Astronomia i palmos

• 8 Odpowiedzi
  • 1310 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jackcze

• **
  • 220
  • Deus Ex Machina
  • Sprzęt: był Tungsten E - był Tungsten T - jest Tungsten T3 i Clie TH-55
Astronomia i palmos
« dnia: Luty 23, 2009, 09:24:35 »
Witam.

Długo się nie odzywałem, ale już jestem i pomęczę Was troszkę. Chciałem ruszyć zagadnienie astronomii w systemie palmos. Wiem, iż jakieś oprogramowanie jest dostępne na necie, ale czy ktoś z Was testował takie. Myślę również, że czas przygotować się troszkę do wypadów za miasto na krótkie obserwacje nieba. Oprogramowanie z opisem byłoby mile widziane.

Kiedyś kupiłem Optisana 760 - wiem, że teleskop jest słabiutki, ale na początek taki musi wystarczyć.
Załatwiłem do niego statyw geodezyjny, bo ten oryginalny nie nadaje się na powietrze. Drży jak osika. Teraz muszę wykombinować mocowanie. Może macie jakiś pomysł?

Na razie tylko tyle pytań.
Pozdrawiam Was  :grin:
Pierwszym urządzeniem mogącym przypominać dzisiejsze palmtopy był Psion Organizer, który powstał w 1984 r. Wyglądem i funkcjonalnością przypominał rozbudowany kalkulator. W 1989 r. powstały dwa urządzenia: Atari Portfolio oraz Pocket PC

*

Offline B3M1C

• 24
    • www.michałbemowski.pl
  • Sprzęt: HTC BlueAngel
Odp: Astronomia i palmos
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2009, 15:12:48 »
Odnośnie teleskopu i montażu: http://astro-forum.org/

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2009, 15:27:36 »

*

Offline jackcze

• **
  • 220
  • Deus Ex Machina
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2009, 22:59:20 »
Kusiu - tego nie widziałem na pdaclub. Jesteś wielki  :ok: i stary jak samo PDACLUB  :grin:. Bez urazy  :wink:. Dzięki za link. Że tak się jeszcze zapytam - nie miałbyś do sprzedania karty wifi do t3? :O~

Pierwszym urządzeniem mogącym przypominać dzisiejsze palmtopy był Psion Organizer, który powstał w 1984 r. Wyglądem i funkcjonalnością przypominał rozbudowany kalkulator. W 1989 r. powstały dwa urządzenia: Atari Portfolio oraz Pocket PC

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2009, 23:24:59 »
Jesteś wielki  :ok: i stary jak samo PDACLUB  :grin:. Bez urazy  :wink:. Dzięki za link.
Dzięki :) Laka lecą, a niestety ze starej gwardii praktycznie już nikt się nie udziela :(

Że tak się jeszcze zapytam - nie miałbyś do sprzedania karty wifi do t3? :O~
Nie mam i dawno nie widziałem do kupienia w dobrej cenie, towar mocno deficytowy. Jedyna szansa na korzystny zakup to kupno w komplecie z jakimś palmem i odsprzedanie pozostałości, takie zestawy rzuciły mi się w oczy na kilku aukcjach (ebay).

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2009, 23:29:37 »
Według mnie o wiele łatwiej i lepiej sprzedać T3, dołożyć troszkę i kupić TX. Na pewno kwota dołożenia będzie niższa niż koszt zakupu karty....
No i port SD będzie wolny.

Swoją drogą w porównaniu do innych urządzeń cena TX ciągle jest wysoka. Treo 650 można kupić za 120zł, T3 za 130zł, T|C za 100zł, T|E2 za 140zł, a TX poniżej 300zł schodzi bardzo rzadko...

*

kaz759

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 26, 2009, 09:35:27 »
Ja w TX mam zainstalowany Astromist2.3.3.Free version . Program super się sprawdza do lokalizacji obiektów na niebie po wpisaniu współrzędnych lokalizacji swego zamieszkania - można wybierać z różnych katalogów obiektów, mapy nieba, synchro z teleskopem itp funkcje.
www.astromist.com               versia 2.6 Europa  29$
natomiast do śledzenia satelitów używam w przeglądarce Blazer połączenia ze świetną stroną:
http://www.heavens-above.com/
pięknie pokazuje pozycje ISS  i mnóstwa satelitów, działa też oczywiście na PC .
 :ok:
Życzę pogody podczas nocnych seansów.

*

Offline jackcze

• **
  • 220
  • Deus Ex Machina
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 26, 2009, 10:56:45 »
Ja w TX mam zainstalowany Astromist2.3.3.Free version .
www.astromist.com               versia 2.6 Europa  29$
natomiast do śledzenia satelitów używam w przeglądarce Blazer połączenia ze świetną stroną:
http://www.heavens-above.com/
pięknie pokazuje pozycje ISS  i mnóstwa satelitów, działa też oczywiście na PC .
 :ok:
Życzę pogody podczas nocnych seansów.

Tak rzeczywiście Astromist jest dobry. Szkoda że niema pogody bo już poszedł bym zobaczyć kometę - nie wiem czy bym ją zobaczył (mały teleskop), ale może?

Konrad - a ty miałbyś coś z wifi?

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 26, 2009, 11:28:47 »
Nic... Pozbyłem się wszystkich Palmów w tym momencie...