Sposob polaczenia Palm'a z telefonem komorkowym przez k

• 4 Odpowiedzi
  • 457 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 05, 2004, 00:45:21 »
Mam maly problem... otoz jestem posiadaczem Palma m105, IIIc i VIIx oraz telefonu Motorola V60i ...chcialbym polaczyc go z komputerkiem aby polaczyc sie z internetem via GPRS lecz ten model tel. fabrycznie nie posiada portu podczerwieni. Moze ktos z bardziej doswiadcoznych uzytkownikow forum pomoze mi ten problem jakos rozwiazac. Istnieje mozliwosc polaczenia tejze komorki przez port RS232 palmtopa kabelkiem? Jesli tak prosze o jakies info na foum lub na moj email nischika@tenbit.pl wraz (jelsi to mozliwe) schematem potrzebnego mi kabelka. Z gory dziekuje i porzdrawiam... Lukasz.

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 05, 2004, 16:06:44 »
potrzebujesz kabelka rs232 do telefonu i do palma oraz takiej złączki o nazwie nullmodem (2 gniazdka jak w pc w 1 obudowie odpowiednio połączone, nie mylić z kablem nullmodem!). Oba kabelki wtykasz w tą złączke i palm powinien zobaczyć telefon. Zgodnie z opisem na http://www.era.pl/index.php/id=firma_4/dane_tech=103/zone=10/section=korp telefon ma rs232, twoje palmy również więc nie powinno być problemu.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2004, 01:29:38 »
Dziekuje za podpowiedz :) rozumiem, ze wystarcza zwykle kable np do telefonu kabel jakiego uzywam przy standardowych polaczeniach z komputerem oraz to samo dotyczy palmtopa? (posiadam kabel do synchronizacji pda (to nie jest stacja dokujaca) :) i te dwa kabelki lacze laczka... szczerze myslalem ze port rs w pda ma charkater tylko i wylacznie do synchronizacji i, ze on nie rozpozna telefonu ale widac sie mylilem :) Reszte konfiguracji przeprowadzam analogicznie jak dla polaczenia via IrDA? Jeszcze raz dziekuje :) ...jeszcze jedno pytanie... jest mozliwe polaczenie telefonu (V60i posiada takze opcje USB) z paltopem analogicznie jak w podanym wyzej przykladzie lecz np z modelem ZIRE posiadajacym port USB? Bedzie to dzialac? Dziekuje za podpowiedz... niestety ja w tych sprawach jestem jeszcze strasznie zielony :[

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 07, 2004, 09:56:48 »
rs232 jest właśnie taki że można tak zrobić, poprostu trzeba skrzyżować linie TX i RX, z usb sie to nie uda, występuje tam podział na client-host, a i telefon i ten pda są typu client.
Zresztą usb do telefonu, gdzie rs232 znacznie przekracza możliwości gprs to zbędny gadget, chyba że ładowanie midi, fotek itp, ale się tak nie da. A najlepiej zaopatrzyć się w telefon posiadający irde lub bt mając pda :) to taki uniwersalny kabelek :)

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2004, 12:23:31 »
:) no to super :) Rzeczywiscie myslalem o zmianie telefonu na inny ale jakos przywiazalem sie do tej motki :[ Teraz taki off topic byc moza poza teamtem tego postu... jesli juz polacze telefon i PDA to jak sprawdzic czy to polaczenie rzeczywiscie dziala i jakie ewentualnie oprogramowanie nalezy zainstalowac? (Mam system 3,5 :) )