TT3+ Samsung SGH-V200 +ERA przez Irda

• 15 Odpowiedzi
  • 1461 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 19, 2004, 12:47:55 »
Jak polaczyc T3 z Samsungiem SGH V-200 przez IR w Era GSM??? Czy komus udalo sie w ogole polaczyc jakiegokolwiek Samsunga z Palmem???

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 19, 2004, 14:45:44 »
Spoko. Mam tego Samsunga (w Plusie) i Tungstena|E. Działa jak burza. Myk plega na tym, że definiując połączenie piszesz "Połącz z: Modem" "Przez: Infrared". Reszta standardowo. Nie wiem dokłądnie z czym masz problem.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 19, 2004, 16:40:25 »
Czesc! Ok zmienilem na Modem ale wciaz to samo- pojawia sie 'Signing on' i czekam...czekam...i nagle 'PPP timeout (0x1231)'. W telefone pojawia sie napis 'GP' a mimo to nie ustanawia polaczenia. Jaki Phone# wybierasz? Chyba i tak jest inny dla Plusa prawda? Bylbym wdzieczny jakbys mogl opisac dokladnie jak masz skonfigurowanego swojego TE to sprobuje to przeksztalcic dla Ery. Albo podaj strone skad wziales konfiguracje.
BTW jak wpisac w Palmie '^' - ten znak jest przy schematach konfiguracji na tej stronie w FAQach.
Jestem wdzieczny za pomoc!!
Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2004, 10:27:15 »
Połączenia:

Samsung
Połącz z : Modem
Przez: Infrared

Wybieranie: TouchTone
Głośność: Cicho

Więcej:
Prędkość: 115200
Kontr.prz.: Autom.

Ciąg ini.:
at+cgdcont=1,"ip","www.plusgsm.pl"

====================================

Sieć:

InetSamsung
Nazwa: plusgsm
Hasło: -przypisane-
Połączenie: Samsung
Numer: *99***1#

Więcej:
Typ połączenia: PPP
Brak aktywności: Nigdy
DNS automat.: OK

Adres IP: OK automat.

Wpisanie ^ - sprawdz sobie w pomocy Graffiti - Punctuation Shift (page 2)

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 20, 2004, 21:35:18 »
Wyglada na to ze jeszcze cos jest nie tak, bo nadal to samo wyskakuje. A co masz w 'Script'???

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 21, 2004, 09:31:34 »
Script jest pusty. Zrestartuj sobie Palma, moze cos sie powiesilo? Na identycznych ustawieniach konfigurowalem tez T3 i chodzilo bez problemu.

[Dodano: 2004-05-21 09:34:36]
A moze nie masz jakiejs uslugi wykupionej w Erze od transmisji danych???

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 21, 2004, 11:17:26 »
nic. ja mam ten sam problem z samsungiem c100. ani jako modem, ani jako local network, tym bardziej ani jako phone - nie dziala. jako local network jedyne posuniecie dalej jest, ze pojawia sie ppp timeout (0x1231)
wczoraj zadzialalo. przez pare sekund zlapal "GP", a potem rozlaczylo... i od tego momentu nie dziala. mam wlaczona transmisje danych (plus). na se t68i dziala bez problemu (fakt, przez BT), ale to tylko w celu sprawdzenia ustawilem, bo t68i na codzien nie mam...

kurcze, samsung do d***, czy moja glowa? ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 21, 2004, 11:31:51 »
Nie wiem jaka masz siec- przed chwila dzwonilem do BOA w Erze i kazali mi wpisac taki phone#- *99**1*1#  a w initial string-  +cgdcont=1,''IP'',''erainternet''   czyli bez at na poczatku a DSN- 213.158.194.001  
Probowalem i nic.To samo.Tylko mi zostaje GP w Samsung na dlugo,wlasciwie tak dlugo jak mam zasieg IrDa. A Palmie mam uscisk dloni...czekam i wyskakuje PPP timeout (0x1231).
Chyba raczej te Samsungi...%$#!
BTW facet w Erze ponoc mial zapisane ze wskazane polaczenie przez kabelki!!! Przez kabelki $#!#@!@

Sorry nie doczytalem ze masz Plusa :) a juz myslalem ze to GPRS w Erze tak dziala. Czyli jednak cos mamy nie tak w konfiguracji skoro jednemu z nas trzech udalo sie polaczyc
Zastanawiam sie czy nie wybrac sie na Złotą do Ery i niech sie mecza!

A moze cos w konfiguracji w telefonie trzeba zmienic lub dodac???

[Dodano: 2004-05-21 12:52:52]
DO WSZYSTKICH URZYTKOWNIKOW TELEFONOW FIRMY SAMSUNG I PALMTOPOW PALM
INFORMACJA Z SAMSUNG ELECTRONICS PL- CENTRUM CYFROWEGO
-NIE MA MOZLIWOSCI POLACZENIA TELEFONU FIRMY SAMSUNG Z PALMTOPEM PRZEZ IRDA PONIEWAZ TELEFONY FIRMY SAMSUNG NIE POSIADAJA ODPOWIEDNIEGO OPROGRAMOWANIA. WOBEC TEGO SAMSUNG PL RADZI W CELU TAKIEGO POLACZENIA ZAKUPIC ODPOWIEDNI KABEL.

W tym momencie szkoda mi tych kilkunastu wieczorow jakie poswiecilem na wprowadzenie kazdej mozliwej konfiguracji Palma z telefonem.I oczywiscie pieniedzy jakie wydalem na Samsunga (naszczescie w promocji).

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 21, 2004, 14:18:32 »
BZDURA!!!

Działam z Samsungiem SGH V200 i T|E na podczerwieni!!! Zaczne chyba organizować pokazy za pieniądze :) Fakt, że po pierwszym tygodniu użytkowania Samsunga zwiesił mi się soft tak totalnie, że z aparatu nie można było korzystać. Odesłałem go wtedy do serwisu i wgrali mi nowy soft. Może dlatego u mnie jest OK???

[Dodano: 2004-05-21 14:27:27]
Zobacz sobie takiego linka: http://www.miworld.com.sg/media/mobile/pdf/sunsurf/palm/Samsungv200.pdf

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 21, 2004, 15:00:47 »
Taka informacje uzyskalem.

A propos linka to konfiguracja sie zgadza. Wprowadzam

Pref- Connection-
Connect to- Modem
Via Infrared

Dialing Touch Tone
Volume Low

Pref- Conn- Details

Speed 115,200
Flow Ctl Automatic

Init String
at+cgdcont=1,"IP","erainternet" (probowalem takze tak
at+cgdcont=1,"IP","erainternet";^sgauth=1
lub tez  
at+cgdcont=1,"IP","erainternet","0.0.0.0",0,0 )

Pref-Network

service- cokolwiek
User name erainternet
Password erainternet
Connection -tu to co wczesniej ustawilem
Phone   *99***1# ( albo *99***1*1# albo *99# )

Pref-Network-Details

Conn type PPP
Idle timeout Never ( w Erze sugerowali 1minute)
Query DNS Primary 213.158.194.1
DNS Secondary pusty
IP address automatic

Pref-Network-Details-Script

End

Chyba wgrali Ci jakis inny nowy soft. Jeszcze sobie z nimi w takim razie pogadam. Miales go na gwarancji?

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 21, 2004, 15:49:18 »
hm... u mnie po tych ustawieniach sie zmienil tylko nr timeout'u (bylo 0x1231, teraz jest 0x1212)...

Glaurung, jakbys w wawie byl, bysmy sie umowili na konfiguracje... ;)

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 21, 2004, 17:11:53 »
Hej! Dzwonilem jeszcze raz do serwisu Samsunga. Nie wykluczaja,ze moze tak byc ze po zainstalowaniu nowego softu uda sie skonfigurowac z Palmem. Jesli jest gwarancja to zrobia to za darmo, jesli nie to kosztuje to 48zl (-20% bo jest jakas promocja).
Jesli znajde gwarancje to chyba sie tam wybiore.

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 23, 2004, 19:39:30 »
Wgrali mi za free na gwarancji. Telefon ZABIŁEM po tygodniu użytkowania. Totalnie!!! Był martwy. Po wgraniu nowego softu nie mam z nim żanych problemów (poza tym że wkurza mnie, że nie ma BT).

Sebastian_T - zapraszam do Łodzi. Mamy tu lepsze puby :) Postawisz piwo, spiszesz sobie konfiguracje hehehe...

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 23, 2004, 23:52:01 »
Cytat: Glaurung
Sebastian_T - zapraszam do Łodzi. Mamy tu lepsze puby :) Postawisz piwo, spiszesz sobie konfiguracje hehehe...
Jeżeli kolega jest taki chetny na spotkania to mam nadzieje, że przyjdzie na następne palmparty w Łodzi :) Będzie to prawdopodobnie 10 lub 17 czerwca, info pojawi się na forum. Miło będzie zobaczyć  jakąś nową twarz.

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 24, 2004, 10:45:20 »
Jesli 10-to to looozik. 17-go tez chetnie ale w Zakopanem, bo bede na urlopie ;) Co do ogladania mojej twarzy, to wiele bym sobie po niej nie obiecywal hehehehehee...

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 25, 2004, 13:13:34 »
a, czyli jest szansa, jak udam sie do serwisu samsunga, to mi wgraja? to sie wybiore na dniach.

jakby co, ja z wawy, ale wieczorami jestem out najczesciej (male blizniaki, ktore trzeba polozyc i uspic, aby odsapnac - czyli pomoc mojej najpiekniejszej malzonce ;) )