj wskazanie kompasu !

(Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać :) )

GPS nie ma żadnego wbudowanego kompasu - wskazanie kompasu jest wyliczane na podstawie przesunięcia/zmiany twojej pozycji - gdy poruszasz się na wschód kompas wskaże wschód przed tobą, gdy poruszasz się na północ ...... itp.
Podobnie ze wskazaniem prędkości - jest obliczana na podstawie zmiany położenia w odcinku czasu.

Jak mogłeś przeczytać - to mój pierwszy GPS, mam go od 17 dzisiaj, nie mam specjalnie pojęcia o nawigacji, choć staram się sporo czytać. Stąd prośba o pomoc. Ale spoko, ja też bywam złośliwy ;)

[Dodano: 2005-04-15 23:33:00]
Co do etui proponuje nast rozwiązanie - kupić smycz z pętelką na końcu.
Pętelke przewlekamy przez uszko z tył GPSA i wkładamy odwrotnie do etui (uszkiem do góry).
Zamykamy etui i wieszamy na szyi - rozwiązanie turystyczne gotowe.
Choć po włożeniu do kieszeni plecaka też nieźle działa (byle by anteną na zewnątrz :) )

Miejsce na smycz zauważyłem, aż tak źle ze mną nie jest. Po prostu skomentowałem stan faktyczny. Na ogół nie używa się GPS'a do spacerów po parku, choć ja pewnie tak jutro zrobię, żeby sobie go poćwiczyć, tylko w różnego rodzaju turystyce. A w niej zazwyczaj używa się trochę szerszych pasków. Stąd moja uwaga.

Widzę, że tylko ona jest widoczna, ale inne odpowiedzi są w tekście, choć "szarą" czcionką.

« Odpowiedź #97 dnia: Kwiecień 16, 2005, 00:04:13 »
Tu macie screeny z trackami zbieranymi przez 7h na zewnątrz i wewnątrz (symulowane przez ekranowanie anteny)
Na zewnątrz
[pic=http://www.gpspassion.com/pics/chipsets/out.gif]
Wewnątrz
[pic=http://www.gpspassion.com/pics/chipsets/in.gif]

Dokładność wyznaczania pozycji spadła z 13m do 37m
Są to screeny z testu porównawczego różnnych chpsetów na gpspassion
http://www.gpspassion.com/fr/articles.asp?id=143&page=6.

Tak więc wyraźnie widać że siła sygnału ma dramatyczny wpływ na dokładność wyznaczania pozycji.

BTW. Wie ktoś co to za program (Visual GPS na PCta ? )

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #98 dnia: Kwiecień 16, 2005, 00:27:26 »

A w takim razie dla czystości to zedytuj proszę swojego posta i wytnij część fixa.
Dzięki

*

Offline nrg

• *
  • 96
« Odpowiedź #99 dnia: Kwiecień 16, 2005, 00:32:00 »
Moje doswiadczenie po 2 dniach uzytkowania BT-338 jest takie, ze trzeba bardzo uwazac z programami typu sirfdemo. Ja po zabawie z tym programem juz bylem prawie pewny ze bede musial skorzystac z gwarancji. Pomimo przelaczenia na protokol NMEA i zdawaloby sie normalnym dzialaniu odbiornik nie lapal wcale fixa! A nie zmienialem zadnej z opcji poza przelaczeniem na protokol sirf. Nie pomagal reset do fabrycznych ustawien z sirfdemo. AM caly czas szukala sygnalu gps itd. Zainstalowalem sobie programik gpsinfo z dolaczonej plytki tam widac bylo tylko jednego satelite po jakims czasie kilka, tylko wszystkie w jednym punkcie, cos sie ewidentnie poprzestawialo i stracilem nadzieje na przywrocenie odbiornika do zycia. Dzisiaj czytajac gpspassion znalazlem malutki programik na ppc o nazwie Winfast Navigator CE 1.1 dopiero po zastosowaniu factory reset z tego programu wszystko wrocilo do normy... No moze nie do konca bo nie jestem pewien czy wyswietlana w gpsinfo data 2085/08/31 to blad samego programu czy tez nadal cos mam zle skonfigurowane w odbiorniku jesli ktos z was moze sprawdzic jaka ma date w gpsinfo to bede zobowiazany.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #100 dnia: Kwiecień 16, 2005, 00:34:41 »
VisualGPS i GPSInfo po prostu widać się gryzą, gdyż każdy oddzielnie uruchamiany działa. Ciekawostką jest, że przez kilka pierwszych uruchomień GPSInfo pokazuje przedziwną datę pomiaru i dopiero po którymś włączeniu doprowadził ją do normy.

Jeszcze jedno pytanie - przez ok 20 min zarówno GPSInfo jak i VisualGPS pokazywały wszystkie widoczne satelity w jednej linii i choć podawały ilość to nie pobierały sygnału i nie było fixa. Co to może znaczyć?? To tak dla pogłębienia wiedzy, bo wszytko wróciło do normy i jest OK.

Nadal po przekroczeniu odległości ok 1m pomiędzy urządzeniami zrywane mam połączenie BT. Czy ktoś wie czy i jak na to można poradzić, czy też jest to wina któregoś z urządzeń??

[Dodano: 2005-04-16 00:47:04]
Cytat: nrg
Moje doswiadczenie po 2 dniach uzytkowania BT-338 jest takie, ze trzeba bardzo uwazac z programami typu sirfdemo. Ja po zabawie z tym programem juz bylem prawie pewny ze bede musial skorzystac z gwarancji. Pomimo przelaczenia na protokol NMEA i zdawaloby sie normalnym dzialaniu odbiornik nie lapal wcale fixa! A nie zmienialem zadnej z opcji poza przelaczeniem na protokol sirf. Nie pomagal reset do fabrycznych ustawien z sirfdemo. AM caly czas szukala sygnalu gps itd. Zainstalowalem sobie programik gpsinfo z dolaczonej plytki tam widac bylo tylko jednego satelite po jakims czasie kilka, tylko wszystkie w jednym punkcie, cos sie ewidentnie poprzestawialo i stracilem nadzieje na przywrocenie odbiornika do zycia. Dzisiaj czytajac gpspassion znalazlem malutki programik na ppc o nazwie Winfast Navigator CE 1.1 dopiero po zastosowaniu factory reset z tego programu wszystko wrocilo do normy... No moze nie do konca bo nie jestem pewien czy wyswietlana w gpsinfo data 2085/08/31 to blad samego programu czy tez nadal cos mam zle skonfigurowane w odbiorniku jesli ktos z was moze sprawdzic jaka ma date w gpsinfo to bede zobowiazany.

Miałem tą samą datę (ogólnikowo nazywając ją "przedziwną") tak jak napisałem wyżej. Również miałem taką samą wizualizację satelitów. Kilkakrotne włączanie i wyłączanie GPSInfo doprowadziło do tego, że satelity się ustawiły i data też.

Obyło sie bez pomocy innego oprogramowania.

Ale na wszelki wypadek podaj link do tego programu ;)

« Odpowiedź #101 dnia: Kwiecień 16, 2005, 02:07:35 »
Udzielam żółtej kartki za "myślenie skrótami" ;)
To powinno brzmieć: TEN GPS nie ma ......... lub coś takiego.
Wyjaśniam: powyższe stwierdzenie (brak kompasu) dotyczy wyłącznie "modułów GPS" - dedykowanych dla PC/PDA.
Samodzielne - odbiorniki outdoorowe (turystyczne) z "górnej półki" oczywiście mają wbudowany kompas magnetyczny, który powoduje orientację mapy nawet podczas postoju lub po utracie fixa.

« Odpowiedź #102 dnia: Kwiecień 16, 2005, 02:32:26 »
Pokornie przyznaje się do błędu -  faktycznie pisząc GPS miałem na myśli "ten GPS" (bo to w końcu o nim jest ten topic) a to może prowadzić do niebezpiecznych uogólnień i postaram się poprawić :).

To napiszę w ramach rechabilitacji coś takiego:
Nie ma TEN odbiornik też barometrycznego pomiaru wysokości (tak jak niektóre odbiorniki turystyczne) więc bez fixu nie dowiemy się na jakiej wysokości jesteśmy. Nie to co Garmin (oczywiście jakiś z "wyższej półki)!
Tak więc przydatność takiego pocketowego GPSa w "hardcorowej"  turystyce pieszej jest mniejsza niż typowych odbiorników turystycznych bo jak idziesz powoli to kompas może "troche tańczyć" :) (aczkolwiek po przejściu 200m łatwo zorientować się czy idzie się w dobrą stronę) nie mówiąc już o wysokości która jest ustalana +-30m.

[Dodano: 2005-04-16 02:48:01]
VisualGPS i GPSInfo po prostu widać się gryzą, gdyż każdy oddzielnie uruchamiany działa. Ciekawostką jest, że przez kilka pierwszych uruchomień GPSInfo pokazuje przedziwną datę pomiaru i dopiero po którymś włączeniu doprowadził ją do normy.

Jeszcze jedno pytanie - przez ok 20 min zarówno GPSInfo jak i VisualGPS pokazywały wszystkie widoczne satelity w jednej linii i choć podawały ilość to nie pobierały sygnału i nie było fixa. Co to może znaczyć?? To tak dla pogłębienia wiedzy, bo wszytko wróciło do normy i jest OK.

Nadal po przekroczeniu odległości ok 1m pomiędzy urządzeniami zrywane mam połączenie BT. Czy ktoś wie czy i jak na to można poradzić, czy też jest to wina któregoś z urządzeń??

Nie można korzystać z więcej niż jednego programu czytającego dene z portu na którym jest GPS .
Jeśli chcesz mieć kilka programów, które będą otrzymywać dane z odbiornika GPS musisz mieć program taki jak np. GPSgate który utworzy porty wirtualne na które będzie wysyłał komunikaty z odbiornika. Wedy każdy program używa swojego wirt. portu

Satelity były w jednej lini bo nie miałeś pobranej informacji o ich pozycji na niebie (tak zwany zimny start - jeśli się myle niech ktoś mnie poprawi).

Co do zrywania połączenia to bardzo dziwna sprawa :surprised: . Jeśli nie ma nic między Pocketem a GPSem to zasięg wg. specyfikacji wynosi ok 10m. Ja testowałem na ok 6m i przy tej odl nie zrywa połączenia aczkolwiek poziom sygnału jest niski.

To co moge ci poradzić to spróbuj podpiąć inne urządzenie bluetuth do Pocketa albo GPS podepnij do jakiegoś laptopa z BT i sprawdź zasięg i stabilność połaczenia. 1m to stanowczo za mało !

Może tez coś zagłuszać sygnał BT - spróbuj w innym pomieszczeniu/na dworze.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #103 dnia: Kwiecień 16, 2005, 08:23:57 »
Nie można korzystać z więcej niż jednego programu czytającego dene z portu na którym jest GPS .
Jeśli chcesz mieć kilka programów, które będą otrzymywać dane z odbiornika GPS musisz mieć program taki jak np. GPSgate który utworzy porty wirtualne na które będzie wysyłał komunikaty z odbiornika. Wedy każdy program używa swojego wirt. portu

Satelity były w jednej lini bo nie miałeś pobranej informacji o ich pozycji na niebie (tak zwany zimny start - jeśli się myle niech ktoś mnie poprawi).

Co do zrywania połączenia to bardzo dziwna sprawa :surprised: . Jeśli nie ma nic między Pocketem a GPSem to zasięg wg. specyfikacji wynosi ok 10m. Ja testowałem na ok 6m i przy tej odl nie zrywa połączenia aczkolwiek poziom sygnału jest niski.

To co moge ci poradzić to spróbuj podpiąć inne urządzenie bluetuth do Pocketa albo GPS podepnij do jakiegoś laptopa z BT i sprawdź zasięg i stabilność połaczenia. 1m to stanowczo za mało !

Może tez coś zagłuszać sygnał BT - spróbuj w innym pomieszczeniu/na dworze.

Co do programów to też doszedłem do tego. Trochę na okrągło, ale jednak.

Nie do końca się zgadzam z brakiem pozycji ssatelitów na niebie, bo "zjawisko" to wystąpiło przy którymś z kolei uruchomieniu jednego lub drugiego programu, a wcześniej był uruchomiony na dworze i pokazywał wszytko prawidłowo. Na razie działa.

BT będę musiał sprawdzić, ponieważ pomiędzy odbiornikami nie było NIC!! A sygnał był zrywany. PDA na BT widział się z telefonem z odległości kilku metrów i było OK. Poćwiczę.

*

Offline yarekmonter

• 22
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #104 dnia: Kwiecień 16, 2005, 09:37:53 »
Testuję go amatorsko już od kilku dni ale na razie tylko z AM. Wcześniej miałem Fortuna Clip-On BT i działał bo działał. Czasy reakcji oraz dokładność jednak miał różne.  Jeśli chodzi zaś o Globalsata 338 to przyznam że jestem bardzo zadowolony. Przetestowany w trasie - ideał. W Warszawie - ideał nawet w wąskich uliczkach między wysokimi budynkami. Teraz testuję na Śląsku. Jeden minus mogę postawić tylko za brak uchwytu na pocketa oraz jakiegoś mocowania GPSa. Ale... cena mocno to rekompensuje.
Chętnie uslyszę opinie jak to śmiga z innymi aplikacjami, np. TOM TOM czy Destinator.
Daltoniści mówią: Życie jest jak tęcza - raz białe, raz czarne...

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #105 dnia: Kwiecień 16, 2005, 09:50:02 »
Dziś i jutro go przetestuję z TomTomem, jutro w samolocie, a pojutrze z ukraińskim Visicomem.
Podobnie zresztą Garmina 10.

*

Offline nrg

• *
  • 96
« Odpowiedź #106 dnia: Kwiecień 16, 2005, 21:04:46 »
Miałem tą samą datę (ogólnikowo nazywając ją "przedziwną") tak jak napisałem wyżej. Również miałem taką samą wizualizację satelitów. Kilkakrotne włączanie i wyłączanie GPSInfo doprowadziło do tego, że satelity się ustawiły i data też.
Obyło sie bez pomocy innego oprogramowania.
Ale na wszelki wypadek podaj link do tego programu ;)

oto ten programik http://www.gpspassion.com/fr/download.asp?dl=1

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #107 dnia: Kwiecień 16, 2005, 22:41:12 »
nrg - dzięki!!

Po wczorajszych wieczornych kłopotach, dziś, może daltego, ze to sobota i dzień, GPS działał bez zarzutów. Z włączonym VisualGPS pokazywał od 6 do 10 satelitów nawet w dość wysokiej zabudowie (Warszawa: Al. Niepodległości, Poznańska, Puławska) pobierając sygnał ze wszystkich widocznych, choć czasami tracił 1 satelitę. Po wrzuceniu go w schowek wartość sygnału nieco spadła, ale ilość satelitów, z których pobierał sygnał nie zmniejszyła się.

To tyle uwag początkującego GPSmaniaka :)

Acha, mam pytanie, czy zna ktoś odpowiednik programu VisualGPS ale z obrazowaniem prędkości w forme cyfrowej?? Ponieważ póki co nie mam AM czy innego takiego programu to chciałbym sprawdzić rozbieżność licznik/rzeczywistość, a śledzenie wskazóweczki na tarczy jest upie%$@liwe.

« Odpowiedź #108 dnia: Kwiecień 16, 2005, 23:43:59 »
Dokładność wyznaczania pozycji spadła z 13m do 37m
Są to screeny z testu porównawczego różnnych chpsetów na gpspassion
http://www.gpspassion.com/fr/articles.asp?id=143&page=6.

Tak więc wyraźnie widać że siła sygnału ma dramatyczny wpływ na dokładność wyznaczania pozycji.

Dokładnie o tym pisałem, wspominając chowanie GPS do schowków i.t.p.

Lepszy sygnał mam z odbiornika leżacego na podszybiu w samochodzie zaparkowanym w betonowym garażu, niż z odbiornika włożonego do schowka w samochodzie na otwartej przestrzeni!

Co do PDOP - choć sam wskaźnik nie opisuje dokładności określenia pozycji "wprost", czyli PDOP=3 nie oznacza 3 błędu 3 metry, ale PDOP<=3 pokazuje, że pozycja może być ustalona bardzo dokładnie, a PDOP>7 już takiej szansy nam nie daje!
I mimo że na jego wielkość ma oczywiście wpływ konstelacja satelitów, to jednak jest on jak najbardziej przydatny również do określenia chwilowej "jakości" określania pozycji przez GPS! Wystarczy właśnie zasłonić czymś odbiornik i widac jak natychmiast PDOP wzrasta!

BTW - na samym dole tej strony jest bardzo podobna do mojej konkluzja:
"However as can be seen the result is not something one could use for precise positioning and this should not be expected of GPS either. Still, if I'd needed to send my position to an emergency assistance service or even to locate the closest movie theater it would have worked."
Żeby nie data 06.04 to myślałbym, że ludzie z gpspassion czytają nasze forum :)

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #109 dnia: Kwiecień 16, 2005, 23:50:28 »
Acha, mam pytanie, czy zna ktoś odpowiednik programu VisualGPS ale z obrazowaniem prędkości w forme cyfrowej?? Ponieważ póki co nie mam AM czy innego takiego programu to chciałbym sprawdzić rozbieżność licznik/rzeczywistość, a śledzenie wskazóweczki na tarczy jest upie%$@liwe.

Sprawdź VitesseLimite z http://gleclere.club.fr/pocketgps/en/VitesseLimite.php

Nie próbowałem go, ale ze screenshotów wygląda że dostarcza dokładnie to czego szukasz...

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #110 dnia: Kwiecień 17, 2005, 00:45:54 »
Cytat: jacol
Sprawdź VitesseLimite z http://gleclere.club.fr/pocketgps/en/VitesseLimite.php

Nie próbowałem go, ale ze screenshotów wygląda że dostarcza dokładnie to czego szukasz...[/quote

Dzięki, pobrałem :)

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #111 dnia: Kwiecień 17, 2005, 07:05:54 »
witam
czy GlobalSat BT GPS Receiver BT-338 może być podpięty na stałe do ładowarki samochodowej , a tylko sporadycznie odłączany do pieszych wycieczek ?
czy nie zabiję przez takie coś baterii ?

pozdro thx
M

*

Offline P@blo

• **
  • 178
« Odpowiedź #112 dnia: Kwiecień 17, 2005, 21:37:43 »
trzeba by bylo przeczytac jaki rodzaj batrii jest w tym odbiorniku, niektore baterie wymagaja pelnego rozladowania a niektore wrecz tego "nie lubia". ale z tego co sadze to przy takim uzadzeniu i przy dziesiejszych cenach ogniw to producent zastosowal baterie ktora mozna ladowac w dowolnym momencie.

z reszta bateria jest wymienna a nowe ogniwo powinno kosztowac 30-50 pln, wiec nawet jesli raz na rok bedziesz musial je zmienic (a nie sadze zeby byla potrzeba tak czesto to robic) to nie sa to za takie duze pieniadze.

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #113 dnia: Kwiecień 17, 2005, 22:51:04 »
Po zainstalowanie GPSinfo pojawił się również program SppModem (firmowany prze GLOBALSAT). Ma tylko jeden ekran:
"Please select a COM Port" i okono wyboru. Z czystej ciekawości ustawiłem COM1:serial. Zrestartował LOOX-a i nic się nie zmieniło.

Co to takiego ten SppModem i do czego służy?
 Pozdrawiam

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #114 dnia: Kwiecień 17, 2005, 23:27:44 »
Cytat: marcel
witam
czy GlobalSat BT GPS Receiver BT-338 może być podpięty na stałe do ładowarki samochodowej , a tylko sporadycznie odłączany do pieszych wycieczek ?

Odpowiem trochę nie na temat - a sprawdałeś czy cokolwiek widać na wyświetlaczu twojego PDA jak z nim staniesz w słońcu? Pytam bo ja na moim A620 widzę bardzo niewiele kiedy korzystam z niego 'poza budynkiem/samochodem" i dlatego nawet nie próbowałem używać go do nawigacji outdorowej.

*

Offline darekz

• **
  • 100
« Odpowiedź #115 dnia: Kwiecień 17, 2005, 23:32:25 »
Cytat: jacek123
No właśnie, może ktoś kompetentny wypowie sie nt.WAAS.
Czy w Polsce to działa, a jeśli tak, to jaka jest dokładność pomiaru?

WAAS nie dziala i dzialadz w Polsce nie bedzie.
Jest on tylko dostepny w Stanach i czesciowo w pogranicznych krajach
(meksyk.kanada)

« Odpowiedź #116 dnia: Kwiecień 17, 2005, 23:41:18 »
Cytat: darekz
WAAS nie dziala i dzialadz w Polsce nie bedzie.
Jest on tylko dostepny w Stanach i czesciowo w pogranicznych krajach
(meksyk.kanada)
Rewelacja !!! Przeszedłeś samego siebie !!!
A może podasz źródła gdzie to przeczytałeś ???
No chyba że jesteś Maniakiem Nomenklatury i uważasz, że EGNOS to nie WAAS - chociaż to właśnie wyłącznie kwestia nazewnictwa.

Linków można podać dziesiątki, ale zajrzyj choćby tu:

http://forum.garmin.pl/viewtopic.php?t=108&highlight=waas

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #117 dnia: Kwiecień 17, 2005, 23:42:17 »
No i gumke szlag trafił.

Chodzi mi oczywiście o gumkę zabezpieczającą gniazdo ładowania (przy wkładaniu do dołączonego etui). Jest to zdecydowanie najsłabsza część tego GPSa i do tego źle usytuowana, ale pewnie takie mieli możlwiości wynikające z konstrukcji i ułożenia "środka".

W każdym bądź razie z jednej strony ostrzegam, z drugiej jeśli ktoś wpadniena pomysł, jak to gniazdo zabezpieczyć to dajcie znać :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #118 dnia: Kwiecień 17, 2005, 23:44:06 »
Cytat: piotrmulticom
Co to takiego ten SppModem i do czego służy?
 Pozdrawiam

SPPModem to programik przeznaczony dla innego GPSa tej firmy. Dokladnie dla BT-318 z pleckami GPRS. Bez tego programiku nie da sie nawiazac polaczenia GPRS z PDA.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #119 dnia: Kwiecień 18, 2005, 01:38:14 »
Cytat: Moi
Dziś i jutro go przetestuję z TomTomem, jutro w samolocie, a pojutrze z ukraińskim Visicomem.
Podobnie zresztą Garmina 10.

Z TomTomem - super. Kto jechal z Berliner Ringu na Tegel pamieta byc moze, ze przed lotniskiem jest kilka dosc dlugich tuneli, a za ostatnim z nich po 300 m trzeba skrecac. Jak GPS nie zlapie fixa mozna przegapic zjazd, co kosztuje kilkanascie minut i tylez kilometrow.
BT-338 lapal fixa tuz przed koncem tunelu.

W samolocie b. dlugo nie mogl sie odnalezc. Z pol godziny trwalo zanim zaczal lapac pojedyncze satelity. Ale potem trzymal fix na 6-7 z nich do konca. Ozi i Russa pokazywaly trase super.
Przelot Berlin-Kijow, B 737, alt 10-11kkm, v 830-850 km/h.
BTW - pierwszy raz zdarzylo mi sie, ze kapitan "nie dal glosu". Zawsze przy takiej okazji konfrontowalem jego zeznania ze wskazaniami GPSa.

No, a ukrainski Visicom? Jemu, poki co, zaden odbiornik nie pomoze w dorownywaniu do przyzwoitego standardu...

Zatem, BT-338 spisal sie bardzo dziarsko.
Chcialbym to samo napisac o GPS 10, ale chyba musze go lepiej poznac...