Firma Navman na sprzedaż

• 1 Odpowiedzi
  • 636 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Firma Navman na sprzedaż
« dnia: Maj 01, 2006, 07:24:25 »
Navman, producent całkiem udanych serii urządzeń navigacyjnych all-in-one - iCN i PiN, został wystawiony na sprzedaż przez swojego właściciela - firmę Brunswick.
Jak stwierdził Dustan McCoy, CEO Brunswicka, firma chce się skoncentrować na swojej podstawowej działalności, jaką jest produkcja wyposażenia dla statków i łodzi oraz stołów i akcesoriów do gry w bilard  i kręgle.

Navman jest jednym z pionierów technologii GPS w powiązaniu z PDA. Bardzo szybko, z niewielkiej nowozelandzkiej firmy, Navman stał się znany na całym świecie.
Brunswick wykupił Navmana zaledwie dwa lata temu. Czemu teraz rezygnują z tej branży - trudno powiedzieć.

Wydaje się, że nie oznacza to jakichś poważnych kłopotów w samym Navmanie. Firma cały czas sie rozwija, rozszerza linie produktów (NavPix) i rynki, zatrudnia nowych pracowników. Ma także zagorzałych zwolenników i wiernych użytkowników swoich urządzeń.
Mam nadzieję, że trafi na dobrego inwestora.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Re: Firma Navman na sprzedaż
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 02, 2006, 07:53:42 »
Cytat: "Moi"
Czemu teraz rezygnują z tej branży - trudno powiedzieć.

Brunswick zanotował dość drastyczny spadek zysków w swojej podstawowej działalności. Przeprowadza zatem restrukturyzację.
Doradcą w transakcji sprzedaży Navmana został Merrill Lynch.

Brunswick nie pozbywa się jednak producenta systemów  nawigacyjnych dla łodzi - Northstar Technologies, Inc.:
http://www.northstarcmc.com/