PalmOS vs. PocketPC

• 43 Odpowiedzi
  • 2758 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline FREEz

• *
  • 63
PalmOS vs. PocketPC
« dnia: Luty 01, 2003, 15:40:31 »
Cezary Piekacz - jedne z adminów PalmPage.pl własnie testuje IPAQa i ma urodzić  :) za jakieś 3 dni artykuł porównujący dwa systemy - poczekaj cierpliwie - po artykule pewnie będzie dużo szumu wywołanego przez przeciwników jak i zwolenników obu systemów - zawsze będzie można coś dla siebie wyciągnąć...

Pozdrowienia

FREEz

PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 01, 2003, 15:55:38 »
Dzieki.
artykuly Cezarego Piekacza bardzo lubie. Sa bardzo ciekawe. Dzieki jego recenzji T|T juz niemal sie zdecydwalem na te zabawke...(mialem kupic m515).
ale teraz zaczalem sie zastanawiac...
Mam N6310i. W pracy Windows. Mam baaardzo duzo dokumentow doc i xls. Sporo jest w nich wykresow i tabelek. Chcialbym miec to wszystlko zawsze przy sobie.

Z przyjemnoscia zaczekam. nie spieszy mi sie wydawac 2-3 tys PLN :)

*

Offline FREEz

• *
  • 63
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2003, 01:03:05 »
Tak w sumie to tez na to czekam bo tez juz prawie kupowalem T|T ale zbiła mnie z nóg niepochlebna rzecz a propos odtwarzania mp3.
Niby ze bedę tego używal sporadycznie ale jednak nie  lubie "niezgodnosci ze specyfikacja" bo nigdy nie wiadomo co jeszcze moze wyjsc na wierzch...
no i te dokumenty z offica!

*

Offline MarcinW.

• 716
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 02, 2003, 08:49:17 »
No to mamy kolejny temat o wyższości LINUX-a via Windows i odwrotnie..... Z niecierpliwością czekam na rozwój wypadków. Ciekaw jestem co też szanowni forumowicze i Admini tym razem nam powiedzą...:D

crewpah:: jeśli chodzi o wielkość ekranu to jest ona zdecydowanie "lepsza" od pocketa - głównie dlatego, że masz rozdzielczość 320x320 a nie jak w pockecie 320x240... Może kształt KWADRATA jest "gorszy" ale w końcu więcej widać...

FREEz:: dla mp3 miał być odtwarzacz - DARMOWY i chyba też jakaś łatka właśnie ze względu na odtwarzanie mp3. Zapytaj o szczegóły Michała Miłosia - Admina oraz Azmodan-a. Oni napewno posiadają te urządzenia...

Cezary Piekacz - szybciej z tym testem!!! :D

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2003, 15:47:32 »
No dooobra... coście tacy niecierpliwi :D

Co do mp3 - pojawił się już patch i mp3 działają jak trza - niestety trochę za cicho ale pewnie to poprawią. Jeśli zaś chodzi o odtwarzacz to jest bardzo dobry, darmowy - nazywa się AeroPlayer.

*

Offline FREEz

• *
  • 63
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 03, 2003, 21:55:29 »
...hymm no to raczej nie "jak trza"  skoro za cicho - cholerny (sorry!) Palm Inc. - mogli by go tak nie reklamować ...mam na mysli T|T ... ehh

*

Offline MarcinW.

• 716
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 03, 2003, 21:58:14 »
A tak apropos PalmOS i wielozadaniowości. Doczytałem się bowiem, że PalmOS wielozadaniowy nie jest. Czy dotyczy to wszystkich systemów czy może PalmOS 5.0 jest lepszy (czytaj: wielozadaniowy)???

*

Offline paulo

• **
  • 246
  • Sprzęt: HTC SENSATION
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2003, 10:36:55 »
A mnie zainteresowała jedna rzecz: jeśli PalmOS 5.0 nie jest wielozadaniowy, to jak wygląda np. odsłuchwianie mp3 (cicho, bo cicho, ale zawsze) i np. czytanie jednocześnie książek w iSilo?
:: paulo :: happy HTC SENSATION user :: GG 1521349 ::

PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2003, 11:48:39 »
Dziala - to odtwarzanie w tle. Probowalem bez patcha (bo jednak, troche za cicho).
Co do palma i pocketa: chyba jednak adekwatny pocket jest drozszy od palma (tzn. z podobnymi mozliwosciami: mysle ze do T|T mozna porownac jakis pocket z 400MHz, 64MB i BT na pokladzie, a tu juz ceny sa znacznie wyzsze niz T|T).
Bawilem sie troche pocketem z 200MHz - to sie da jeszcze wytrzymac, ale 32MB to jednak troche za malo. 64 to mus, a na palmie 16 jest ok. Jezeli mialoby byc wiecej to drastycznie np. 256 - wtedy nie potrzebowalbym karty - w innym wypadku i tak wszystkie dokumenty (adobe, docs, iSilo, etc.) trzymam na karcie - w tej chwili mam juz ponad 60MB...
Na poczatku mialem problemy z tymi 16MB, ale w tej chwili (jak juz sobie wszystko, lub prawie wszystko powybieralem) to mam jeszcze wolnego 6.6MB i brak pomyslow co jeszcze mozna wsadzic. Karte (128MB) mam prawie pelna (18MB wolne).
Abym mogl zmiescic na pockecie to co mam na T|T  to sadze, ze 64MB byloby wymagane...
Pozdrowienia
Lukjel

*

Offline paulo

• **
  • 246
  • Sprzęt: HTC SENSATION
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2003, 11:58:31 »
Ale 64 Mb w przypadku PPC to standard... 32 Mb mają tylko starsze modele, ew. low-endy. W przypadku iPAQ dochodzi jaszcze Flash i na nim jakieś 22 Mb wolnego.
:: paulo :: happy HTC SENSATION user :: GG 1521349 ::

PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 05, 2003, 14:52:24 »
Na pocketa 64 mb to odopowiednik 16 mb na Palmie bo programy 4 razy wiecej zajmuja

To przeciez windows i tak jak w blaszaku masz pelno niepotrzebnych rzeczy przepisywanych do nowszych wersji od czasow win 3.11

*

Offline FREEz

• *
  • 63
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2003, 15:03:49 »
NO WALSNIE !! ?-> cytujac za Marcinem W. -> PalmOS wielozadaniowy nie jest a jednak NIEKTORE APLIKACJE (i to dosc rozbudowane!Aeroplayer) da się puścić w tle!!!  a Ile aplikacji może działać na zasadzie "w tle" ?
A "hack-i" ? w sumie tez działają "w tle" ?!?!?!

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2003, 16:47:21 »
-=( Azmodan )=- napisał:

Na pocketa 64 mb to odopowiednik 16 mb na Palmie bo programy 4 razy wiecej zajmuja

To przeciez windows i tak jak w blaszaku masz pelno niepotrzebnych rzeczy przepisywanych do nowszych wersji od czasow win 3.11

Azmodan - nie zadałeś sobie nawet trudu sprawdzić, czy to co piszesz, to prawda... Windows CE to zupełnie odrębna gałąź systemów operacyjnych Microsoftu. To nie jest żadna przeróbka Windows 3.11 czy Windows 95. Skąd poza tym wiesz, że programy na Pocket PC zajmują 4 razy więcej pamięci? Porównałeś gry, które na Pocket PC w wielu przypadkach używają bogatej grafiki, muzyki z mp3, z (coraz rzadziej występującymi za sprawą Palm OS 5 i procesorów ARM) grami z prostą grafiką i dźwiękiem z bzyczka palmowego?
Może z moją matematyką coś jest nie tak, ale skoro iSilo dla Pocket PC zajmuje 450KB (ARM), a dla Palm OS 343KB, to nie jest to razy cztery...

Na dzień dzisiejszy kompatybilność z Office w przypadku Pocket PC jest moim zdaniem marna - Pocket Word obcina większość formatowania i grafiki z dużego odpowiednika, Pocket Excel jest również dość ograniczony. Są jednak przeglądarki dokumentów office, które pokazują całą zawartość plików (zestaw Westtek Clearvue - Word, Excel, Powerpoint). Prawdopodobnie wynika to z odrębnych filozofii zastosowania PDA (czyli osobistych asystentów, organizerów) - z Palma wszyscy chcą zrobić peceta, a z Pocket PC kompana dla notebooka, na którym się tego typu pliki tylko ogląda. :)

Chciałem jeszcze uprzedzić przed artykułem Czarka - kolega spotkał na drodze testowania iPAQa jakieś zupełnie niespotykane błędy, jak resetowanie się palmtopa przy uruchomieniu synchronizacji, czy podobne rzeczy, o których większość redakcji PocketPage jeszcze nie słyszała. :) Nie mówię tego, by Pocket PC bezwzględnie obronić, bo ma swoje wady (przez które od jakiegoś czasu patrzę w stronę czegoś pomiędzy Palm OS i Pocket PC - Symbian), jednak miał pecha akurat testować Compaq iPAQ 3870, a z serią 3800 takie dziwactwa się dzieją właśnie.

*

Offline MarcinW.

• 716
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 05, 2003, 16:55:51 »
No dobra, to PalmOS jest lepszy od PPC czy nie jest???? Trzeba podgrza dyskusję, bo jakoś schodzi na inny temat..:D

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 05, 2003, 17:04:25 »
A czy telefony stacjonarne są lepsze of komórkowych? Czy rowery są lepsze od samochodów? Wszystko zależy od tego, do czego ma palmtop służyć.

I sugerowałbym, aby w tym wątku pojawiały się wypowiedzi osób, które miały do czynienia z platformą "konkurencyjną" więcej, niż 5 minut w sklepie i nie opierających się na opiniach innych "ekspertuf".

*

Offline FREEz

• *
  • 63
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 05, 2003, 20:38:01 »
a ja uwazam ze po to jest forum by nawet spostrzerzenia z tak zwanego "pierwszego rzutu okiem" mogly byc wypowiedziane - czasem bywaja trafne szczegolnie dlatego ze tak zwani laicy zwracaja uwage na inne szczegoly niz "starzy wyjadacze" - oczywiscie jest sprawa przyznania sie do tego ze jest sie laikiem. Niemniej kazdy swoja uwage powinien dal wspolnego dobra wtracic.

PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 05, 2003, 20:55:05 »
chyba mi sie troche oberwalo ;)
jednak fakt braku oszczednosci miejsca (wielkosci pliku) programistow bazujacych na okienkach istnieje a czym wieksze okienka tym wieksza rozrzutność

racja nie zadalem sobie trudu aby sprawdzic ile dokladnie sa wieksze powiedzmy jednak ze zacytowalem cos z listy o ppc

Wypowiedzi osób neutralnych bedzie ci tu ciezko znalezc zwlaszcza na forum palm OS; zreszta jak wejdziesz na PPC to uslyszysz cos zupelnie odwrotnego

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 05, 2003, 21:17:13 »
ano, i tak jest podobnie w wielu programach. oczywiscie sa jakies wyjatki, gdy tytul jest diametralnie rozny na palmos i ppc np dla palmos jest 160x160 b&w i bez dzwieku a na ppc bedzie 320x240 16bit kolor + muzyka mp3, to wiadomo ze nie ma co porownywac ;) bo to wlasciwie sa 2 rozne programy.
wg mnie tt jest swietna maszynka, mialem go w rece bardzo krotko, ale podoba mi sie bardzo i stylistyka i to co zobaczylem w srodku. jest jednak niestety bardzo drogi i jakies proby usprawiedliwiania jego ceny przez szukania odpowiednika w ppc to nienajlepszy pomysl, i daje wrecz przeciwny efekt. to poprostu ekskluzywny model i z tad jego cena.
ale nie bede go mial rowniez z powodu pewnych wad ktore ma:
- brak wiezozadaniowosci - no niestety mimo ze wiekszosc osob mowi ze w pda jest niepotrzebna, to jednak idea takiego programu jak np irc klienta lub gg bez multitaskingu traci sporo na wartosci.
- zamaly ekran (nie pixlami tylko w calach) duzo czytam ibookow i naprawde mialbym 2 razy wiecej kartek do przezucenia w tt niz w moim pda, pewnie moglbym to nadrobic drobniutka czcionka, ale jeszcze czytam bez okularów i chce aby ten stan jeszcze troche potrwal.
wiem ze ten ekran to musi byc kompromis bo tt jest taki malutki, ja jednak chce sobie pozwolic na ciut wieksze gabaryty, ale tymsamym wiekszy ekran.

PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 05, 2003, 22:26:28 »
tak mi przyszlo na mysl

Mozesz sprawdzic czy odpowiada ci system Palm OS instalujac emulator na pc i zobaczysz jak co dziala - da sie nawet zainstalowac wiekszosc programow

niewiem tylko czy jest cos podobnego na ppc

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 05, 2003, 23:19:37 »
nie odpowiada mi, instalowalem emulatory zarowno palma jak i ppc zanim kupilem pierwszy sprzet, nawet pisalem krotkie wprawki na palma w gcc i na ppc w evc i mi sie bardziej ppc spodobal.
na ppc da sie emulowac palma probowalem to robic. ale jak zabijesz proces emulatora to niestety nie wraca do poprzedniego stanu ;)

*

Offline MarcinW.

• 716
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 06, 2003, 07:32:59 »
Wracając jeszcze do multizadaniowości w PalmOS. Poczytałem wypowiedzi i faktycznie zwraca uwagę fakt, iż taki AeroPlayer działa w tle, hacki w sumie też.
Ale tak sobie myślę, że w sumie obsługa BT musi działać w tle jeśli w tym samym czasie grzebiemy w sieci, albo w komórce przez BT.
No bo przeglądarka "na pierwszym planie" a jakiś tam BT manager steruje radiem - jest tak czy nie jest???

Może jednak PalmOS jest tak "trochę" wielozadaniowy...:)

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 06, 2003, 10:32:27 »
W Palm OS działa to chyba nieco podobnie do rezydentów pod starym DOSem - odpowiednią funkcją systemową przechwytywało się przerwanie, w nim wykonało swoją operację i wywoływało także oryginalną, aby zachować resztę funkcjonalności. W ten sposób w swoim programie zrobiłem sygnalizację odczytu dysku i zegar, które działały niezależnie od tego, co się w programie działo, czyli prawie wielowątkowość. ;)

*

Offline MarcinW.

• 716
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 06, 2003, 16:55:48 »
No to mnie cieszy, bo przy mocy procka z T|T to można sobie pozwolić na kilka bajerów... W sumie mam narazie LOOX-a ale jak już kiedyś komunikowałem nie zamierzam specjalnie długo zabawić na PPC. Cały czas męczy mnie T|T. Zwłaszcza po ostatniej obniżce w PalmtopExperts...

*

Offline Pimpek

• **
  • 137
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 06, 2003, 17:01:12 »
dołoże swoje pare groszy:

miałem ipaqa 3870 przesz rok i....
zmieniłem na Tungstena, dlaczego?
1. GABARYTY porównajcie wielkość rodziny palm i pocketpc
2. rozdzielczość ekranu i kolory są o niebo lepsze niż w ipaqu
3. stabilność systemu w ipaqu zniszczył mi się rysik od robienia resetów
4. dla mnie niezrozumiałe jest dlaczego compaq do tej pory nie umieścił wibratora na pokładzie ipaq
5. kolejną zagadką jest dlaczego palm lepiej koweruje pliki word niż windows w którym nie można nawet obejrzeć tabelki w pocket wordzie

tyle mam do napisania po uzytkowaniu tungstena przez kilka dni

*

Offline FREEz

• *
  • 63
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 06, 2003, 17:12:21 »
Pimpek : ciekawe informacje ! dzieki

Cezary Piekacz : NO i GDZIE TEN ARTYKUL!! ?   :)

*

Offline MarcinW.

• 716
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 08, 2003, 13:01:54 »
A ja właśnie użytkuję LOOX-a - co prawda nie mój ale ładny - byłem zdecydowanie przekonany do tej platformy (PPC). Jednak po przeczytaniu kilku postów nt. systemów PalmOS i PPC coraz bardziej przekonuje mnie idea zakupu T|T. Właściwie to jestem przekonany do zmiany po wypowiedzi Pimpka. Co prawda sam nie miałem możliwości porównać urządzeń tak jak On ale taka opinia jest chyba niezwykle cenna.
Poza tym umówiłem się na ostateczne rozstrzygnięcia z Azmodan-em. Ma T|T i podzieli się ze mną swoimi wrażeniami.... Doświadczenie może być ciekawe...

PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 08, 2003, 21:05:52 »
sony wymyslilo to dlatego by nie wsadzac tam kart pamieci CF tylko kupowac drozsze produkowane przez nich memory sticki

*

Offline MarcinW.

• 716
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 09, 2003, 10:07:01 »
Właśnie dlatego należy ich olać...:) Jak narazie jestem na 75% przekonany do jednaj z tych dwóch platform. Jeszcze tylko sprawdzam akcesoria, które da się podłączyć do tej ładnej dziurki na dole urządzenia... Podobno jest standardowa :)

klama:: po wypowiedzi pimpka sam poszedłem do MM. Porównałem 3 modele: iPAQ, casio e-125, T|T. LOOX-a mam więc nie trza było.... Test wypadł raczej pozytywnie na rzecz T|T. Zwłaszcza, że jeden z gości tam obsługujących nieźle orientował się w temacie i większość porównań robiliśmy razem...

Azmodan:: czekam na Twoje wrażenia - spotkamy się w przyszłym tygodniu, to pogadamy...

*

Offline Pimpek

• **
  • 137
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 09, 2003, 14:02:27 »
cieszę się że moje argumenty są przekonywujące

a jesli chodzi o porównanie tt do sony to przekonuje mnie bluetooth który nie wiem czy obecny jest w sony a także ponownie gabaryty

nie zastanawiaj się MarcinieW. TT rules

z każdym dniem użytkowania urządzenia poznaje go lepiej i ostatnia rzecz któr mnie w nim denerwowała (kiepska jakość mp3) została oficjalnie poprawiona i nie ma już nic co mogło by mnie skłonić na powrót do systemu pocketpc

pozd

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
PalmOS vs. PocketPC
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 09, 2003, 18:21:40 »
MarcinW. napisał:

iPAQ, casio e-125, T|T.
[...]
Test wypadł raczej pozytywnie na rzecz T|T.

Nie dziwne skoro porównujesz najnowszego hi-enda Palm Inc. z około trzyletnią Cassiopeią i jakimś niewiadomym iPAQiem :D

W całej tej dyskusji zapomniałem na śmierć o dwóch programach, które dają PocketPC pełną kompatybilność z pecetowskim Wordem i Excelem. Pierwszy, to TextMaker - w pełni zgodny z dużym Wordem, obsługujący obrazki, tabelki, pełne formatowanie i wiele innych funkcji, o których Pocket Word nie śnił.
http://www.softmaker.de/tmpdetail_en.htm

A drugi to SpreadCE - znacznie bardziej rozbudowany od Pocket Excela arkusz zgodny z Excelem 95/97, obsługujący wykresy, podstawowy zestaw funkcji dla makr itp.
http://www.byedesign.freeserve.co.uk/

Pimpek - iPAQ serii 3800 mają tendencję do zawieszania się w różnych niespodziewanych sytuacjach, co może potwierdzić Czarek i o czym zapewne wspomni w swoim tekście. Mój Casio E-200 resetuję od dłuższego czasu tylko wtedy, gdy zainstaluję jakąś aplikację integrującą się z systemem lub uruchomię coś mocno niestabilnego (choć z tym bardzo często system sobie ładnie radzi, wyrzucając aplikację z pamięci, jak to robi Windows NT/2000 - bez żadnych efektów ubocznych, bez utraty stabilności).
Piszesz o "zagadce" - w palmie programy do obsługi plików office trzeba doinstalować - nie są wbudowane w system, a w Pocket PC są, choć w wersjach mocno okrojonych i dopiero aplikacje z zewnątrz dopiero dają pełną kompatybilność. Zatem w przypadku obu systemów należy mieć specjalne oprogramowanie, gdy chcemy na serio "bawić się" w Office.

klama - jakiego iPAQa porównywałeś z T|T i SJ30? Seria 3900 ma ekran zabójczy, 3800 już taki średni.
Pamiętajcie, że nie ma JEDNEGO iPAQa czy JEDNEGO Pocket PC - jest wiele różnych modeli, tak jak i po "drugiej stronie".