Co lepsze od Auto Mapy?

• 63 Odpowiedzi
  • 9804 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Petros

• 274
    • http://www.petros.loocky.pl
  • Sprzęt: Samsung i780 ^ WM6.1 ^ SPB MS3.5
Co lepsze od Auto Mapy?
« dnia: Maj 18, 2007, 17:58:12 »
Witam. ;D

Zastanawiam sie nad kupnem licencji na jeden z programów nawigacyjnych i nie wiem co wybrać bo AM 4.0 ponoćjest nie do końca dopracowana a na nią czekałem.
Szukam programu z mapami Polski, najważniejsza jest dla mnie dokładność map i poprwaność wyznaczania trasy (tak aby program zawsze prowadził mnie sęsowną trasą i nie kazał zjeżdzać w jakieś uliczki wąskie żeby było o 500m bliżej... :-\) Reszta nie ma znaczenia (interfejs itd..)
dziękuje za pomoc
My phone is my PC.
(2004) Nokia 3310   ;   (2005) Motorola A925
(2006) Eten G500+  ;   (2010)Samsung i780

*

tramp

Odp: Co lepsze od Auto Mapy?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2007, 18:05:31 »
ze względu na mapy AM

natomiast zdawaj sobie sprawę,  że bardzo dokładna mapa wymaga bardzo dobrego algorytmu/oprogramowania

z tym już w przypadku AM znaacznie gorzej

jesli jednak mapa jest b.ważna tylko AM jeszcze przez mniej więcej rok a może nawet 2  :(

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2007, 18:07:34 »
Na dniach będzie długo wyczekiwana aktualizacja mapki Polski dla iGo . Jeśli to będzie ta , która nieoficjalnie krąży po necie to można śmiało stwierdzić iż jest bardzo dokładna . iGo na Allegro oczywiście legalne wypatrzyłem za 370 zeta dla środkowej europy .(bo je mam )
Navroad 350

*

Offline Petros

• 274
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2007, 18:27:30 »
aha...

a czy bedzie rozwijana wersja AA 3.9 ?? Bo z tego co czytałem Am 4.0 beznadziejnie wyznacza trasy..
A co z MapaMap? Chwalą się bardzo dobrymi (najlepszymi) mapami.
Według mnie to właśnie algorytm obliczania trasy jest chyba najważniejszy
My phone is my PC.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 18, 2007, 18:40:07 »
mozesz kupic am 3.9 - potem za darmo mozesz zrobic upgrade do am4

am4 bedzie rozwiajana i z pewnoscia poprawia algorytm wyznaczania trasy - pewnie nawet przed wakacjami.

polecam am

*

Dżeju

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 18, 2007, 18:45:13 »
A co z MapaMap? Chwalą się bardzo dobrymi (najlepszymi) mapami.

To zależy od miejsca, np. w okolicach Wrocławia MapaMap jest mniej dokładna niż AM, a sam program jest dużo słabszy od AM  ;D

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 18, 2007, 20:15:08 »
Szukam programu z mapami Polski, najważniejsza jest dla mnie dokładność map i...
Reszta nie ma znaczenia (interfejs itd..)

Dokładność powiadasz?
Skoro interfejs nie ma znaczenia ... dokładne mapy ma też Navigo*, na Śląsku wyraźnie dokładniejsze od AutoMapy,
oprócz dróg, mają też ścieżki w parkach, alejki w ogródkach i na cmentarzach, chodniki, polne miedze ...
Są wprawdzie sporo mniej aktualne, dziś tylko na kilkunastu kilometrach brakowało czterech rond,
oraz dojazdu i parkingów przy dwóch hipermarketach (w tym najwiekszego na Śląsku - Silesia City Center)
ale za to dostarczają niezapomnianych wrażeń, jak przejażdżka trawnikiem w Katowicach,
czy defilada ulicą jednokierunkową pod prąd i to na wprost budynku policji :) na głównej drodze z Chorzowa do Siemianowic.
No i jest jeszcze jeden plus map Navigo, co miesiąc bezpłatna aktualizacja :)

dopisane 23-05-2007
*pisząc to nie miałem pojęcia, że są rejony, np. w Wielkopolsce, gdzie pokrycie dróg jest słabiuteńkie
(tylko ważniejsze drogi w wielu miejscowościach) i tam w zasadzie nie ma czego do AM porównywać ;)
czyli szczegółowość map Nawigo mieści się w skali od zdecydowanie niezadawalającej (brak siatki ulic w miastach)
po nazbyt szczegółową (ścieżki, alejki, chodniki ...)
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2007, 13:59:48 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 18, 2007, 21:31:30 »
a jeśli chodzi o interfejs, to Navigo jest dużo prostszym programem niz AM, posiada mniej rozbudowane funkcje, ale obsługa jest bardzo intuicyjna możliwa jest wyłącznie przy użyciu palca...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Petros

• 274
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 18, 2007, 21:58:10 »
czyli najlepiej zostać przy AM 3.9 ?

Wszyscy trąbią o tych nawigacjach na lewo i prawo a tu takie problemy...

Nie chodzi mi o to żeby mieć jakieś dróżki na cmentarzach ale te podstawowe (z asfaltem) i dobry algorytm obliczania trasy.
Bawiłem sie już AM 3.9 v3w i wydawało mi sie że wybiera trasy gdzieś na uboczach przez osiedla, wertepy itp byle tylko zaoszczędzić 2 km przy trasie 200km mimo że było zaznaczone "szybka"
My phone is my PC.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 18, 2007, 22:19:48 »
no właśnie algorytm wyznaczania tras w AM pozostawia trochę do życzenia...z mojej strony polecam Ci pobranie wersji demo...jeśli chodzi o AM to demo jest kiepskie, bo nie mam możliwości zaopatrzenia się w mapę Polski w wersji demo, co znacznie ogranicza możliwość obiektywnej oceny, natomiast możesz sobie pobrać demo Navigo2, z całą mapą Polski lub konkretnego województwa i spróbować jak to działa, za to nic nie zapłacisz, a będziesz wiedział na czym stoisz...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 18, 2007, 22:30:27 »
Dość dużo jezdżę. Mam legalną TomTom na Europę Zachodnią i Wschodnią. Algorytm wyznaczania tras jest super i bardzo stabilna praca. Ale na codzień w Polsce wolę AM (najpierw jeździłem na 3ce a teraz na AM4). Dużo przyjemniejsza grafika, ale główny dla mnie atut, to ergonomia. Żeby dotrzeć do pewnych ważnych funkcji w TT trzeba 6 czy 7 kliknięć, a w AM4 uzyskujesz to samo dwoma. Próbowałem też iGo i zrezygnowałem.
Do Twoich potrzeb doradzam AM4 - na razie jeszcze algorytm wyznaczania dróg nie najlepszy, ale to się pewnie poprawi przy updacie. Wtedy może nawet kupie licencje na Europę.

*

tramp

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 18, 2007, 22:40:45 »
iGO się bardzo nie lubi z posiadaczami CBRadio
wolniej liczy trasy i w ogóle staje się narowisty widąc ten tirowy wynalazek :))

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 18, 2007, 23:08:39 »
Szukam programu z mapami Polski, najważniejsza jest dla mnie dokładność map

Dokładność, czy pokrycie?
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Petros

• 274
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 18, 2007, 23:52:39 »
Szukam programu z mapami Polski, najważniejsza jest dla mnie dokładność map

Dokładność, czy pokrycie?

w sumie to i to jest ważne...
sam już nie wiem co wybrać ???
Am4.0 to ponoć bubel... Przydałby sie taki wielki test/porównanie ze wszystkimi programami i ich wadami/zaletami
My phone is my PC.

*

Offline toja

• 343
  • POZNAŃ
  • Sprzęt: iPhone4S, iPad3
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 19, 2007, 00:14:17 »
.. Przydałby sie taki wielki test/porównanie ze wszystkimi programami i ich wadami/zaletami
Dokładnie o tym samym pomyślałem wczoraj  ;D
Jeszcze trzy tygodnie temu uważałem, że AM jest jedynie słusznym wyborem; pojeździłem trochę z IGO i tomtomem - w każdej jest coś fajnego czego brakuje w innej, i każda ma błędy i mankamenty, których nie ma w pozostałych.
Może dałoby się faktycznie zrobić wątek porównawczy - jak dotąd są tylko wątki tematyczne, w których ilu dyskutantów tyleż opinii i mało rzeczowych porównań z konkurencją.

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 19, 2007, 01:00:29 »
Co lepsze od Auto Mapy?

Wiele aplikacji do nawigacji testowałem.Mam u siebie teraz Destinatora,Am XL,MioMap 3.3 i AM 4.0
Kiedyś używałem TT 5,ale upgrade do 6 to koszty więc zostałem przy rodzimym sofcie oczekując AM 4.
Brałem udział również w Betatestach "4".
Porównując  tylko te programy co wymieniłem,zdecydowanie zostaję przy AM.Co prawda "czwórka" ma pewne błędy ale lada dzień wyjdzie poprawka i AutoMapa będzie działała(miejmy nadzieję) poprawnie.
Porównując ją do MioMap/iGO to zdecydowanie na dzień dzisiejszy AM ma lepsze pokrycie kraju nie mówiąc już o bazie adresowej.
W MioMap mam najnowszą mapę Polski,tą którzy nazywają nieoficjalną lub nieakceptowaną przez iGO.Wydana jest przez EMapę.
Są również podobne błędy w wyznaczaniu tras jak w AM.
Destinator ma też duże pokrycie Polski(piszą że 99%) ale skopaną pod względem kategoryzacji dróg.Jazda po śląsku to porażka.W tym miesiącu ma wyjść "darmowy" update dla D6 zainstalowanego w NavRodach.
O TT nie będę ci pisał bo tam pokrycie Polski było 99% 3 lata wstecz dla największych miast Polski i aglomeracji śląskiej.

W obecnej chwili najszybciej wyznacza trasę AM 4, najładniejszy interface (po modyfikacji userów tego forum :D ) ma AM4, najdokładniejszą i widoczną numerację budynków ma AM4.
Być może jak pisał Tramp za rok , dwa i inne programy nawigacyjne będą miały już to wszystko co ma AM4.

W każdym razie ja nie namawiam cię do AM,ale poczytaj forum o AM, iGO,TT - poszukaj plusów i minusów,wybierz to co cię usatysfakcjonuje najbardziej.

Moje typy to:
1.AM 4.0 - pomimo obecnych błędów.                                                         
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2.iGO/MioMap                                                                                             
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3.AP - choć się nie mogę przekonać do obsługi.
4.TT 6
5.Navigon - (miałby drugie,gdyby miał dokładne mapy,ma super interface)
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2007, 01:14:39 wysłana przez Jarojaw »
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 19, 2007, 02:17:15 »
Jesli nie jestes komwijazerem, nie koniecznie zalezy Ci na przedzieraniu sie lesnymi duktami to kup cokolwiek poza AM. Pomijajac fakt ze to bardzo drogi soft , producentowi wprowadzenie 3d + kilku dupereli zajelo ponad 2 lat i na koncu wypuscil na rynek produkt, ktory nie potrafi dobrze wyznaczac trasy, po ponad 2 latach !!! Prawdopodobnie pod koniec tego roku pojawia sie mapy (Navigon, I-go) z odwzorowanymi budynkami -  AM pewie to wprowadzi po kolejnych 2-3 latach. Mapy TT, I-go, Navigona juz teraz w wielu miejscach sa lepsze od AM chociaz sa oczywiscie obaszary gdzie ciagle jeszcze ustepuja ale sa to z reguly "dziury" , male miejscowosci
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 19, 2007, 07:36:40 »
Jesli nie jestes komwijazerem, nie koniecznie zalezy Ci na przedzieraniu sie lesnymi duktami to kup cokolwiek poza AM. Pomijajac fakt ze to bardzo drogi soft , producentowi wprowadzenie 3d + kilku dupereli zajelo ponad 2 lat i na koncu wypuscil na rynek produkt, ktory nie potrafi dobrze wyznaczac trasy, po ponad 2 latach !!! Prawdopodobnie pod koniec tego roku pojawia sie mapy (Navigon, I-go) z odwzorowanymi budynkami -  AM pewie to wprowadzi po kolejnych 2-3 latach. Mapy TT, I-go, Navigona juz teraz w wielu miejscach sa lepsze od AM chociaz sa oczywiscie obaszary gdzie ciagle jeszcze ustepuja ale sa to z reguly "dziury" , male miejscowosci

Dokładnie.
Ja powiem tyle - używałem AM bardzo krótko (miesiąc, wersja 3.9.2) i zrezygnowałem. Ten program nie nadawał się do użycia - zwłaszcza że miałem GPS kablowego z którym notorycznie AM miała kłopoty (wcześniej ten sam GPS był używany z HandMap'em zainstalowanym na innym urządzeniu i działał bez zająknięcia).
Nałożyło się na to również to, że nie bardzo mi brakowała platforma PPC (wcześniej używałem Palm OS). Wybór TomToma był wtedy oczywisty - iGO wtedy jeszcze nie istniało (przynajmniej w naszym kraju), a TT oferował jeszcze jeden duży (przynajmniej dla mnie) plus - wieloplatformowość (WM, Palm OS, Symbian), która pozwoliła w moim przypadku na powrót do Palm OS.
18% mapy TT już wtedy były bardzo wystarczające, żeby pojechać np. na wakacje. Potem były mapy 23%, 34%, a teraz są już mapy 47% - nad którymi szczerze mówiąc się zastanawiam, czy w ogóle kupować.
Dlaczego? Bo do moich potrzeb 34% w zasadzie wystarcza, więc zwyczajnie wolę poczekać na kolejny update, który ma mieć ponad 50% pokrycia.
I serio - nie żałuję odejścia od AM. Pokrycie to jednak nie wszystko, moim zdaniem mapy TeleAtlasa są po prostu wyższej jakości (dokładniejsze). Choć TomTom wraz ze wzrostem pokrycia również zaczyna mieć pewne problemy, np. wczoraj jechałem po W-wie trasą "krótką" i poprowadził mnie na przejście przez tory - istniejące, lecz zagrodzone na stałe szlabanem. Nadal jest to o wiele mniej takich wpadek niż miałem w AM (gdzie trasa krótka była nieużywalna, terenowa prowadziła na przestrzał przez jeziora i domy, a szybka wiodła po nocy przez promy (nieczynne rzecz jasna o tej porze) mimo że 5km dalej był most.) Nie wiem jak jest w AM 4.0, acz uważam że za dużo ludzi psioczy na wyznaczanie tras, by było ok. No i ta cena - po prostu z kosmosu! Nie wiem ile kosztuje iGO, ale mapy do TT dla całej Europy można spokojnie skompletować za c.a. 600 PLN.

Nie namawiam Cię na TT, podobno niezłe jest także iGO (nie miałem okazji sprawdzić osobiście, gdyż iGO jest tylko w wersji na PPC), choć to co widziałem i czytałem raczej mnie nie przekonuje w stosunku do tego co mam w TT.
Innych programów nie znam w ogóle.
Zgadzam się natomiast z Claude - jeśli producent softu ma takie podejście do klienta (2 lata zajmuje mu wydanie produktu który by dociągał możliwościami do konkurencji, nie informuje o tym nawet na własnej stronie, i wypuszcza ten soft z "grubymi" błędami typu wyznaczanie tras), to nie wróżę temu producentowi długiego życia - konkurencja też nie śpi, i już teraz oferuje porównywalne mapy, przy znacznie lepszym (czytaj: bardziej godnym zaufania) "engine" programów. Jeśli dalej tak będzie AM za kilka lat po prostu splajtuje - już teraz wielu ludzi odchodzi - bo do tej pory trzymała ich nadzieja na AM 4.0, a gdy zobaczyli co ta 4-ka oferuje, zaczęli się przesiadać na inny soft (dawno nie czytałem tylu postów na forum o "przesiadce" z AM, co teraz).

Jeszcze w kwestii map - powtórzę co pisałem już wcześniej. AM stara się zrobić jak największe pokrycie (czyli np. siatka dróg w małych miastach) a dopiero potem zrobić numerację. Skutek taki, że np. Toruń dostał numery dopiero w III/IV kwartale zeszłego roku.
TeleAtlas (TomTom, niektóre mapy iGO) stara się zrobić ogólną siatkę dróg (główne + część lokalnych) a potem uszczegóławiać ją szczegółowymi planami miast wraz z numeracją - od największych, w kierunku coraz mniejszych miejscowości.
Jednym odpowiada strategia AM, innym (np. mnie) TeleAtlasa.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 19, 2007, 07:56:59 »
Twój ogromnie długi post, to głównie nienawiść do AM. Żadnej konkretnej treści nie zawiera, oprócz użalania się, jak to kwieto zawiódł się na AM. A wszystko na podstawie prehistorycznej wersji 3.9.2, której nikt już nie używa, bo została szybko poprawiona przez twórców AM.  AM nie jest softem idealnym, ale jakoś dziwnie ma bardzo wielu zwolenników, o ile ktoś ją posiada, a jeszcze więcej przeciwników, szczególnie tych, którzy mają inne programy  :P

*

Offline spolak

• **
  • 111
    • http://www.icsr.agh.edu.pl/~polak/
  • Sprzęt: Asus 636N, SGN
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 19, 2007, 08:13:21 »
zalezy Ci na przedzieraniu sie lesnymi duktami to kup cokolwiek poza AM.

W AM4 nie jest to już prawda. Tylko w przypadku wybrania trasy terenowej lub pieszej program prowadzi drogami gruntowymi.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 19, 2007, 08:44:25 »
Twój ogromnie długi post, to głównie nienawiść do AM. Żadnej konkretnej treści nie zawiera

Hmmm, ciekawe, mnie się wydawało że piszę głównie o TomTomie (i jego mapach), a tu proszę, cały post to użalanie się na AM :"P

Napisałem przynajmniej o:

1. Porównaniu map (i to akurat najnowszych, czyżby w 4-ce wreszcie była np. numeracja domów w Ciechanowie, która w TT jest od paru miesięcy?)
2. Porównaniu komfortu pracy - stabilność, współpraca z GPS - zaznaczając, że moje doświadczenia z AM są dość stare
3. Komentarz do tego co czytam na temat pracy AM 4.0 (w tym wielu żali na temat wyznaczania tras)
4. Komentarz do podejścia firmy do użytkowników, który w moim przypadku często skutkuje zostawieniem firmy na zawsze (np. nie kupuję sprzętu firmy Nikon oraz Nokia, z bardzo podobnych powodów)

A co Ty napisałeś, poza zarzutem "nienawiści" pod moim adresem?
Może byś tak podał jakieś konkrety na korzyść AM?
Napisz, dlaczego mam dać za AM o c.a. 250 PLN złotych więcej (jakieś 40%) niż za TomToma? Same mapy (pokrycie) to za słaby argument, bo TT (jak już wspomniałem) nawet teraz potrafi być lepszy od AM pod tym względem
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2007, 08:48:17 wysłana przez kwieto »

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 19, 2007, 08:52:05 »
Sporo jeżdżę. Można powiedzieć, że na co dzień żyję z nawigacją. Próbowałem iGo, ale na terenie Polski za wiele błędów na mapie, może nowsze wersje są lepsze niz te z 2006 r.
Gdy kupiłem TomTom, to gdy tylko sie dało, używałem jego zamiast AM3.x, bo z 3D o wiele przyjemniej się jeździło. Ale odkąd weszła AM4, po prostu az miło sie zrobiło. Nie tylko fajna grafika i dobre prowadzenie glosem, ale przede wszystkim do wielu ważnych funkcji, do których w TT dochodzisz 6 czy 7 kliknieciami, w AM4 masz dwoma dotknięciami.
To prawda, że wyznaczanie tras w AM4 jest dużo gorsze niz w TT. Przed dłuższą trasą patrzę, jak wyznacza drogę TT6, a potem każę jechać AutoMapie właśnie ta drogą.
Zachęcam do AM - zakładam, że updatach poprawi się algorytm wyznaczania tras i znikna błędy przy wjazd na autostradę A4.

P.S. Też mnie dziwi straszna nienawiść, jaka bije z postów ludzi, którzy wybrali inny soft. Tak jakby te inne były softy były zazdrosne o popularność AM4.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 19, 2007, 09:17:44 »
Hmmm, ciekawe, mnie się wydawało że piszę głównie o TomTomie (i jego mapach), a tu proszę, cały post to użalanie się na AM :"P

No widzisz, jak to człowiek nie może wierzyć nawet samemu sobie! Niestety ok. 60% Twojego postu było o tym jaka to AM jest be.
Napisałem przynajmniej o:

1. Porównaniu map (i to akurat najnowszych, czyżby w 4-ce wreszcie była np. numeracja domów w Ciechanowie, która w TT jest od paru miesięcy?)
2. Porównaniu komfortu pracy - stabilność, współpraca z GPS - zaznaczając, że moje doświadczenia z AM są dość stare
3. Komentarz do tego co czytam na temat pracy AM 4.0 (w tym wielu żali na temat wyznaczania tras)
4. Komentarz do podejścia firmy do użytkowników, który w moim przypadku często skutkuje zostawieniem firmy na zawsze (np. nie kupuję sprzętu firmy Nikon oraz Nokia, z bardzo podobnych powodów)

Napisałeś coś bardzo, bardzo długiego, czego nie powinno się robić na forach, ale nie o to chodzi. Jeżeli zachwalasz TT to napisz o jego zaletach, a nie odnoś się do softu, którego nie znasz, wtrącając uwagę, że to co mówisz jest nieaktualne.

A co Ty napisałeś, poza zarzutem "nienawiści" pod moim adresem?

Odnosiłem się tylko do Twojego postu, a nie zamierzałem wypowiadać się w temacie wątku. Inni to robią wystarczajaco dobrze.

Może byś tak podał jakieś konkrety na korzyść AM?
Napisz, dlaczego mam dać za AM o c.a. 250 PLN złotych więcej (jakieś 40%) niż za TomToma? Same mapy (pokrycie) to za słaby argument, bo TT (jak już wspomniałem) nawet teraz potrafi być lepszy od AM pod tym względem
Jeżeli chodzi o zalety AM, to w tej chwili bije lub dorównuje TT praktycznie we wszystkim. GUI, szybkość rekalkulacji tras, mapy w Polsce, POI użytkownika itd. (są jeszcze problemy z błędami w wyznaczaniu tras, ale IMO szybko zostaną poprawione). Używam również TT, ale tylko za granicą, bo nie jestem jeszcze pewien jak AM sprawuje się na mapach Teleatlasu (za mało postów na ten temat!). Jeżeli wszystko będzie OK, to kupię licencję AM Europe i TT pójdzie do lamusa.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2007, 09:23:46 wysłana przez akubit »

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 19, 2007, 09:27:52 »
Zachęcam do AM - zakładam, że updatach poprawi się algorytm wyznaczania tras i znikna błędy przy wjazd na autostradę A4.

P.S. Też mnie dziwi straszna nienawiść, jaka bije z postów ludzi, którzy wybrali inny soft. Tak jakby te inne były softy były zazdrosne o popularność AM4.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Mnie za to dziwi Automapofilia :")
Zwróć uwagę - sam polecasz Autmapę, mimo że piszesz:

To prawda, że wyznaczanie tras w AM4 jest dużo gorsze niz w TT. Przed dłuższą trasą patrzę, jak wyznacza drogę TT6, a potem każę jechać AutoMapie właśnie ta drogą.

Dla mnie to jedno zdanie zamyka dyskusję - może Ciebie stać na dwa programy nawigacyjne, ale mnie niestety nie.
No i w świetle powyższego dyskusyjna staje się przewaga AM pt:
ale przede wszystkim [dostęp - red. Kwieto] do wielu ważnych funkcji, do których w TT dochodzisz 6 czy 7 kliknieciami, w AM4 masz dwoma dotknięciami.
bo skoro i tak musisz uruchomić TT, wyznaczyć trasę, następnie uruchomić AM i od nowa wyznaczyć tę samą trasę (przeklepać ją na żywca z TT), to ewentualna oszczędność na kilku kliknięciach rozmywa się na przełączanie programów i dublowanie tych samych czynności.

Przestajesz się dziwić, dlaczego użytkownicy innego softu śmieją się kułak, gdy czytają takie wypowiedzi użytkowników AM?

Sam zresztą napisałeś:

Czyli zachęcasz, mimo że stwierdzasz, że aby program działał, wymaga następnych update'ów. Biorąc pod uwagę ile trwał upgrade do wersji 4.0, oraz np. to, że problem z zarządzaniem pamięcią przewijał się (pomimo update'ów) przez całą wersję 3.9.x, to akurat w tym temacie żywię dużą nieufność w stosunku do firmy Aqurat.
Po prostu ja się już nauczyłem, żeby nie kupować czegoś dzisiaj, tylko dlatego że ktoś mi obiecuje że jutro będzie lepsze ("po updatach"). Jak będzie lepsze to kupię - dziś jest gorsze i nie kupuję.

Napisane: Maj 19, 2007, 09:22:05
Jeżeli chodzi o zalety AM, to w tej chwili bije lub dorównuje TT praktycznie we wszystkim. GUI, szybkość rekalkulacji tras, mapy w Polsce, POI użytkownika itd. (są jeszcze problemy z błędami w wyznaczaniu tras, ale IMO szybko zostaną poprawione).

Tyle "bełkotu marketingowego".
A konkretnie?

Które cechy GUI są lepsze i dlaczego? Tylko nie mów, że bardziej Ci się podoba jakiś kolor :"PPP
O ile szybciej rekalkuluje trasy AM? I dlaczego ma to być lepsze, skoro i tak wyznacza je źle?
Mapy - dlaczego uważasz że są lepsze, skoro numeracji nie mają 50 tysięczne miasta (w tym dawne miasta wojewódzkie (sic!)), które w TT ją mają od kilku miesięcy?
POI użytkownika - dlaczego Twoim zdaniem AM ma je lepsze, skoro do TT można wrzucić punktu ze strony mobilne.net, a także dysponuje profesjonalnymi serwisami oferującymi punkty dla całej Europy?

Jak już coś napisałeś, to mógłbyś podać jakieś konkrety - same hasła nie wystarczą.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 19, 2007, 09:35:32 »

Tyle "bełkotu marketingowego".
A konkretnie?

Które cechy GUI są lepsze i dlaczego? Tylko nie mów, że bardziej Ci się podoba jakiś kolor :"PPP
O ile szybciej rekalkuluje trasy AM? I dlaczego ma to być lepsze, skoro i tak wyznacza je źle?
Mapy - dlaczego uważasz że są lepsze, skoro numeracji nie mają 50 tysięczne miasta (w tym dawne miasta wojewódzkie (sic!)), które w TT ją mają od kilku miesięcy?
POI użytkownika - dlaczego Twoim zdaniem AM ma je lepsze, skoro do TT można wrzucić punktu ze strony mobilne.net, a także dysponuje profesjonalnymi serwisami oferującymi punkty dla całej Europy?

Jak już coś napisałeś, to mógłbyś podać jakieś konkrety - same hasła nie wystarczą.

Słuchaj kwieto. Nie mam czasu ani ochoty bić z Tobą pianę. Znam Cię z forum od dawna i wiem, że będziesz walczył do upadłego w obronie swoich racji. Tylko wypowiadasz się w temacie, którego nie znasz (nie używasz AM!).
Ja używam zarówno AM jak i TT i polecam AM, bo według mnie jest na dzień dzisiejszy lepsza!  :P
EOT

*

Dżeju

« Odpowiedź #25 dnia: Maj 19, 2007, 09:36:00 »

(...) Tyle "bełkotu marketingowego".
A konkretnie?

Że tak się wtrącę do dyskusji, gdyż mam te programy i trochę na nich pojeździłem. TTN6 dla mnie dyskwalifikuje całkowicie to, że program mi narzuca skalę podczas jazdy, podczas gdy w AM czy to 3 czy 4 i niezależnie od widoku 2D czy 3D - sam ustawiam sobię skalę jazdy, a co do wyznaczania tras i szybkości - rzecz względna  ;D

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 19, 2007, 09:54:06 »
Słuchaj kwieto. Nie mam czasu ani ochoty bić z Tobą pianę.

Heh, wiedziałem, że tak się mniej więcej skończy "dyskusja". Zarzucać "nienawiść" łatwo, a podać konkrety - już trudno.
"Jakie to znane", chciałoby się powiedzieć.

A można było wypunktować kilka konkretnych cech i tyle - ale to widać zbyt trudne.
Zrobił to natomiast np. Dżeju (widocznie dla niego nie było to aż takie trudne) - i mamy w jego wypowiedzi konkret do którego się można odnieść (mi akurat ręczna zmiana skali nie jest potrzebna, zwłaszcza że w trakcie nawigacji mogę sobie mapę ręcznie zzoomować w dowolnym momencie za pomocą guzika "nawigatora", ale będzie grupa ludzi dla której taka opcja jest atutem).
Co śmieszne, sam mogę wymienić kilka cech, które ma AM a których w TT nie ma, choć czasem mogłyby się przydać (np. blokowanie na stałe wybranych prze użytkownika odcinków dróg).
Wybór programu jest natomiast wypadkową plusów i minusów. Indywidualny użytkownik określa co mu jest bardziej potrzebny, jaki system bardziej mu "leży" i na tej podstawie wybiera soft. I tu nie ma problemu, czy będzie to iGO, czy AM, czy TomTom, czy Navigo, czy Que, czy jeszcze coś innego.
Gorzej, jeśli błędy programu sprawiają że jest on niegodny zaufania (np. wyznaczanie tras "naokoło", czy "skoki w bok" od wytyczonej trasy) I tu nawet nie trzeba mieć styczności z programem, w myśl zasady, że jeśli jedna osoba coś powie (np. na forum) to można to pominąć, ale jeśli to samo powie 10 osób, to lepiej się zastanowić...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 19, 2007, 10:55:44 »
Jesli nie jestes komwijazerem, nie koniecznie zalezy Ci na przedzieraniu sie lesnymi duktami to kup cokolwiek poza AM.

Nie ma jak skrajnie szowinistyczne opinie i to w wykonaniu moderatora :P

ps.
Nie mam ochoty z Tobą polemizować na takim poziomie argumentów, więc się nie wysilaj ...

Napisane: 19-05-2007, 10:37:18
Co śmieszne, sam mogę wymienić kilka cech, które ma AM a których w TT nie ma, choć czasem mogłyby się przydać (np. blokowanie na stałe wybranych prze użytkownika odcinków dróg).
Wybór programu jest natomiast wypadkową plusów i minusów. Indywidualny użytkownik określa co mu jest bardziej potrzebny, jaki system bardziej mu "leży" i na tej podstawie wybiera soft.

To może wymień kilka zalet TT których mie ma w AM?
Chętnie poczytam, ale pod jednym warunkiem:
przestaniesz zanudzać o numeracji domów w Ciechanowie (ten Twój koronny 'argument' w każdej dyskusji AM vs TT)  :P
O wyznaczniu tras też nie musisz pisać, o tym już wszyscy wiemy, a ja chciałbym w końcu poznać kilka innych,
spośród ponoć wielu jego zalet.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 19, 2007, 11:32:51 »
Mam nadzieje, ze bycie modem nie odbiera mi jednak prawa do wlasnego zdania. To nie jest szowinizm - ponad 2 lata poslizgu ??? - pokaz mi jeszcze jakiegos producenta ktory widok 3d robil tak dlugo , to chyba jest fakt a nie szowinizm.  Napisalem o komwijazerach jako o przykladzie, pamietaj ze jest cala masa ludzi , ktorzy niekoniecznie jezdza po malych miejscowosciach, wielu z nich uzywa softu do nawigacji okazjonalnie , wakacyjnie . Na cholere im tak drogi program , ktory nie potrafi dalej wyznaczyc poprawnie dluzszej trasy , kiedy jak czytam ludzie po jej wyznaczeniu musza ja sprawdzac i korygowac. Daleki jestem od pisania , ze jakis soft jest najlepszy , bo zgoda , kazdy ma jakies wady i zalety ale np. TT czy Navigon (szybciej lub wolniej) wyznacza trase i mozna jechac bez koniecznosci korygowania trasy z mapa jak to ma miejsce w AM. A jesli chodzi o te poprawki majace poprawic alegorytm to nie wiem skad ten optymizm , ze wkrotce , za juz za chwile - przeciez to rekordzista w waleniu w rogi uzytkownikow , to za chwile moze sie okazac pod koniec roku ;-)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline toja

• 343
  • POZNAŃ
  • Sprzęt: iPhone4S, iPad3
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 19, 2007, 11:40:02 »
kwieto wyjdź na spacer, i wyluzuj!
I przestań zaśmiecać wątek cholernie długimi wypowiedziami z atakami na forumowiczów, bo tak jak już zauważył MarcinW:
A watek zaczal sie tak ladnie i byl o czyms konkretnym - chodzilo tylko o podanie ZA i PRZECIW... :) Echhh Chlopaki....
  :)

Z moich obserwacji: TT w Poznaniu (to chyba dość duże miasto  ;D?) nie ma ulic równoległych (alternatywnych)do autostrady ani przejazdów (np z Dębca ul Opolską do Lubonia nie przejedziesz bo TT nie ma mostu, który tam jest od kilku lat!)
nie znam AM4, jeździłem na 3.9.3 i byłem raczej zadowolony.
Jeździłem również na IGO i jestem pod wrażeniem łatwości obsługi i szybkości przeliczania tras choć ma błędy typu: wyznacza lewoskręty na ul Głogowskiej w Poznaniu gdzie są zabronione lub wyznacza trasę pod wiaduktem, który od dawna (ok9 lat co najmniej - przedłużenie Dmowskiego w kierunku Czechosłowackiej ) jest tylko przejściem dla pieszych.
Na szczęście każdy może posłużyć się własnym rozumem i wybrać co mu pasuje najbardzej zwłaszcza po lekturze np tego forum pod warunkiem, że będą tu merytoryczne wypowiedzi a nie bicie piany. Howgh :)