GPMapa 3.0 działa z urządzeniami typu PDA pod warunkiem zainstalowania w nich modułu GPS cf Que 1620 firmy GARMIN (moduł GPS na złączu CompactFlash typ I)
A co ja "stary garminowiec" napisałem 1cm powyżej Twojego postu ? Dokładnie to samo

Adrian spokojnie z tymi kosztami. Po pierwsze pamiętaj, że jest to produkt adresowany w 99% do obecnych użytkowników Garmina. Zatem jego cena to 730,- zł i koniec. Żadnych dodatkowych kosztów.
Jeżeli jednak ktoś od początku planuje zastaw nawigacyjny oparty na pockecie

to wcale tak źle to nie wygląda.
1. Czy AutoMapa, czy GPMapa to i tak musisz kupić PDA. Tu masz remis. Tyle, że dla GPMapy musi to być pocket z gniazdem CF
2. AutoMapa XL to powiedzmy ok 800-900, zł GPMapa 730,- No... też prawie remis ze wskazniem na GPMapę
3. GPS - dla Automapy - wystarczy powiedzmy za 500,- zł, a dla GPMapy niby 1300,- ale w tej cenie masz (niby nic a jednak) 64MB pamięci na CF (wchodzi cała GPMapa), oraz płyty ze szczegółowymi mapami Europy Zachodniej z autoroutingiem i "Twoimi" komunikatami głosowymi.
Uczciwie mówiąc, jeżeli ktoś chce jeździć po Europie to chyba nawet taniej wyjdzie ten zestaw z GPMapą. (nie musi kupować TomToma)
Co do porównania "silnika". Wiesz Garmin produkuje sprzęt nawigacyjny bodajże od 1991r. Nie mówię, że od początku była to nawigacja "door to door" czy jak to inni nazywają "zakręt po zakręcie", ale doświadczenia nikt im nie odmówi. Sądzę raczej, że to autorzy softu na PDA wzorują się na Garminie, a nie odwrotnie

Zresztą, pisałem o tym wyżej. Są odbiorniki bjące na głowę funkcjonalnością AM i są gorsze. Są odbiorniki obsługujące komunikaty głosowe, ale są takie (jak np. mój), które takiej możliwości nie mają. Ale mój GPS nie jest odbiornikiem samochodowym lecz turystycznym. Są takie (jak mój), które mają stałą nierozbudowywalną pamięć na mapy, są także takie na karty "flash" - z reguły dedytkowane dla Garmina, a także z dyskiem CF 2,2 GB.
Nie wiem jakich chciałbyś testów i porównań. Przecież jeżeli chcesz zobaczyć co potrafi np. odbiornik Quest (średnia półka samochodowa), to możesz o tym z grubsza przeczytać na garmin.pl. Natomiast na garmin.com po angielsku masz szczegółową instrukcję obsługi.
Dodam jeszcze coś od siebie. Jako "wierny" garminowiec z przykrością czytam takie teksty "czy można wyszukiwać POI". A jak sądzisz ? To robi każdy odbiornik GPS. Tak samo jak dodawanie punktów użytkownika. To są przecież podstawowe funkcje odbiornika. Tak samo odległość do celu, czas dojścia do celu, odległość do skrętu, czas dojścia do skrętu, sygnalizowanie zbliżania się do określonego punktu, ponadto cały komputer podróży: łączny czas podróży, czas postojów, czas jazdy, suma wzniesień, maksymalna wys. n.p.m. minimalna wys. n.p.m. prędkość średnia podróży, prędkość średnia w ruchu, prędkość maksymalna itp. itp. itp.
Oczywiście przyznaję, że nie wiem czy robi to wszystko cf Que dla Pocketa, ale dlaczego miałby nie robić skoro w informacji handlowej napisali, że soft tam zainstalowany upodobnia Pocketa do typowego odbiornika Garmina. Reszty nie czytałem bo nie jestem zainteresowany kupnem, a poza tym czekam co napisze "Maku"