Dluuuugi start GPS'a

• 12 Odpowiedzi
  • 1164 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dluuuugi start GPS'a
« dnia: Lipiec 08, 2004, 05:13:08 »
Zakupilem ostatnio GPS'a HOLUX'a ultra na CF. Problem w tym ze straaaasznie dlugo sie "rozgrzewa". Czasem mija nawet 5 minut zanim zalapie te wszystkie satelity. Czy to normlane?czasem startuje w ok minute, ale z tego co wiem to jak ustali pozycje to np. po wylaczeniu palmtopa powinien pamietac to jakos i przy nastepnym powienien zrobic ten tzw. hot start i wystartowac nieco szybciej a on dalej musi miec swoje "kilka minut" wie ktos co z tym zrobic? odeslac aby wymienili?

Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2004, 07:05:44 »
Hot start dziala jesli ostatnie wylaczenie nastapilo pare godzin wczesniej - czasami rozdziela sie tu jeszcze na hot i warm start dajac na ten pierwszy jeszcze mniej ok 30 minut.
Jednak najwazniejsze jest to gdzie i jak uruchamiasz swojego GPSa. Podstawa to nie uruchamiac go w ruchu - w takim wypadku mozna czekac i 10 minut na slaby sygnal a dla porownania stojac w dobrym odslonietym miejscu zdala od budynkow i drzew mozna slapac pierwszy fix w troche ponad minute.
Kiedys znalazlem na sieci strone gdzie byly czasy startow hot cold warm wiekszosci GPSow na rynku - poszukaj a przekonasz sie czy Twoj statrugje zgodnie z 'norma'

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2004, 08:04:34 »
i wlasnie dlatego wszelkiej masci gps na BT i "wyjmowane z auta" uwazam za superniepraktyczne....

start 5, 10, 30 min to pomylka, ladowanie BT -pomylka nr 2

ja mam fortune U2 na kablu (wszystko schowane w deske) wystaje tylko ladowanie ipaqa......
dziala juz ponad rok, kazdy start w mniej nis 1 s

zero oszekiwania , zero, kablowania, - podlaczam i jade...

wszystkim polecam takie rozwiazanie, jest superwygodne

PS oczywiscie nie dotyczy to jazdy rowerem czy turystyki pieszej :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2004, 08:44:22 »
Troche przesadzacie. Moj GPS na kabelku startuje moze w minute, GPS na bluetooth firmy Rikaline ktory obecnie testuje (juz wkrotce artykul na PDAclub) rowniez uruchamia sie w minute i to po kilku godzinach od ostatniego uzywania.

Tak dlugi start moze byc faktycznie przyczyna tego ze jedziesz samochodem zanim GPS znajdzie satki. Choc przyznam ze tanie GPSy na kablu (takie kolo 400zl) mialy duze problemy z szybkim ustaleniem pozycji.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2004, 08:44:23 »
marcel:
Tak, Twoje rozwiązanie na pewno jest dobre, ale ja używam swojego EMTAC BT GPS nie tylko w aucie i nie tylko z iPAQiem (również z Nokią 6600)... Więc wszystko zależy od konkretnych potrzeb i zastosowań. A co do długiego startu - jeśli wyłączyłem GPS'a i włączyłem go ponownie bez przemieszczania się (nawet następnego dnia) to mam fix w max. 1 minutę. A co do niezależnego od PDA zasilania GPS - spróbuj ze swoim zestawem pojeżdzić na rowerze 5-6 godzin... niestety, niewykonalne, a w moim wariancie - jak najbardziej. :)
No i jeszcze jedna sprawa: nigdy nie zostawiam sprzętów typu: radio, telefon, PDA, GPS, itp. w samochodzie podczas postoju (zwłaszcza na niestrzeżonym parkingu). W Twoim wypadku - podziwiam mocne nerwy... ;)

*

Offline mago

• 325
Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2004, 09:20:19 »
Moj Pretec na GPS po krotkim wylaczeniu (powiedzmy do 2 godzin) chwyta fix w ciagu sekund, rowniez wtedy gdy auto jest w ruchu.
Rozwiazanie z GPS zamontowanym na stale w aucie jest super niepraktyczne. Co robisz Marcel jak jedziesz dajmy na to sluzbowym albo pozyczonym samochodem? Wymontowujesz ta swoja cala instalacje a potem montujesz ja z powrotem?

Pozdrowienia

Cytat: marcel
i wlasnie dlatego wszelkiej masci gps na BT i "wyjmowane z auta" uwazam za superniepraktyczne....

start 5, 10, 30 min to pomylka, ladowanie BT -pomylka nr 2

ja mam fortune U2 na kablu (wszystko schowane w deske) wystaje tylko ladowanie ipaqa......
dziala juz ponad rok, kazdy start w mniej nis 1 s

zero oszekiwania , zero, kablowania, - podlaczam i jade...

wszystkim polecam takie rozwiazanie, jest superwygodne

PS oczywiscie nie dotyczy to jazdy rowerem czy turystyki pieszej :)

*

Offline korrek

• 346
Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2004, 10:39:47 »
A ja sie poprostu znudziłem, tak jak Marcel, długim startem zimnego GPS. Podłączyłem go na stałe do instalacji samochodowej ponad rok temu. Nawet dłuższe nie uzywanie samochodu (ok 2 tyg.) nie spowodowało uszczerbku na akumulatorze. GPS-owi widać też to nie szkodzi ( ciagła praca przez ponat rok),

Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2004, 13:08:34 »
Coraz bardziej kocham swoją VISTĘ :)

Jeżeli tylko nie przemieściłem się kilkudziesięciu kilometrów od jej wyłączenia, to jej ponowne włączenie nawet po kilku tygodniach daje efekt "załapania" po najwyżej 30 sekundach.

Lechu

Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 08, 2004, 16:24:01 »
Rzecz w tym ze jak tyle co go kupilem to lapal w miare szybko a teraz ostatnio sie tak "gramoli" Juz wychodze z domu nawet na ulice gdzie jest dobra widocznosc nieba bez przeszkod i wyglada to tak: znajdzie np 2-3 satelity w tym samym miejscu,zgubi,potem znow znajdzie,zgubi, pozniej znow kilka w tym samym miejscu i tak sie bawi ze mna kilka minut az w koncu zalapie i ustali pozycje.A co najlepsze to tak jak by ten hot start niedzialal bo jak wylacze palmtopa i wlacze to znow caly ceremonial znajdowania satelit, juz sam nie wiem co zrobic czy go odeslac gostkowi zeby wymienil na sprawny czy naprawde te na CF takie sa. BTW. Ja to mam pecha jeszcze mi karta SD padla :(

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 08, 2004, 17:11:17 »
Może pownieneś spróbować następującego rozwiązania, na płytce którą dostałeś razem z GPS jest malutki programik GPSinfo i w nim wybierz funkcję Cold Start, powinno pomóc. Dodatkowo możesz przeprowadzić w miarę dokładną diagnostykę sprzętu.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 08, 2004, 18:58:41 »
dodam jeszcze cos :)

1. podrozuje tylko swoja bryka wiec nie ma problemu z wymontowaniem
2. nerwy mam sredniomocne dlatego sprzet w aucie nie przyciaga wzroku

oczywiscie kazde rozwiazanie jest OK jesli user jest HAPPY....

opisalem tylko swoje doswaidczenia z kabelkologia w stylu GPS

M

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 22, 2004, 08:58:33 »
Tez mam Holuxa tyle ze na kabelku szeregowym i jesli chodzi o starty to naprawde nie ma co narzekac (zgodnie z testemi wyniki porownywalne z topowymi GPSami). Zadnych problemow z fixem i parosekundowy warm start za bardzo niewielkie pieniadze.

Dluuuugi start GPS'a
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 22, 2004, 16:41:12 »
A moj to jak mu zawieje, wczoaj ustalil pozycje w przeciagu niecalych 30 sekund a czasem mu shodzi i z 3-4 minuty. co dziwne.. jak mu tak dlugo zchodzi to jak go wylacze i wlacze to czasem szybko nagle ustali, tak pozatym to sygnal jak zlapie to juz nie pusci ale mnie wkurzaja te starty