Wgranie polskie romu po updatecie na Sorg'a ?

• 11 Odpowiedzi
  • 1333 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline masi0

• *
  • 75
Wgranie polskie romu po updatecie na Sorg'a ?
« dnia: Grudzień 09, 2008, 09:04:38 »
czesc,

czy jest mozliwosc ponownego wgrania Polskiego romu z Wm6.1 po wczesniejszym wrzuceniu Sorga 0.22??

*

Offline pszem

• **
  • 157
    • Fotografia
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Wgranie polskie romu po updatecie na Sorg'a ?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 09, 2008, 13:34:38 »
tak jest takamozliwosc, sam ten temat niedawno przerabialem, tak wiec smialo i bez obaw mozesz wpakowac sorga

*

Offline masi0

• *
  • 75
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 09, 2008, 13:44:44 »
tak jest takamozliwosc, sam ten temat niedawno przerabialem, tak wiec smialo i bez obaw mozesz wpakowac sorga

a jakies info jak wgrac potem polski soft?

*

Offline pszem

• **
  • 157
    • Fotografia
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2008, 14:17:03 »
po wgraniu sorga nie da się niestety w tradycyjny sposób dokonać upgrade romu do tego ze strony asusa, otrzymasz info "Nie mozna zastosować aktualizacji ROM do tej wersji regionu"
aby pominąć ten error musisz  oryginalny ROM ze strony asusa przekonwertować narzędziem romtool
szczegóły poniżej:

Opis, żeby nie było już problemów z wchodzeniem w rózne tryby flashowania P750:

1) Twardy reset

Naciskamy dzojstik do góry i trzymając w takim położeniu naciskamy krótko rysikiem reset. Trzymamy dzosjtik do momentu pojawienia się ekranu z wyborem zielonej i czerwonej słuchawki.

2) Wejście w Bootloader dla zmiany ROMa przez USB

Naciskamy klawisz dyktafonu (na boku obudowy, najwyższy z lewej strony) i trzymając go w takiej pozycji naciskamy klawisz wyłącznika w górę. Trzymając oba klawisze naciskamy krótko rysikiem reset. Trzymamy wciśnięte klawisze do momentu pojawienia się ekranu bootloadera.

3) Wejście w tryb bootloadera dla wrzucenia pliku ASUSP750.cap (standardowy plik ROM Asusa bez konwersji)

sekwencja jak w punkcie (2), tylko dodatkowo wciskamy dzojstik w górę.

4) Wejście w tryb bootloadera dla wrzucenia pliku PegasusP.nb0 (plik ROM gotowany lub przekonwertowany plik *.cap)

sekwencja jak w punkcie (2), tylko dodatkowo wciskamy dzojstik w dół.

UWAGA 1, w modelu P750 nie jest wymagane odblokowywanie języków i regionów, aby wrzucić inny język, wystarczy najpierw wgrać przekonwertowany plik cap na nbo i następnie mozna wrzucić standardowy soft z karty pamięci ze wszystkimi dodatkami Asusa (T9 i inne).

UWAGA 2, należy używać kart SD do 2GB z systemem plików FAT (FAT16). Większe karty niekoniecznie muszą zostać obsłużone, można próbować, formatując je FATEM16 (w przypadku karty 4GB otrzymamy wtedy kartę 2GB).

Do konwersji plików cap na nbo używamy programu P750ROMTool, program działa z linii poleceń:

P750RomTool.exe -d AsusP750.cap ROMPegasus.NB0
Do wrzucania plików przez USB programu USBLoader. Przed wrzuceniem należy (winXP) odłączyć połączenie USB w programie ActiveSync.

Programy poniżej:

USB Loader
P750 ROM Tool

imho najsprawniejsza metoda to upgrade przy uzyciu karty microsd wazne aby to  byla karta microsd a nie micro sdhc

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 09, 2008, 14:52:44 »
na forum w temacie o romach jest ten plik juz przekonwertowany wrzucony na rapidshare  :) na 100% dziala bo pare dni temu sciagalem.

*

Offline pszem

• **
  • 157
    • Fotografia
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 09, 2008, 22:39:11 »
na forum w temacie o romach jest ten plik juz przekonwertowany wrzucony na rapidshare  :) na 100% dziala bo pare dni temu sciagalem.

to tez przydatna rada, ja proponuje przykleic watek, znacznie to ulatwi nowicjuszom poczatki zabawy w flashowaniu

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 09, 2009, 20:50:09 »
nie trzeba nic konwertowac, wrzucasz na karte wszystko z oficjalnego softu,
a następnie wykonujesz punkt 3 w wyzej cytowanego opisu i wszystko ładuje sie ladnie pieknie.

*

Offline Hergar

• 12
  • Sprzęt: Asus P750 + Mio A701
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2009, 18:37:16 »
Przepraszam, że wetnę się w temat ale poniekąd moje pytanie jest z tym związane. Mam wgranego sorga i chce wrócić do oryginalnego romu jednak mam uszkodzona powlokę dotykową (lewy dolny róg) i moje pytanie jest czy da sie pominąć kalibracje ekranu po wgraniu nowego romu a jeżeli tak to w jaki sposób.
Były: Wizard, Hermes
Jest: Mio A701, Asus P750, Nokia E51

*

Offline kermitjr

• 298
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 11, 2009, 19:13:04 »
Przepraszam, że wetnę się w temat ale poniekąd moje pytanie jest z tym związane. Mam wgranego sorga i chce wrócić do oryginalnego romu jednak mam uszkodzona powlokę dotykową (lewy dolny róg) i moje pytanie jest czy da sie pominąć kalibracje ekranu po wgraniu nowego romu a jeżeli tak to w jaki sposób.
Czy chcesz wgrać oryginalny ROM przed wysłaniem sprzętu do serwisu? Jeśli tak, to wiele osób wysłało swój sprzęt z sorgiem na gwarancji i Asus nie miał nic przeciwko. ;)
iPhone 3G 8GB Black iOS 4.1
Asus P750
Mio MOOV 200

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 11, 2009, 19:15:06 »
w przypadku wymiany obudowy tak
w przypadku wnętrza może jednak lepiej wrócić do oryginalnego

*

Offline Hergar

• 12
  • Sprzęt: Asus P750 + Mio A701
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 12, 2009, 08:47:51 »
Ja i tak nie mam już gwarancji wiec nie o to chodzi jednak chce po prostu wrócić do oryginalnego WM i nie wiem jak to zrobić żeby nie stanąć na kalibracji.
Były: Wizard, Hermes
Jest: Mio A701, Asus P750, Nokia E51

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 12, 2009, 15:03:48 »
Ja i tak nie mam już gwarancji wiec nie o to chodzi jednak chce po prostu wrócić do oryginalnego WM i nie wiem jak to zrobić żeby nie stanąć na kalibracji.
my mobiler?