Zire 72, no i emulator ...

• 6 Odpowiedzi
  • 1050 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 11, 2004, 01:02:05 »
Jestem całkiem świeży w temacie pda ... dlatego muszę ;) zadać kilka oklepanych pytań ...

Windows "z grubsza" znam ... z resztą pocket pc nie chcę kupować, z racji awersji do samej nazwy. Lecz do tej pory nie widziałem Palm OS w działaniu. Przejrzałem Forum i niestety, żadne linki do emulatora nie działają. Nie chciałbym kupować kota w worku. Jeśłi jest możliwość zobaczenia na emulatorze jak to wszystko z grubsza wygląda - byłbym wdzięczny za pomoc.

Z innej beczki. Zainteresowały mnie dwa palmy. Może ktoś dysponuje informacjami kiedy w Polsce pojawi się w sprzedaży Zire 72. Mam dylemat pomiędzy nim, a Sony TJ37.

Palmtop ma mi służyć jako narzędzie pozbycia się "walających" wszędzie karteczek i jako odtwarzacz mp3 z dostępem do I-netu przez komórkę. Myślałem o P800, ale telefon już mam. W sumie to Zire 31 by wystarczył, ale odstrasza mnie rozdzielczość. No i ma być relatywnie niedrogi.

Czy Wi-Fi w Sony wart jest ceny ?? Czy lepiej Bluetooth w Zire ?? Może ktoś posiada Sony i się wypowie.
Jak sprawa gwarancji ?? ... pewnie do Warszawki trzeba wysyłać.

Gdzie w okolicach Katowic dorwę jakiś konkretny sklep, gdzie można by pooglądać rzeczone produkty i zasięgnąć fachowej porady w kwestiach użytkowania. Trochę to Forum pooglądałem i dochodzę do wniosku, że pda jest urządzeniem "prostym do schrzanienia przez przypadek".

No i ważna kwestia: Jak to jest z odczytem plików głównie Excela na Palmie ?? ... chodzi mi o poprawność odczytu i zapisu średnio skomplikowanych arkuszy.

Tyle ...  z góry dzięki za odpowiedzi.

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2004, 18:08:31 »
Dla palmos simulator(emuluje pos5-do 6) zobacz tu: http://www.palmos.com/dev/dl/dl_tools/dl_simulator/index.html (trzeba się zalogowac na stronce), są także wcześniejsze wersje emulatora palmos emulator(emuluje pos1-do 4.1).

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2004, 19:01:28 »
ja wlasnie testuje, zire72 w skrucie

procek - rewela
muzyka - az za glosno ;)
ekrna - nawet lepszy niz zire71
kamera - wyzsza rozdziela, ale fotki tylko w dzien o 12:00 i to latem w bezchmurny dzien :/
Bluetooth - tragedia. czyli jesli bedziesz chcial sie polaczyc przez telefon to licz sie z tym ze moze ci sie nie udac. narazie czekam zeby pogadac z jakims technikiem z palmone zeby zrozumiec czy oni sa nienormalni, czy to ja. watpie ze to ja bo z poziomu PC sa tylko 2 uslugi ;) activsync i hotsync. jest cienko, ale moze sie myle, wszystko sie okaze.

wart kupienia ? booo w twoim wypadku wystarczy jakis stary ;) jesli potrzbujesz tylko pozbyc sie kartek.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2004, 09:20:49 »
No więc ...

Z racji braku odzewu na Forum próbowałem sam sobie poradzić.
Z tego co się zorientowałem to w zupełności wystarczyłby mi jednak Zire 31 (+nowy OS; -rozdzielczość), lub T|E (+rozdzielczość; -procesor). Jeszcze się zastawiam.
Znalazłem nawet sklep w Zabrzu, czyli niedaleko. Pewnie znany: http://www.explore.com.pl
Cena Zire 31 to jedyne 889 PLN. Co do Zire 72 ... rozmyśliłem się, a raczej cena skutecznie mnie ostudziła. Ja rozumiem, że w "nie u Nas" kosztuje 299$, ale żeby 1.700 PLN dawać za poprawionego Zire 71. Dla mnie lekka paranoja. Z zagranicy nie sprowadzam - gwarancję chcę mieć. A aparat ?? Dla mnie "wodotrysk". Dobrze ktoś w jakimś teście napisał: Po miesiącu służy tylko do pokazania znajomym możliwości palmtopa. Poza tym mam cyfrówkę.
Co do emulatora, to ze strony developerskiej Sony zciągnąłem sobie emulator Clie, na wersji Palm OS 5.2. Nie trzeba się rejestrować. Wystarczyło. Nawet Warfare Inc. chodzi.
Kilka pytań:

- Jakie znaczenie ma pamięć w Palmie. W emulatorze wszystko do RAM'u wrzuca, a nie na kartę. Czy w real Palmie istnieje możliwość instalacji na karcie ?? Czy jest ona tylko i wyłącznie używana do przechowywania plików jak: muza, obrazki, filmy.
- W tym momencie z racji OS'a w wersji 5.2.8 brałem pod uwagę wyłącznie Zire 31 i 72. Czy ta nowa wersja OS'a, z punktu widzenia codziennego użytkowania, warta jest uwagi ?? Czy to tylko obrazek pod Agendą ?? Czytałem o różnicach, ale ponieważ nigdy nie używałem Palma, to "nie czuję" ewentualnych zysków.
- Czy to prawda, że w połowie 2004 ma wyjść Palm OS 6, który ma posiadać wielowątkowość ?? Czy warto czekać ??
- Czy po instalacji klienta mailowego i browsera na takim Zire 31 będzie możliwe korzystanie z Internetu via IrDA ?? Standardowo niewiele do niego softu jest dołączonego.
- Czy aby "zarzucić" ogonki na 5.2.8 trzeba czekać na nowego PiLoca ?? A może już takowy jest pod tą wersję OS'a ??
- Dzięki za opinie nt. Bluetootha w Zire 72. Zastanawiam się, czy będzie możliwość dokupienia odpowiedniego rozszerzenia do Zire 31 pod to SDIO (na tyle się nie znam) ??
- Na co zwrócić uwagę przy zakupie ?? Ekranu nie przetestuję, bo Palm jest zapakowany i nienaładowany.
- Czy rozdziałka 160x160 naprawdę aż tak "bruździ" (nie licząc gier) ??

Sorki za rozwlekłość - siedzę w pracy i dziś akurat mało mam zajęć ;)
Co do działu tego Forum. Wstępnie chciałem tylko o emulatorze i systemie, a wyszło ogólnotematycznie i sprzętowo, więc jeśli nie ten dział, to przepraszam.

Off-topic: Jak już w czerwcu cosik kupię, to chętnie poszukam kogoś z okolic Katowic w celu "wymiany doświadczeń", ale temat ew. zjazdów, to już inny znów dział.

Pozdrawiam ...

*

Offline P.D.

• *
  • 63
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 23, 2004, 20:39:04 »
Witam

1. Do kart pamięci można wgrywać też programy, a nawet pliki "nie palmowe" (np. obrazki, itp.), ale nie przez hot sync. polecam pilot install.

2. Co do  OS 5.x.x/6.x się nie oriętuje, bo mam 4.1.

3. O ile wiem jest dostępna karta bluetooth PalmOne na złącze SDIO.

4. Rozdzielczość 160x160 mi nie przeszkadza - mam kolorowego palma m130 i to mi wystarcza.

Pozdrawiam

*

Offline LEON

• *
  • 97
  • HTC Wizard X-plore 2.0
    • Jeszcze pracuję nad tym...
  • Sprzęt: Tungsten | T3, HTC Wizard, cyberkot
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 24, 2004, 16:17:00 »
Witam i zapraszam na gg bo tam łatwiej tłumaczyć a co do pytań to :

- na karcie można przechowywać wszystko to o czym napisał powyżej P.D. a na przykład save`y z gier zazwyczaj przetrzymywane są w pamięci palma ale jak łatwo się domyśleć są to skrajnie małe pliki

- jeśli chodzi o nowy soft to trzeba podzielić to na ten występujący w Zire 71 i T|T T|T2 następnie T|E i T|T3 oraz Zire 31 i Zire 72. Po kilku małych zabiegach można na trzech pierwszych modelach uzyskać ten soft z T|E i T|T3 a z tym najnowszym to szczerze nie wiem. Różnice są takie ze pomiędzy pierwszą a drugą wersją (chodzi o kolejno wymieniane przeze mnie modele) to w kontaktach można dodawać wiecej edytowalnych pól oraz coś co dla mnie miało duże znaczenie czyli wpisywanie daty urodzenia co automatycznie tworzy coroczne przypomnienie w kalendarzu. Jest też zdjęte ograniczenie w Memo Pad (zwanym tutaj Memo)do 4 kB ale słyszałęm coś o następnym odraniczeniu do 32 choć róznica jest i tak zadowalająca). Jest widok roczny w Datebok, ekran Today, kategoriom w Date można przypisywać kolory, no troche tego jest, jeśli chodzi o mnie osobiście to nie przepadam za zamiennikami bo zajmują czasami sporo miejsca a na pewno wiecej oraz nie wszystkie opcje dostępne są w desktopie (np. Ikony itp) tak wiec zastanowuł bym sie nad potrzebami i czy nowsza wersja OS nie zaspokoi ich właśnie (moatko to zdanie ma koszmarną konstukcje ;) )

- czy to prawda z tą premierą...wiadomo jak to jest z premierami :)...na pewno będzie OS6, mam nawet emulator i przyznaje bez bicia że jakimś sposobem zciągnąłęm go bez rejestracji. Jak tylko znajde linka to służe pomocą. Czy watro czekać?? Może i warto ale z mojego punktu widzenia warto zbierać SPORE SUMKI bo nowości jak nowości ... kosztują słono.

- Nie daje sobie uciąć głowy ale wystarczy skonfigurować na Palmie odpowiednie połączenie i od tego momentu każdy program korzystający z internetu będzie łączył się za pomocą IrDA + komórka na GPS albo GPRS (to już zależy od komurki i sieci). A soft...jeśli dołączają do Zire 31 (przepraszam ale nie wiem jak jest) VersaMail i WebPro (obra programy ze stajni pa1m0ne) to nie widze problemu ale powtarzam - głowy nie dam sobie uciąć bo na Zire 71 działa bez zarzutu poczta, www i gg.

- z tymi ogonkami to na prawde nie wiem, może do obrzydzenia ale powtórze że na Zire 71 są spolszczenia i na mój mały bo mały rozum PiLoca to pewnie jeszcze robią ale jakaś kombinacja FontHack albo coś...poszukam, może coś znajdę

- Jest karta Palm SDIO z BT ale (o zmoro, tej części na prawde nie nawidze) nie ma sterowników do OS 5 i wyżej !!!!!! wiem wiem...pewnie klniesz teraz ale to na prawde nie ładnie ze strony pa1m0ne...jest tesz SanDisk`a ale to samo...nie  ma sterowników...o zgrozo...pozostaje czekać no chyba ze jestem nie doinformowany to przepraszam za wprowadzanie w błąd

- Jeśli kupujesz w sklepie to poproś o odpieczętowanie opakowania czy  w środku znajduję sie wszystko co ma być (ładowarka, podstawka choć to może zastępować kabel w wypadku Zire 31 i 72, płyta z soft`em, folia na ekranie, taka troche na odwal sie jest ale do puki nie kupisz Brando to dobre i to, no i czy sam palm gdzieś nie trzeszczy jak sie go zgniata bo mój pierszy Zire 71 troche "odstawał", wiem że ma ruchome elementy ale nie powinien wiec wymienili, i czy złącze SD działa, będzie tam taka plastikowa zaślepka imitująca karte to sprawdz czy wszystko dobrze chodzi bo na moich oczach w MediaMarkt koleś T|T kupował i nie chciała wyjść ta zaślepka) no a potem to ładuj w domu i testuj :)

- Moje zdanie jest takie: jak masz od początku lo-res to jest ok ale jak widziałeś lo-res w akcji a potem widzisz hi-res...nie wiem jak inni ale ja mam już drugi miesiąc hi-res i jeszcze mnie czasami zaskakuje tak ze szczęka opada. nie mówie ze lo-res jest gorszy bo 3 lata na IIIc pracowałem i było super...ale po tej "drastycznej" przesiadce doznaje szoku średnio co kilka dni :-D

A off topic : jeśli nie zasnąłeś nad czytaniem tego to prosze śmiało na gg albo mail a co do spotkania...no do katowic mam godzinke autobusem pod sam empik wiec jak tylko czas dopisze to czemu by nie ... pozdrawiam .... God bless You.
* Leon
* X-Plore 2.0n :: IPL & SPL 2.22.0001 :: GSM 02.61.11
* 50°21'29.30"N; 19° 8'37.99"E
* Have a nice day 8)

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2004, 14:08:00 »
No więc ...

LEON

Co rozumiesz poprzez takie zdanie:
"Po kilku małych zabiegach można na trzech pierwszych modelach (tj. Zire 71, T|T, T|T2) uzyskać ten soft z T|E i T|T3"
O ile wiem na wszystkich powyższych modelach jest ten sam OS (tj. Palm OS 5.2.1). Dopiero Zire 31 i 72 mają Palm OS 5.2.8.

Prosiłbym o małe wyjaśnienia ??

Nad zakupami myślę dalej (rozdzielczość !?) - zostały:

T|E - ponoć jest mocno awaryjny. Co rusz czytam na forach o siadaniu głośniczka, klawiszy, nie włączaniu się itp. Jak to w końcu jest ??
Zire 31 - waham się nad alternatywą w postaci Zire 71 podbudowanym Agendusem Pro (jako lekarstwo na braki samego OS'a) z racji rozdzielczości. Nie wiem, czy to dobry pomysł ??

Co do PiLoca to do Z31/72 jest tylko takie coś na razie: PiLoc-Polish-OS5x-Lite, czyli jakiś ogół :(
Co do rozszerzeń na kartach ... Z tego co oglądałem, to bardziej opłacalne będzie sprzedanie kiedyś i kupno nowego Palma z BT, lub WiFi wbudowanymi, aniżeli kupno kart - drogie rzeczy.

Dzięki za porady odnośnie samych zakupów :) Na pewno skorzystam - jeśli pozwolą rozpieczętować.
Z tego co czytam, to folia Brando "muss sein", dobry pokrowiec pewnie też.

"... jeśli nie zasnąłeś nad czytaniem tego to prosze śmiało na gg albo mail ..."

Nie zasnąłem :) Na gg zagadam jak tylko będę mieć "nie pracowy" dostęp do netu (tzn. będę w domu).

Dzięki wszystkim.