Obiecane porównanie:
Testy wykonałem w Warszawie (głównie Centrum, Mokotów, Ursynów, Piaseczno etc). GPS-y
Fortuna-ClipON oraz BT-338. Test był robiony na dwóch IPAQ na podstawie AM.
Fortuna włączony XTrack 2.
Czułość
Porównanie trasy zapisanej z wyłączeniem opcji AM „Przyciąganie do drogi” oraz „Przewidywanie pozycji” w największym zbliżeniu pokazują (prawie) odchylenia od drogi rysowanej przez AM. Przy normalnej nawigacji (a nie patrzenie z uporem maniaka na wskaźnik sygnału ) oba odbiorniki działają bardzo dobrze (takie same rezultaty)
Podczas normalnej nawigacji w AM nie zauważyłem żadnych różnic!.
Kolejny test polegał na zebraniu 100 pomiarów za pomocą programu GPS TUNER.
http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=11820BT338 – pływanie w granicach 6 (promień) metrów
Fortuna ClipON z włączonym XT2 0 (ZERO) metrów (promień) odchyłki (być może kwestia Static Navigation)
Fortuna ClipON w trybie ST pływanie 6 mertów (promień)
FIX
BT338 łapie fix o około 5 sekund szybciej niż ClipOn po wymuszenia zimnego startu. Około BT 338 – 40 sekund
ClipOn – 45 sekund
Test wykonany z dala od budynków przy bardzo dobrej pogodzie.
Drobna uwaga. Fortuna która posiadam jest drugą. Pierwsza która się popsuła. Miała XTrack 1 (można samemu zaktualizować do v2 ) i niestety miała znacznie niższą czułość.
Jeśli mamy zamiar używać odbiornika do nawigacji pieszej (lub każdej innej gdzie nie jest możliwe zasilania PPC z zewnętrznego źródła zasilania) lepiej wybrać Fortunę ClipON. Jest tak z powodu funkcji Auto-OFF w BT338 która wyłącza odbiornik po 10 minutach niezależnie od źródła zasilania. Podobnie sprawa wygląda jeśli chcemy odbiornik ukryć w samochodzie z uwagi na to że kłopotliwe będzie jego włączanie. Również dyskusyjna wydaje się być sprawa dystrybucji nowych wersji firmware dla BT338. Pomysł importera (lub producenta) polega na dzień dzisiejszy na wykonaniu operacji w autoryzowanym serwisie (w Białymstoku).
Moim zdaniem jeśli ktoś ma fortunę z XT2 i jest z niej zadowolony to nie warto zamieniać na BT338. Jeśli planujemy zakup nowego odbiornika to BT338 jest dobrą do nawigacji samochodowej w trudnych warunkach. Ponieważ mam oba a wystarczy mi jeden to fortunę sprzedaję

Zalety / wady eksploatacyjne.
Fortuna ClipON
Zalety:
Typowy akumulator od Noki serii 9XXX.
Producent udostępnia aktualizacje oprogramowania (firmware) przez Internet.
Możliwość przedłużenia ładowarki samochodowej za pomocą standardowego kabla USB.
Wady
„stara” prawdopodobnie mniej rozwojowa technologia
Brzydki
Wyższa cena.
Wolniej łapie FIX.
BT338
Zalety
Nowa technologia
Ładny

Niska cena
Bardzo długi czas pracy na akumulatorze
Wady
Tryb Auto Off który niezależnie od źródła zasilania wyłącza po 10 minutach GPS-a jeśli nie ma połączenia BT.
Prawdopodobnie aktualizacja firmware będzie odbywała się w autoryzowanym serwisie.
Pozdrawiam
---------------------------------------------------------------------------------------------
Update 21.04.2005
Zauważyłem że BT338 potrafi złapać fix po około 15 sekundach pomimo przebywania w stanie wyłączonym przez noc w budynku. Być może to zmniejszy niedogodność przy nawigacji pieszej. Fortuna zawsze kiedy jest wyłączona ponad 20 minut potrzebuje około 45 sekund na złapanie fixa.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Update 25.04.2005
Fortuna ma ładowarkę której kabel można przedłużyć zwykłym kabelkiem USB. GlobalSat... spiralka wystarcza żeby położyć odbiornik na siedzeniu pasażera.
Ogólnie coraz lepsze wrażenia z pracy GlobalSat BT-338. Mogę już powiedzieć że jest stabilny (zrobiłem około 1 500 km), a bateria prawie tak wytrzymała jak sugeruje producent.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Update 26.04.2005
Wczoraj podjąłem decyzję. BT338 zostaje Fortuna do sprzedania