samowlaczanie sie Asus P750

• 25 Odpowiedzi
  • 2071 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TP2->Motorola Defy
samowlaczanie sie Asus P750
« dnia: Wrzesień 21, 2008, 02:26:26 »
Czy ktos z posiadaczy P750 wczensiej spotkal sie z problemem samowlaczanai sie urzadzenia ze stanu uspienia?
Mi zdaza sie to dosc nagminnie. Dzialo sie to na starszym romie ale teraz jest to notoryczne z wm6.1. Nie wiem czy kwalfikuje sie to do serwisu.
Zauwazylem ze w momencie kiedy sie wlacza sam na chwile przed slychac wyrazie w glosnikach (telewizora czy komputera ) "sianie " sygnalu - tzn. tak jak wtedy kiedy np otrzymamy za chwile smsa. Czasem wlacza sie sam 5 sekund po wylaczeniu a czasem po kilku - kilkunastu minutach. Efekt jest czasem taki ze majac w kieszeni  PDA albo zastaje urzadzenie z otwartym jakims menu, czasem jest gorzej bo telefon sam potrafi zadzwonic.CHolera powoli mnie bierze z tego powodu. Czy ktos spotkal sie z tym problemem? Moze znacie jakies rozwiazanie?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 02:28:03 wysłana przez Davegadget »
Ewolucja: Compaq 3130->Mio P550->Asus A636N->Asus A696->Asus P750->Asus P565->HTC TP2->Motorola Defy (Microsoft zabil  WM Mobile)

*

Offline mrblur

• 43
    • Strona domowa
  • Sprzęt: Asus P750 -> HTC Vision/G2
Odp: samowlaczanie sie Asus P750
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 21, 2008, 09:48:05 »
W downloadzie asusa jest fix na ten problem.

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2008, 10:52:50 »
Raczej fix dotyczyl wyczerpywania sie bateri podczas wylaczenia telefonu tzn nie wprowadzenia do stanu spienia ale wylaczenia przytrzymanym przyciskiem power) Moze sie myle. Poza tym fix dotyczyl starszej wersji windowsa  ,mniemam ze w nowej wszystkie bugi znanen z poprzednej wersji sa poprawione- teoretycznie.
Ewolucja: Compaq 3130->Mio P550->Asus A636N->Asus A696->Asus P750->Asus P565->HTC TP2->Motorola Defy (Microsoft zabil  WM Mobile)

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2008, 12:39:09 »
Dokladnie fix ten jest do oganiczenia poboru energi w stanie uspienia.
A co do twojego problemu to przypomnij sobie co instalowales na pda,moze bawisz sie jakimis ustawieniami? ale raczej to mi wyglada na jakas usluge sieciowa,ktora wczesniej wlaczyles albo wlaczyl ja opeator,wloz innego sima i zobacz czy dalej  bedzie to samo.Ale gdzies juz byl tu taki problem opisywany poszukaj.
Pozdro

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 21, 2008, 13:16:41 »
Dokladnie fix ten jest do oganiczenia poboru energi w stanie uspienia.
A co do twojego problemu to przypomnij sobie co instalowales na pda,moze bawisz sie jakimis ustawieniami? ale raczej to mi wyglada na jakas usluge sieciowa,ktora wczesniej wlaczyles albo wlaczyl ja opeator,wloz innego sima i zobacz czy dalej  bedzie to samo.Ale gdzies juz byl tu taki problem opisywany poszukaj.
tez o tym myslalem wiec zrobilem hard reset...bez efektu. Na nowym WM ,golym i wesolym co jakis czas mi sie wlacza. Wczesiej nie byo to takie zauwazalne ale wylaczylem sobie teraz opcje autowylaczania wiec jak sie wlaczy to widac bo juz tak zostaje . czasem wystarczy poczekac 10sekund a czasem 15 minut ale wlacza sie dosc czesto - zaznaczam ze nie po kazdorazowym uspieniu. Chyba wysle Asusa d serwisu  nie ma rady. Denerwuje mnie ta sutuacja , szczeglonie tlumaczenie znajomym ze telefon sam zadzwonil mnie irytuje ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 13:19:09 wysłana przez Davegadget »

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2008, 13:39:55 »
Wyjmij karte sim i zobacz jaki efekt,albo wloz inna np innego operatora.Nie bardzo wyglada mi to na usterke sprzetowa.  :-? I jeszcze czy masz zaktualizowane radio do wer. 4.6.8 ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 14:25:41 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2008, 14:59:56 »
Wyjmij karte sim i zobacz jaki efekt,albo wloz inna np innego operatora.Nie bardzo wyglada mi to na usterke sprzetowa.  :-? I jeszcze czy masz zaktualizowane radio do wer. 4.6.8 ?

Wyciagnalem karte  i na razie od 30 minut sie nie wlaczyl. jesli chodzi o najnowszy firmware do radia to mam 4.6.8
Poczekam . Kiedys tez po resecie przestal sie wlaczac...ale po godzine wrocilo do "normy"

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2008, 15:53:45 »
Włącza się kiedy leży niedotykany na stole, czy tylko w kieszeni, jak wynika z Twojego pierwszego postu?
Z opisu wynika (otwarte menu itp.), że nie masz włączonego HOLD. Albo tego nie robisz, albo przełącznik nie działa.

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 21, 2008, 21:13:44 »
Włącza się kiedy leży niedotykany na stole, czy tylko w kieszeni, jak wynika z Twojego pierwszego postu?
Z opisu wynika (otwarte menu itp.), że nie masz włączonego HOLD. Albo tego nie robisz, albo przełącznik nie działa.
tak wlacza sie kiedy lezy niedotykany nastole ,
zrobilem test bez karty ...okazuje sie ze bez karty sim sie to nie dzieje. Mam tylko 2 karty tego samego operatora i nie widze roznicy. Przy obu sie asusik wlacza sam.
Co do holda to go nie wlaczam ...teraz bede musial. Nie zmienia to faktu ze telefon sam sie wlacza. Hold zalatwia tylko sprawe nieaktywnego ekranu i nieaktywnych przyciskow.
Martwi mnie tylko ze cos go wlacza. Jka juz wspomnialem chwile przed slychac wyraznie w glosnikach telewizora (sianie) sygnalu GSM. Tak jak wtedy kiedy ma przyjsc sms. Tylkoe ze zaswieca sie ekran i nie ma zadnego komunikatu. PDa zaraz po hardresecie bez zadnych programow. Wkurzajaca sprawa w telefonie za 2tys zl - tyle za niego dalem pol roku temu.

Ktos kiedsy na forum zauwazyl ze jesli Asus daje gwrancje na ten suwak na 10tys cykli przy 20 razach dziennie co daje okolo 1,5 roku pracy to cienko to widze. Ja dzwonie okolo 20-40 razy dziennie ...pewnie jak dodatkowo dojedzie do tego przelaczanie hold...to zajade ten suwak jak nic ...ma nadzieje ze przed utrata gwarancji.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 21:32:46 wysłana przez Davegadget »

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 21, 2008, 22:22:29 »
Mam to samo. Wg mnie ekran zapala się w momencie przełączania się pomiędzy 3g a 2g. Jak położyłem w miejscu gdzie mam stale 3g, przestał się włączać.

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 21, 2008, 22:49:27 »
Jest coś takiego jak komunikaty sieciowe (czy jakoś tak). Może wystarczy wyłączyć ich odbieranie. Nie wiem tylko gdzie to się ustawia w P750.
Może to pomoże, bo to wasze budzenie jest takie samo jak przy otrzymanym smsie.

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 21, 2008, 22:56:50 »
To samo już napisałem w temacie o romie pl do asusa, poprzednio miałem sorga i nie było problemu, teraz wgrałem PL i telefon sam się włącza, tzn podświetlanie i jak zauważyłem dzieje się tak w momencie jak się przełącza z 2G czyli G lub E na 3G, w druga stronę nie zauważyłem. Na 100% to nie są komunikaty sieciowe czy tam wiadomości sieciowe, bo mam je wyłączone. Teraz sprawdzę bo w opcjach się wyłącza możliwość automatycznego wybierania między 2G a 3G, i przełączę tylko na 2G i spróbuję zobaczyć czy problem minie, chociaż to nie jest rozwiązanie bo 3G dość często mi się przydaje.

Jeśli jest cos tak genialnego jak przesuwak do blokowania klawiszy i ekranu to dlaczego go nie używać, nawet jakby się sam nie włączał to dlaczego go nie blokować.... nie rozumiem, tym bardziej nosząc telefon w kieszeni można przypadkiem czerwoną słuchawkę nacisnąć tym samym podświetlić ekran i powciskać co nieco, po to wymyślili ten przesuwak który jest idealnym rozwiązaniem blokowania PDA.
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 21, 2008, 22:59:00 »
Jest coś takiego jak komunikaty sieciowe (czy jakoś tak). Może wystarczy wyłączyć ich odbieranie. Nie wiem tylko gdzie to się ustawia w P750.
Może to pomoże, bo to wasze budzenie jest takie samo jak przy otrzymanym smsie.
Tez o tym pomyslalem szukalem tego i nie znalazlem.
Jesli chodzi o mozliwosc wlaczania sie PDa w trakcie zmiany z 3G na 2G to raczej u mnie nie o to chodzi. Tzn telefon mam caly czas w jednym miejscu o duzym sygnale 3G wiec przelaczania nie w inn ytryb byc nie powinno . Stawialbym wlasnie na komunikaty sieciowe.Ale na wszelki wypadek przelacze z trybu automatycznego w tryb 2G i zobacze czy sie poprawi.

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 21, 2008, 23:20:26 »
Ja w pracy mam tylko G (właśnie co dziwne na sorgu miałem zawsze E ale prędkość była jak G więc może to tylko kwestia ikonek), i tam problem podświetlania nie występuje, a za to w moim pokoju sprawdzam i jest G po jakim czasie sam się podświetli sprawdzam a tam 3G i po jakim czasie leżenia i nie podświetlania się znowu mam G i w ten sposób po kilku takich zrażeniach wyedukowałem że dzieje się tak przy zmianie sieci na 3G i tylko w jedną stronę, poza tym miałem tak kiedyś na symbianie w motorola a1000.

Wiadomości sieciowe: w today wcisnąć raz zieloną słuchawkę później prawy softkey - menu i opcje... i dalej zakładka Kanały.
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 21, 2008, 23:54:17 »
odbieranie komunikatow mam wylaczone ....nic sie nie zmienilo. Mam nadzieje ze pojawia sie jakas latka na ten problem chodz z drugiej strony znajac Asusa to pewnie pojawi sie za rok dla polskiej wersjijezykowej...jesli wogole
Apropos. Sprawdzilem czy sie wlacza PDA tylko w trybie 2G ...bez zmian. Czasem tylko wylacze suwakiem i po 5 sekundach zaswieca sie wyswietlacz.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 11:22:50 wysłana przez Davegadget »

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 22, 2008, 12:14:56 »
Rozmawialem wlasnie z serisem Asusa i powiediznao mi ze jest to normalne zachowanie telefonu. Wtedy telefon wymienia sie danymi z antena nadawcza etc. Nalezy telefon blokowac holdem.Jest to jedyne rozwiazanie. Asus nie uwaza to za jakis bug.

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 22, 2008, 12:23:54 »
Dziwne to co opisujesz,u mnie wlaczanie wyswietlacza powoduje odbieranie wiadomosci sieciowych (kanal 50-twoja loaklizacja) a czasami tez przelaczanie z 3G na GSM.Po wylaczeniu odbierania wiadomosci i ustawianiu sieci na 3G lub GSM nie na AUTO,podswietlanie sie nie aktywuje.
Pozdro

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 22, 2008, 12:48:58 »
Dziwne to co opisujesz,u mnie wlaczanie wyswietlacza powoduje odbieranie wiadomosci sieciowych (kanal 50-twoja loaklizacja) a czasami tez przelaczanie z 3G na GSM.Po wylaczeniu odbierania wiadomosci i ustawianiu sieci na 3G lub GSM nie na AUTO,podswietlanie sie nie aktywuje.
MAm wylaczone wysylanie informacji kanalowych, Tryb przeyslu danych ustawiony na G . I dalej co jakis czas sie PDa aktywuje .
Przelaczam teraz na hold. Nic wiecej zrobic sie nie da.

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 22, 2008, 13:41:26 »
U mnie podświetlenie ekranu włącza też SPB Mobile Shell, jeśli wyłączę na ekranie today Wtedy SPB włącza swój ekran po kilku sekundach i włącza się podświetlenie.

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 22, 2008, 23:22:07 »
Jestem pewien że przełączanie z G na 3G powoduje włączenie podświetlania, w ustawieniach zmieniłem tylko na GSM czyli G i ani raz nie włączyło mi się podświetlanie przez cały dzień a przed chwilą przełączyłem na auto i już 2 razy zauważyłem że włączyło się podświetlanie, mylę że napiszę to do serwisu jako powiadomienie o takim błędzie i może kiedyś chociaż dla potomnych wypuszczą łatkę na to :) 

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 23, 2008, 12:29:32 »
Jestem pewien że przełączanie z G na 3G powoduje włączenie podświetlania, w ustawieniach zmieniłem tylko na GSM czyli G i ani raz nie włączyło mi się podświetlanie przez cały dzień a przed chwilą przełączyłem na auto i już 2 razy zauważyłem że włączyło się podświetlanie, mylę że napiszę to do serwisu jako powiadomienie o takim błędzie i może kiedyś chociaż dla potomnych wypuszczą łatkę na to :) 
Bardzo watpie zeby w jakis psosob zareagowali. Ja dzwonilem i gosc mi probowal wmowic ze to jest normalne etc. "bo to prosze pana nie jest zwykla komorka tylko urzadzenie pda z opcja dzwonienie, ma excela worda i inne rozne programy...i przy transmisji nawet GSm to jest normalne ze sie telefon wlacza jesli nie ma sie wlaczonego Hold." tlumaczyl mi jakby wczoraj dopeiro sobie kupil pierwszy raz PDA.A sie wcale z ni m nie zgadzam . Hold jest jakby dodatkowym gadgetem. Samo wylaczenie Powe powinno uspic telefon. Wiec nie sadze ze Asus cos zrobi skoro nie widzi w tym zadnego problemu.
Nie wiem jak sobie radziliby inni urzytkownicy Pda z innej stajni  nie posiadajacy przycisku Hold  kiedy wlaczal by sie co jakis czas telefon samoczynnie.

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 23, 2008, 12:59:53 »
po 1 to polscy przedstawiciele firmy asus są niekompetentni, nie znają się i nie umieją, także zawsze jak coś dla nas jest problemem dla nich jest to naturalne i że "tak ma być".
po 2 to Polacy tylko zajmują się sprzedażą a raczej dystrybucją, także uderzyć by trzeba praktycznie do producenta ale na pewno nie do polskich przedstawicieli, można też spróbować po angielsku napisać na oficjalnym forum na stronie asusa może ktoś coś poradzi.
A jak NIE to zapraszam do przesiadki na sorga 0.22 tak ten problem nie występuje, a kto chce mieć dużo pamięci ram wolnej wybiera QVGA a kto ceni wygląd wybiera VGA!

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 23, 2008, 13:06:19 »
to fakt ...zreszta Polscy przedstawiciele ...coz oni moga.
Ale warto byloby troche podzwonic do Asusa albo na forum asusa zapodac temat. Moze w jakis sposob by na to zaradzili ...predzej czy pozniej.
Bo jak bedziemy mowic miedzy soba to jak grochem o sciane . A tak kilka postow , emaili albo pare telefonow ...przynajumniej nie byloby tak ze oni o niczym nie wiedza.

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 23, 2008, 14:22:54 »
Wszystko zależy od tego czy ten błąd jest tylko w polskiej wersji romu jeśli tak to już po ptokach, a jak w każdej wersji językowej to myślę że doczekamy się poprawki.
Na forum asusa trzeba trochę "potruć".

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 23, 2008, 14:53:42 »
No wszytko zgoda,ale... bledem jest ze ekran sie aktywuje jesli przelacza sie miedzy gsm a 3G i jesli odbiera wiadomosci sieciowe.
A koledze @Davegadget ekran aktywuje sie pomimo jak twierdzi wylaczenia tych opcji, i tu jest gwozdz programu na ktory dalej nie ma odpowiedzi.Skoro na czystym systemie po HR jest ta sama sytuacja wiec cos tu smierdzi.Moze poprostu zalozyli ci jakiegos CBŚ-a albo ziobrofona ?  :mrgreen: A  na powaznie Dobrze byloby gdybys jescze wlozyl sima nie koniecznie zarejestrowanego od innego operatora.

PS chodzi mi o prepaid
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 16:21:15 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 23, 2008, 16:46:41 »
No wszytko zgoda,ale... bledem jest ze ekran sie aktywuje jesli przelacza sie miedzy gsm a 3G i jesli odbiera wiadomosci sieciowe.
A koledze @Davegadget ekran aktywuje sie pomimo jak twierdzi wylaczenia tych opcji, i tu jest gwozdz programu na ktory dalej nie ma odpowiedzi.Skoro na czystym systemie po HR jest ta sama sytuacja wiec cos tu smierdzi.Moze poprostu zalozyli ci jakiegos CBŚ-a albo ziobrofona ?  :mrgreen: A  na powaznie Dobrze byloby gdybys jescze wlozyl sima nie koniecznie zarejestrowanego od innego operatora.

PS chodzi mi o prepaid
u mnie wszedzie dominuje Era. ( prosze nie traktowac tego jak reklame :)) wiec nie jestems w stanie pozyczyc karty na kilka godzin i sprawdzac.
Poza tym chyab odpalanie teraz powoduje mi dodatkowo SPb shell jak ktos juz wczesniej zauwazyl wiec te 2 powody sie nakladaja ( o tylu wiem - reszta to jeden wielki "?". Gdy mialem czysty soft po HR uruchamial sie tylko z powodu trybu automatycznego  G/3G. Faktem jest ze sprzet nie powinien sie wlacza w zaden sposob a jak sie uruchamia to jest jakis Bug>
P.s. dzwonilem dzis jeszce raz do Asusa i odebral inny "osobnik" . Powiedzial ze to faktycznie problem jest i sprawe przekaze do "centrali"...tak powiedzial.
.czy tak zrobi to juz inne kredki. Dodatkowo powiedzial ze takiem forum bo o tym tez wspominalem w rozmowie nie jest wogole w Asus brane pod uwage a tylko forum Asus  moze odbic sie jakims echem.Na razie trzeba sie troche pomeczyc....szkoda bo do Asuska mam slabosc...a tu taka mala drzazga ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 16:50:20 wysłana przez Davegadget »