Witam ponownie. Kilka świeżych wrażeń z porównania PocketPC vs. PalmOS. Maciek zarzucił mi, że porównałem starocie do T|T więc się trochę poprawiam.

Dzięki uprzejmości Azmodan-a, dokonałem porównania funkcjonalności systemów operacyjnych LOOX-a 600 oraz T|T... Te właśnie modele mnie najbardziej korciły:) Pomijam aspekty techniczne - np. sposób czytania z karty, szybkość przeskakiwania "okienek/ekranów" obu PDA, obudowy itd. Porównałem - dla siebie oczywiście - jedynie funkcjonalność aplikacji i samych systemów. I tak:
1. Potrzebne mi będą programy biurowe i kilka programów wspomagających codzinną pracę; zatem najważniejsze dla mnie był pakiet biurowy. Nie zawiodłem się na T|T - dokument przygotowany na blaszaku wygląda ślicznie na T|T - jest wszystko - nawet ramki w tekście. To samo dotyczy arkusza kalkulacyjnego

2. Agendus - łatwy w obsłudze - zarówno w przypadku PPC jak i PalmOS. Większych różnic nie ma.
3. Odtwarzanie mp3 - po ostatnich poprawkach jakość mp3 na T|T - świetna, LOOX - troszeczkę gorzej - ale nie znalazłem większych różnic w tym co się słyszy.
4. Ekran TODAY - nie ma go w PalmOS ale można tak ustawić system aby startował od czegoś podobnego - zatem w obu systemach znalazłem takie same mozliwości.
5. Czcionki - ZDECYDOWANIE lepiej wyglądają na T|T - mowa o tych malutkich - nie są w żaden sposób rozmazane, nieczytelne itd. Jednak może z racji lepszej rozdzielczości T|T tu wyglądały naprawdę dobrze.

6. Wyświetlacz - jest jednak wyraźniejszy niż w LOOX-ie. To zdecydowanie przemawia na korzyść T|T.
Reasumująć - potrzeba mi pakietu biurowego, notatek, internetu z pocztą elektroniczną, BT do obsługi telefonu oraz programów do zdalnej administracji mojej sieci (SSH, Telnet VNC).
Wszystkie temu przydatne programy znajdują się w obu systemach... Na korzyść PalmOS-a przemawia jednak fakt odpowiedniego przenoszenia dokumentów. Ważna jest też szybsza obsługa systemu - dojście do opcji itd. (mniej czasu zajęło mi szukanie czegokolwiek). Brak "wodotrysków" nadaje systemowi większej funkcjonalności. Przy niemalże jednakowym wyposażeniu LOOX-a i T|T brałem pod uwagę np. możliwość podłączania zewnętrznych urządzeń. Oba systemy mogą podłączyć to samo (IrDA, BT, kabelki). Tutaj różnic nie ma praktycznie żadnych. Dyskusyjną pozostaje jednak sprawa wyświetlacza. W T|T jest on zdecydowanie lepszy. Większy - moim zdaniem - kontrast, lepsze kolorki - mimo, że niby takie same parametry. Poza tym rozdzielczość 320x320 zdecydowanie przemawia na korzyść Hi-Res PalmOS.
Ja chyba się już zdecydowałem na T|T. Dla mnie jest odpowiedni.
Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice